Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Великий Відвар, гірськолижний курорт: ціни, як дістатися і відгуки

  1. зміст: Для багатьох російських гірськолижників курорти північних регіонів нашої країни вже багато...
  2. На поїзді
  3. Автомобілем
  4. опис курорту
  5. інфраструктура
  6. харчування
  7. Розваги
  8. Дитячий відпочинок
  9. лікування
  10. Відгуки про Великий Відвар
  11. Часті питання про Великий Відвар
  12. Ціни на тури

зміст:

Для багатьох російських гірськолижників курорти північних регіонів нашої країни вже багато років є еталоном якості та сучасного рівня, порівнянного з європейськими спортивними центрами. Одним з таких курортів по праву вважається Великий Відвар - без перебільшення легендарне місце зимового відпочинку, розташоване на території міста Кіровськ в Мурманської області.

великий Відвар

Сьогодні Великий Відвар - це місце, де можна не тільки зайнятися зимовими видами спорту, але ще й відпочити і поправити здоров'я в одному з місцевих санаторіїв. Курорт представляє унікальний для свого регіону центр розваг, який буде цікавий лижникам будь-якої категорії підготовки і будь-якого віку.

Як дістатися?

Літаком

Варіантів дістатися до Великий Відвар на літаку два, і обидва вони мають на увазі переліт з Москви або Санкт-Петербурга.

Перший варіант - це авіарейс до Мурманська, і звідти для туристів організовується трансфер, буквально до воріт готелю. Відстань від аеропорту до Кіровська приблизно становить 201 км з урахуванням найкоротшого маршруту, час шляху займає близько 3 годин при гарній погоді.

Другий варіант - переліт до апатитів і їх аеропорту Хібіни і аналогічний трансфер до Кіровська або самої території курорту. Тут відстань скоротиться всього до 35 км, але потрібно враховувати, що кількість рейсів в Апатити в кілька разів менше, ніж до Мурманська. Шлях від аеропорту до курорту займе не більше 40 хвилин.

На поїзді

Кінцевою зупинкою поїзда при виборі такого виду транспорту стане станція «Апатити», без варіантів. До Кіровська та Відвар доведеться їхати на автобусі, таксі або організувати трансфер для своєї групи. Всі три варіанти однаково здійсненні. Час шляху від вокзалу - близько години.

Автомобілем

Відправитися на відпочинок в Великий Відвар можна і на особистому транспорті. І тут найкращою стартовою точкою стане Санкт-Петербург. Шлях неблизький - близько 1218 км, але, як запевняють досвідчені туристи, добиратися по федеральних трасах північних регіонів набагато зручніше, ніж в південних областях.

Маршрут прямування буде таким:

  • Виїзд з Невського району через проспект Більшовиків на трасу Р-21 / Е-105;

  • Далі по шосе повз поворотів на Нову і Стару Ладогу;

  • Переїзд через річку Свір повз лодейне Поля;

  • Проїзд повороту на трасу А-121 і повороту на Петрозаводськ;

  • Далі за вказівниками на Апатити і Кіровськ.

Загальний час шляху займає мінімум 13 годин, по трасі буде безліч придорожніх готелів і кафе, де можна відпочити і перекусити.

опис курорту

Курорт Великий Відвар є адміністративною частиною міста Кіровська та знаходиться на Північному і Південному схилі гори Айкуайвенчорр. Безпосередня зона катання це 19 трас, з яких:

  • 6 чорних трас;

  • 3 червоних траси;

  • 9 синіх трас;

  • 1 зелена траса.

Перевагою курорту є наявність нічного катання. Протягом всієї зими в регіоні панує полярна ніч, і світловий день в розпал сезону триває всього кілька годин, і саме тому освітлення схилів стало візитною карткою Великий Відвар. Але справжня слава прийшла до курорту після обладнання одного з спусків, який став найдовшою освітленій гірськолижної трасою в Росії.

Загальна протяжність трас - більше 30 км, в перспективі розвитку курорту - збільшення цієї цифри. Перепад висот становить 550 метрів, що робить Великий Відвар курортом середньої категорії складності.

