Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як приготувати гороховий суп

Читайте також:

11.12.13

Гороховий суп - назва збірне. Варять гороховий суп зі свіжим або сушеним горохом, з турецьким горохом (нут), з молодими стручками гороху. Гороховий суп сміливо можна віднести до стародавньої кухні, тому що горох одне з перших рослин, яке людина окультурив і використовував в їжу. Відомо, що спочатку з гороху робили борошно. У перекладі з санскриту слово горох означає - тертий. В античні часи горох був продуктом першої необхідності.

В античні часи горох був продуктом першої необхідності

Горох - рослина невибаглива, з цієї причини дуже швидко з історичної батьківщини воно поширилося по світу. Суп з горохом можна знайти в національних кухнях різних народів. Відрізняються вони один від одного набором спецій і продуктів, які в пріоритеті у тій чи іншій нації. У Німеччині в суп кладуть велику кількість копченостей, В Італії - пармезан і біле вино, в Індії - карі, в Україні - засмажені шкварки, в Білорусії - кріп і в'ялену свинину.
Якщо говорити про традиційне російською гороховому супі, то його основу складає, звичайно, горох, м'ясо на кісточці, переважно свинячі, підкопчені ребра, іноді курка, коріння, лавровий лист, сіль, рослинне масло.

Простий гороховий суп готують наступним способом. Горох замочують на 6 годин у холодній воді, під час замочування воду кілька разів міняють. Після замочування горох збільшується від води в розмірах, це слід враховувати і брати глибокий посуд спочатку. Розмочений горох відкидають на сито, перекладають в каструлю, заливають чистою водою або бульйоном і варять на тихому вогні під кришкою трохи більше години.

Тим часом очищають коріння (цибулю, моркву, пастернак), нарізають кубиками і пасерують на рослинній олії до золотистого кольору. Як тільки горох звариться, в каструлю додають обсмажені овочі. Суп варять 15 хвилин, приправляють свіжим кропом і, знявши з вогню, залишають суп нудитися ще 15 хвилин.
Даний рецепт можна брати за основу і експериментувати з добавками. Гороховий суп готують на основі копчених свинячих або яловичих ребер, копченої курки, копчених ковбасок, м'ясної тушонки, копченого або солоного сала з м'ясним прошарком, копченої або солоної морської риби. На ребрах готують бульйон, а ось курку, тушонку, сало, ковбаски або рибу додають разом з пасеровані овочі. Іноді в гороховий суп додають картоплю. Подають гороховий суп з сухариками. Гороховий суп має властивість довго зберігатися, протягом трьох діб суп набуває велику густоту і насичений смак.
Гороховий суп дуже ситний і поживний. З цієї причини готують його переважно взимку. В пост горох замінює м'ясо, тому в ці дні гороховий суп - повноцінне джерело білка. За старих часів готували густі юшки з горохом і великою кількістю овочів в печі. Після довгого томління юшки ставали до вечора густими, їх їли з одного чавунця дерев'яними ложками і закушували житнім хлібом, вмочуючи його в олію.
Якщо відступити від російської класики, можна знайти в світовій кухні зовсім інші рецепти горохових супів. Наприклад, суп з горохом нут готують в країнах Близького Сходу. Горох так само замочують у великій кількості води і в великому посуді, але варять ні з копченостями, а переважно з м'ясом (бараниною, телятиною, іноді з м'ясним фаршем), овочами, зеленню і пряними спеціями.
У північній Європі готують супи із стручковим, молодим горошком і овочами. Стручки закладають в суп за 10 хвилин до готовності, тому що горошок в стулках молодий, самі стулки м'які і соковиті.
У Німеччині гороховий суп варять з рулькой - задній або передній свинячий ніжкою. Рулька дає густий і жирний бульйон, тому такі супи готують тільки взимку. Незважаючи на те, що в Німеччині літо не буває жарким, такий суп в теплу погоду не під силу навіть любителю.
В Африці гороховий суп варять з додаванням курячого м'яса і батату.
В Америці готують суп з молодого зеленого горошку. Переважно це супи-пюре. Горошок варять в невеликій кількості води або овочевого бульйону, подрібнюють в блендері, прогрівають з вершками, сіллю і м'ятою. Суп готують на ланч або до вечері, іноді його беруть з собою в термосі, якщо намічаються довгі поїздки. Теплий, густий і ніжний суп добре втамовує голод.
В Іспанії гороховий суп готують з ковбасками чорізо і галушками з копченого окосту. Окіст подрібнюють, змішують із зеленню, яйцем і невеликою кількістю семоліни (манна крупа). Галушки закладають в суп за 5 хвилин до його готовності.
На Ямайці гороховий суп воліють варити в доповненні з кукурудзою. Суп набуває золотистий відтінок. У ямайський гороховий суп кладуть багато гострого перцю, але солодкість кукурудзи пом'якшує цей дотеп.

Наталія Петрова , Спеціально для Kulina.ru
Фото: © Depositphotos.com/@ dar19.30




Новости