Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

рекорди Росії

  1. рекорди Росії Росія - найбільша країна світу (площа її складає 11,5% світової території) з найдовшою...
  2. Росія займає II місце в світі:
  3. Росія займає III місце в світі:

рекорди Росії

Росія - найбільша країна світу (площа її складає 11,5% світової території) з найдовшою сухопутним кордоном планети.

Її територія становить 17 098 246 км ?, а межує вона з 18 державами: Норвегією, Фінляндією, Естонією, Латвією, Литвою, Польщею, Білоруссю, Україною, Абхазією, Грузією, Південною Осетією, Азербайджаном, Казахстаном, Китаєм, Монголією, Північною Кореєю. З США і Японією Росія має тільки морський кордон.

Росія знаходиться в Євразії, одна частина її відноситься до Східної Європи, інша - до Північної Азії.

Росія знаходиться в Євразії, одна частина її відноситься до Східної Європи, інша - до Північної Азії

Озеро Байкал найглибше озеро в світі (довжина 620 км, ширина 32-74 км, найглибша ділянка озера, розташований поблизу острова Ольхон, становить 1637 м, тобто на 1181 м нижче рівня Світового океану). За обсягом прісної води Байкал займає також перше місце в світі - його обсяг дорівнює 23 тис. Куб.км.

Вода в озері настільки прозора, що окремі камені і різні предмети бувають видно на глибині 40 м. Найчистіша і прозора вода Байкалу містить так мало мінеральних солей, що може використовуватися замість дистильованої.

У Росії найбільша в світі площа тундри - 3 млн. Кв. км. або 18% території країни.

Тундра - вид природних зон, що лежать за північними межами лісової рослинності, простору з вічній грунтом, що не заливається морськими або річковими водами. Тундра знаходиться на північ від зони тайги. Південний кордон тундри приймають за початок Арктики. З півночі тундра обмежена зоною арктичних пустель.

Головна риса тундри - заболочені низовини в умовах суворого клімату, високої відносної вологості, сильних вітрів і багаторічної мерзлоти.

Головна риса тундри - заболочені низовини в умовах суворого клімату, високої відносної вологості, сильних вітрів і багаторічної мерзлоти

Каспійське море - найбільше на Землі бессточное озеро, розташоване на стику Європи і Азії, зване морем через свої розміри, а також через те, що його ложе складено земною корою океанічного типу. Вода в Каспії солона.

Каспійське море - найбільша депресія (зниження земної поверхні), що омиває береги Азербайджану, Росії, Казахстану, Туркменістану та Ірану. Її площа - 518 тис. Кв.км, з них на саме озеро-море доводиться 371,8 тис. Кв.км., максимальна глибина - 1025 м.

У Каспійське море впадає 130 річок, найбільші з них - Волга, Терек, Сулак, Самур (Росія), Урал, Емба (Казахстан), Кура (Азербайджан), Атрек (Туркменістан), Сефідруд (Іран) та інші.

На російському узбережжі розташовані міста - Махачкала, Каспійськ, Избербаш і саме південне місто Росії Дербент. Портовим містом Каспійського моря вважається також Астрахань, яка, однак, знаходиться не на березі Каспійського моря, а в дельті Волги, в 60 кілометрах від північного узбережжя Каспійського моря.

Ельбрус - найвища гора Європи - (5642 м).

Ельбрус - двувершінний сідлоподібний конус вулкана. Західна вершина має висоту 5642 м, східна - 5621 м. Вони розділені сідловиною висотою 5300 м і відстоять один від одного приблизно на 3000 м. Останнє виверження датується 50 роком н. е. ± 50 років.

Першою людиною, який піднявся на обидві вершини Ельбрусу вважається російський військовий топограф А. В. Пастухов. У 1890 році в супроводі чотирьох козаків Хоперского полку він здійснив сходження на західну його вершину, а через шість років, в 1896 році підкорив східну. Також Пастухов вперше склав карти вершин Ельбрусу.

Також Пастухов вперше склав карти вершин Ельбрусу

Ладозьке озеро (17,7 тис. Кв.км) і Онезьке озеро (9,7 тис. Кв.км) - найбільші озера в Європі.

Ладозьке озеро - озеро в Республіці Карелія і Ленінградської області, найбільше прісноводне озеро в Європі. У Ладозьке озеро впадають 35 річок. Найбільшою річкою, що впадає в нього, є річка Свір, яка виносить в нього води з Онезького озера. Нева - єдина річка, яка випливає з Ладозького озера. Найбільш відомі на Ладозькому озері Валаамские острова - архіпелаг з приблизно 50 островів площею близько 36 кв. км, завдяки розташуванню на головному острові архіпелагу Валаамського монастиря.