Перепад висот становить 550 метрів, що робить Великий Відвар курортом середньої категорії складності

Карта трас Відвар

Спуски обслуговуються п'ятьма підйомниками - одним гондольний і чотирма бугелями. Перед покупкою скі-пасів всіх туристів повідомляють про розклад відключень. Робиться це строго виходячи з погодних умов. Головна біда Відвар - це часті штормові вітри при яких використання підйомників просто небезпечно для туристів.

Любителів сноуборду порадує окремий парк, побудований на Південному схилі. Тут є всі найпопулярніші об'єкти для трюків, фрістайлу та інших дисциплін для катання на дошці. До парку веде окремий підйомник, тому одвічний конфлікт лижників і сноубордистів на курорті абсолютно не на часі.

Пунктів прокату інвентарю всього два, розташовані вони біля підніжжя схилів. У кожному пункті є дитячий і дорослий відділ, тому ніяких проблем з підбором спорядження не виникає.

Із приємних бонусів Відвар - наявність двох оглядових майданчиків, по одній на кожен схил. А біля підніжжя Північного схилу є траса для бігових лиж, розроблена спеціально для тих гостей, кому набридають швидкісні спуски.

інфраструктура

проживання

На відміну від переважної більшості російських гірськолижних курортів, Великий Відвар не має готельної зони на своїй території. Всі готелі та інші варіанти проживання розташовані або в самому Кіровську, або в його приміській зоні.

Найбільшим готелем вважається готель «Північна», що стоїть в центрі Кіровська. Це сучасний комплекс з офіційним рейтингом комфортності в 3 зірки. Тут є все, що потрібно гостю для відпочинку після насиченого дня на гірськолижних схилах - від стабільного живлення до доступу в Інтернет. Вартість номерів починається від 2000 рублів * на добу.

Вартість номерів починається від 2000 рублів * на добу

Готель "Північна"

Традиційною альтернативної готелям стануть бази відпочинку, які представляють собою ізольовані ділянки посеред тайги з розосередженими будиночками і котеджами, куди зазвичай заселяються компанії туристів по 5-10 чоловік, в залежності від кількості кімнат. Їхати від них до гірськолижних трас довше, зате невеликий будиночок можна зняти за 4500 рублів *. У такому будинку будуть всі зручності і кухонна зона для приготування вечері.

І, звичайно, найдоступнішим видом житла залишаються квартири подобово в Кіровську. Ринок регулярно оновлюється і поповнюється новими пропозиціями, як в нових будинках, так і в старій забудові, для тих, хто вважає за краще максимум економії. Знайти однокімнатну квартиру в місті можна навіть за 800 рублів * на добу.

харчування

Організація харчування на території курорту відповідає всім вимогам світових гірськолижних центрів. Головне кафе Відвар розташоване біля Південного схилу, і один з виходів знаходиться в крокової доступності від підйомників. Ціни тут не можна назвати низькими, але за можливість пообідати, «не знімаючи лиж», туристи готові віддавати в середньому 800-1000 рублів *.

В іншому, харчування в місті організовано за принципом - чим далі від траси, тим дешевше обіди. Деякі кировские кафетерії пропонують комплексні обіди всього за 150-200 рублів *, але до них доведеться їхати на автобусі, що неприйнятно, якщо у вас своє спорядження.

Закладів з рангом ресторану в місті небагато, і особливою популярністю вони не користуються через цінової категорії. Середній чек за повноцінний вечерю - від 900 рублів *.

Розваги

З кожним роком велика територія розваг Відвар розширюється і стає все більш сучасною. Курорт тепер по праву можна називати комплексним місцем екстремального та активного відпочинку.

Найбільшою популярністю тут користується майданчик для польотів на параплані. Точка старту розташована на Південному схилі, фініш - на Північному. Траєкторія польоту пролягає поруч з трасами, при цьому не перетинаючи їх, щоб всі учасники залишалися в максимальної безпеки.

