Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Путівник по містах і країнах: фотографії міст і країн, розповіді про поїздки, поради туристам, фото мандрівників, пам'ятки з усього світу.

Збірники місць Rutraveller

Збірок місць 540 Місць в збірниках 5 890 Лайко 3 354 Країн зі збірниками 125
  • Мені подобається! 10

    Найбільші озера Росії - найдивовижніші природні об'єкти, які справді стали національним надбанням країни. На території Росії понад 2 мільйонів озер - прісноводні і солоні, глибоководні і дрібні. Від RuTraveller ж - добірка найбільших озер Росії, за площею та обсягом води ....

  • 0 коментарів

Найбільші озера Росії - найдивовижніші природні об'єкти, які справді стали національним надбанням країни. На території Росії понад 2 мільйонів озер - прісноводні і солоні, глибоководні і дрібні. Від RuTraveller ж - добірка найбільших озер Росії, за площею та обсягом води.

«Велика вода», «північне море», «багате озеро» - лише деякі з тих назв, якими предки величали це таємниче і чарівне місце. У центрі Євразії лежить блакитним вузьким півмісяцем озеро Байкал.
Якщо ви хочете відпочити від суєти мегаполісів, від нагальних справ і міських проблем, то місця краще Байкалу не знайти. Ласкаво просимо до витоків самої матінки-природи! Первозданність буде оточувати вас всюди: вона в дикій і буйною тайзі, в повітрі, наповненому запахами моря, в кристально чистою привабливою блакиті води, в кожному камені і квітці. Ви побуваєте в затишних бухтах і затоках, побачите царствені кручі з їх гротами і печерами, відчуєте, як жили наші предки, що залишили письмена на величних склепіннях. Ви зможете доторкнутися до магії озера і відчути всю його велич.
Навколо найглибшого озера в світі знаходиться безліч природних та історичних пам'яток: скеля Шаман-камінь, Ушканов острова, Піщана бухта, півострів Кобиляча Голова, мис Шаманський і скеля Хобот. Вже одні ці назви народжують в голові містичні і таємничі бачення! Тут ви зможете знайти заняття до душі, будь то круїз на теплоході, подорож на байдарках, риболовля, піша прогулянка по Великій Байкальської Тропе або медитація на березі в гармонії з природою.

Одне з найбільших прісноводних озер в Європі, його площа складає понад 17 тисяч квадратних кілометрів. Озеро має величезне значення для цього регіону.
Перші великі поселення на берегах Ладозького озера датуються сьомим століттям нашої ери, а в дев'ятому столітті через це озеро проходив один з найбільших торгових маршрутів - "з Варяг в Греки". До початку сімнадцятого століття озеро було добре вивчено, і були складені дуже точні і докладні карти.
У період Другої Світової Війни через це озера пролягала дорога життя, по якій в Ленінград надходили продукти.
Ладозьке озеро досі не втратило своєї значущості - по ньому проходять торговельні маршрути, на його берегах знаходиться багато місць відпочинку та безліч об'єктів культурного значення. Так само озеро є домом для безлічі видів риб, тварин і рослин.

Онезьке озеро є другим за величиною в Європі. Воно розташоване на території відразу двох областей (Ленінградської та Вологодської), а ще одна частина знаходиться на території Карелії. Дика природа, густі ліси і незвичайні історичні споруди роблять ці місця надзвичайно відвідуваними туристами в літній час.
На берегах озера знаходяться такі міста, як Петрозаводськ, Медвежьегорск і Кондопога. Біля самого озера можна зупинитися на невеликих базах відпочинку або в кемпінгах, щоб бути ближче до природи.
На території озера розвинене рибальство і підводне полювання. Також в цих місцях щорічно проходить чемпіонат Росії з вітрильного спорту, на який приїжджає велика кількість туристів.
Транспортний зв'язок тут розвинена добре. По озеру регулярно йдуть туристичні теплоходи і «метеори».

Озеро Ільмень - найбільше озеро європейської частини Росії.
Впадають в Ільмень 50 річок, а витікає одна річка - повноводний Волхов. Середня площа озера - близько 1 тисячі квадратних кілометрів, при спаді води скорочується до 660 квадратних кілометрів, а при повноводді досягає 2230 квадратних кілометрів. Довжина водойми - близько 45 кілометрів, ширина - до 35 кілометрів, глибина - до 10 метрів.
Згадка про озеро Ільмень можна знайти в переказах і билинах. У «Повісті временних літ» (XII століття) Ільмень-озеро описано як частина відомого шляху «з варяг у греки». Згадується озеро в билинах про Садко. У середньовічні часи водойму називали «Словенським морем» - таким безмежним здавалося озеро. Численні легенди розповідають про походження назви Ільмень-озера.

Перше, що спадає на думку при згадці Чудського озера - битва Олександра Невського з Лівонським орденом в 1242 році, або так зване Льодове побоїще. Однак про це прісному водоймі відомо багато інших досить цікавих фактів. Це п'ятий за величиною озеро в Європі і в Росії за своїми розмірами поступається лише Ладозького і Онезькому. Площа Чудського озера дорівнює 2670 км, і воно вважається частиною кордону між Росією і Естонією.
Назва озеро походить від слова "чудь", яке в Стародавній Русі означало збірний образ різних фінно-угорських народів. У водойму впадають понад 30 річок і струмків. У ньому водиться багато планктону і 37 видів прісноводної риби, наприклад, лящ, ряпушка, окунь, сиг, судак, щука, минь і плотва. У водах озера зустрічається до 9 видів різних земноводних. Берег Чудського озера має різноманітний рельєф: десь він зустрічає мандрівника затоками і піщаними дюнами, десь - пагорбами.
На озері знаходяться понад двадцять островів. Найбільший - естонський острів Желачек площею майже 8 км. Це єдиний населений острів в цих місцях. На інших можна зустріти тільки птахів.

