Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

В яких містах світу найбрудніше повітря

Повітря в Гонконзі шкідливий для легенів

Фото: pixabay.com

Британське видання The Telegraph назвало найбільш забруднені міста і країни світу, які не рекомендується відвідувати через серйозну небезпеку для здоров'я.

Всесвітня організація охорони здоров'я на початку листопада повідомила про те, що забруднення повітря в Делі перевищила безпечні межі майже в 30 разів. Концентрація шкідливих часток розміром менше 2,5 мікрон (РМ 2,5) перевищила 700 мікрограмів на кубічний метр. Такі частинки менше, ніж діаметр людської волосини. До них відносяться пил, зола, сажа, а також сульфати і нітрати. Такі речовини викликають помутніння повітря, типове для найбільших мегаполісів.

Для порівняння, найвищим показником в Лондоні є 69 мікрограмів на кубічний метр. Деякі жителі Делі порівнюють зміг, який стоїть в місті, з газовою камерою.

Однак столиця Індії не є найбільш забрудненим містом в світі. Середня річна концентрація пилу і бруду тут становить 122 мкг / м3. Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, Делі з таким показником знаходиться на 11-му місці рейтингу найзабрудненіших міст.

Лідирує в цьому списку іранське місто заболить з річним показником 217 мкг / м3. На другій сходинці перебуває індійське місто Гваліор. У першу п'ятірку також увійшли індійські Аллахабад, Ер-Ріяд і Аль-Джубайль в Саудівській Аравії.

Найбільш забрудненими країнами світу за даними ВООЗ є Пакистан, Катар, Афганістан, Бангладеш і Єгипет. В Європі найменш чисте повітря в Туреччині, Болгарії та Сербії.

Найменш забрудненими країнами є Австралія, Бруней, Нова Зеландія, Естонія та Фінляндія. А найчистішою столицею світу визнаний Стокгольм. У цій країні з 1990-х років викиди вуглекислого газу скорочено на 25%. А до 2050-го року влада планує відмовитися від викопного палива. Також чистотою повітря можуть похвалитися Веллінгтон, Канберра, Оттава, Едінбург, Монтевідео, Таллінн, Гельсінкі, Монако і Мадрид.

Нагадаємо, раніше експерти назвали найгостинніші міста світу .

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: news.turizm.ru

Новости