Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Кордон Латвія - Росія: перетин на машині в 2019 році

  1. Особливості автомобільної кордону Латвійської Республіки
  2. Загальна характеристика автомобільної кордону з Латвією
  3. Карта пунктів пропуску автомобілів на кордоні Росія - Латвія
  4. Час очікування і черги на КПП на кордоні Латвії з Росією
  5. Правила митного контролю при перетині кордону Латвії
  6. Технічні вимоги до перетинають кордон Латвії іноземним автомобілям
  7. Пакет документів для перетину кордону з Латвією на машині
  8. Що і в якій кількості можна ввозити на територію Латвії
  9. Заборонені для ввезення до Латвійської Республіки предмети і продукти
  10. Процедура декларації готівкових коштів при в'їзді в Латвію
  11. Пройдіть соціологічне опитування!
  12. Покарання, передбачені за порушення правил митного контролю
  13. Популярні маршрути подорожі по Латвії на авто
  14. Витрати в ході поїздки в Латвію на особистому автомобілі

Вирушаючи в подорож на особистому авто або здійснюючи комерційну поїздку, необхідно пам'ятати, що перетин кордону з Латвією на автомобілі потребують дотримання Закону про державний кордон Латвійської Республіки, вимог Шенгенської угоди та правил Кабінету міністрів Латвії «Про порядок перетину дітьми державного кордону». Вирушаючи в подорож на особистому авто або здійснюючи комерційну поїздку, необхідно пам'ятати, що перетин кордону з Латвією на автомобілі потребують дотримання Закону про державний кордон Латвійської Республіки, вимог Шенгенської угоди та правил Кабінету міністрів Латвії «Про порядок перетину дітьми державного кордону»

  • Покарання, передбачені за порушення правил митного контролю
  • Популярні маршрути подорожі по Латвії на авто
  • Витрати в ході поїздки в Латвію на особистому автомобілі
  • 11 фактів про Латвії: Відео

Особливості автомобільної кордону Латвійської Республіки

В'їзд на територію Латвії на автомобілі потребують наявності чинної візи , Успішного проходження митного контролю та відповідності транспортного засобу нормам країн Шенгенського союзу. В цьому випадку поїздка в Ригу на машині і відвідування інших латвійських міст пройдуть успішно.

Загальна характеристика автомобільної кордону з Латвією

Що стосується країн, що входять в ЄС (Європейський союз), то перетин латвійського кордону з їхнього боку можливо в будь-якій точці наявних трас. Громадяни держав, які не є членами ЄС, перетинають кордон з Латвією тільки в точках розташування спеціальних КПП (контрольно-пропускних пунктів).

Карта пунктів пропуску автомобілів на кордоні Росія - Латвія

В даний час на кордоні Росія - Латвія діє чотири контрольно-пропускні пункти. Вибір місця, де краще перетинати кордон з Латвією на машині, багато в чому залежить від напрямку вашого руху і маршруту.

  1. Бурачки - Терехово. Розташовується на прямій трасі Москва - Рига. Проходження цього КПП завжди займає багато часу через високу завантаженість траси М9 «Балтія», яка проходить через нього.
  2. Брунішево - Педедзе. Зручний для тих, хто планує вирушати в подорож з північної столиці.
  3. Лудонка - Віентулі. Підійде тим, хто під'їжджає до латвійської кордоні з боку Носово.
  4. Убилінка - Гребньова. Найближчий контрольно-пропускний пункт з боку Пскова. Тут проходить траса М9.

Час очікування і черги на КПП на кордоні Латвії з Росією

Найшвидший час проходження КПП - близько 40 хвилин. У гіршому випадку очікування може розтягнутися на 12 і більше годин. В районі КПП є біотуалети. Про харчування і місце відпочинку доведеться подбати самостійно.

Одна з причин утворення черг на КПП з Латвією - безліч так званих «бензовозів» або «бензинових човників». Таке прізвисько отримали авто, що вивозять дешевший бензин з Росії до Латвії.

Таке прізвисько отримали авто, що вивозять дешевший бензин з Росії до Латвії

Правила митного контролю при перетині кордону Латвії

Перетин кордону - відповідальний етап для будь-якого мандрівника. Дотримуючись правил в'їзду на машині в Латвію в 2019 році, ви гарантуєте собі відсутність зайвих проблем і комфортне перебування за кордоном.

