Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Правилами перетинання кордону Росія - Україна

1. Документи для перетину кордону Росії і України

1.1. Громадянину РФ старше 14 років для поїздки знадобиться:

а) [або] "внутрішній" паспорт (навіть якщо дитині виповнюється 14 років в / на Україні);

б) [або] "закордонний" паспорт;

1.2. Дитина до 14 років може в'їхати в / на Україну за наступними документами.

1.2.1. За власним закордонним паспортом.

1.2.2. Будучи вписаним в закордонний паспорт батьків (про всяк випадок краще взяти також свідоцтво про народження).

1.2.3. За свідоцтвом про народження із зазначенням належності до громадянства РФ, яким може бути:

а) [або] вкладиш про громадянство (включаючи зовсім старі вкладиші, в яких згадується РРФСР);

б) [або] відмітка (штамп) про наявність громадянства РФ, яку ставлять на зворотному боці свідоцтва (якщо немає вкладиша);

в) [або] запис про дитину у "внутрішньому" паспорті батька, завірена печаткою та підписом посадової особи.

1.3. «Внутрішній» паспорт залишається дійсним для перетину кордону навіть при відсутності:

а) підписи власника;

б) штампа про реєстрацію за місцем проживання;

в) штампа «військовозобов'язаний»;

г) друку, запевняє запис про дитину.

1.4. Якщо дитина, яка не досягла 18 років, їде без обох батьків - додатково знадобиться нотаріально завірена згода хоча б одного з них на виїзд дитини, видане дитині або супроводжуючому його особі. В інших випадках згода на виїзд дитини не потрібно. Чи не знадобиться згода і тоді, коли дитина в'їхав в / на Україну з батьками або одним з них, а виїжджає з родичем або знайомим без батьків.

1.5. Громадяни Росії, які в'їжджають в / на Україну, не зобов'язані доводити свою платоспроможність на кордоні і не зобов'язані мати при собі медичну страховку на строк перебування в країні.

2. Автомобільні документи, необхідні в поїздці з Росії в / на Україну на машині

2.1. Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу і номерний знак, всі букви якого є в латинському алфавіті. Простіше кажучи, не можна виїхати на машині зі старими, ще радянськими номерами, на яких є букви "е", "ю", "я" і інші, що не мають аналогів в латиниці.

2.2. Якщо власник автомобіля залишається вдома, знадобиться нотаріально завірена довіреність з фразою "з правом виїзду за кордон" або подібної їй. Ніяких змін в цій частині у зв'язку з вступом в силу нового Митного кодексу України, не відбулося. Якщо ж власник авто при пересуванні по Україні буде завжди сидіти поруч з водієм, довіреність не потрібна і ніяких труднощів не буде.

2.3. Якщо автомобіль належить організації, то підійде посвідчення про відрядження і шляховий лист. Реальне наявність приймаючої сторони і її друк на кордоні нікого не цікавлять.

2.4. Посвідчення водія, що відповідає вимогам Конвенції про дорожній рух. Цим вимогам відповідають обидва варіанти російських національних водійських посвідчень (НВУ). Також можливо їздити по Україні з міжнародним водійським посвідченням (МВУ). В цьому випадку українське законодавство не зобов'язує вас пред'являти при перевірці ще й НВУ. На кордоні НВУ або МВУ можуть знадобитися тільки для оформлення страхового поліса (див. Наступний пункт).

2.5. Не можна в'їхати на Україну і пересуватися по країні без страховки цивільної відповідальності. Підійде український поліс обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності автовласника (поліс ОСЦПВ) або сертифікат «Зелена карта» (грін-карта). Врахуйте, що в грін-карті вказується тільки власник автомобіля (відомості беруть з свідоцтва про реєстрацію машини), проте за кермом може перебувати будь-людина, це не заборонено правилами страхування.

2.6. Знак RUS (білий еліпс з чорним контуром і чорними літерами, вписаними в нього), формально, НЕ обов'язковий для поїздки. Відповідно до Конвенції про дорожній рух досить букв RUS і прапора Росії на автономери. Але вимога про наявність знака RUS залишилося в українських нормативних документах і, зокрема, в ПДД України. Тому знак краще взяти з собою і приклеїти на першу вимогу.

