Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Гід по кращим гірськолижним курортам Туреччини

  1. Поїздку на цей зимовий курорт можна поєднати з відвідуванням Стамбула, а після пари днів, проведених...
  2. Практичні аспекти поїздки
  3. Бонуси: історія і природа
  4. Кухня: ковбасний рай і десерт-невзіне

Поїздку на цей зимовий курорт можна поєднати з відвідуванням Стамбула, а після пари днів, проведених на трасах, - піднятися на повітряній кулі в небо над Каппадокией

Пейзаж. Турецькі гори - невисокі і без гострих піків, взимку їх покриває товстий шар снігу. А через малу кількість дерев туристи немов потрапляють в Антарктиду

У багатьох Туреччина, як країна для відпочинку, асоціюється тільки з пляжами Середземного моря і поїздкою в Стамбул. Однак на більшій частині країни розкинулося обширне плоскогір'я. Воно займає весь півострів Мала Азія від Чорного до Середземного моря.

Якщо поглянути на ці місця з ілюмінатора авіалайнера, то здасться, що внизу лежить величезний паперовий лист, який казкові гіганти спочатку скомкали, а потім трохи розгладили - та так і кинули. Подекуди над горбистими рівнинами височіють правильні конуси вимерлих вулканів. Мільйони років тому вони залили ці краї лавою і засипали попелом. Так сформувався рельєф, в якому немає гострих піків і хребтів з крутими схилами, характерних для Альп і Гімалаїв, і який взимку покриває товстий шар снігу. Через малу кількість лісів здається, що ти десь в Антарктиді, а не на широті іспанській Валенсії. Ось чому пейзажі на зимових курортах Туреччини помітно відрізняються від того, що ми звикли бачити в Альпах, Татрах або Карпатах. Ми побували в новій амбіційній гірськолижному центрі Ерджієс, розташованому поруч з містом Кайсері, і готові поділитися з вами нашими враженнями.

Траси: короткий гід по схилах

Розповідь про Ерджієс почнемо власне з катання. А для наочності порівняємо параметри гірськолижної інфраструктури з нашим Буковелем. Висота вулкана Ерджієс - 3917 м. Верхня станція підйомника, ближче всього дібрався до вершини, знаходиться на висоті 3350 м. Нижні станції, прокат і громадське харчування - на відмітках 2100-2200 м. У Буковелі найвища точка - г. Довга (1372 м) .

Про ТРАСАХ. Загальна протяжність трас на Ерджієс - далеко за 100 км (в Буковелі - 60 км). З них: 34% - сині, 52% - червоні, 14% - чорні. Більшість трас довжиною 1500-2500 м, найдовша - близько 5 км. Траси обслуговують 18 підйомників, в перспективі їх число дійде до 20. З них 2 гондольних і кілька бебі-ліфтів. На Буковелі підйомників трохи менше - 16.

КОЛИ ЇХАТИ. На Ерджієс катаються з листопада по квітень, але гарантовано сніг є з середини грудня: вже 10 грудня частина трас була в хорошому стані, але найскладніші і цікаві були ще закриті. Винна міська вітру. Сніг з верхніх ділянок на початку зими легко здувається, але в січні сильні хуртовини гарантують хороші траси без всяких снігових гармат.
Важливе значення Ерджієс - загальний скипас ($ 18 в день, $ 105 - на сезон). Часто вартість скіпаси вже включена у вартість проживання в прилеглих готелях.

ЧЕРЗІ - РІДКІСТЬ. Що стосується завантаженості підйомників і трас, то тут є цікава особливість. Курорт є сусідами з величезним містом Кайсері. Здавалося б, у вихідні дні Ерджієс повинен бути заповнений людьми. Нічого подібного! Так, багато городян приїжджає сюди у вихідні дні, але до підйомників добирається зовсім небагато. Публіка збирається біля закусочних і на схилах, де катаються на санках. Пояснюється все просто: гірські лижі ще не стали масовим захопленням в Туреччині, і іноземців там поки небагато. Турки дуже люблять виїзди на пікніки і барбекю, а кайсерійци сприймають Ерджієс всього лише як місце, куди можна на вікенд з сім'єю або друзями вирватися подихати повітрям і з'їсти кебаб, але не більше того. Тому, незважаючи на юрби внизу, черги на підйомники невеликі, а траси залишаються вільними.

