Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Прага що подивитися - чим зайнятися в Празі - пам'ятки Праги

  1. Дорога з Києва до Праги
  2. Громадський транспорт в Празі
  3. Житло для туристів в Празі
  4. Чеська кухня в Празі
  5. Знамените чеське пиво
  6. Що подивитися в Празі

Старовинний Гавельскій ринок, де можна купити сувеніри на будь-який смак / фото: Ольга Кидкова

Дорога з Києва до Праги

У подорожах в Прагу є один мінус: з України туди досі немає прямих авіарейсів від лоукостерів. Тому або доведеться летіти з пересадкою на лоукостерів до Польщі, а звідти вже в саму столицю Чехії, або ж дорого, але зате прямим рейсом.

Так як ми орієнтовані в першу чергу на бюджетні подорожі, зосередимося на першому варіанті. Долетіти до Праги буде найпростіше з пересадкою в Кракові. Авіакомпанія Ryanair пропонує квиток з Києва до Кракова за 13-17 євро в одну сторону, якщо купувати його приблизно за місяць до поїздки. Іноді у компанії бувають акції і розпродажі, так що можна відхопити квиток і за 9,99 євро (перевірено автором матеріалу). Летіти доведеться трохи менше двох годин.

Всього година польоту з Кракова - і ви вже в Празі / фото: Ольга Кидкова

Єдиний мінус польоту за такою приємною ціною полягає в тому, що літак прибуває до Кракова о 23:10 за місцевим часом. А це означає, що добиратися до готелю вам доведеться на таксі, ну або ночувати в аеропорту. За 15-хвилинну поїздку доведеться викласти близько 80 злотих, а це майже 600 грн - дорожче, ніж квиток на літак.

Полетіти з Кракова до Праги можна на тому ж Ryanair. Все як завжди: якщо купувати квиток заздалегідь, то можна отримати його за 39-56 злотих, а це приблизно 300-370 грн. Дорога займе всього годину. Прибуває літак в Прагу о 15:00, а тому вам буде дуже зручно відразу після прильоту заселятися в готель чи хостел, адже зазвичай заїзд починається тільки після 14:00.

Читайте також Плани на зиму: видовищні новорічні шоу, головні кінопрем'єри року і гучні концерти

Якщо говорити про прямі авіарейси, то дістатися з Києва до Праги за пару годин можна на тих же Czech Airlines або МАУ. У такому випадку, якщо купувати квитки за пару місяців до поїздки, то можна знайти пропозиції близько 3000 грн в одну сторону. Якщо ж захочеться поїхати спонтанно, то тоді на квитки дешевше 6000 грн розраховувати навіть не варто.

Звичайно, дістатися з Києва до Праги можна і прямим автобусом. Ціна на квитки в основному коливається в межах 1500-2000 грн. Крім того, той же перевізник Ecolines час від часу проводить акції, під час яких квиток можна придбати за зовсім вже «смішні» 200 грн. Однак не варто забувати, що в дорозі вам доведеться провести рівно добу. Тому слід подумати, чи варто вам економити подібним чином, адже після 24-годин в автобусі ви навряд чи будете налаштовані на довгі прогулянки по місту.

Громадський транспорт в Празі

Транспортне сполучення в Празі - одне з кращих в світі. Автобуси, тролейбуси, трамваї - все це ходить чітко за розкладом, який можна знайти на зупинках або на спеціалізованих сайтах. Імовірність того, що ваш транспорт прийде із запізненням хоча б на хвилину, дійсно мала, а тому на зупинки краще приходити трішки наперед.

Читайте також Уїк-енд в Нюрнберзі: нетипова Баварія, легендарна різдвяний ярмарок і великий рок-фестиваль

Система оплати в громадському транспорті Праги помітно відрізняється від київської. Тут на всі види транспорту діє єдина система квитків. Наприклад, купивши квиток на 90 хвилин, ви можете проїхати 20 хвилин на автобусі, 10 на фунікулері, 30 на метро і ще 30 на трамваї.

