Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Російські та іноземні дачі: головні відмінності

  1. Відлуння радянських дач
  2. Російські дачі: барбекю по-російськи
  3. Зарубіжні дачі: збірні будиночки і кемпінги
  4. Дачі в США і Європі на березі озера

У Європі та США звичних нам дач майже немає. У всьому винні податки на нерухомість і особливості менталітету. Однак іноземці знайшли відмінну альтернативу великим котеджів з великими присадибними ділянками.

Радянська людина на дачу їздив працювати. Сім'ї колективно перекопували кілометрові грядки, висаджували картоплю і помідори. Сучасні люди дачі частіше використовують для приємного байдикування і, як кажуть на Заході, барбекю.

Чим російські дачі принципово відрізняються від іноземних котеджів, і чому наш заміський відпочинок - це унікальне явище? Фактрум по-новому глянув на звичні дачні селища і порівняв їх із зарубіжними будинками.

Фактрум по-новому глянув на звичні дачні селища і порівняв їх із зарубіжними будинками

Відлуння радянських дач

Якщо ви думаєте, що сьогодні на дачах співвітчизників панує безтурботне неробство - ви помиляєтеся. Так, часи городів і нескінченних грядок пройшли. Простіше купити свіжі овочі на ринку, ніж проводити вихідні, згорбившись на городі. Однак сучасні дачі все-таки стають об'єктом праці. Парадокс, але багато російські люди їздять в заміський будинок, щоб облаштовувати його. Дах поміняти, паркан побудувати, що-небудь пофарбувати. Дачний сезон відкривається генеральним прибиранням. З будинків вимітається пил, присадибні ділянки звільняються від сміття.

Однак не всі росіяни дотримуються радянських правил дачного відпочинку. Згідно з результатами опитування Фонду громадської думки, населення поділилося приблизно навпіл: 38% опитаних їздять на дачу відпочивати, 54% громадян вважають за краще попрацювати. Решта відсотки порівну розподілилися між такими «нестандартними» видами дозвілля як купання в басейні, рибалка (очевидно, на власному ставку) і збір грибів.

Російські дачі: барбекю по-російськи

Кращий дачний відпочинок - це відвідування чужої дачі. Гості повністю віддаються неробства. Якщо вас запросили за місто, обов'язково буде застілля з шашликами. Іноземців наші мангали валять в глибокий шок. Для того, щоб посмажити м'ясо на шампурах, доводиться його маринувати і готувати. Для мангала потрібне вугілля. Відсутність вугілля знаменує збір невеликих дров в прилеглому лісі. На Заході шашлики приготувати простіше: всередину електричної жаровні з кришкою поміщається шматок м'яса. Це називається барбекю. А ще на російській дачі може запросто же не бути гарячої води. Миття шампурів і посуду перетворюється в освіжаючу пригода.

Зарубіжні дачі: збірні будиночки і кемпінги

За кордоном дачі в звичному російській людині сенсі майже відсутні. Заможні іноземці набувають великі котеджі (понад 500 тисяч доларів за будинок) в мальовничій місцевості. На відміну від російських дач такі садиби розташовуються в невеликих містечках. Інфраструктура, відповідно, на порядок вище.

Американці і європейці бідніші зупиняють свій вибір на збірних будиночках в теплих краях (наприклад, у Флориді або на березі Середземного моря). Збірний будиночок - маленький котедж, зібраний з панелей. Зручностей трохи, але для літнього відпочинку цього достатньо. В Америці поширений також відпочинок в кемпінгах. Люди привозять палатки або приїжджають в спеціальних трейлерах-будинках. І занурюються в єднання з дикою природою. У Європі та США середній клас не прагне обзавестися додатковою нерухомістю.

У Європі та США середній клас не прагне обзавестися додатковою нерухомістю

Дачі в США і Європі на березі озера

Можна, хоч і рідко, зустріти котеджі дуже схожі на російські дачі. Їх називають літніми будиночками. На відміну від садиб заможних громадян будиночки будуються у віддаленій від цивілізації місцевості. Поруч обов'язково повинно бути озеро. Ніяких городів або садів. Виняток становлять посадки екологічно чистих овочів, якщо власник розділяє сучасний тренд на еко-продукти. Решта ж приїжджають в літні будиночки порибалити або поплавати на човні. Барбекю у відокремлених котеджах роблять рідко. Літні будиночки не користуються популярністю в іноземців. Всьому виною пристойні податки на нерухомість і занадто втомлива дорога.

Читайте також: Навіщо в СРСР будували круглі будинки і як в них жилося

Чим російські дачі принципово відрізняються від іноземних котеджів, і чому наш заміський відпочинок - це унікальне явище?

Новости