Практичні аспекти поїздки

ПЕРЕЛІТ. Найпростіший варіант - через аеропорт Кайсері: сюди є багато рейсів зі Стамбула. До того ж маршрут дозволяє на пару днів затриматися в Стамбулі. Інший варіант - через Анкару: якщо взяти напрокат авто в аеропорту столиці Туреччини, то вже через 3-4 години їзди ви опинитеся в Кайсері.

У Стамбул з України можна долетіти рейсами авіакомпаній Turkish Airlines і Pegasus. Жителі Харкова, Львова та Запоріжжя можна летіти рейсами Atlasglobal, з Києва до Анкари літають Pegasus і МАУ. З Стамбула до Кайсері можна летіти регіональними рейсами тих же авіакомпаній. Загальна вартість перельоту Київ - Кайсері і становить $ 200-250. Але це дуже приблизна цифра: авіакомпанії часто влаштовують акції, і якщо стежити за новинами, то квиток виявиться істотно дешевше.

Гора Алі. Вид з популярної серед туристів і городян Османської вулиці

ГОТЕЛІ. На Ерджієс, в безпосередній близькості від підйомників, є кілька готелів. Але можна оселитися і в місті з Кайсері до підйомників всього 30 хв. їзди по відмінною дорозі. Готелі включають вартість скіпаси в проживання і пропонують трансфер до підйомників. Вартість доби в стандартному номері в готелі 4 * зі сніданками - від $ 120.

ПРОКАТ. Прокат спорядження (лижі, черевики, палиці, шолом) - приблизно $ 20. За $ 15 можна взяти напрокат і гірськолижний одяг. Спорядження в пунктах прокату нехай і не ідеальне, але цілком гідне.

Бонуси: історія і природа

Вирушати в центр Анатолії виключно заради катання на лижах не зовсім раціонально: в порівнянні з поїздкою в ту ж Австрію, це і далі, і масштаби гірськолижних центрів тут поменше. Однак катання в Туреччині відмінно доповнюється екскурсійної та культурної програмами.

Кайсері. Адміністративний центр регіону - розвинене місто-мільйонник, та ще з цікавою історією. Кайсері - спотворене за століття слово "Кесария": так називалося місто в античну епоху і в часи Візантійської імперії. Потім залишався важливим центром сельджукского держави і Османської імперії. Та й сучасна Туреччина відчуває вплив цього міста: одного разу запитавши у високопоставленого співрозмовника: "Що роблять у Кайсері?", Отримав відповідь: "Президентові". Справа в тому, що на цій посаді побувало вже кілька вихідців цих місць. Ну і, нарешті, це, напевно, єдиний в світі велике місто з повноцінним гірськолижним курортом відразу за околицею - таким може похвалитися хіба що Інсбрук ...

Ще місто відоме завдяки який народився тут Мімара Сінан - архітекторові №1 Османської імперії: він для них - як Городецький для України. Будівельна служба величезної держави при ньому заробила, як один досконалий механізм, він - автор стамбульських мечетей Шехзаде і Сулейманіє. Біля Сулеймание знаходяться усипальниці Сулеймана Пишного та Роксолани. Витончена мечеть Селіма в Едірне - теж його робота. В Кайсері він побудував мечеть Куршунлу. Тому цілком природно, що пам'ятник йому присутній на одній з центральних площ цього міста.