Навколо схилів розроблено кілька маршрутів для екскурсій на снігоходах. Для гірськолижних центрів це звичний вид відпочинку, але огляд суворих північних пейзажів за Полярним колом підкуповує своєю унікальністю.

Екскурсія на снігоходах

З інших видів відпочинку в самому Кіровську можна відзначити місцевий басейн, що працює цілий рік. Особливих водних атракціонів, крім гірки, тут немає, але це місце цілком можна віднести до розважальній зоні міста.

З відпочинку, що не має відношення до спорту, Кіровськ запропонує боулінг, нічні клуби з тематичними вечірками для туристів і безліч інших способів приємно провести час.

Окремої уваги стоять музейні майданчики міста, які радять відвідати всім туристам, які опинилися в Великий Відвар:

  • Музейно-виставковий центр, він же - Музей каменю;

  • Історико-краєзнавчий музей Хібін;

  • Музей Венедикта Єрофєєва.

Дитячий відпочинок

Будучи сучасним курортом, Великий Відвар пропонує своїм гостям власну розважальну зону для дітей, що представляє повноцінний гірськолижний центр підготовки для маленьких спортсменів.

Розташований центр у підніжжя Південного схилу. Він являє собою навчальний схил, де з дітьми займаються, як в груповому, так і в індивідуальному форматі. Досвідчені інструктори ставлять на лижі навіть тих, хто не має жодного уявлення про спуск з гори, тому про якість навчання питань ні в кого не виникає.

Навчальний схил обладнаний абсолютно безпечним підйомником конвеєрного типу. На відміну від багатьох інших подібних центрів, цей підйомник являє собою криту «трубу», що захищає юних лижників від сильних поривів вітру.

Дитячий навчальний схил

Відпочити від занять можна на сусідньому схилі, що представляє собою трасу для тюбінгу. До слова, катаються на ній не тільки діти, а й дорослі.

З інших цікавих місць можна відзначити дитячу кімнату, також розташовану на території курорту. Вона являє собою окрему будівлю, де дитина абсолютно безкоштовно може позайматися малюванням, пограти в розвиваючі ігри, позайматися на тренажерах. Тут же знаходиться кімната матері і дитини для лижниць, які приїхали з дітьми грудного віку.

лікування

Прославився курорт Великий Відвар не тільки своєю спортивно-розважальною зоною, а й можливістю оздоровчих турів. З 1982-го року поблизу Кіровська працює санаторій «Тірвас», що відноситься до курортної території Відвар. Знаходиться він в 23 км від лижних схилів, і являє собою сучасний багатопрофільний медичний центр.

На сьогоднішній день персонал санаторію надає допомогу в лікуванні:

  • Порушень опорно-рухового апарату;

  • Серцево-судинних захворювань;

  • Недуг дихальних шляхів;

  • Хвороб травної системи;

  • Гінекологічних проблем;

  • Дисфункцій нервової системи.

Особливу увагу в санаторії приділяється педіатрії. Для дітей створено окреме крило, куди направляються діти з різними проблемами, в тому числі і діти-інваліди. При клініці працюють найкращі спеціалісти, які мають атестати міжнародного зразка.

Серед різновидів лікування «Тірвас» пропонує наступні методики:

  • Фізіотерапія - УВЧ, магнітне лікування, гальванізація, лазерна терапія, ультразвук, електрофорез і ін .;

  • Бальнеологія - вуглекислі, мінеральні, ароматичні ванни, душ Шарко, гідромасаж;

  • грязелікування;

  • інгаляції;

  • Гірудотерапія.

Також для відвідувачів курорту розроблені і профілактичні програми, націлені на загальнозміцнюючу дію на організм. Вартість перебування в санаторії залежить від обраного курсу, і починається від 1800 рублів * на добу.

Відгуки про Великий Відвар

Незважаючи на явні переваги і великий попит на тури в Великий Відвар, цей гірськолижний курорт має все більше обговорень на різних туристичних форумах. Частина відвідувачів підкреслює унікальність курорту, а інша половина активно критикує певні сторони відпочинку тут і безпосередньо катання.

