Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Теплий прийом: Як правильно наймати трудових мігрантів

  1. Роман Щербініна
  2. Групи іноземців
  3. повідомлення
  4. Особливості трудового договору
  5. патент
  6. податки
  7. штрафи

Наймаючи на роботу іноземного громадянина, підприємець змушений розбиратися в нюансах міграційного і податкового законодавства, а це іноді буває нелегко. H & F попросив адвоката Романа Щербініна ( LEX COLLEGIUM ) прояснити ситуацію.

LEX COLLEGIUM

Роман Щербініна

Адвокат, старший партнер LEX COLLEGIUM

Групи іноземців

Існує кілька груп іноземців, яких роботодавець може найняти на роботу. Перша група - це іноземні громадяни, які проживають на території Росії. У них є вид на проживання або дозвіл на тимчасове проживання. Друга група - найчисельніша - це іноземні громадяни, які тимчасово перебувають на території нашої країни. Вона ділиться на дві підгрупи. По-перше, є безвізові іноземці. До країн з безвізовим режимом в'їзду в Росію для роботи відносяться всі держави СНД (крім Грузії та Туркменістану). Саме ці іноземці формують основну масу будівельників, підсобних робітників, двірників і продавців. По-друге, є візові іноземці - ті, хто для в'їзду в Росію повинен отримати візу. Умови оформлення та прийняття на роботу цих людей різні.

Проживають в Росії Проживають в Росії

Найлегший для роботодавця варіант - найняти іноземців, які проживають на території Росії по виду на проживання або дозволу на тимчасове проживання. З 2013 року все стало дуже просто: цим людям не потрібно отримувати дозвіл на роботу, а роботодавцю - квоти і дозволу на залучення іноземної робочої сили. Іноземець оформляється на роботу так само, як і громадянин Росії, податки і різні відрахування сплачуються так само. Поки багато підприємців бояться наймати таких співробітників, тому що не розуміють, як їх правильно оформити. Але насправді якщо є дозвіл на тимчасове проживання або дозвіл на проживання - ласкаво просимо на роботу.

безвізові іноземці безвізові іноземці

У разі безвізових іноземців роботодавцю не потрібен дозвіл на залучення робочої сили, але необхідно отримати квоту. Для цього роботодавець повинен звернутися в Федеральну службу з праці та зайнятості із заявою, в якій зазначає, скільки іноземних працівників яких професій і з яких країн йому необхідні.

Всі права, які закон дає росіянам, він дає
і іноземним працівникам
за трудовим договором

Рішення про видачу квот протягом місяця приймає міжвідомча комісія, що включає ФМС і Департамент з питань праці та зайнятості. Законодавчо прописаного ліміту на кількість іноземних працівників для одного роботодавця немає: все залежить від розміру компанії, професій, які він запитує, і інших чинників. Квота розподіляється після травня кожного року, тому подавати заявку потрібно з січня по травень на початку року. З точки зору трудового мігранта процедура найму виглядає так: він приїжджає в Росію і встає на міграційний облік, потім домовляється з роботодавцем про умови роботи, підписує з ним трудовий договір, проходить медичну комісію і дактилоскопічну реєстрацію і йде з цими документами в міграційну службу. ФМС приймає рішення, видавати йому дозвіл на роботу в рамках квоти чи ні. Дозвіл на роботу іноземцю роботодавець може оформити сам, надавши необхідний пакет документів в міграційну службу.

Візові іноземці Візові іноземці

З візовими іноземцями ситуація трохи складніше. Роботодавець повинен спочатку отримати квоту, а після звернутися в міграційну службу із заявою, щоб отримати дозвіл на залучення іноземної робочої сили. Отримання дозволу на залучення іноземних працівників - платна операція. Роботодавець платить за кожного іноземного працівника, якого він хоче залучити, близько 5 тисяч рублів і сам здає пакет документів на отримання дозволу на роботу. Іноземцю залишається отримати робочу візу на підставі запрошення від роботодавця, після в'їзду пройти медичну комісію і дактилоскопічну реєстрацію (відбитки пальців).