Квиток на 30 хвилин коштує 24 чеських крони (близько 29 грн), на 90 хвилин - 36 крон (близько 44 грн). Діяти він починає з моменту компостування. При цьому варто врахувати, що штрафи за безквитковий проїзд в Празі дійсно високі - 1500 крон при оплаті на місці (трохи більше 1810 грн). І розраховувати на те, що контролери зглянеться над туристами, не варто.

Щоб дістатися до аеропорту «Рузине» в центр, потрібно спочатку сісти на автобус № 119, а потім на зупинці Nádraží Veleslavín пересісти на метро. Автобус зупиняється за два кроки від станції, так що ви відразу зрозумієте, куди йти. Квитка на 30 хвилин вистачить навіть з урахуванням пересадки. Їхати потрібно буде до станції Staroměstská.

Житло для туристів в Празі

Для бюджетного туриста відмінною заміною дорогим готелям стануть хостели. Якщо підійти до питання вибору з розумом і витратити деякий час на пошуки, то ви обов'язково знайдете в Празі хостел, який не поступатиметься дорогим готелям ні за зручністю розташування, ні за чистотою і комфорту кімнат. Зате буде значно поступатися за ціною.

Ресторани та готелі в Празі часто розташовуються в таких ось "казкових" будівлях / фото: Ольга Кидкова

Так, забронювати собі ліжко-місце в кімнаті на 8 осіб в хостелі в центрі міста можна приблизно за 250 грн з людини за ніч, за номер на двох доведеться віддати 1300 грн за добу. Для порівняння, номер в 4-зірковому готелі коштуватиме приблизно 3000 грн за ніч.

Від себе можу порекомендувати Little Quarter Hostel: ціни тут досить демократичні (від 220 грн з людини за ніч), а розташування неймовірно зручне. Хостел знаходиться в якихось 500-ах метрах від Празького граду - однієї з головних визначних пам'яток Праги і в якихось 10-15 хвилинах ходьби до Карлового мосту, що веде до Старого град - історичний район Праги. Всі головні визначні пам'ятки міста знаходяться в пішій доступності. До речі, іноді бувають і приємні сюрпризи: то чи зірки так стали, чи то не було інших вільних місць, але так як ми подорожували вдвох, нам відразу виділили двомісний номер, хоча заплатили ми за місця в кімнаті на 10 осіб.

Єдиний мінус життя в центрі міста в тому, що ви не знайдете тут мережевих супермаркетів з дешевими цінами. Є тільки невеликі магазинчики зі скромним вибором товарів і дуже високими цінами. Так, за пляшку води ви можете заплатити тут близько 100 грн. Щоб скупитися дешевше, доведеться прогулятися від центру до спальних районів міста приблизно півгодини. Там, зрозуміло, знайти великі супермаркети вже не важко. Є і звична всім нам Billa, в якій ціни не набагато вищі за київські.

Чеська кухня в Празі

Є два блюда, які, як вважається, обов'язково повинні спробувати всі туристи в Празі: це трдельнік і вепрево коліно. Спочатку розповімо про перший. Трдельнік або трдло - це порожниста трубочка, яку посипають корицею або іншими спеціями і цукром. По факту це просто невеликий тоненький шматочок смаженого тіста. Наїсться таким точно не вийде, а коштує він не мало не багато 50 чеських крон (близько 60 грн). Тож не дивно, що в перекладі з чеської «трдло» означає дурень - виклавши за нічим непримітний шматок тіста 60 гривень, відчуваєш себе і правда нерозумно. Тому, щоб туристам було не так прикро, добросерді продавці промащують трдельнік зсередини шоколадом, джемом або вершками. Вам можуть навіть покласти в нього кульку морозива, але за це задоволення, зрозуміло, доведеться доплатити.

