Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Дев'ять міст світу, які повністю зникнуть до 2100-го року

  1. 1. Сан-Франциско, США
  2. 2. Венеція, Італія
  3. 3. Детройт, США
  4. 4. Мехіко, Мексика
  5. 5. Банжул, Гамбія
  6. 6. Тімбукту, Малі
  7. 7. Неаполь, Італія
  8. 8. Бангкок, Таїланд
  9. 9. Інші американські міста

© www.justtour.ru © www Читайте також: " 7 міст світу з населенням всього 1 людина »

Наступного разу, коли ви підете в подорож для того, щоб відвідати чудові пляжі Малі, або зробити неквапливу прогулянку в гондолі по Венеції, або помилуватися мостом «Золоті ворота» в Сан-Франциско, не забудьте прихопити з собою кращу фотокамеру. Адже якщо вірити дослідникам, ці фото будуть єдиним способом донести до ваших правнуків інформацію про всі ці місцях. Мати-природа вже намітила цілий ряд місць, які повністю зникнуть з лиця землі до 2100-го року. Це буде пов'язано зі зміною клімату, зі зміною рівнів грунту і рівня моря, зі стихійними лихами і з економічними проблемами. Іншими словами, в самому недалекому майбутньому місця, перераховані нижче, можуть стати новою Атлантидою.

1. Сан-Франциско, США

© www.tourinpocket.com

Більшість людей розуміє небезпеку землетрусів для Сан-Франциско, проте жахливість потенційного спустошення від великого землетрусу в цьому місті може бути за межею розуміння. Фахівці з університету Каліфорнії спрогнозували 75% ймовірність землетрусу потужністю в 7 балів або вище, яке відбудеться в Сан-Франциско в 2086-му році.

Читайте також: " 8 приголомшливих систем громадського транспорту, що змінили міста »

Чи будуть ті, що вижили в цій катастрофі заново відбудовувати своє місто? Чи зможуть вони зробити це? До урагану «Катріна» населення Нового Орлеана становило приблизно 500000 чоловік. Після урагану ця кількість скоротилася приблизно вдвічі. Зараз воно знову поступово збільшується, проте демографічні показники там набагато нижче, ніж були до «Катріни». А населення Сан-Франциско становить близько 900000 чоловік. Там величезна кількість висотних будівель. І жодна будівля повністю не захищене від масштабного землетрусу. Хоча навіть зараз населення цього міста скорочується. Мало того, що це дуже дороге місто, тепер багато хто став шукати відповіді на запитання: а чи варто взагалі жити в такому потенційно небезпечному місці?

2. Венеція, Італія

© www.bestmaps.ru

Один з найромантичніших міст світу тоне вже протягом тисячоліття. За останні 100 років темпи занурення значно збільшилися, а рівень грунту знизився на 24 см. І вразливість Венеції в залежності від рівня моря і від рівня грунтових вод дуже серйозна. Наприклад, 100 років тому площа Святого Марка затоплювало близько 9 раз в рік, а тепер її затоплює близько 100 разів на рік. Уряд Італії розробляє різні плани щодо захисту Венеції, ось тільки чи спрацюють вони? Ніхто не знає.

Читайте також: " 59 фактів про Італію очима росіянина »

Збереження Венеції було одним з пріоритетів італійського уряду протягом приблизно 30 років. Кілька мільярдів євро пішло на будівництво найбільшої системи захисту від повеней, називалася ця система MOSE. Розробляти її почали ще в 1970-му році. В цілому вона являє собою складну систему шлюзів, що з'єднують Адріатичне море і Венеціанську лагуну. Але будівництво системи йшло з перебоями. Його то припиняли, то знову починали, терміни здачі проекту постійно переносилися, а зовсім недавно з'ясувалося, що все це, можливо, було протизаконно. У червні цього року мер і інші високопоставлені чиновники були заарештовані за звинуваченням в корупції, пов'язаної з проектом MOSE.

3. Детройт, США

www.nytimes.com

«Місто моторів» зовсім скоро може стати «Покинутим містом», оскільки населення Детройта продовжує неухильно скорочуватися. Якщо ця тенденція не зміниться, Детройт до 2100-го року зміниться до невпізнання. Винуватцями цього вважають економічний і демографічний спад. У період розквіту міста, в 1950-му році, його населення становило 1850000 чоловік. Сьогодні там живе 701 000 чоловік. Глобальна конкуренція в автомобільній промисловості, високий рівень безробіття, високий рівень злочинності і загальний занепад потрясли місто.

Читайте також: " Розмір найбільших міст світу можна передбачити по таємничому закону, принципу якого ніхто не розуміє »

У 2013-му році Детройт став об'єктом найбільшого в історії справи про банкрутство. Сьогодні рівень безробіття там становить 23,1%, а приблизно третина населення живе за межею бідності. Деякі райони міста вже стали «районами-примарами», оскільки виглядають абсолютно покинутими і дикими. Рівень злочинності в Детройті - найвищий в США. Щорічна кількість вбивств там в 10 разів вище, ніж в Нью-Йорку. У звіті за 2012-й рік Forbes вже в четвертий раз поспіль називає Детройт найнебезпечнішим містом США.