2.7. Для в'їзду і пересування по Україні НЕ знадобиться:

а) паспорт транспортного засобу (ПТС);

б) російський талон державного технічного огляду. Обов'язковість цього документа для оформлення тимчасового ввезення іноземної машини не передбачена жодним нормативним актом, а в / на Україні техогляд приватних автомобілів з серпня 2011 року і зовсім скасований, обов'язок пред'являти талон вилучена з усіх "дорожніх" нормативних документів.

в) довідка про проходження медкомісії водієм;

г) сертифікат на тонування, екологічний талон, талон CO / CH та інші подібні документи, вигадані шахраями на дорогах.

3. Переміщення автомобіля, палива і супутнього устаткування через кордон

3.1. Тимчасово вивозиться з РФ машина з постійною реєстрацією в Росії митами і податками не обкладається, термін тимчасового вивезення не обмежений.

3.1.1. На російському кордоні такий автомобіль не підлягає обов'язковому декларуванню, якщо його переміщує громадянин РФ, Білорусії або Казахстану, який постійно проживає в одній з цих країн. Митник не має права змусити вас внести відомості про машину в декларацію.

3.2. Автомобіль, який в / на Україну тимчасово ввозить громадянин РФ або будь-який інший іноземець - нерезидент, митними платежами не обкладається, за умови, що термін тимчасового ввезення не перевищить один рік.

3.2.1. Іноземних громадян українські митники зазвичай відносять до нерезидентам автоматично, для цього достатньо національного паспорта ( "внутрішнього" або "закордонного").

3.2.2. Нерезидентами вважаються і громадяни України, які постійно мешкають за кордоном з української закордонному паспорту з відміткою про постійному консульському обліку в країні проживання. Якщо такої позначки у вас немає або паспорт не закордонний, довести своє "нерезидентство" на прикордонному переході буде практично неможливо.

3.2.3. Через два місяці після в'їзду в / на Україну, автомобіль потрібно ставити на облік в українській ДАІ. Справа цей важкий і витратна. Якщо дана вимога порушити, "митним" проступком це не буде, хоча причіпки на виїзді все одно можливі. Зазвичай, щоб оновити двомісячний термін, іноземні водії виїжджають з України і тут же повертаються в країну.

3.3. Громадянину України - резиденту (далі - резидент) безкоштовний тимчасове ввезення авто, постійно зареєстрованого за межами України, дозволений на наступних умовах.

3.3.1. Резидент повинен бути власником машини. Якщо він керує машиною за дорученням, то безкоштовний тимчасове ввезення НЕМОЖЛИВИЙ.

3.3.2. У резидента повинен бути український закордонний паспорт, а в паспорті повинна стояти відмітка про постановку на тимчасовий консульський облік в посольстві (консульстві) України. Ніякі інші документи (включаючи російський вид на проживання або дозвіл на тимчасове проживання в РФ) права на безкоштовний тимчасове ввезення НЕ дають.

3.3.3. Загальний строк тимчасового ввезення не може перевищувати 60 днів протягом календарного року. Якщо ви вирішили з'їздити в / на Україну на Новий рік, врахуйте, що митники трактують правило про строк ввезення так, немов 31 грудня машина в будь-якому випадку повинна покинути країну і повернутися туди зможе лише 1 січня наступного року.

3.3.4. Тимчасово ввезену машину можна використовувати у підприємницькій діяльності.

3.4. Громадянину України - резиденту дозволений безкоштовний транзит іноземною автомобілі на наступних умовах.

3.4.1. Машина должа бути зареєстрована на території іноземної держави ПОСТІЙНО. Якщо реєстрація тимчасова, то безкоштовний транзит НЕМОЖЛИВИЙ.

3.4.2. В'їжджати в / на Україну і виїжджати з / с неї доведеться строго через різні прикордонні переходи.

3.4.3. Загальний термін транзиту не може перевищувати 10 днів з дня в'їзду.

3.5. Незалежно від того, хто тимчасово ввіз в / на Україну автомобіль (резидент або нерезидент), машину не можна передавати у володіння або користування кому б то не було, навіть близькому родичу (неважливо хто він: резидент або нерезидент). Керувати авто можна тільки в присутності того, хто оформив на себе тимчасове ввезення. Це стосується і випадку, коли машину, наприклад, тимчасово ввіз чоловік, а керує нею без нього за дорученням дружина або навпаки.