Трдельнік - це порожній усередині рол з печеного тіста / З Смаком

А ось «Печено вепрево коліно», навпаки, напевно, перевершить ваші очікування. Під красивою назвою, яке відразу викликає в пам'яті бенкети вікінгів, ховається звичайна свиняча рулька, запечена в меді або вини. Складається вона з досить жилавого м'яса і жиру. У ресторанах в центрі міста вона обійдеться вам в 250-300 крон (близько 400 грн). Ми, трохи прогулявшись, знайшли за 230 крон. До речі, багато ресторанів в Празі вивішують меню з цінами на вулиці, що вельми зручно, адже можна ознайомитися з ним заздалегідь і уникнути неприємних сюрпризів, коли вам принесуть рахунок.

Печено вепрево коліно / YouTube

Майте на увазі, що пробувати свинячу рульку потрібно, коли ви дуже голодні, так як однієї порції з лишком вистачить, щоб нагодувати двох чоловік. Крім того, це блюдо дуже жирне, тому є його краще в обід, а не на ніч. До рулька вам обов'язково подадуть соуси і квашену капусту, тому гарніри можна не замовляти. Таким чином, за свої 230 крон (близько 280 грн) ви разом із супутником наїдяться досхочу і вгамуєте почуття голоду як мінімум на півдня.

Знамените чеське пиво

Якщо ти не спробував знамените празький пиво, то вважай, що в Празі ти не був. Будь-який турист знає, що такого смачного пива він не спробує більше ніде (хіба що Німеччина ще може потягатися). У той же час при більшості пивних в Празі є свої пивоварні, в яких виготовляють особливі фірмові сорти.

Найвідомішою і популярною серед туристів пивний в Празі є пивна «Віялове депо» або Vytopna. Тут все пиво до вашого столу доставляють особливим способом, а саме - підвозивши келихи на маленьких паровозиках. Залізниця пролягає через весь ресторан, відвідувачів тут завжди багато, а тому побачити снують туди-сюди паровозики можна досить часто. Якщо ви прийдете в цей ресторан з дітьми - їм спостерігати за паровозиками, напевно, дуже сподобається. У той же час, з огляду на ажіотаж навколо цього закладу, краще все ж подбати про бронювання місця заздалегідь.

Пиво приїжджає на таких паровозиках / TripAdvisor

Однак на нашу особистого досвіду, незважаючи на те, що ця пивна - одна з найбільш розрекламованих, складно сказати, що вона чимось особливо вражає. Вибір їжі тут небагатий, а пиво, на скромну думку автора статті, має специфічний і не найприємніший смак. Крім того, крім плати за їжу, пиво і чайових офіціантові, вам також доведеться заплатити по 25 крон за вхід з людини. Так що будьте готові до того, що рахунок може виявитися трохи більшим, ніж ви очікували. І, наприклад, в непримітному ресторанчику, куди ми зайшли спробувати вепрево коліно, класичний темний Kozel виявився набагато смачніше. Але це вже справа смаку або як пощастить.

Що подивитися в Празі

Якщо ви належите до того типу туристів, які шопінгу, відвідування ресторанів або розслабленню в спа-готелі воліють довгі прогулянки по місту з пильним вивченням шедеврів архітектури, то Прага - місто точно для вас. Тут завмирати, захоплено дивлячись на високі шпилі і приголомшливої ​​краси собори, доводиться буквально на кожному кроці.

Скульптура «висить людина» в Празі, присвячена Зигмунда Фрейда / фото: Ольга Кидкова

Празький град

Це стародавня фортеця з мальовничими вежами, садами, палацовим комплексом та історичними будівлями, де розміщуються музеї. Празький Град вважається найбільшою резиденцією і одночасно найбільшим замком в світі. А ще так як Празький град знаходиться на узвишші, з підступів до нього відкривається прекрасний вид на місто.

До його головних визначних пам'яток відносяться Собор святого Віта і Злата вуличка. Собор святого Віта - це воістину шедевр готичної архітектури. Його вежі йдуть настільки високо в небо, що ні вмістяться повністю ні в один об'єктив, яку б позицію ви не зайняли.

