Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Рейтинг міст: де на Одещині живеться добре

  1. Орфографічна помилка в тексті:

9 вересня 2010, 20:16 Переглядів: 9 вересня 2010, 20:16 Переглядів:   Карта Одеської області

Карта Одеської області. Фото ru.wikipedia.org.

Уже в цю суботу офіційно почнеться передвиборча боротьба за місця в місцевих органах влади. Найбільш гостро вона розгорнеться за "найсмачніші шматки" - міста обласного значення, умови життя в яких істотно відрізняються від одеських. Причому як в кращу, так і в гірший бік. "Сегодня" вирішила з'ясувати, в якому стані дістануться новим господарям "ласі" міста: Одеса, Іллічівськ, Південний, Білгород-Дністровський, Ізмаїл, Котовськ і Теплодар.

Найважливішим показником добробуту міста є його бюджет. Перерахувавши дохідні частини скарбниці на одного жителя, ми з'ясували, що найбагатший - Южний, де на людину припадає 4025 грн.! А ось в Одесі цей показник складає 3308 грн. (Див. Інфографіку). Справа в тому, що Південний при невеликому населенні в 28,7 тис. Осіб практично містить два надприбуткових підприємства - порт і припортовий завод. До слова, на цих промислових гігантах, окрім самих южненців, працює і добрий відсоток одеситів. Крім іншого, тут найвища в області біла зарплата (в середньому 4025 грн.), Найнижчі рівні безробіття і злочинності, стабільний природний приріст населення і міграції. До того ж ще і найдешевша "комуналка". Інша ситуація в Теплодарі - там левова частка населення працює на "7-му км", а значить, не приносить доходи в казну. При цьому показники міграції в "місті енергетиків" - позитивні. На думку експертів, людей приваблює дешева нерухомість і невелику відстань від Одеси (всього 40 км).

Найбільш депресивним за рівнем життя є Котовськ, місцеві жителі якого страждають від безробіття більше за інших і оплачують найдорожчу "комуналку". А ось Одеса і Ізмаїл лідирують за рівнем злочинності. Це пояснюється тим, що в них найбільша кількість жителів в регіоні, до того ж добре розвинені малий і середній бізнес, який представляє найбільший інтерес для зловмисників.

Втім, незважаючи на всі достоїнства і недоліки "хлібних" міст, в центрі уваги політиків залишається Одеса, притягає до себе великою кількістю наддорогих земельних ділянок і величезним бюджетом (3 млрд грн.).

НАЙБІЛЬШИЙ БРУДНИЙ - ПІВДЕННИЙ

За високий рівень розвитку економіки людям неминуче доводиться розплачуватися своїм здоров'ям. За даними облуправління статистики, за перше півріччя 2010-го стан екології Одеського регіону погіршився. Зокрема, автотранспорт і підприємства викинули в атмосферу шкідливих речовин на 12,8% більше, ніж за аналогічний період минулого року. На кожного жителя в середньому припало 5,5 кг "хімії"! Це пояснюється тим, що Україна потихеньку виходить з кризи: на дорогах з'явилося більше автомобілів, а підприємства нарощують свої потужності.

Найгірше екологічні "справи" йдуть в багатому Южному, де на одного городянина довелося майже 49 кг викидів (на 37% більше, ніж в 2009-му), які здебільшого дає місцевий хімічний гігант ОПЗ. Несприятлива обстановка і в Котовську, де цей показник склав (багато в чому завдяки залізниці) 14,7 кг. А найчистішим містом, незважаючи на морпорт (правда, досить слабенький), є Білгород-Дністровський. На одного аккерманца припадає лише 3,6 кг "отрут". Щодо благополучно з екологією в невеликому і деіндустріалізірованном після розвалу Союзу (зупинилося будівництво атомної електростанції) Теплодарі - всього 4,8 кг.

Одеса з її великою кількістю автотранспорту і потужною промисловістю в екологічному антирейтингу десь посередині - 6 кг на людину. Зате по щільності викидів в розрахунку на 1 кв. кілометр території обласний центр займає друге місце після Южного - 45 тонн. З районів області найкраще дихається іванівцям - статистика показує, що у них шкідливих викидів взагалі немає. Правда, розслабитися тамтешнім медикам не дає наявність в Іванівському районі єдиного на весь український південь сховища радіоактивних відходів "Радон".

Олег Константинов

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

нерухомість

, бізнес , будівництво , бюджет , людина , Одеса , ОПЗ , завод , сьогодні , порт , комуналка , статистика , доходи , рейтинг , справа , зарплата , жителі , Іллічівськ , центр , боротьба , Ізмаїл , міста , Україна

Ви зараз переглядаєте новина "Рейтинг міст: де на Одещині живеться добре". інші Новини Одеси дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

Новости