4. Мехіко, Мексика

© www.theguardian.com © www Читайте також: " 50 фактів про Мексику очима росіянина »

Спочатку Мехіко був місцем зародження древньої імперії, і поступово став одним з найбільших міст планети. У цьому сучасному мегаполісі живе понад 20 млн осіб. А побудований він там, де раніше знаходилася ацтекська столиця - Теночтітлан. Саме тут легендарний Кортес в 1519-му році нібито зустрічався з Монтесумою, імператором ацтеків. Після завоювання ацтеків Кортес, по іспанській традиції, розмістив в центрі міста площа, навколо якої з'явилися урядові будівлі і церква. Проте місто, що стало батьківщиною фресок Дієго Рів'єри, батьківщиною найкрасивіших палаців і соборів, буквально тоне. Проблема в грунті. Дно пересохлого озера - дуже погана основа для міста. Дані, опубліковані урядовцями, говорять про те, що Мехіко занурюється приблизно на 9 см щорічно, і за останні 60 років занурився майже на 10 м.

5. Банжул, Гамбія

© www.turspeak.ru

Невелика західноафриканська країна Гамбія може втратити свою столицю через поєднання ерозії і підвищення рівня моря. Банжул одного разу ризикує опинитися під водою, так як рівень моря вже піднявся на метр через кліматичні зміни. Поступово все поселення виявляться затоплені, більше половини мангрових лісів в країні і п'ята частина всіх рисових полів також будуть безповоротно втрачені. Зниження виробництва рису матиме для країни катастрофічні наслідки, також як і зміни навколишнього середовища, включаючи посуху і повені. Оскільки більшість туристичних визначних пам'яток і центрів рибальства знаходиться якраз в прибережній зоні, економіка отримає найсильніший удар. В даний час уряд намагається зміцнити берегову лінію, проте чи зможуть вони врятувати узбережжі і місто - невідомо.

6. Тімбукту, Малі

© www.polit.ru

Коли піщані дюни наступають на родючі землі, виникає серйозна проблема. Саме з цією небезпекою зіткнувся місто на півдні Африки. Вік міста Тімбукту - понад 1000 років. Він відомий на весь світ своїми пам'ятками, серед яких прекрасні пляжі з бірюзовими рифами і безліч історичних пам'яток. На жаль, вашим онукам доведеться шукати інші екзотичні місця для підводного плавання, так як деякі райони Тімбукту вже наполовину поховані в піску, незважаючи на всі зусилля місцевого уряду.

7. Неаполь, Італія

© worldcolors.com.ua

Неаполь - чудова столиця італійської області Кампанія, а також третій за величиною муніципалітет в країні. Станом на 2012-й рік чисельність населення там складає 960000 чоловік, що робить його одним з найбільших мегаполісів на березі Середземного моря. Історичний центр Неаполя входить до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Читайте також: " Складена карта найдорожчих міст у світі »

Це місто майже завжди був великим культурним центром з глобальним впливом, особливо помітно це було в епоху Відродження і епоху Просвітництва. Туристи можуть відвідати історично значимі місця, в їх число входить палац Казерта і римські руїни Геркуланума і Помпеї. Вулкан Везувій, що знаходиться на березі Неаполітанської затоки, був бомбою уповільненої дії. Саме він в 79-м р до н. е. знищив Помпеї. Вивергається Везувій в середньому раз в 100 років, останнє виверження було в 1944-му році. Так що фахівці очікують, що чергове виверження доведеться на середину 2000-х, а Неаполь знаходиться в «червоній зоні». Це означає, що півмільйона людей цілком можуть загинути, якщо вчасно не евакуюються.

8. Бангкок, Таїланд

© www.turist-travel.su

Бангкок теж в біді. Місто тоне в міру підвищення рівня моря, а підземні водоносні шари з прісною водою навпаки, виснажуються. Підвищення рівня моря - величезна проблема для цього міста, за деякими оцінками, частина вулиць за останні 100 років перетворилася в справжнісінькі канали. Фахівці сходяться на думці, що проблему потрібно вирішувати, але до цих пір не прийшли до згоди щодо найкращого рішення. А ось влада Таїланду, схоже, взагалі не збираються нічого вирішувати. Зрозуміло, місто не затопить за ніч, але якщо ви хочете поглянути на деякі унікальні будівлі, то можливо, варто поквапитися.

9. Інші американські міста

© Wikipedia

Через глобальне потепління і підвищення рівня моря багато прибережних міст США опинилися в небезпеці. Так що жителям, які опинилися в зоні ризику, слід розглянути можливість переїхати на височини. З 1889-го року глобальний рівень світового океану піднявся 20 см, і продовжує підніматися. Це підвищення значно збільшує шанси серйозних руйнувань в прибережній зоні під час сильних штормів.

Читайте також: " 200 фактів про Нью-Йорку очима росіянина »

Крім того, аналіз цієї ситуації показав, що збиток від повеней в прибережній зоні до 2030-го року може збільшитися майже вдвічі. Серед міст, яких може торкнутися ця проблема, такі, як Балтімор, Чарльстон, Х'юстон, Галвестон, Лос-Анджелес, Лонг-Айленд, Сакраменто, Філадельфія, Портленд, Провіденс, Сан-Дієго, Саванна, Сіетл, Такома, Вірджинія-Біч і Норфолк.

Чи зможуть вони зробити це?
Мало того, що це дуже дороге місто, тепер багато хто став шукати відповіді на запитання: а чи варто взагалі жити в такому потенційно небезпечному місці?
Уряд Італії розробляє різні плани щодо захисту Венеції, ось тільки чи спрацюють вони?

Новости