Озеро Чани (з тюркського - посудина великого розміру) - найбільше озеро в Західному Сибіру, ​​одне з найбільших озер світу, розташоване в Новосибірській області Росії. Висота над рівнем моря становить 106 метрів, а площа - 1400-2000 квадратних кілометри. Найбільша глибина досягає 7 метрів.
Береги сильно порізані численними затоками, півостровами і косами, які йдуть паралельно один одному. Являють собою напівзатоплені гриви. Тут також багато островів, витягнутих з північного сходу на південний захід. В озеро впадають річки Каргат і Чулим. З'єднується протокою з озерами Малі Чани й Яркуль.
Основна проблема водойми - падіння рівня води і всихання. Озеро Чани використовується як місце відпочинку населення. Тут полюють на водоплавну птицю. На островах збирають гриби та ягоди, а деякі з них служать місцем випасу великої рогатої худоби.

Сегозеро ( «Світле озеро») - велике озеро, розташоване на території Карельської республіки, яке відноситься до басейну Білого моря. Озеро площею 815 квадратних кілометрів має понад 70 островів. З 1957 року озеро є водосховищем. Максимальна глибина водойми досягає 97 метрів.
В озері живе багато риби: лососів, ряпушек, харіусов, щук, лящів, окунів, йоржів і інших видів. У наш час на озері працює Сегозерское форелеведческое господарство, що належить риболовецької групі «Русское море».
Береги Сегозеро в основному скелясті, кам'янисті, іноді суцільно вкриті хвойним лісом. На одному з берегів озера знаходиться туристична база «Сегозеро», гості якої займаються риболовлею, полюванням, водним, автомобільним і пішим туризмом. Турбаза також організовує відвідування островів Соловки і Кижи. На базі доступна оренда човнів, снігоходів і іншого транспорту і спорядження.

Топозеро - велике озеро, що займає по Росії одинадцяте місце за площею. Розташоване в Лоухського районі, в північній частині Республіки Карелія. Площа поверхні води становить 986 квадратних кілометрів. Топозеро має звивисту, «рвану» берегову лінію, оточену хвойними або змішаними лісами. На озері знаходяться 144 острова, більшість з яких сконцентровано в південно-західній частині водойми. У зимовий час покривається льодом.
Озеро популярно серед байдарочників і рибалок. В основному на Топозеро ведеться промисел ряпушки, корюшки, сига і харіуса. Раніше озеро було судноплавним.

Озеро займає величезну площу в чотири тисячі квадратних кілометрів. Його довжина понад 90 кілометрів, а ширина понад 45 кілометрів. Максимальна глибина водойми досягає 10 метрів. Поруч з берегом вона становить близько трьох метрів.
Крім сіл на узбережжі озера розташований відомий Ханкайский заповідник, де водяться представники флори і фауни, які занесені до Червоної книги. В основному зустрічаються ібіси, журавлі, колпиця і багато інших.
Не дивлячись на вражаючі параметри Ханки озеро раніше всіх прогрівається влітку. Через це воно дуже популярно серед місцевих жителів і приїжджих гостей. Східне узбережжя завжди заповнене купаються. Тут відмінні піщані береги і невелика глибина. Коли погода похмура і дмуть холодні вітри на озері починаються змагання з віндсерфінгу.

Розташоване за полярним колом озеро Таймир - найпівнічніша озеро в світі, яке час від часу цілком справедливо порівнюють зі знаменитим Байкалом. З усіх боків до нього впадає безліч великих і малих річок і струмків, а з півночі його підпирають гори Бирранга. З озера Таймир випливає єдина річка, що впадає в Карське море - Нижня Таймиру.
Протяжність озера становить 250 км, загальна площа - 4560 квадратних кілометрів. Глибина в озері коливається від 2,8 до 26 метрів (це максимальна глибина). Під час розливу озеро Таймир стає четвертим за площею озером в Росії, поступаючись тільки Байкалу, Ладозького і Онезькому озерам.
У період з кінця вересня до липня озеро покрите льодом, і лише на 73 дні на рік воно звільняється від крижаного панцира, товщина яких досягає 2-3 метрів. Вода в озері холодна - в літній період не піднімається вище +8 ° C, при цьому влітку тут часто вирують шторму, а вода стає каламутною через невеликої глибини. В озері мешкають різні види риб, а берега є домом для численних птахів.

Біле - озеро в Вологодської області, тихе, спокійне. Красиві мальовничі береги навколо озера доповнюють блакитну красу озера. Довжина Білого - 46 кілометрів, а ширина - 33 кілометри, глибина в середньому доходить до шести метрів. Найглибше місце озера - 33 метри. Навколо озера Білого прокладений Білозерський канал довжиною 67 км, який огинає із заходу і півдня Біле.
Назва "Біле" озеро отримало, як припускають, від глини, яка знаходиться на дні. Перемішуючись з водою, глина давала їй білий колір.
Озеро вважається рибним місцем. У ньому водяться судак, щука, лящ, йорж, синець, чехоня, йорж, плотва, окунь, уклея, минь, жерех, краснопірка, ряпушка, язь, карась, лин, головень, густера, ялець, піскар. Але найціннішою з усього великого списку риб вважають білозерського судака, який живе в озері практично весь час.

  • Мені подобається! 10

    Найбільші озера Росії - найдивовижніші природні об'єкти, які справді стали національним надбанням країни. На території Росії понад 2 мільйонів озер - прісноводні і солоні, глибоководні і дрібні. Від RuTraveller ж - добірка найбільших озер Росії, за площею та обсягом води ....

  • 0 коментарів

Інші збірники місць - 540

Новости