Собор святого Віта вночі / фото: Ольга Кидкова

Величні фасади собору прикрашає вітіювата кам'яна різьба, а над порталом його південного фасаду ви зможете побачити найбільш ранню з нині збережених чеських мозаїк під назвою «Страшний суд».

Кам'яна різьблення на фасаді собору святого Віта / фото: Ольга Кидкова

Розкішний інтер'єр собору Святого Віта нікого не залишить байдужим: золото, немов мереживні стіни, скульптури, кольорові вітражі - все це хочеться розглядати вічно.

Вхід в собор платний, але зате, купивши квиток, ви зможете оглянути не тільки собор, а й деякі інші пам'ятки, список яких буде вказано на квитку. До них відноситься і Злата вуличка з мініатюрними будиночками, де, якщо вірити легенді, жили алхіміки, а насправді -ювелірних справ майстра. Однак якщо ви не хочете купувати квиток, потрапити на Злату вуличку все одно можна: вхід на неї безкоштовний після 17:00. Радимо відвідати вуличку саме в цей час, так як з настанням сутінків вона стає більш загадковою і зловісною.

Старомістська площа

На ній стоїть ратуша зі знаменитими астрономічними середньовічними годинами (Празькі куранти), собор Святого Миколая з кришталевою люстрою в формі корони і Тинський храм, який є одним із символів Праги.

Астрономічний годинник на Староміської площі / фото: Ольга Кидкова

Туристи збираються перед вежею з годинником, щоб побачити виставу фігурок / фото: Ольга Кидкова

До слова, Тинський храм є одним з найвеличніших будівель Праги. Над його фасадом підносяться дві 80-метрові вежі, побудовані в різний час. Якщо придивитися, можна помітити, що вежі несиметричні, що характерно для готичного стилю. Вежі прикрашають балюстради і кутові башточки, які роблять храм схожим на казкову декорацію.

Тинський храм / фото: Ольга Кидкова

Карлов міст

Мосту, який з'єднує два історичних району столиці Чехії - Старе Місце і Малу Країну, вже 661 рік. Коли йдеш по його бруківці, перед очима так і спливають середньовічні лицарі на конях і прекрасні дами в каретах. Зараз же це місце тусовки музикантів, художників і торговців сувенірами.

Вид на Старе місто і Карлов міст / фото: Ольга Кидкова

Головною прикрасою Карлова моста є 30 стоять уздовж парапетів скульптур в стилі бароко, які зображують шанованих чеських святих і знакових для народу особистостей.

мала Страна

Історичний район Праги «Мала Країна» відрізняється атмосферою милих старовинних вуличок, унікальними палацово-парковими комплексами і бароковими фасадами, що нагадують ілюстрацію з книг з казками.

Найвужча вулиця - винарня Чертовка

Ширина вулиці винарні Чертовка всього 70 сантиметрів, і пройти по ній може лише одна людина: для цього рух регулюють світлофори.

У наші дні ця «вулиця» є нічим іншим, як рекламним ходом ресторану «Чертовка», розташованого у її кінця. Раніше це був пожежний прохід між будинками, а тепер кожен турист, який вирішить пройтися по вулиці, незмінно потрапляє до входу в ресторан.

Музей секс-машин

Ну а для тих, хто хоче додати своєму подорожі до Праги трохи пікантності, тут є Музей секс-машин. У ньому представлено понад 300 експонатів, в числі яких секс-кібермашіна. Тут також демонструють старовинні еротичні фільми, знімки і еротичний одяг. Подивитися виставку можуть тільки повнолітні відвідувачі.

***

Прагу недарма називають «серцем Європи». Вона не схожа ні на один інший європейський місто і в той же час увібрала в себе краще від кожного з них. Без сумнівів, один раз привітно зустрівши вас своїми таємничими вогнями, Прага назавжди залишиться у вашій пам'яті.

Ольга кидкова

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Новости