Тому цілком природно, що пам'ятник йому присутній на одній з центральних площ цього міста

Зодчий. Пам'ятник архітектору Мімара Синану в центрі м Кайсері

У наш час історичні пам'ятки Кайсері виявилися в щільній сучасній забудові - не те щоб на великій відстані, але потрібно попетляти, щоб їх розшукати, і потоптатися навколо, щоб знайти вигідну точку зйомки. Туристична адміністрація міста відноситься до просування Кайсері грунтовно: на лобі готелю завжди можна розжитися картою і зручним буклетом з переліком "цікавинок". В цілому ж на огляд визначних пам'яток цілком вистачить дня.

Каппадокія. Край, знаменитий своїми інопланетними пейзажами, від Кайсері відокремлює сотня кілометрів гарної дороги. Відвідування Каппадокії з підйомом на повітряній кулі на світанку і ночівлею в готелі, облаштованому в рукотворної печері, навряд чи щось зможуть протиставити лижні курорти Європи. Тим більше що місце це вражає в будь-який час року, а сильні морози тут рідкість. На знайомство з регіоном потрібно відвести два-три дні. Вартість підйому на повітряній кулі - від $ 100. Номер в "печерному" готелі - $ 50-70 / добу.

Номер в печерному готелі - $ 50-70 / добу

В небі. Повітряна куля знижується над Долиною любові в Каппадокії

Кухня: ковбасний рай і десерт-невзіне

Гастрономічна складова поїздки в Анатолію не менше цікава, ніж катання на лижах або знайомство з історією і культурою.

В улоговині біля підніжжя Ерджієс вирощується багато пшениці, тому в місцевій кухні багато борошняних виробів. Але "їстівним символом" регіону Кайсері стали ковбасні вироби. В першу чергу потрібно згадати про пастирме - це добре пров'ялена, витримана під пресом яловичина, обваляти в спеціях. Рецепт поширений в Малій Азії, на Балканах і Кавказі. Нарізається пастирма ножем, через товщину і розмірів більше змахує на топірець: торговці управляються з ним віртуозно, і примудряються нарізати тверде м'ясо найтоншими скибочками.

Класика. Традиційна турецька вулична їжа - бублики-сіміт

Ще одна місцева гордість - кайсерійскіе манти: дрібні шматочки тіста, фаршировані рубаним м'ясом. Тому, хто знає, як виглядає узбецька версія цієї страви, місцевий варіант здасться мікроскопічним. Навіть пельмені в порівнянні з ними - гіганти, а ось італійські равіолі - одного розміру. Кайсерійскіе манти подаються политими йогуртом, і посипаними спеціями. Інструктаж, отриманий від місцевих колег, був такий: "Перемішувати компоненти не можна: спочатку з'їдаєш верхні манти, потім поступово добираєшся до нижніх".

Пастирма і манти. Регіон Кайсері славиться м'ясними стравами

Регіон Кайсері славиться м'ясними стравами

Дійшла черга і до десертів. В Кайсері потрібно спробувати невзіне - пісочне тісто з горіхами, просочене пекмез - увареним виноградним соком. Кайсерійци розповідають, що рецепт сформувався в XX столітті: коли в чергові важкі роки цукор став занадто дорогий, його замінили пекмез.

Новачкам, які з місцевої кухні поки не знайомі, нагадаємо про гастрономічною класики. Це сочевичний суп - мерджемек чорба, і мезе - набір невеликих за обсягом закусок (приблизний аналог - каталонські тапас). До мезе покладається подати стопку турецької анісової горілки раки.

Перше і десерт. Сочевичний суп і печиво, просочене пекмез

Сочевичний суп і печиво, просочене пекмез

Дякуємо готель Radisson Blu Hotel Kayseri і авіакомпанію Turkish Airlines за запрошення в прес-тур

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: сьогодні

Та й сучасна Туреччина відчуває вплив цього міста: одного разу запитавши у високопоставленого співрозмовника: "Що роблять у Кайсері?

Новости