Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Краще гір можуть бути тільки гори: Поради для поїздки на гірськолижний курорт

Я довго відкладала свою першу поїздку на гірськолижний курорт Я довго відкладала свою першу поїздку на гірськолижний курорт. І правильно робила, адже раз побувавши там, хочеш не хочеш, повертаєшся щороку. А це не дешеве хобі! Тепер за 6 років «стажу» у мене виробилася стійка залежність гірськолижного спорту і дивовижною атмосфери курортів.

У цій статті я розповім, як відпочивати на гірськолижних курортах за розумні гроші і поділюся своїми враженнями від різних курортів.

З чого почати?

З лиж! Якісне гірськолижне спорядження коштує чимало. Через це раджу не купувати його відразу. У мене до цих пір немає своїх лиж і необхідного спорядження. Все що потрібно я або орендую на курорті, або беру в борг у друзів. До речі, в Естонії є місця, де можна орендувати лижі. Як правило, це буде коштувати дешевше, ніж оренда на курортах. Тільки необхідно врахувати, що можливо доведеться витратитися на перевезення спорядження.

На який курорт поїхати початківцям?

Автор статті Мадлена в повному обмундируванні

Для початку раджу спробувати свої сили на найближчих курортах. Наприклад, у нас в Отепя (тільки взимку там дуже багато народу) або на фінському Химосе.

Фінські курорти хороші тим, що до них не так далеко, а, отже, і не так дорого їхати. Химос розташований всього в 220 км від Гельсінкі. Пагорби там, звичайно, невисокі, але для початківців в самий раз! Великий плюс Химоса - це те, що підйомники працюють там дуже довго. А це означає, що ваш день на лижах може тривати дуже довго, а не до 16-17, як зазвичай.

Туди найзручніше доїхати на своїй машині і поромі. Машина хороша тим, що туди можна завантажити все необхідне, починаючи зі спорядження і закінчуючи продуктами. До речі, обов'язково візьміть із собою в Фінляндію їжу і напої. Ціни на курортах навіть на самі звичайні продукти можуть бути значно вище, ніж у нас в Естонії.

На Химосе найзручніше оселитися в одному з численних котеджів, в якому, як правило, крім усього іншого є і баня. Чим більш численною кампанія, тим дешевше буде коштувати розміщення.

Для тих, хто хоче вже побував в Химосе, можна поїхати на інші фінські курорти, в Тахко і Лапланлію. Тахко розташований 460 км від Хельсінікі, на цьому курорті схили вище, ніж на Химосе.

Схили гірськолижного курорту Химос. Близькість полярного кола позначається на довжині світлового дня. Але це не проблема, курорти Фінляндії, як правило, дуже добре освітлені

Мені особисто, дуже подобається кататися в Лапландії, в околицях Рівному. Це шалено красиве, казкове місце за Полярним колом! Холода там завжди вистачає, і через це туди можна їхати вже в кінці листопада. Головний мінус курортів Лапландії - дуже короткий світловий день. Потрібно мати на увазі, що там світає в 11, а в 14 вже так темно, що хоч око виколи. Але це не заважає кататися. Всі траси дуже добре освітлені і працюють довше ніж на інших європейських курортах.

До речі, свій кращий відпустку на лижному курорті я провела саме в Лапландії. Ми поїхали туди на Різдво з хорошою кампанією. А що може бути краще, ніж справити Різдво з самим Санта-Клаусом! Казкова атмосфера цього місця зачарує будь-кого. Але перш за все це місце сподобається дітям. Для них тут створені всі умови: спеціальні траси, атракціони і, звичайно, тематичний різдвяний парк з старанними гномами, оленями і різдвяної поштою. Та й дорослим тут не доведеться нудьгувати. Наприклад, можна покататися на санях, запряжених оленями або собаками.

Дістатися до Лапландії не так просто, від Гельсінкі це десь 1000-1300 км по засніжених дорогах. Дуже зручно зануритися з машиною на поїзд (в фінських поїздах є окремі вагони для машин), але в грудні всі поїзди забиті під зав'язку вже з літа.

Іноді здається, що норвезькі діти спочатку вчаться кататися на лижах, а потім ходити. Маленький лижник на курорті Трюсі

Інші курорти Скандинавії теж підійдуть початківцям. Шведські і деякі норвезькі курорти розташовані, як правило, в 600-700 км від Стокгольма (наприклад, Оре, Селен і Ідре). Найвідоміші гірськолижні курорти Норвегії: Хемседал, Трюсі, Квітфьель, Хафьель, Гейло.