3.5.1. За вельми спірного думку української Держмитслужби порушення цієї вимоги прирівнюється до незаконного розпорядження товаром, митне оформлення якого не закінчено, за що покладений штраф в сумі 8500 гривень (близько $ 1100). Але що найгірше - у вас можуть затримати автомобіль до сплати штрафу. Доводити неправомірність дій митників (а вони є неправомірними) доведеться в українському суді. Так що без особливої ​​потреби заборона порушувати не варто.

3.6. При в'їзді автомобіля в / на Україну українські прикордонники і митники не мають права проводити контроль рівня СО / СН у вихлопі машини, вимірювати світлопропускну здатність скла (тонування), оцінювати ступінь "помятости" крил, бамперів і інших "бляшанки", цікавитися тріщинами на лобовому склі.

3.7. Номер двигуна на кордоні контролю не підлягає, навіть коли він зазначений у свідоцтві про реєстрацію авто. Якщо ви міняли двигун або він знищений корозією, це не привід відмовитися від подорожі в / на Україну.

3.8. У імміграційну картку людини, який в'їхав в / на Україну за внутрішнім паспортом і оформив на себе тимчасове ввезення авто, НЕ ставиться спеціальний штамп про тимчасове ввезення машини. Ви можете залишити машину в країні, виїхати поїздом (літаком, пароплавом), повернутися і виїхати знову на машині з імміграційною карткою, в якій нічого про авто не сказано. Термін перебування авто в / на Україні в цьому випадку перевіряють по записах в електронній базі даних. Але для повного спокою зробіть копію старої імміграційної картки.

3.9. Переміщення палива через російсько-український кордон.

3.9.1. Паливо, що знаходиться в баку (баках) автомобіля, провозиться без будь-яких обмежень.

3.9.2. З РФ поза баків можна вивезти не більше 10 л палива в розрахунку на один автомобіль (нема на людину). А ось ввозити пальне в / на Україну, на думку Держмитслужби, взагалі не можна.

3.10. Переміщення супутнього обладнання через російсько-український кордон.

3.10.1. Без додаткових документів, декларування та обмежень можна провозити через кордон:

а) газобалонне обладнання, встановлене на автомобілі;

б) GPS-навігатор;

в) автомобільний відеореєстратор (тільки не забудьте вимкнути його на прикордонному переході);

г) радар-детектор (його ще часто помилково називають антирадаром).

3.10.2. З переміщенням СВ-радіостанції справа йде так:

а) формально при вивезенні з Росії станція підлягає обов'язковому декларуванню, але на це рідко звертають увагу. Вимога показати дозвіл на експлуатацію станції незаконно, з недавніх пір воно в Росії не потрібно зовсім;

б) радіостанція потужністю до 4 Вт включно з частотним діапазоном 26,960-27,410 МГц (запасіться документами, що підтверджують параметри) не вимагає дозволу на ввезення на Україну і не підлягає обов'язковому письмовому декларуванню;

в) проте багато хто воліє внести «сібішку» до декларації з тієї причини, що використання СВ-радіостанції потужністю понад 10 мВт на території України потребує дозволу Національної комісії з питань регулювання зв'язку (НКРЗ). Крім того, відкрутіть антену і відключіть станцію - менше буде уваги з боку митниці та міліції;

г) використання СВ-радіостанції на Україні без дозволу може обернутися штрафом у сумі до 350 грн. з конфіскацією станції або без такої.

3.10.3. Переміщення через кордон портативних рацій систем LPD (діапазон 433 МГц, потужність не більше 10 мВт) і PMR (діапазон 446-446,1 МГц, потужність не більше 0,5 Вт):

а) вивезення подібних рацій з РФ і їх зворотне ввезення російських митників не цікавить;

б) з переміщенням даних рацій через кордон України ситуація склалася прямо протилежна ситуації з СВ-станціями. Їх ввезення прямо не дозволено, в той час як використовувати рації на Україні можна без обмежень. Мабуть, тому українські митники зазвичай все ж не чинять перешкод в провезенні рацій і не змушують вносити їх в декларацію.