Найбільша річка Європи - Волга, її довжина - 3531 км, площа басейну - 1360 тис. Кв.км.

Волга бере початок на Валдайській височині, впадає в Каспійське море. Волга - найбільша в світі річка внутрішнього стоку, тобто не впадає в світовий океан.

На Волзі розташовані чотири міста-мільйонника: Нижній Новгород, Казань, Самара, Волгоград.

Волга - центральна водна артерія Росії.

Об - річка в Західному Сибіру, ​​найдовша річка в Росії і друга за довжиною в Азії. У гирлі утворює Обскую губу і впадає в Карське море.

Найдовший у світі естуарій біля річки Обь на півночі Росії - його довжина 885 км, а ширина - до 80 км. Об також є і найширшої річкою, замерзає повністю. Естуарій (від лат. Aestuarium - затоплювані гирлі річки) - однорукавне, воронкообразное гирлі річки, що розширюється в бік моря.

Найбільший самородок платини - «Уральський гігант» (важить - 7 860,5 гр.) Зберігається в Алмазному фонді Московського Кремля.

Платина - один з найбільш активно і широко використовуваних благородних металів. Сфера застосування платини досить широка - від ювелірної справи до медицини; найбільш широко же вона застосовується в техніці. Відомий цей метал відносно недавно, якщо порівнювати його з золотом і сріблом, т. К. В Європу потрапив тільки в 18 столітті, а до цього часу (до 1748 роки) добувався тільки в Америці. Довгий час метал був недооціненим, оскільки йому не було знайдено застосування, вартість його була вдвічі нижча за вартість срібла.

Самородок чистого золота (без породи) знайдений на Уралі (Росія) в 1842 році під назвою «Великий трикутник», що важить 36 кг (перший з найбільших золотих самородків знайдених в Росії) відомий ще й тим, що на сьогоднішній день саме він є найбільшим самородком золота в світі - більші самородки, знайдені за кордоном, спіткала сумна доля - всі вони пішли на переплавку. Його знайшов старатель Никифор Сюткін в 1842 році на Царьов-Олександрівському копальні в долині річки Міас на Уралі. До цього дня благополучно зберігається в колекції Алмазного фонду Росії.

До цього дня благополучно зберігається в колекції Алмазного фонду Росії

Найвищий діючий вулкан Євразії - Ключевська cопка (4850 м) на Камчатці.

Вік вулкана приблизно 7000 років. Є активним вулканом, за 270 років відбулося понад 50 сильних вивержень. У кратері часті вибухи з викидом бомб і попелу. В ході виверження 2004 - 2005 рр стовп попелу досяг рекордної висоти в 8000 м. Останнє виверження відбулося в 2013 році - до нього висота вулкана становила 4850 м, зараз вона наближається підвищується до 5000 метрів, оскільки вулкан продовжує вивергатися.

Сама міцна гребля світу - Саяно-Шушенська ГЕС на річці Єнісей, вона розрахована на опір тиску в 18 млн т. З боку повністю заповненого резервуара об'ємом в 31,3 млн куб.м. Висота побудованої в 1987 р греблі - 245 метрів.

Висота побудованої в 1987 р греблі - 245 метрів

Самий великомасштабний і повністю рукотворний резервуар світу - Братське водосховище на річці Ангара, обсяг - 169,3 куб.км, площа - 5470 кв.км.

Гребля на Братській ГЕС була побудована в 1961, заповнення водосховища закінчилося в 1967. Корисний об'єм водосховища становить 35.41 куб. км, середня глибина - 31 м. Берегова лінія довжиною близько 7 400 км сильно порізана, в місці впадання великих річок - Ангари, Оки, Ії і інших - утворилися довгі затоки. Ширина водосховища перевищує 20 км.

Найбільший телескоп-рефлектор з одним дзеркалом діаметром 6 метрів стоїть на горі Семіроднікі. БТА (Великий Телескоп Альт-Азимутальний) - найбільший в Євразії телескоп з діаметром головного монолітного дзеркала 6 м. Встановлено в Спеціальної астрофізичної обсерваторії. Був найбільшим телескопом в світі з 1975 року, коли він перевершив п'ятиметровий телескоп Хейла в Паломарской обсерваторії, і по 1993, коли заробив десятиметровий телескоп обсерваторії Кека. Проте, БТА залишався телескопом з найбільшим в світі монолітним дзеркалом аж до 1998 року. Телескоп встановлений в Спеціальній астрофізичній обсерваторії (САО) на горі Семіроднікі біля підніжжя гори Пастухова (2733 м) поблизу селища Нижній Архиз Зеленчукская району Карачаєво-Черкеської Республіки, РФ, на висоті 2070м над рівнем моря.

