Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Де і скільки живуть голуби: де ночують степові і міські птиці, що впливає на тривалість життя

  1. Де можна знайти голубів
  2. Як розводити голубів (відео)
  3. Де ховаються маленькі голуби (відео)

Дуже часто не всі жителі мегаполісу знають, де живуть голуби. Голуб - це птах, до якої звикли жителі великих міст, тому що вона є постійним мешканцем міського середовища. Прабатьком її був сизий голуб, що жив переважно в степах. Міська одомашнена птах з'явилася в результаті приручення. Не так просто знайти і дізнатися, де живуть міські голуби. Людина бачить, як вони збираються в зграї, що складаються з дорослих особин. Дуже часто не всі жителі мегаполісу знають, де живуть голуби

Голуб - це птах, до якої звикли жителі великих міст, тому що вона є постійним мешканцем міського середовища

Де можна знайти голубів

У давнину люди з прирученими птахами покидали місця проживання, а частина особин залишалася в місті і ставала дикою. Такий вид птахів називають синантропним. Він і населяє зараз міські вулиці.

Решта жити в дикій природі степові голуби люблять влаштовувати свої гнізда в скелях, на крутих обривах уздовж річок, недалеко від скупчень чагарників, поруч з людським житлом. Зустрічаються вони і на морських берегах. Птах віддає перевагу відкритій місцевості, і тому степові і напівпустельні зони - ареал її проживання.

Ці звички збереглися і у одомашненої сизого голуба. Таким чином, щоб зрозуміти, де сплять голуби, потрібно пошукати високі затишні місця в міських умовах. Це можуть бути:

  • карнизи кам'яних будинків;
  • горищні приміщення;
  • ніші і поглиблення на балконах;
  • гілки дерев;
  • порожнечі під поверхнею мостів;
  • труби.

Хоча вони тягнуться до людини і зовсім його не бояться, іноді поклевивая їжу прямо з рук, куточки, де ночують голуби, повинні бути заховані від людських очей. Можна сказати, що вони гніздуються там же, де живуть горобці, також мешкають в місті.

Такі відокремлені гнізда дозволяють птахам спокійно вивести потомство, не привертаючи до себе небезпечного уваги людини і деяких домашніх тварин. І в той же час навколо можна знайти досить їжі через сусідство з людьми.

Період залицяння починається з воркування самця і ходіння навколо голубки. Ці голубині звуки часто чуються в місті. Пристроєм гнізда займається самка, а самець бере участь в цьому, приносячи будівельний матеріал - дрібні гілки і пучки трави. Іноді в одному і тому ж гнізді виробляється кілька кладок, і тоді кожен раз його розміри збільшуються. Взагалі, в весняно-літній період птахи здатні не один раз виростити малюків. Яйця висиджує зазвичай пара по черзі протягом 3 тижнів.

Поводяться пташенята голуба не так, як дитинчата інших пернатих. Замість крику видають шипіння і стукають дзьобами. Голубята харчуються з зоба обох батьків спеціальною рідиною, схожою на молоко. Через місяць вони вже повністю готові до самостійного життя і приєднуються до зграї. Вже на першому році молоді голуби стають статевозрілими.

Як розводити голубів (відео)

Що впливає на тривалість життя птахів

Говорити про те, скільки років живуть птахи, можна лише в залежності від умов, в яких вони знаходяться. Багато любителів голубів займаються їх розведенням через невибагливості і красивих порід з незвичайною зовнішністю. Вони знають все про їх звички та спосіб життя і можуть опікати своїх вихованців до 20, а деяких і до 30 років. Існував довгожитель, і це не поодинокий випадок, який прожив 35 років. Фактори, що впливають на те, скільки живуть птахи в голубника:

  • хороший догляд з дотриманням гігієнічних вимог;
  • оптимальне харчування;
  • чиста вода;
  • комфортні температурні умови.

хороший догляд з дотриманням гігієнічних вимог;   оптимальне харчування;   чиста вода;   комфортні температурні умови

Господарі голубів годують їх спеціально приготованими кормами, призначеними для певного віку і мають в своєму складі всі необхідні мінеральні речовини і вітамінні добавки, забезпечують водою без небезпечних бактерій і мікробів. Таке харчування сприяє високим характеристикам імунної системи. Ці пернаті можуть мати потомство до 10-річного віку, в той час як міський голуб після 5 років вже безплідний.

Де ховаються маленькі голуби (відео)

Скільки років можуть прожити голуби

Скільки живуть голуби в умовах дикої природи, залежить від клімату, наявності їжі та генетичних характеристик породи. В середньому вони живуть 2-4 роки, рідкісні екземпляри переживають цей рубіж. Голуби, що живуть південніше, можуть продовжити своє життя до 7-8 років, але це виключення з правил. І хоча степової голуб сильніший, швидко літаючий і спритний, такі переваги не завжди допомагають йому не стати здобиччю хижаків. Птахи гинуть від інфекційних захворювань, суворих кліматичних факторів. Харчування у них страждає на однобічність - багатий раціон влітку і восени і убога зимова їжа. Тому тривалість життя голуба настільки невелика.

Тому тривалість життя голуба настільки невелика

У давнину люди з прирученими птахами покидали місця проживання, а частина особин залишалася в місті і ставала дикої

На вулиці голуб живе довше, незважаючи на те що він сам шукає собі їжу, воду і змушений рятуватися від деяких хижих тварин. Відомо, скільки років живуть голуби в міських умовах. Це приблизно 12-13 років. Причому раніше птахи жили менше - 5-7 років. Але потім зросла кількість особин, які є плодом змішування з домашніми голубами , Яким притаманні генетичні особливості, що дозволяють жити довше.

Природно, вік вуличного голуба, до якого він став доживати, збільшився вдвічі.

На життя голубів в місті впливає і хороше, в порівнянні з дикими побратимами, харчування, в надлишку знаходиться біля людини. Але все-таки прожити стільки, скільки живуть птахи домашні, ці особи не в змозі, так як їх раціон не так збалансований з раннього віку. А постійні контакти з іншими птахами, в тому числі і перелітними, створюють небезпеку і нерідко призводять до зараження хворобами, чинити опір яким вони не в силах. Відбувається природне регулювання чисельності міських пернатих.

Відбувається природне регулювання чисельності міських пернатих

Голуб не тільки красива, але і дуже корисна для людини птах. Така її властивість, як попередження про якусь небезпеку, використовували ще древні люди. Потім помітили й інші цікаві можливості і особливості її поведінки.

Голубина пошта - це, мабуть, перший вид пошти без участі людини в її пересуванні до адресата. Чудове орієнтування на будь-якій місцевості і вміння знаходити свій будинок за допомогою даних голубу від природи інстинктів дозволило використовувати цього пернатого для пересилання повідомлень. Варто відзначити, що його талант визначати правильну дорогу не залежить від виду місцевості.

Варто відзначити, що його талант визначати правильну дорогу не залежить від виду місцевості

На вулиці голуб живе довше, незважаючи на те що він сам шукає собі їжу, воду і змушений рятуватися від деяких хижих тварин

До наших днів голуб служить рятувальникам для визначення місцезнаходження зниклих. Люди навчили цих розумних птахів кружляти над виявленим ними жовтим жилетом, видаючи горлові звуки. І ефективність пошуків відразу зросла.

Новости