4. Переміщення через російсько-український кордон майна і грошей

4.1. Нормативи в розрахунку на одну людину, при дотриманні яких вивозиться з Росії / ввозиться в / на Україну майно (включаючи гроші) не підлягає письмовому декларуванню та оподаткуванню митними платежами.

Вид майнаВивезення з РФВвезення в / на Україну

Готівкова валюта (норми на одну особу, незалежно від віку) До $ 10 000 включно (еквівалент, якщо валюта інша) До 10 000 євро включно (еквівалент, якщо валюта інша) Банківські картки Обмежень немає, повідомляти суму на рахунку не потрібно особисті речі, наприклад, особисті ювелірні прикраси, ноутбук, стільниковий телефон, туристське спорядження, одяг (норми на одну особу, незалежно від віку) 1500 євро і (або) 50 кг.

Якщо особистих речей більше, обов'язковими платежами вони не обкладаються, але відомості про них доведеться внести в виїзну російську декларацію. Громадянам РФ, які постійно проживають в Росії, Білорусії чи Казахстані, дуже бажано зберегти документ до повернення в країну

1500 євро і (або) 50 кг.

Якщо товарів більше, обов'язковими платежами вони не обкладаються, але відомості про них доведеться внести в виїзну російську декларацію.

Обмежень немає

Товари для особистих потреб, крім алкоголю і тютюнових виробів (норми на одну особу, незалежно від віку) загальною вагою до 50 кг. і вартістю до 200 євро Алкоголь (норми на одну особу старше 18 років) 3 літри, незалежно від фортеці
Якщо в розрахунку на одну людину алкогольних напоїв вивозиться більше, обов'язковими платежами вони не обкладаються, але відомості про них доведеться внести в виїзну російську декларацію 1 л. горілчаних виробів
2 л. вина
5 л. пива Тютюнові вироби (норми на одну особу старше 18 років)

200 сигарет або 50 сигар (сигарил) або 250 гр. тютюну

Якщо в розрахунку на одну людину вивозиться тютюнових виробів вивозиться більше, про бязательно платежами вони не обкладаються, але відомості про них доведеться внести в виїзну російську декларацію

200 сигарет

200 гр. тютюну

4.2. В / на Україну не можна ввозити харчові продукти і сільгосппродукцію, понад те, що потрібно для харчування в дорозі загальною вартістю 50 євро на людину. На практиці строго за цим не стежать.

4.3. Вивезення з РФ / ввезення в Україну будь-якої зброї (включаючи газові балончики, електрошокери, бесствольное травматичні пістолети, будь-які пневматичні пістолети і рушниці) вимагає спеціального дозволу МВС Росії і МВС України відповідно.

4.4. Ввезення в / на Україну СВ-радіостанції потужністю до 4 Мв не вимагає дозволу. Але щоб не дражнити митників, відкрутіть антену станції.

4.5. В / в Україні немає офіційного статусу єдиного переліку ліків, які заборонено вільно ввозити в країну. Наприклад, точно не можна ввозити марганцівку.

5. Загальні питання проходження кордону

5.1. Жоден нормативний акт не зобов'язує російських і українських посадових осіб пропускати і оформляти без черги машини, в яких їдуть маленькі діти.

5.2. Як на російській, так і на українській території пункту пропуску заборонена фото- і відеозйомка. Так що не забудьте вимкнути відеореєстратор, якщо він у вас є. На аудіозапис (таємну або явну) заборони немає, проте без особливої ​​потреби не варто займатися і нею. А ось телефонні переговори ні у кого не викликають претензій.

5.3. У законодавстві Росії і України приблизно однакове визначення процедур огляду та огляду на кордоні.

5.3.1. При огляді багажник і салон автомобіля охоронці кордону тільки оглядають очима, нічого при цьому не чіпаючи. У переважній більшості випадків на кордоні ви зіткнетеся саме з оглядом.

5.3.2. Огляд - процедура дуже рідкісна і передбачає перетрушування багажу особисто митником (прикордонником) з обов'язковим складанням акта в двох примірниках (один вам, інший посадовій особі). Перед оглядом від водія напевно зажадають заповнити пасажирську митну декларацію. Присутність понятих або свідків у ході огляду не потрібно.