Телескоп встановлений в Спеціальній астрофізичній обсерваторії (САО) на горі Семіроднікі біля підніжжя гори Пастухова (2733 м) поблизу селища Нижній Архиз Зеленчукская району Карачаєво-Черкеської Республіки, РФ, на висоті 2070м над рівнем моря

Метро Санкт-Петербурга - найглибше метро у світі. Середня глибина закладення станцій і перегонів тут через грунтових вод становить 60-70 м. Найглибше в світі метро за середньою глибиною залягання: 60 з 67 станцій - глибокого закладення (22 - 86 м). Станція «Адміралтейська» - найглибша станція в Росії (приблизно 86 м). Глибина перегонів «Невський проспект» - «Горьковская», «Чорна річка» - «Піонерська» і «Комендантська проспект» - «Старе село» досягає 95 - 100 м. Петербурзький метрополітен є самим північним і самим західним в Росії; станція «Парнас» - найпівнічніша станція метро Росії, «Приморська» - найзахідніша. Вперше в світі в 1997 році побудована двох'ярусна пересадочна односклепінна станція ( «Спортивна»).

Вперше в світі в 1997 році побудована двох'ярусна пересадочна односклепінна станція ( «Спортивна»)

Найдовший ескалатор метро (на момент відкриття в 1958 році) теж знаходиться в Санкт-Петербурзі - це ескалатор станції «Площа Леніна» (висота підйому 65,8 метрів, довжина похилої частини 131,6 метрів, 755 ступенів, кожен поручень - петля довжиною 290 метрів). А в 2005 р найглибшої і з найдовшим ескалатором стала станція «Комендантська Проспект» - 140 м довжина і 78 глибина. «Пролетарська» - це найглибша станція, де діє каскад з двох ескалаторів.

У петербурзькому метро немає відкритих станцій.

У Гірському музеї міста виставлено найбільший шматок малахіту в світі. Він був привезений з Уралу ще в 1787 році. Маса каменя - 1504 кілограми.

Малахіт - єдиний в природі зелений візерунчастий мінерал. Це один з найбільш популярних каменів: красивий малюнок, яскрава зелене забарвлення, а також легкість обробки і здатність сприймати полірування найвищого класу зумовили широке використання малахіту в ювелірних виробах і в предметах декоративного та прикладного мистецтва.

Олександрівська колона на Двірцевій площі Санкт-Петербурга - це унікальний пам'ятник 47,5 метрів заввишки і близько 700 тон вагою. Колона тримається на постаменті виключно під своєю вагою, нічим спеціально закріплене. Відомий факт, що жителі міста довгий час побоювалися проходити повз колони, побоюючись її падіння, що змусило автора монумента Монферрана щодня прогулюватися повз колони, підтверджуючи її безпеку.

Відомий факт, що жителі міста довгий час побоювалися проходити повз колони, побоюючись її падіння, що змусило автора монумента Монферрана щодня прогулюватися повз колони, підтверджуючи її безпеку

Найвищий собор в Росії Петропавлівський собор в Санкт-Петербурзі (офіційна назва - Собор в ім'я первоверховних апостолів Петра і Павла) - православний собор у Петропавлівській фортеці, усипальниця російських імператорів, пам'ятник архітектури петровського бароко. До 2012 року собор висотою 122,5 м. Був найвищим з будівель Санкт-Петербурга. З 2013 року він є третім за висотою будівлею в місті, після 140-метрового хмарочоса Лідер Тауер і житлового комплексу «Князь Олександр Невський», висота якого становить 124 метра.

Росія займає I місце в світі:

• за розвіданими запасами природного газу (32% світових запасів газу);

• з видобутку та експорту природного газу (35% світового видобутку газу);

• з видобутку нафти і друге місце по її експорту;

• за розвіданими запасами кам'яного вугілля (23% світових запасів вугілля);

• по запасам торфу (47% світових запасів торфу);

• по запасах лісових ресурсів (23% світових запасів лісу);

• по запасам кухонної солі і друге місце за запасами калійної солі;

• за запасами питної води та друге місце за обсягом прісної води;

• по запасах минтаю, крабів, осетрових у своїй 200-мильної економічної зони;

• за розвіданими запасами олова, цинку, титану, ніобію;

• по запасах і виробництва рудничного і рафінованого нікелю;

• за розвіданими запасами залізних руд (близько 28% світових запасів);

• з експорту сталі і третє місце з експорту металопрокату;

• по виробництву і експорту первинного алюмінію;

• з експорту азотних добрив, друге і третє місця з експорту фосфорних і калійних добрив;

• по запасам алмазів і друге місце по їх видобутку;

• по фізичному обсягу експорту алмазів;

• за розвіданими запасами срібла;

• з продажу платини;

• по протяжності електрифікованих залізниць;

• по числу щорічних запусків космічних апаратів;

• за кількістю проданих на експорт літаків-винищувачів;

• по поставкам на експорт засобів ППО середньої і малої дальності;

• за величиною національного багатства (при будь-якому методі розрахунку, як за абсолютною величиною, так і на душу населення).