З найбільш часто згадуваних плюсів курорту Великий Відвар варто відзначити:

  • Щодо недорогі ціни на підйомники, прокат інвентарю та інші послуги.

  • Зручне розташування самого курорту щодо міської межі Кіровська.

  • Хороший сервіс і чуйний персонал курорту.

  • Можливість для дитини відпочивати окремо від дорослих.

Мінуси курорту пов'язані, в першу чергу, з тієї кліматичної зоною, в якій він розташований, хоча і до організації відпочинку у постійних гостей Відвар теж виникають питання. В основному, мова йде про наступні пункти:

  • Великий ризик штормових вітрів в розпал сезону.

  • Мала кількість ущільнювачів і снігових гармат.

  • Постійні черги на підйомники.

  • Неможливість фрірайду через разметённих вітрами схилів.

Проте, саме Великий Відвар щорічно очолює списки найбільш відвідуваних курортів Мурманської області, та й взагалі - всього російського Півночі. Тому, навіть названі мінуси повинні не відштовхувати, а лише інформувати туристів про те, чого варто очікувати від цього місця, і до чого потрібно бути готовим.

великий Відвар

Часті питання про Великий Відвар

Одними обговореннями плюсів і мінусів Великий Відвар дискусії про курорт не обмежуються. У зв'язку з великою віддаленістю від великих міст Росії, цей курорт також викликає масу питань у потенційних гостей, і часто питання ці стосуються елементарної інфраструктури гірськолижного центру.

Редакція Vipgeo вибрала для вас найбільш поширені запитання, що стосуються курорту Великий Відвар.

Чув про високу лавинної небезпеки в районі Великий Відвар, чи так це? Так, це так, але ділянок з лавинної небезпекою трохи, і всі вони розташовані на відстані від офіційних трас курорту. Це північний схил на висоті 1018 метрів і південний схил на висоті 1030 метрів.

Чи можна на курорті побачити полярне сяйво? Можна, але з дотриманням ряду умов. По-перше, сезон полярного сяйва на широті Кіровська та Відвар - з листопада по березень. По-друге, шанс 99%, що в межах міста і курорту сяйва ви не побачите через задимленості вихлопами або через засвічення неба. Щоб гарантовано «зловити» це атмосферне явище, потрібно від'їхати на 45-50 км від міста і чекати, іноді всю ніч.

Курорт знаходиться за Полярним колом, холодно чи там взимку? Для багатьох туристів це відкриття, але екстремальні морози в Мурманської області - рідкість. Середня температура січня рідко опускається нижче -18 ° С, але небезпека на Півночі представляє не стільки сам мороз, скільки сильний вітер і висока вологість повітря. Тому, зрозуміло, одягатися потрібно тепліше, ніж на «звичайні» гірськолижні курорти.

Чим зайнятися в Кіровську у вільний час? Всупереч забобонам про російську провінції, Кіровськ - це цілком собі сучасне місто з унікальною культурним життям. Тут кілька державних музеїв, є приватні виставкові майданчики, свій кінотеатр і нічні клуби. Вибір конкретного місця залежить тільки від ваших уподобань.

Ціни на тури

Багато в чому ціна на тур в Великий Відвар залежить від точки вильоту, але більша частина путівок має в якості стартової точки Москву або Санкт-Петербург. Виходячи з варіантів з авіаперельотом, тур вихідного дня в Кіровський курорт в цьому випадку коштує від 10000 рублів *.

У цю ціну не включена вартість скі-пасу, який на сезон 2016/2017 обійдеться в 300 рублів * за один раз, або від 2000 рублів * за добу. Сезонний абонемент на підйомники Відвар варто 26800 рублів *.

* Ціни актуальні на сезон 2016 рік.

Підібрати тур в Відвар вам допоможуть наші турфірми. Залиште заявку у нас на сайті.

Як дістатися?
Чув про високу лавинної небезпеки в районі Великий Відвар, чи так це?
Чи можна на курорті побачити полярне сяйво?
Курорт знаходиться за Полярним колом, холодно чи там взимку?
Чим зайнятися в Кіровську у вільний час?

Новости