Багатьох любителів самостійних подорожей турбують зміни в латвійському законодавстві, зокрема, нещодавнє введення штрафів за використання іноземних номерів на транспортних засобах всередині країни. Представники латвійської влади поспішають заспокоїти: до автотуристам ці санкції не застосовуються. Так що якщо ви робите поїздку на власному авто з метою туризму, можна сміливо перетинати кордон з російськими та іншими номерами.

Про те, які документи потрібні для поїздки в Латвію на автомобілі, ми розповімо нижче, а зараз зупинимося на ряді інших важливих нюансів:

  • якщо ви подорожуєте з дитиною, не забудьте придбати дитяче автомобільне крісло, відповідне йому за віком;
  • перед перетином кордону не пошкодуйте часу і заправте автомобіль, так як на латвійській стороні бензин дорожче, та й заправки зустрінуться на вашому шляху не скоро;
  • вам знадобиться грін-карта (діюча на території ЄС страховка цивільної відповідальності автомобіліста).

Особливою підготовки потребують подорож за кордон з домашнім вихованцем. Якщо ви збираєтеся на машині в Латвію з собакою чи кішкою, крім документів і набору щеплень, буде потрібно придбати перенесення і оснастити вашого чотириногого друга мікрочіпом. При цьому ветеринарне свідоцтво слід оформляти тільки в муніципальній клініці, причому не раніше, ніж за п'ять днів до дати передбачуваного від'їзду. Не забувайте, що приватні клініки не уповноважені видавати такі ветеринарні свідоцтва. Після цього в Россільгоспнагляді оформляється дозвільна форма 5А, а у державного ветеринара виписується ще один необхідний документ - Регламент ЄС 576/2013.

Ще один популярний питання стосується того, як здійснюється в'їзд до Латвії з 82 регіоном на автомобільних номерах. З цього питання переживати не варто - ніяких питань до кримських номерами у прикордонників не виникає і в'їзд з ними на територію ЄС не заборонений. Нагадаємо, що частина таких номерів була передана в користування мешканцям 178 регіону (місто Санкт-Петербург) в зв'язку з нестачею місцевих. Ще один популярний питання стосується того, як здійснюється в'їзд до Латвії з 82 регіоном на автомобільних номерах

Технічні вимоги до перетинають кордон Латвії іноземним автомобілям

Плануючи автомобільну поїздку на особистому транспорті на територію Латвії, необхідно переконатися в тому, що транспортний засіб відповідає таким вимогам:

  • тонування стекол становить не більше 25% на лобовому і не більше 30% на передніх і бічних;
  • ремені безпеки є і доступні для використання не тільки на передніх, але і задніх сидіннях;
  • відсутня антирадар;
  • в наявності є світловідбиваючий жилет, аптечка, вогнегасник і знак аварійної зупинки.

Говорячи про те, чи можна в'їхати в Латвію на шиповану гуму, слід зазначити, що це можливо, але тільки в період з 1 жовтня по 1 травня. В інші пори року вас в кращому випадку можуть попросити зрізати шипи прямо на кордоні, а в гіршому - заборонять в'їзд на територію Латвійської Республіки.

З моменту в'їзду на латвійську територію не забувайте постійно тримати включеним ближнє світло фар.

Швидкість в місті тримайте в межах 50 км / год, за містом - 90 км / ч. Максимально допустиме перевищення швидкості складає 10 км / ч.

Пакет документів для перетину кордону з Латвією на машині

Щоб безперешкодно перетнути кордон, будуть потрібні наступні документи для в'їзду в Латвію на машині:

У ряді випадків можуть зажадати такі офіційні папери, а також документи на автомобіль на кордоні в Латвії:

  • довіреність на право керування автомобілем;
  • талон техогляду;
  • наявність страховки ОСАЦВ і КАСКО, які можуть знадобитися при поверненні на територію РФ;
  • дозвіл на виїзд дитини від другого з батьків;
  • підтвердження броні готелю.

Щоб не потрапити в складну ситуацію, фахівці рекомендують заздалегідь продумати поїздку і склад групи, щоб мати час на підготовку всіх необхідних паперів.