5.3.3. Нерідко практикується суміш з огляду та огляду. Щось митник (прикордонник) лише оглядає, щось чіпає руками. Якщо вас це не зачіпає, нехай все йде, як іде.

6. Виїзд з Росії і зворотний в'їзд в неї

1

6.1. Перед шлагбаумом на в'їзді на російську частину пункту пропуску, якщо попросять, покажіть документи, що засвідчують особу всіх, хто знаходиться в машині. Якщо на даному прикордонному переході діє система подвійного коридору, в'їхавши на територію, виберіть його колір.

6.2. Загальна умова вибору «зеленого» коридору як на виїзді з Росії, так і на в'їзді - відсутність чого-небудь забороненого або потребує дозволу на провезення через кордон або сплати митних платежів. В інших випадках доведеться переходити кордон по «червоному» коридору.

6.3. У Теорії на віїзді из России автопутешественники спочатку проходять митний контроль, а потім - прикордонний. На в'їзді види контролю міняються місцямі. Альо в жітті все простіше: поки ви будете стояти в черзі до віконця, де перевіряють документи громадян и «автомобільні» документи, до вас підійде митник и попросити Відкрити багажник. І до початку прикордонного контролю митний вже в будь-якому випадку закінчиться.

6.4. У віконця російського прикордонника вам належить ось що.

6.4.1. Ви і всі ваші пасажири повинні вийти з машини і подати в віконце документи, що засвідчують особу. Дітей це теж стосується.

6.4.2. В цей же віконце подаються документи на авто: свідоцтво про реєстрацію, нотаріальна довіреність (якщо машину вивозить не її власник і ви не боїтеся неодноднозначності норм нового Митного кодексу України). На вимогу посадової особи ви зобов'язані також показати страховку цивільної відповідальності (грін-карту або український поліс ОСЦПВ).

6.4.3. Після того як документи повернуті, перевірте, чи є необхідні штампи в закордонних паспортах. Якщо так - ви перетнули російський кордон і до самого шлагбаума, який відкриває шлях на Україну або в Росію, вам більше зупинятися не доведеться.

7. В'їзд в / на Україну: перед шлагбаумом

7.1. Головний обов'язок українського прикордонника біля шлагбаума - видати вам талон в «зелений» або «червоний» коридор.

7.1.1. Талон - це невеликий друкарський бланк. На талоні в «червоний» коридор в друкарні вже надруковані тризначна серія і шестизначний номер (на «зеленому» їх немає). Від руки прикордонник вписує в «зелений» або «червоний» талон тільки тип і марку машини, кількість осіб, номер машини і напрямок руху. Правда, буває, що талони просто роздруковані на принтері. Це порушення, але якщо вид талона вас не зачіпає, ви спокійно пройдете кордон і з таким.

7.1.2. Строго за законом вибирати колір коридору повинні ви. Але зазвичай прикордонник сам призначає вам коридор. Навіть якщо це буде «червоний» коридор - нічого страшного. За замовчуванням «зелений» коридор вам доступний, якщо одночасно виконуються наступні умови:

а) у вас легковий автомобіль без причепа;

б) ви не везете нічого забороненого, що вимагає дозволу на провезення (наприклад, собаку) або сплати митних платежів.

7.2. Попутно на деяких пунктах пропуску прикордонник біля шлагбаума видає бланки імміграційних карток тим пасажирам, які в'їжджають в / на Україну по «внутрішньому» російському паспорту і не заповнили бланк заздалегідь (проти цього Держприкордонслужба України не заперечує). Далі можливі варіанти.

7.2.1. Прикордонник просить відігнати машину трохи в сторону і заповнити картки. Перевіривши заповнення, страж кордону піднімає шлагбаум. Бланки імміграційних карток безкоштовні, і помилятися при їх заповненні можна скільки завгодно.

7.2.2. Прикордонник видає бланки і тут же пропускає на територію. Тоді імміграційні картки пасажири з «внутрішніми» паспортами заповнюють, стоячи в черзі на прикордонний контроль. Так буває, зокрема, в Гоптівка (основному прикордонному переході на трасі М2 «Москва - Сімферополь»).