Росія займає II місце в світі:

• за розвіданими запасами золота;

• по запасах тріски, оселедцевих, мойви, сайки, лососевих і ін .;

• за розвіданими запасами платини; і перше місце по її експорту;

• 2-е місце в світі серед країн, що володіють найбільшою кількістю стрілецької зброї;

• по поставкам озброєння всіх видів;

• за величиною підводного флоту;

Росія займає III місце в світі:

• за розмірами державних золотовалютних резервів;

• за розвіданими запасами міді та свинцю;

• за розвіданими запасами вольфраму і молібдену.

[ U ] [ OT ] [ ST ] [ OST ] [ TG ] [ GTU ] [ U ] [ OT ] [ ST ] [ OST ] [ TG ] [ GTU ]                                       id      інші   російська   український   білоруський   польський   англійська   іспанська   німецький   турецька   болгарська   чеська   угорський   естонський   вірменський   казахський   іврит   грузинський   сербський   хорватський   литовський   словацький   словенський   албанський   македонський   латиська   киргизький   монгольський   португальська   узбецький   корейський   румунський   датський   грецький   нідерландський   норвезький   шведський   італійська   французький   індонезійська id арабська   хінді   бенгальський   китайський   [азербайджанський   ] [Боснійський bs ] [таджицький   ] [Латинський   ] [В'єтнамський   ] [Каннада kn ] [фінський   ] [Філіппінський   ] [Ірландський   ] [Ісландський   ] [Шотландський (гельський) gd ] [японський   ] [Африкаанс   ] [Амхарська am ] [каталанська   ] [Себуанська ceb ] [корсиканська   ] [Валлійський   ] [Есперанто   ] [Баскська eu ] [перський   ] [Фризька   ] [Галісійська   ] [Гуджараті gu ] [хауса   ] [Гавайський   ] [Хмонг hmn ] [креольський (Гаїті) ht ] [ігбо ig ] [яванський   ] [Кхмерский   ] [Курманджі   ] [Люксембурзький lb ] [лаоський   ] [Малагасійська   ] [Маорі   ] [Малаялам ml ] [маратхі mr ] [малайський   ] [Мальтійський   ] [Бірманський my ] [непальська   ] [Чева ny ] [панджабі   ] [Пушту   ] [Синдхи sd ] [сингальский si ] [Самоа   ] [Шона sn ] [сомалійський   ] [Сесото st ] [суданський   ] [Суахілі   ] [Тамільська   ] [Телугу te ] [тайський   ] [Урду   ] [Кхоса xh ] [ідиш yi ] [йоруба yo ] [зулу   ]   [ TF ] Немає тексту   Контейнер пошкоджений id інші російська український білоруський польський англійська іспанська німецький турецька болгарська чеська угорський естонський вірменський казахський іврит грузинський сербський хорватський литовський словацький словенський албанський македонський латиська киргизький монгольський португальська узбецький корейський румунський датський грецький нідерландський норвезький шведський італійська французький індонезійська id арабська хінді бенгальський китайський [азербайджанський ] [Боснійський bs ] [таджицький ] [Латинський ] [В'єтнамський ] [Каннада kn ] [фінський ] [Філіппінський ] [Ірландський ] [Ісландський ] [Шотландський (гельський) gd ] [японський ] [Африкаанс ] [Амхарська am ] [каталанська ] [Себуанська ceb ] [корсиканська ] [Валлійський ] [Есперанто ] [Баскська eu ] [перський ] [Фризька ] [Галісійська ] [Гуджараті gu ] [хауса ] [Гавайський ] [Хмонг hmn ] [креольський (Гаїті) ht ] [ігбо ig ] [яванський ] [Кхмерский ] [Курманджі ] [Люксембурзький lb ] [лаоський ] [Малагасійська ] [Маорі ] [Малаялам ml ] [маратхі mr ] [малайський ] [Мальтійський ] [Бірманський my ] [непальська ] [Чева ny ] [панджабі ] [Пушту ] [Синдхи sd ] [сингальский si ] [Самоа ] [Шона sn ] [сомалійський ] [Сесото st ] [суданський ] [Суахілі ] [Тамільська ] [Телугу te ] [тайський ] [Урду ] [Кхоса xh ] [ідиш yi ] [йоруба yo ] [зулу ] [ TF ] Немає тексту
Контейнер пошкоджений! Спробуйте отримати статтю заново GetTextFromUrl.php , але це призведе до видалення всіх існуючих перекладів !!!

Її територія становить 17 098 246 км ?

Новости