Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Який гірськолижний відпочинок в Альпах популярний у російських туристів

  1. ЯКІ АЛЬПІЙСЬКІ КРАЇНИ І КУРОРТИ ВИБИРАЮТЬ РОСІЯНИ
  2. РОСІЯН ВО ФРАНЦУЗЬКИХ АЛЬПАХ додали
  3. АЛЬПІЙСЬКИЙ «ПРЕМІУМ» ПЕРЕХОДИТЬ НА «ВСЕ ВКЛЮЧЕНО»
  4. Лижам час, потісі ЧАС

Популярність гірськолижного відпочинку у Французьких Альпах зростає у російських туристів, в тому числі в сегменті преміум. Все більше росіян на гірськолижному відпочинку у Франції переходять на формат «все включено», їде більше сімей з дітьми. Подробиці - в нашому матеріалі.

ЯКІ АЛЬПІЙСЬКІ КРАЇНИ І КУРОРТИ ВИБИРАЮТЬ РОСІЯНИ

ЯКІ АЛЬПІЙСЬКІ КРАЇНИ І КУРОРТИ ВИБИРАЮТЬ РОСІЯНИ

Згідно з текстом «Огляду тенденцій гірськолижного відпочинку в Росії - 2017», презентованого вчора туроператором Club Med за підтримки Atout France в Москві, найпопулярніші гірськолижні напрямки у росіян за підсумками минулого року - Австрія (42% вибірки) і Італія (28,7%). Французькі курорти відвідує 20% російських туристів. Найменше наших співвітчизників їде до Швейцарії (9%). Крім того, з статистики видно, що взимку в Альпи їде все більше туристів з Росії. Найкраща динаміка приросту в сезоні 2016/2017 в порівнянні з сезоном 2015/2016 - у Франції (зростання на 34%) та Італії (зростання на 32%).

У зимовому сезоні 2016/2017 рр. туристичний потік з Росії до Австрії виріс в порівнянні з аналогічним періодом рік тому на 10,4% - до 730 000 ночівель. Це можна порівняти з сезоном 2008/2009 (720 000 ночівель). Найпопулярніші у росіян гірські курорти цієї країни - Ішгль, Санкт-Антон, Кітцбюель, Заальбах-Хинтерглемм, Майрхофен, Зельден.

Італія безумовно входить в моду у вітчизняних гірськолижників. Лідерами зі зростання числа відгуків російських туристів в Альпах за два минулі сезони є італійські гірські курорти Альта Бадіа (зростання на 67%) і Валь ді Фасса (зростання на 65%). Новий напрямок - регіон Лівіньо, для якого Росія, втім, вже входить в топ-10 ключових іноземних туристичних ринків.

В кінці минулого року російські туристи почали активно повертатися до Франції, і ця тенденція захопила також і гірськолижний сезон. Сьогодні найпопулярніша зона катання у росіян у Французьких Альпах - «Три долини» з 600 км безперервного катання (у неї входять Мерібель, Куршевель, Валь-Торанс і ряд дрібніших містечок). Тут спостерігається і найвища концентрація росіян серед усіх альпійських зимових курортів. Серед лідерів по зростанню числа відгуків російських туристів за два останні сезони - зони катання Валь д'Ізер і Тінь (зростання на 63%).

Що стосується Швейцарії, то в Швейцарських Альпах одна з найулюбленіших російськими гостями зон катання - це Portes du Soleil.

Імовірно, в цьому році основні переваги росіян по альпійських курортів не зміняться.

РОСІЯН ВО ФРАНЦУЗЬКИХ АЛЬПАХ додали

РОСІЯН ВО ФРАНЦУЗЬКИХ АЛЬПАХ додали

Росія за підсумками зимового сезону 2016-17 р увійшла в четвірку країн-лідерів за кількістю ночівель іноземних туристів у Французьких Альпах (195 881 ночівель). За даними. Приріст ночівель російських туристів тут за період січень - червень 2017 року, згідно зі статистикою Регіонального комітету з туризму Овернь -Рона - Альпи, склав 50%.

Експерти турринку схильні вважати, що спостерігався взимку 2016-17 рр. зростання російського турпотоку в Французькі Альпи перейде в стадію стабілізації з помірно-позитивною динамікою.

«Цієї зими попит на Альпи, в тому числі Французькі, очікується в цілому на рівні минулого року, приріст може бути на рівні 5-10% в порівнянні з минулим зимовим сезоном», - каже Майя Ломідзе, виконавчий директор АТОР.

У Atout France говорять про те, що за підсумками року зростання числа прибуттів росіян до Франції, судячи зі статистики бронювань авіаквитків, може досягти 30%, і яке то кількість нових туристів, безумовно, доведеться на регіон Рона-Альпи.

АЛЬПІЙСЬКИЙ «ПРЕМІУМ» ПЕРЕХОДИТЬ НА «ВСЕ ВКЛЮЧЕНО»

АЛЬПІЙСЬКИЙ «ПРЕМІУМ» ПЕРЕХОДИТЬ НА «ВСЕ ВКЛЮЧЕНО»

За оцінкою авторів огляду Club Med, процентне співвідношення самостійних гірськолижних туристів на альпійських курортах та тих, хто купує турпакети, сьогодні становить 50/50 - турпакети дійсно вигідні за ціною - в середньому, якщо порахувати необхідні витрати самостійного туриста на відпочинку в Альпах, пакетні тури навіть в преміум-сегменті обходяться від 5% до 10% дешевше.

Традиційно туристи в Альпах вибирають або високорівневе розміщення, або щодо «економне». Гірськолижні поїздки в Альпи найчастіше плануються за півроку. У заможної публіки традиційно популярний новорічний період. Прагнуть заощадити зазвичай їдуть кататися у Французькі Альпи в останні тижні січня: дорогий високий сезон ще не почався, а погода і якість снігового покриву ще відмінні.