Багатьох туристів цікавить питання про те, чи потрібна діагностична карта при перетині кордону з Латвією. Вас можуть не запитати про неї на КПП з російської сторони, але зажадають вже на латвійській території. При цьому одноразова віза буде вважатися погашеною, і у вас залишиться небагатий вибір: продовжити подорож пішки або відмовитися від поїздки зовсім.

Щоб уникнути неприємної ситуації рекомендується оформити діагностичну карту заздалегідь. Виняток становлять автомобілі, вік яких не перевищує трьох років.

Причина проста: на настільки «молоді» авто діагностична карта не видається.

Для автомобілів старше трьох років необхідно оформлення діагностичної карти, яка підтверджує проходження технічного огляду. Крім того, в ній вказується відповідність або невідповідність транспортного засобу встановленим вимогам безпеки. Правом видавати діагностичні карти мають дилери, які пройшли акредитацію в Російському союзі автостраховиків (РСА), причому тільки на ті марки автомобілів, за якими у них є спеціалізація.

Що і в якій кількості можна ввозити на територію Латвії

Загальна вартість товарів, що ввозяться для власного споживання та подарунків при в'їзді на територію Латвії по суші не повинна перевищувати 300 € для дорослих і 200 € для дітей. Загальна вартість товарів, що ввозяться для власного споживання та подарунків при в'їзді на територію Латвії по суші не повинна перевищувати 300 € для дорослих і 200 € для дітей

При цьому із загальної суми виключається вартість:

  • особистого, ввезеного на час, а потім вивозиться назад багажу;
  • необхідних для особистого користування ліків;
  • тютюнових виробів і алкогольної продукції, що ввозяться в обмеженому нормами кількості.

В даний час при перетині кордону з Латвією по суші діють наступні обмеження на ввезення продуктів і товарів:

  • не більше 40 сигарет, 20 сигарил, 10 сигар, 50 грамів курильного тютюну;
  • не більше 1 л напоїв з вмістом алкоголю понад 22%;
  • 2 л напоїв з вмістом алкоголю не більше 22% на основі вина;
  • не більше 16 л пива;
  • нафтопродукти - не більше 10 л на 1 транспортний засіб в переносних ємностях і в стандартній ємності для пального транспортного засобу;
  • кава і сухі безалкогольні напої, згідно з діючими нормами ЄС, до 10 кг;
  • не більше 2 кг меду, маточного молочка, прополісу, живих равликів, устриць і молюсків, сухого молока, дитячого харчування і корми для тварин;
  • не більше 20 кг ракоподібних, свіжої обробленої риби або консервів;
  • не більше 10 кг солодощів, макаронів, приправ і бульйонів в упаковках, оливок і інших продуктів продовольства, не заборонених до ввезення і не містять більше 50% рибних продуктів або оброблених яєць.

Заборонені для ввезення до Латвійської Республіки предмети і продукти

До ввезення на територію Латвійської Республіки заборонені наступні групи продуктів і товарів:

  • м'ясо і будь-які м'ясні продукти;
  • незбиране молоко і будь-які молочні продукти на його основі;
  • будь-які фрукти;
  • живі квіти;
  • папуг;
  • зброю, наркотики і вибухові речовини.

Детальну інформацію про актуальні обмеження і заборони на ввезення в Латвію товарів і продуктів надає Санітарна прикордонна інспекція продовольчо-ветеринарної служби Латвії.

Процедура декларації готівкових коштів при в'їзді в Латвію

Фізична особа, що перетинає кордон ЄС, зобов'язана декларувати готівкові кошти, якщо їх сума дорівнює або перевищує 10 000 €.

Під готівковими коштами розуміються банкноти і монети, платіжні доручення, чеки, векселі, в тому числі незаповнені, але підписані.

Всі наявні кошти перераховуються в євро за курсом на момент перетину латвійського кордону. Якщо після цього ви прямуєте з території Латвії в іншу країну, що входить до складу ЄС, декларацію подавати не потрібно.

Пройдіть соціологічне опитування!

Порядок перетину кордону з Латвією на машині

Перетин українсько-латвійського кордону на автомобілі передбачає кілька етапів:

  1. Підготовка до проходження огляду на КПП. Під'їжджаючи до контрольно-пропускного пункту, підготуйте всі наявні у вас документи і покладіть їх на видному місці.
  2. Проходження паспортного контролю - перевірка того, чи маєте ви і ваші пасажири право перетинати кордон ЄС. Успішним її завершенням стане офіційна відмітка про перетин кордону.
  3. Вибір червоного або зеленого коридору. Перетин кордону з Латвією на авто в 2019 році має на увазі вибір одного з двох коридорів: зеленого або червоного.