повідомлення

Після того як іноземець отримує дозвіл на роботу, роботодавець повинен повідомити ФМС про те, що працівник прийнятий, з ним підписаний трудовий договір і він почав роботу. Справа в тому, що трудовий договір, з яким іноземець ходив отримувати дозвіл, носив попередній характер. Якби в дозволі на роботу йому було відмовлено, договір не вступив би в силу. Роботодавець зобов'язаний повідомити ФМС і центр зайнятості населення письмово, але краще це робити на особистому прийомі. Виконанням всіх обов'язків роботодавця щодо повідомлення держорганів буде служити позначка у відривній частині повідомлення. Дана позначка проставляється або держорганом, або поштою Росії.

Особливості трудового договору

У Росії трудове законодавство однаково ставиться до іноземців і росіянам. Всі права, які закон дає росіянам, він дає і іноземним працівникам. Однак у трудового договору з іноземцем є одна особливість: він підписується на термін дії дозволу на роботу. Також існує думка, що він може бути безстроковим і автоматично припиняється, коли закінчується термін дозволу на роботу. Це відбувається тому, що однією з підстав припинення трудового договору за Трудовим кодексом є те, що у працівника закінчується термін спеціального права.

патент

Дуже багато роботодавців, особливо індивідуальні підприємці, невірно розуміють можливості використання патенту, думаючи, що він може замінити іноземцю дозвіл на роботу. Плутанина відбувається через те, що відповідно до закону про положення іноземних громадян росіяни вправі наймати безвізових іноземців, які отримали патент, для особистих, домашніх і інших подібних потреб. Наприклад, ви можете найняти таджика для ремонту вашої квартири. Однак патент дає право іноземцеві працювати тільки на фізичну особу, а не на організацію або ВП. Його праця не повинен бути пов'язаний із здійсненням підприємницької діяльності. Якщо у іноземця оформлений вид на проживання або дозвіл на тимчасове проживання і він хоче працювати у фізичної особи, йому також необхідно буде укласти патенту.

податки

Перш ніж розраховувати податок на доходи, який треба утримати з іноземця, необхідно визначити, чи є він резидентом Росії. Ними визнаються іноземці, які фактично знаходяться на території країни не менше 183 днів у календарному році. З їх доходів податок стягується за ставкою 13%, в разі нерезидентів - за ставкою 30%. Таким чином, головне, на що потрібно звертати увагу, - це момент зміни податкового статусу іноземної співробітника.

Наймаючи на роботу іноземців, потрібно бути готовим до частих перевірок ФМС

Через 183 днів його перебування в Росії суму податку, розраховану раніше за ставкою 30%, доведеться перерахувати, а також надати стандартні податкові відрахування. В цілому виплати іноземцям обкладаються страховими внесками за тими ж принципами, що і зарплати працівників-росіян. Однак для внесків до деяких фонди передбачені особливі правила в залежності від статусу людини в Росії (докладніше про це можна почитати по засланні ).

штрафи

Наймаючи на роботу іноземців, потрібно бути готовим до частих перевірок ФМС. У деяких компаній перевірки проходять раз в три місяці. Якщо співробітники міграційної служби виявили порушення, на роботодавця накладається штраф. За неповідомлення ФМС і центру зайнятості про притягнення до трудової діяльності іноземця доведеться заплатити від 400 000 рублей. За сам не оформлений згідно із законом найм - від 250 000 рублів за кожного іноземця. Можливо також призупинення діяльності компанії на певний термін, що часом буває навіть більш вигідно. Рішення ФМС можна оскаржити, але в 90% випадків такі судові справи бізнесмени програють.

Фото: Дмитро Циренщіков, Іван Гущин

Новости