7.3. В'їхавши на українську частину пункту пропуску, стаєте в обраний коридор. Над «зеленим» зазвичай висить зелена ж табличка із зображенням «профілю» легкової автомашини. Якщо пункт пропуску великий (на кшталт Гоптівки), «зелених» коридорів буде кілька, а ось «червоний», як правило, скрізь один.

8. В'їзд в / на Україну через «зелений» коридор

8.1. Сидячи в машині, дотримуйтесь в порядку черги до віконця прикордонного контролю. У віконця вас чекає ось що.

8.1.1. Всі мандрівники виходять і подають в віконце документи, що засвідчують особу, а туристи з «внутрішніми» паспортами - ще й заповнені імміграційні картки.

8.1.2. Людина, що оформляє на себе тимчасове ввезення, попутно показує свідоцтво про реєстрацію авто і нотаріальну довіреність (якщо він не власник і останній або не хоче оформляти на себе тимчасове ввезення, або взагалі не бере участі в поїздці), а також талон в «зелений» коридор. Ще у вас можуть попросити страховку цивільної відповідальності водія (грін-карту або український поліс ОСЦПВ). Показувати водійське посвідчення не потрібно.

8.1.3. Прикордонник вносить відомості до бази даних і повертає документи разом з другими половинками імміграційних карток та талоном. Перевірте наступне:

а) чи всі документи повернуті;

б) чи варті в'їзні штампи в закордонних паспортах або на друге половинках карт. Перевірте зазначену в них дату в'їзду;

в) чи поставив прикордонник друк «В'їзд» на контрольному талоні.

8.2. На черзі митний контроль. У Гоптівка перші будки митників знаходяться поруч з будками прикордонників.

8.2.2. Особа, яка оформляє на себе тимчасове ввезення, подає митнику документ, що засвідчує особу, свідоцтво про реєстрацію машини та нотаріальну довіреність (якщо вона необхідна), а також талон в «зелений» коридор. Показувати водійські права не треба.

8.2.3. Митник вносить відомості до бази даних, повертає документи і проштампований талон в «зелений» коридор. Попутно він візуально оглядає машину.

8.2.4. Далі вас можуть попросити заповнити митну декларацію (в Гоптівка для цього треба проїхати до другого митному терміналу, він попереду праворуч). Це незаконно, але заповнити документ буде швидше, ніж відбиватися від нього (порядок заповнення ви знайдете нижче).

8.3. Пригальмуєте перед шлагбаумом і здайте проштампований талон в «зелений» коридор. Шлагбаум піднімуть - і ви в / на Україні.

9. В'їзд в / на Україну через «червоний» коридор

9.1. Прикордонний контроль в «червоному» коридорі нічим не відрізняється від контролю в «зеленому».

9.2. На митному контролі людина, що оформляє на себе тимчасове ввезення авто, подає митнику паспорт, свідоцтво про реєстрацію машини, нотаріальну довіреність (якщо вона необхідна) і талон в «червоний» коридор. Крім того, митник може захотіти поглянути на водійське посвідчення. Якщо воно у вас є, звичайно ж. Якщо немає - не страшно, на можливість оформлення тимчасового ввезення це не впливає. Перевіривши всі документи і внісши відомості до бази даних, митник поверне паперу і талон.

9.3. Заповніть митну декларацію, пройдіть огляд машини (огляд - рідкість), отримаєте штамп в контрольний талон.

9.4. На виїзді віддайте талон в «червоний» коридор з печатками прикордоннику, і він підніме шлагбаум.

10. Виїзд з / с України

10.1. Зупиніться перед в'їзним шлагбаумом, отримаєте контрольний талон. У переважній більшості на виїзді з України це буде талон в «зелений» коридор.

10.2. На виїзді з України митний контроль передує прикордонному. Нюанси тут такі.

10.2.1. Документи перевірять всі ті ж: паспорт людини, який оформив на себе тимчасове ввезення машини, свідоцтво про реєстрацію, нотаріальну довіреність (якщо вона необхідна), контрольний талон та, якщо справа відбувається в «червоному» коридорі, водійське посвідчення (коли воно є). Врахуйте, що людина, яка оформила на себе тимчасове ввезення, повинен обов'язково бути в машині, інакше це може скінчитися затриманням авто до суду, навіть незважаючи на те, що з 1 червня 2012 року відповідальність за цю провину не встановлена.

