Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Абхазія | Записи в рубриці Абхазія | Записки Василіски (Світлани Дмитрієвої): LiveInternet - Російський Сервіс Онлайн-Щоденників

пам'ятки Абхазії

Сьогодні, як я і обіцяв раніше - пробіжить по найзнаменитішим, красивим і цікавим пам'яткам Абхазії, місця які обов'язково слід відвідати перебуваючи на відпочинку в цій чудовій країні. А таких тут сила-силенна, думаю навіть при сильному бажання подивитися їх усі за одну поїздку - просто не реально, навіть якщо є місцевий гід і особистий автомобіль. В Абхазію по хорошому треба їхати на кілька місяців!))

Високогірне озеро Ріца

(Я вже докладно описував нашу екскурсію на озеро Ріца, в одному з попередніх постів озеро Ріца )

(Я вже докладно описував нашу екскурсію на озеро Ріца, в одному з попередніх постів   озеро Ріца   )

Анакопійская фортеця (Новий Афон)

Анакопія - стародавня фортеця збудована в V столітті на території Абхазії, за участю візантійської імперії. Конструкція даної гірської фортеці створена в кращих будівельних традиціях Риму того часу, завдяки чому мала високу міцність і була практично недосяжна для загарбників. Ця фортеця стала знаменита після того, як в 736-737 році завдяки їй було відбито наступ шістдесяти тисячного арабського війська. У фортеці, на вершині гори, знаходиться штучний невичерпне колодязь, імовірно, споруджений в давнину будівельниками Анакопія.

У фортеці, на вершині гори, знаходиться штучний невичерпне колодязь, імовірно, споруджений в давнину будівельниками Анакопія

Гегскій Водоспад

Наікрасівейшій водоспад заввишки 60-70 метрів, друга назва - Черкеський водоспад, розташований в долині річки Гега (Гагрський хребет, 530 метрів над рівнем моря). Екскурсія на Гегскій водоспад включає в себе захоплюючу поїздку на конях по гірських схилах до Черкеської галявини, з якої відкривається невимовної краси вид на Гегскій водоспад! (Екскурсоводи розповіли нам цікавий факт, що саме тут знімали епізод боротьби Шерлока Холмса і Професори Моріарті з кінофільму пригоди Шерлока Холмса і Доктора Ватсона)

(Екскурсоводи розповіли нам цікавий факт, що саме тут знімали епізод боротьби Шерлока Холмса і Професори Моріарті з кінофільму пригоди Шерлока Холмса і Доктора Ватсона)

Сухумський Ботанічний Сад

Будете в Абхазії обов'язково відвідайте ботанічний сад в Сухумі, на площі в майже 30га розташовуються понад 5000 видів рослин з усього світу! Прогулюючись по саду можна зустріти просто неймовірні рослинні експонати, деякі з них здавалися мені штучно створеними з пластмаси - але підходячи ближче я розумів, що помиляюся і створені вони були не ким іншим як матінкою природою.

Найзнаменитіший рослина сухумського ботанічного саду це кавказька липа, якій небагато-немало вже 250 років. За весь цей час, чого тільки не пережила ця легендарна липа: її вже і зрубали - а після цього вона знову продовжувала зростати, в вісімдесятих дерево було дуже сильно покалічені ураганом - але завдяки дбайливому догляду сухумських ботаніків і неймовірною живучості самого рослини воно досі цвіте і навіть приносить плоди.

На висоті 2000 метрів над рівнем моря - знаходиться гірське поселення, під назвою Аудхара, тут і починаються знамениті Альпійські луки Абхазії. Від яскравих фарб природи і могутніх гірських схилів навколо захоплює дух, до речі і дихається в цьому місці зовсім інакше - повітря настільки чисте і свіже, що здається ти сприймаєш все нотки і відтінки його запаху - запаху гір, річок, рослин і всієї цієї краси, яка тебе там оточує! Ауадхара також славиться величезною кількістю цілющих джерел (вперше спробував тут мінеральну воду яка б'є з джерела вже газована - був в цілковитому захваті)

озеро Мзи

Озеро Мзи знаходиться ще вище ніж озеро Ріца і мінеральні джерела Аудхари, в оточенні полузаснеженних гір з одного боку і альпійських лугів з іншого - водойма здається неймовірно красивим і незвичайним явищем природи!