Відзначимо, що в цілому зимовий відпочинок у Французьких Альпах традиційно недешевий для росіян. Експерти АТОР оцінюють витрати російських туристів на гірськолижних курортах альпійських країн в діапазоні від 50 до 300-500 євро в день на людину - і це без урахування витрат на скі-паси і гірськолижне обладнання. Через це частка сімейних туристів в самостійному сегменті традиційно була тут невелика - однак на організованому ринку гірськолижного відпочинку у Французьких Альпах вона істотно вище.

Це, в тому числі, пояснюється і більшим, ніж в інших альпійських регіонах, проникненням концепції «все включено». Тут її розвиває тільки автор самої цієї концепції - французька компанія Club Med, яка впровадила цей формат відпочинку ще в 50-х роках XX століття. Зараз Club Med оперує у Французьких Альпах 17 курортами формату «преміум all inclusive» . У цього туроператора, що входить в АТОР і працює і на російському ринку, частка сімейних туристів з Росії на зимовий відпочинок у Французьких Альпах становить дві третини від їх загальної кількості.

За даними генерального директора Club Med Росія Олів'є Монсо, в сегменті гірськолижного відпочинку за сезон 2016-2017 рр. продажу компанії в Росії виросли на 28% в перерахунку на євро. Ринкова частка Club Med в російському турпотоке у Французькі Альпи сьогодні становить 34% - т. Е. Кожен третій російський турист у французьких Альпах їде сюди саме на преміальний «все включено».

Специфіка бізнесу туроператора полягає в тому, що він розміщує гостей у власних курортних готельних комплексах ( «містечках»), де використовується система сервісу «преміум all inclusive» і надає прямий переліт в Гренобль на сезонних, повністю зафрахтованих оператором рейсах «Аерофлоту».

Преміальність в даному випадку стосується саме розширеного пакета включених послуг - крім харчування це міні-клуби, що працюють за принципом французького дитячого садка (в тому числі з російськомовним персоналом »), розвиваючі заняття для дітей - в тому числі з гірських лиж, безкоштовний (що для Альп - виняток) après-ski, безкоштовні послуги гірськолижних інструкторів ESF, безкоштовні скі-паси і ін.

Такий пакет послуг, кажуть в самому Club Med, все більше привертає до Французьких Альп російські забезпечені сім'ї з дітьми - їх частка серед всіх російських туристів, які вирушають на французькі гірськолижні курорти по лінії цього туроператора, зросла за минулий сезон з 67 до 69%.

«У цьому сезоні очікуємо подальше зростання частки сімейних мандрівників з Росії на гірськолижні курорти Французьких Альп», - каже Валерія Заруднєва, директор з маркетингу та розвитку бізнесу Club Med Росія. У цьому сезоні туроператор розраховує і на збільшення своєї частки у Французьких Альпах, що, відповідно, збільшить частку туристів на «все включено» в регіоні в цілому.

Як вважають в компанії, цьому сприятиме, зокрема, відкриття нового, 21-го за рахунком в альпійських країнах, курортного містечка Club Med- Grand Massif Samoëns Morillon .

Комплекс, що працює за системою «преміум all inclusive» відкриється вже в грудні 2017 року альпійському регіоні Гран Міцпою, за півтори години їзди від аеропорту Женеви. Крім цього, кажуть в Club Med, компанія має намір активізувати свій поступ на російському ринку в інтернет-каналах: так, 24 листопада туроператор вирішив організувати першу на російському туристичному ринку «Чорну п'ятницю» - п'ятиденний розпродаж турів на своєму сайті , Яка триватиме до вівторка включно.

Лижам час, потісі ЧАС

Лижам час, потісі ЧАС

У самій Франції схильні вважати, що серед організованого сегмента російського турпотоку у Французьких Альпах частка саме гірськолижників, а не просто забезпечених відпочиваючих.

Так, Жак Руссель, директор Центру Esf при Club Med Arc 2000, розповідає: «Кількість російських туристів на альпійських гірськолижних курортах Франції зростає з року в рік. Правда, ці цифри поки все одно не можна порівняти з туристичними потоками сюди з самої Франції, Великобританії, Бельгії, Німеччини і Швейцарії. Росіяни прибувають в основному на новорічні канікули і в березні, а європейці приїжджають стабільно протягом усього сезону, на довгі вікенди і по кілька разів. Згодом російські туристи перейшли від розважального проведення часу на схилах до спортивного. Раніше вони вважали за краще знімати шале, пити шампанське цілими днями, кататися тільки з ранку, а після обіду і до ночі насолоджуватися apres-ski. Тепер же їх з працею відрізниш від звичайних європейських гірськолижників: більшість росіян катаються весь день, використовуючи для цього кожну можливість на протязі своїх альпійських канікул. Вони в дуже хорошій формі, набагато краще, ніж 10 років тому ».

Експерти з гірськолижного спорту кажуть, проте, що у Французьких Альп їдуть не тільки гірськолижники і не тільки за спортом. Так, згідно з опитуванням EY, 50% російських туристів, які їдуть на гірськолижні курорти в найближчі новорічні канікули, збираються знайомитися з місцевими пам'ятками і займатися оздоровленням, 47% цікавляться іншими спортивними розвагами, а 36% - шопінгом.

При цьому Франція, за їхньою оцінкою з альпійських країн - найкраще місце для тих, хто їде в гори без лиж або цікавиться не тільки лижами. Цьому сприяє як раз отримала тут великий розвиток концепція гірського відпочинку для всіх.

Повернутися назад

Новости