10.2.2. Поки митник в віконці буде вивчати документи, його колеги оглянуть вашу машину. Якщо попросять заповнити декларацію - заповніть. Після вам віддадуть проштампований талон в «зелений» коридор.

10.3. Тепер прикордонний контроль. Тут знадобляться документи, що засвідчують особу туристів, другі половинки імміграційних карток тих мандрівників, які в'їжджали в країну по «внутрішнім» паспортам, і документи на машину. Половинки карт прикордонник залишить собі, поверне документи і контрольний талон з печаткою «Виїзд».

10.3.1. Попутно прикордонник може захотіти поглянути на поліс страхування цивільної відповідальності (грін-карта або український поліс ОСЦПВ).

10.4. Здайте надрукувати контрольний талон прикордоннику біля шлагбаума на виїзді з української частини пункту пропуску. Піднятий шлагбаум буде означати, що Україна ви покинули, вас чекає російський прикордонний і митний контроль.

11. Заповнення української пасажирської митної декларації: загальні питання

11.1. Крім ситуації, коли ви примудрилися взяти з собою щось, провезення чого обмежений або вимагає сплати мит, заповнити українську пасажирську митну декларацію доведеться, якщо вас направили в червоний коридор або незаконно вимагають заповнити декларацію в зеленому.

11.2. У заповненні української декларації немає нічого страшного і важкого, давати хабар за звільнення від цього нерозумно (не кажучи вже про те, що це кримінальний злочин). Незважаючи на те що назви рядків зазвичай дані українською мовою, писати ви можете по-російськи.

11.2.1. Технологія прикордонного контролю і роз'яснення української Держмитслужби зобов'язують посадових осіб розмістити на стенді зразок заповнення декларації на російській мові. Але на жаль, це правило дотримується далеко не завжди.

11.2.2. За замовчуванням декларація заповнюється в одному екземплярі. Митник його собі не залишає, а повертає після перевірки вам. Дозволені кольори ручок, якими можна писати, нормативно не обумовлені, прямо заборонено тільки вносити відомості олівцем. У той же час неприпустимі підчищення і виправлення.

11.2.3. Якщо будь-які відомості в декларації вносяться за допомогою відповіді «так / ні», відміткою в обраному квадратику завжди повинен бути хрестик, а не галочка або інший знак.

11.3. До 1 жовтня 2012 року одночасно застосовуються новий і старий бланки декларації. Головна відмінність нового в тому, що його можна роздрукувати самому і заповнити від руки заздалегідь, в той час як старий бланк буває тільки друкарський і його видають на кордоні. Чистий бланк нової декларації в форматі doc можна взяти тут.

11.3.1. Життя показує, що поки багато українські митники або не знають про існування нового зразка декларації, або впевнені, що він застосовується тільки з 1 жовтня. Так що якщо ви захочете використовувати саме його, за це доведеться посперечатися. Ваги вашим доводам, безумовно, додадуть роздруковані заздалегідь:

а) Постанова Кабміну України від 21.05.2012 № 431 (їм затверджено нову форму декларації);

б) Порядок заповнення декларації, затв. Наказом Мінфіну України від 28.05.2012 № 614.

11.3.2. Зразок заповнення старого бланка ви можете знайти нижче в зображенні. Врахуйте, там згадується застаріла норма вартості безмитного ввезення товарів (не плутати з особистими речами): 200 євро. З 01.06.2012 вона виросла до 500 євро (1000 євро при ввезенні літаком).

11.3.3. Зразок заповнення нового бланка в форматі ".doc" можна завантажити тут . Збережіть файл у потрібне місце на комп'ютері і відкрийте його. Коментарі щодо заповнення дані в примітках справа. Клацніть за приміткою лівою кнопкою миші і відразу побачите до якого уривку воно відноситься. Якщо раптом повний текст примітки не помістився на сторінку, в ньому буде відображатися біла іконка з трьома крапками. Клацання лівою кнопкою миші по ній відкриє весь текст примітки в нижній частині екрана.

Джерело: www.adybov.ru

Новости