Блакитне озеро

В Абхазії є 2 найвідоміших озера, одне з них Ріца, а ось інше, знаходиться по дорозі до Ріце і називається Блакитне озеро. Назвали його так, через його кольору. Блакитне озеро займає площу близько 180 кв.метрів і має глибину близько 80 метрів. Про це озеро ходить багато легенд, про деякі з них я розповім в окремій статті.

Новоафонский Монастир

Новоафонский монастир одне з найпопулярніших у туристів місць. Його будували цілих 12 років, з 1884 по 1896 роки. З одного боку довго, з іншого, дуже швидко, так як при будівництві довелося зрізати частину гори і вивозити десятки тисяч тонн гірських порід по які пристосованим, не зручним під'їзних шляхів, так як монастир знаходиться на пагорбі. Багато цікавих подій і людей пов'язує Новоафонский монастир, але про це буде окрема історія, яку зможете прочитати в моєму щоденнику найближчим часом.

Новоафонська Печера

Одна з найбільших і відомих печер Абхазії. Знаходиться вона на схилі Іверської гори. Новоафонська печера являє собою величезну карстову порожнину, яка за обсягом близько 1 000 000 кубічних метрів. Вхід в печеру знайшли тільки в 1961 році, а вже в 1975 році, печера була відкрита для відвідування туристами. Дуже багато цікавих історій ходить про Новоафонських печери, але це історії для окремого поста, який скоро можна буде прочитати у мене в щоденнику.

Приморський Парк в Новому Афоні

Унікальність парку в тому, що його систему з семи ставків створювали монахи в початку 1880 г. Вода в ставках дуже чиста, так як проточна, глибина в ставках не перевищує 1,5-2 метрів. Спочатку вони створювалися для розведення форелі, коропа і карася для потреб ченців. Сам парк був закладений в 1908 році і до цього дня радує своїми містками, рибою і лебедями, які відмінно себе почувають, не дивлячись на цивілізованість парку. Парк дуже красивий і налаштовує на позитивний настрій, саме з цього, ви скоро зможете про нього прочитати і побачити у мене в щоденнику багато цікавого.

Дача І.В. Сталіна на озері Ріца

Одна з дач Сталіна знаходиться на озері Ріца, щоб туди потрапити, необхідно проїхати по дорозі в верхній частині Ріци, де впадає гірська річка Лашіпсе. Сама дача пофарбована в зелений колір для маскування. На березі знаходяться два будиночки, один побудований для Сталіна в 1947 році, а інший для Хрущова в 1961 році. Поруч знаходився будинок для охорони, яка налічувала близько 300 осіб. Знаходиться в цих місцях дуже не звичайно, є відчуття, що торкаєшся до історії ... Але про це в окремій статті скоро можна буде прочитати в моєму щоденнику. Станьте постійним читачем і Ви не пропустите все найцікавіше!

Храм Святого апостола Симона Кананіта

Поруч з Новоафонський монастир, на березі річки Псирцха розташувався храм святого апостола Симона Кананіта. Цей храм, з надання був побудований на місці загибелі апостола Симона Кананіта. Храм і по нині діючий, але двері його закриті для сторонніх під час церковних таїнств (сповіді, хрещення, вінчання та ін.). Біля храму святого апостола Симона Кананіта можна побачити як поломников, так і простих мирян йдуть за порадою. Для туристів - це діючий пам'ятник архітектури дев'ятого-десятого століть. Це далеко не все, що можна цікавого розповісти про цей пам'ятник старовини - цього буде присвячений окремий пост.

Беслетскій міст

Беслетскій міст знаходиться на півночі Сухумі, столиці Абхазії, він побудований на річці Беслетка і був військово-стратегічним спорудою, поруч досі видно зруйновані бойові вежі захищали міст від ворожих нападів. Беслетскій міст як і раніше має вантажопідйомність близько 8 тонн. Він побудований з плит вапняку, які, як відомо, виходили з вапна, яку будівельники гасили 3-5 років. Є про Беслетском мосту кілька легенд, про які я розповім в одному зі своїх наступних постів.