Якщо ви хочете заощадити, що раджу поїхати на скандинавські курорти в січні, лютому або березні. Після Нового Року там падають ціни в 1,5 рази.

Крім цього, початківцям підійдуть гірськолижні курорти Словаччини, Польщі або Карпати на Україні. Курорти цих країн славляться своїми прекрасними природними умовами і демократичними цінами. Кращі курорти Словаччини: Ясна, Татранська-Ломніца, Штребське-Плесо, Доновали, Ружомберок, Кромпахи Плейси. У Польщі відомий гірськолижний курорт Закопане. Кого потягнуло на ностальгію - тим на Україну, в Карпати. Найбільші і відомі гірськолижні курорти Карпат: Буковель, Славське (Славсько), Драгобрат.

Курорти з справжніми горами і крутими схилами

А кому хочеться в справжні гори, то вирушайте в Австрію, Італію, Францію. Як туди дістатися? Є два шляхи: перший - придбати авіаквиток і самому організувати там розміщення, другий - купити готовий тур.

Той, хто раз побував в горах, буде постійно чекати зими

Долетіти до гірськолижного курорту Австрії, Італії або Франції можна на літаку авіакомпанії або чартерним рейсом. Раджу стежити за знижками і пільговими кампаніями. Наприклад, недавно була знижка, по якій можна було полетіти з Таллінна в Мюнхен і назад за 99 €. А від Мюнхена до найближчого курорту всього 60 км. Взагалі-то всі відомі курорти Австрії розташовані в 200-230 км від Мюнхена.

Як правило, чим раніше Ви придбаєте квитки на літак, тим дешевше вони коштують. Так що раджу купити спочатку квитки, а потім підшукати розміщення. Перевезення лиж - не проблема. Всі авіакомпанії надають цю послуги. Раджу уточнити перед польотом скільки це коштує.

Відпочиваючи в Європі потрібно врахувати, що квиток на гору, як правило, коштує недешево - близько 200 € на 6 днів Відпочиваючи в Європі потрібно врахувати, що квиток на гору, як правило, коштує недешево - близько 200 € на 6 днів. Обов'язково заздалегідь знайдіть собі відповідний готель. На європейських гірських курортах їх безліч: від приватних пансіонатів до відмінних четирхзвездочних готелів. Такі готелі спеціально обладнані для відпочинку на лижах, в них є сушка, місця для зберігання лиж і т.д. Навіть влітку ці курорти не пустують. У жарку пору року сюди приїжджають любителі їзди на гірських велосипедах.

Ті, кому не хочеться витрачати час на організацію поїздки, можуть придбати готовий тур. Це, звичайно, зручно. Крім всіх необхідних авіаквитків, трансферів, розміщення, в рамках туру вас буде супроводжувати інструктор. Саме він може допомогти вам навчитися кататися на лижах.

Мені дуже подобаються тури від естонського туроператора Alpiexpress. Вони завжди вибирають якісні курорти, готелі. Але головний плюс Alpiexpress - це добрі і чуйні інструктори з Естонії, які бавляться з вами, як з дитиною. Програма цих турів настільки відпрацьована, що все йде як по маслу. До речі, завдяки їх незмінній якості, у них виробилася велика база постійних клієнтів.

Втомлені, але щасливі. Автор статті Мадлена (справо) з подругою на After-Ski в Австрії

Стаття була б неповною, якщо я б не згадала про відому традиції гірськолижних курортів Австрії - After-Ski. Багато хто їздить на курорти тільки заради того, щоб взяти участь в цьому! Традиція нехитра: після катання, коли закриваються підйомники, всі збираються в одному барі, випивають кружечку гарячого глінтвейну або австрійського пива і веселяться. Найчастіше люди танцюють на столах, обіймаються. Це таке загальне братання і святкування закінчення дня на горі.

Той, хто раз побував в горах, буде постійно чекати зими. До речі, у мене вже припасені квитки на австрійський курорт. Кататися в горах - це дивовижне відчуття. Для цього потрібно перебороти свій страх, себе. Але воно того варте!

З чого почати?
На який курорт поїхати початківцям?
Як туди дістатися?

Новости