    Вибирайте зелений, якщо ви впевнені, що у вас немає з собою підлягають декларації товарів і готівки; червоний - якщо сумніваєтеся або маєте при собі підлягають декларуванню товари або суми коштів.

  4. Організація проходження митного огляду. Останній етап передбачає зупинку і огляд вашого транспортного засобу. Заглушіть мотор і не бороніть співробітникам КПП.

При поверненні додому алгоритм проходження кордону не змінюється. Не забувайте про те, що перехід кордону з Латвією на машині вимагає дотримання норм і правил ЄС, членом якого є ця держава.

Покарання, передбачені за порушення правил митного контролю

Незважаючи на високий рівень розвитку сучасних технологій і компетентність співробітників митниці, до сих пір зустрічаються громадяни, які намагаються обійти існуючі правила. Незважаючи на високий рівень розвитку сучасних технологій і компетентність співробітників митниці, до сих пір зустрічаються громадяни, які намагаються обійти існуючі правила

Спроба порушення правил митного контролю на кордоні з Латвією може привести до небажаних наслідків:

  • за порушення норм, що ввозяться і продуктів передбачена адміністративна відповідальність та штраф при повторному порушенні;
  • за недотримання вимог поліцейського - штраф і навіть арешт;
  • за водіння в нетверезому стані (понад 0,5 проміле) - штраф 430-1400 € з тимчасовим (на рік, півтора або два роки) або постійним позбавленням водійських прав;
  • спроба ввезення не декларованої суми готівкових коштів - штраф у розмірі 5% від підлягає декларації суми.

Популярні маршрути подорожі по Латвії на авто

Після перетину кордону ви можете продовжити свій шлях на автомобілі по одному з популярних маршрутів.

  1. Лудза - Мадоні - Рига.

    Відмінний вибір для любителів старовинних замків і красивою архітектури. У Лудзі вас чекає старовинна католицька церква і руїни замку; в Мадоні - маєток баронів Марція. Ну а Рига з її численними пам'ятниками архітектури стане гідним завершенням подорожі.

  2. Даугавпілс - Бауска - Єлгава - Юрмала - Рига.

    Універсальний тур, який познайомить вас з культурою Латвії і дозволить добре відпочити. У Даугавпілсі цікаві Музей самогону, красиві будівлі протестантської кірхи і католицького костьолу, мальовничий центральний парк, православний Борисоглібський кафедральний собор. У Бауска рекомендуємо відвідати старовинний Бауський замок. У Єлгаві можна орендувати в яхт-клубі водний велосипед і пройтися по залах Єлгавського палацу. Юрмала порадує можливостями для пляжного відпочинку. Яскравим завершенням подорожі стане знайомство зі столицею країни - Ригою.

  3. Рига - Бауска - Пілсрундале - Єлгава - Юрмала

    Відправним пунктом даного маршруту є Рига. Познайомившись з визначними пам'ятками столиці, вирушайте в Бауска. Тут вас чекають цікаві архітектурні пам'ятники і руїни середньовічної фортеці. Пілсрундале - невелике село, головною пам'ятка якого є шикарний Рундальський палац авторства Ф.Б. Растреллі. Єлгава порадує прогулянкою по живописному парку зі ставком і видами Єлгавського палацу, а в Юрмалі можна добре відпочити біля моря і розслабитися після довгої подорожі перед поверненням додому.

Витрати в ході поїздки в Латвію на особистому автомобілі

Підсумкова вартість поїздки в Латвію на особистому автомобілі складається з наступних статей витрат:

  • оформлення дозвільних документів і віз;
  • витрати на бензин (середня вартість 1 л - 1,10 €);
  • харчування і можливі витрати на відпочинок;
  • додаткові кошти на випадок надзвичайних ситуацій.

Не слід забувати про те, що в'їзд в Юрмалу з 1 квітня по 30 вересня здійснюється тільки по платним перепустками. Вартість в'їзду в Юрмалу на машині в 2019 році залежить від запланованого часу перебування: 2 € - добу, 31 € - тридцять днів, 107 € на повний сезон.

11 фактів про Латвії: Відео

Новости