Сухумський Мавпячий Розплідник

Сухумський мавпячий розплідник - так він називається для обивателя, але насправді, його повна назва звучить так - Науково-дослідний інститут експериментальної патології і терапії АН Абхазії. Мало хто знає, що розплідник розташовується на території колишньої дачі російського вченого Остроумова. Розплідник не просто звіринець, він переслідує важливі наукові цілі. Розпліднику привласнюють ряд відкриттів, в честь одного такого відкриття, перемоги над декількома серйозними хворобами, в 1977 році був встановлений єдиний в світі пам'ятник мавпі. Звичайно ж, про це розпліднику можна багато чого розповісти, але ця тематика буде підніматися в одному з моїх наступних постів.

Замок Принца Ольденбургского

Замок принца Ольденбургского на даний момент покинутий, хоча за радянських часів тут знаходився елітний будинок відпочинку «Чайка». Проте, об'єкт має велику цінність, так як є будовою відомого архітектора Люцеранского, будівництво якого було завершено в 1902 році в Старій Гагрі. Як і про багато інших місць туристичного паломництва про Замок принца Ольденбургского ходять безліч легенд і притч, про які я постараюся розповісти найближчим часом.


Гагрського Колоннада

Поруч з замком принца Ольденбургского розташована Гагрського колонада, яка є пам'яткою Гагр і була побудована в 1951 році. За колонадою розташована найкрасивіших міська набережна 1949 року побудови, прикрашена екзотичними рослинами. Перебуваючи поруч з колонадою є відчуття, що потрапляєш в казку наяву, адже такий вид і архітектура не звична повсякденному оці! Якщо вже ви приїхали подивитися замок принца Ольденбургского, то не забудьте відвідати і Колонаду - це дуже красиво.

Гагрського Фортеця Абаата

Гагрського фортеця Абаата була побудована більше 15 століть назад і була захисною спорудою для перешкоди дороги чужинцям зі сходу на захід. До сих пір в фортеці зберігся дух воїнів, відвідуючи її можна і себе відчути на їх місці в якості захисника.

За 15 століть фортеця неодноразово руйнувалася і заново відновлювалася. Зараз, з одного боку фортеця сильно розмита морським прибоєм, з іншого боку фортеця зруйнована за наказом принца Ольденбургского для будівництва готелю. Проте, бойові вежі фортеці ще збереглися і представляють історичну і архітектурну цінність. Про цю фортецю можна багато чого ще розповісти, але під це у мене відведено окремий пост, який я зможу незабаром надати вашій увазі.

Про цю фортецю можна багато чого ще розповісти, але під це у мене відведено окремий пост, який я зможу незабаром надати вашій увазі

ресторан Гагріпш

Ресторан Гагріпш знаходиться поруч з замком принца Ольденбургского і є унікальним закладом, який не залишить байдужими навіть самих тонких цінителів. Чим же так відомий і цінний це ресторан? Справа в тому, що велика кількість політичних діячів любили його і підлягає проводили час за вишуканими стравами. Гагріпш - найулюбленіший ресторан Сталіна, перебуваючи всередині, є відчуття, що доторкається до історії і великим людям, які тим чи іншим способом залишили слід в історії. Окремим постом, пізніше, я розповім і головне покажу всі визначні пам'ятки ресторану Гагріпш, а поки знайте, що приїхавши в Гагри - обов'язково варто побувати в ресторані Гагріпш, цих вражень ви ніколи не забудете.

Окремим постом, пізніше, я розповім і головне покажу всі визначні пам'ятки ресторану Гагріпш, а поки знайте, що приїхавши в Гагри - обов'язково варто побувати в ресторані Гагріпш, цих вражень ви ніколи не забудете

Даний пост буде мати продовження і постійно доповнюватися, так що записуйтеся в ПЧ і слідкуйте за оновленнями!


Всі мої пости з Абхазької тематикою:

Відпочинок в Агудзере Абхазія 2011 відгуки

Озеро Ріца Абхазія

Поради відпочиваючим в Абхазії

У відповідь незадоволеним гостям Абхазії

Номер Вадика (Абхазія Агудзера): +7 940 992 4275Дзвонити, як на звичайний мобільнийСказати, що від Олексія з СамариІ Вас приймуть, без перебільшення, як родичів
Чим же так відомий і цінний це ресторан?

Новости