Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Liglass Trading CZ: інвестор або шахрай?

  1. Історія проекту Створ греблі Наринськой ГЕС-1, Фото: Сайга20К, CC BY-SA 3.0 Нагадаємо, що Верхньо-Наринськой...
  2. висока підтримка
  3. У махінаціях непоміченими

Історія проекту

Створ греблі Наринськой ГЕС-1, Фото: Сайга20К, CC BY-SA 3 Створ греблі Наринськой ГЕС-1, Фото: Сайга20К, CC BY-SA 3.0 Нагадаємо, що Верхньо-Наринськой каскад ГЕС - це гідроенергетичний комплекс, що включає в себе 4 гідроелектростанції у верхній течії річки Нарин, у міста Нарина. Будівництво каскаду велося з 2013 по 2015 рр. відповідно до міжурядової угоди між Киргизстаном і Росією від 20 вересня 2012 року паритетним спільним підприємством «РусГідро» і Киргизстанські «електричних станцій». Пуск першого гідроагрегату був намічений на 2016 рік, завершити будівництво планувалося в 2019 році.

Все фінансування надавала Росія: 50% - у вигляді бюджетного внеску в «РусГідро», 50% - через організацію кредиту на пільгових умовах LIBOR + 1,5% на адресу виконавця. Однак в січні 2016 року Киргизстан денонсувала угоду з РФ, пояснивши це рішення спадом в російській економіці і зниженням цін на нафту. Витрати «РусГідро» на будівництво каскаду склали 37 млн ​​доларів на будівництво містечка для співробітників майбутньої ГЕС.

Дуйшенбек Зілаліев, Фото: Офіційний сайт уряду Киргизької Республіки   Росія зажадала компенсації за розірвання договору в односторонньому порядку Дуйшенбек Зілаліев, Фото: Офіційний сайт уряду Киргизької Республіки Росія зажадала компенсації за розірвання договору в односторонньому порядку. Киргизстан, в свою чергу, заявила про намір знайти інших інвесторів для добудови каскаду. З цією метою було проведено тендер на право будівництва ГЕС. За умовами конкурсу, переможець повинен побудувати 10 електростанцій протягом двох років, працівники ГЕС на 90% повинні бути місцевими жителями, всі необхідні матеріали для будівництва і інші товари необхідно закуповувати в Киргизстані.

30 червня Держкомітет промисловості, енергетики та надрокористування Киргизстану оголосив його результати: право на зведення отримала чеська компанія Liglass Trading CZ. Угода про будівництво і введення в експлуатацію Верхньо-Наринськой каскаду ГЕС і малих гідроелектростанцій було підписано вже 10 червня. Підписи під документом поставили голова Держкомітету Дуйшенбек Зілаліев і директор компанії Liglass Trading Міхаель Смелік.

Документ про будівництво малих ГЕС передбачає фінансування, розробку техніко-економічних обґрунтувань, будівництво, введення і експлуатацію малих гідроелектростанцій «Орто-Токой-1», «Орто-Токой-2», «тато», «Чон-Аксу», «Кіровська» , «Кара-Суулевая-1», «Кара-Суулевая-2» до 30 грудня 2019 року, а також будівництво і введення в експлуатацію малих ГЕС «Сандик-1», «Сандик-2» і «Сандик-3» до кінця 2020 го. Угода також передбачає інвестиції чеською компанією в розмірі 37 млн ​​доларів в статутний капітал ЗАТ «Верхньо-Наринськой гідроелектростанції» для запуску процедури передачі російської частки в розмірі 50% акцій компанії Liglass Trading CZ.

Алмазбек Атамбаєв, Фото: Офіційний сайт президента Російської Федерації   Президент Атамбаєв в зв'язку з цим зазначив, що прихід великих приватних інвестицій з Європи послужить «потужним сигналом для потенційних інвесторів з усього світу, що підтверджує готовність Киргизстану до створення всіх необхідних умов для ведення бізнесу та ефективної реалізації взаємовигідних спільних проектів» Алмазбек Атамбаєв, Фото: Офіційний сайт президента Російської Федерації Президент Атамбаєв в зв'язку з цим зазначив, що прихід великих приватних інвестицій з Європи послужить «потужним сигналом для потенційних інвесторів з усього світу, що підтверджує готовність Киргизстану до створення всіх необхідних умов для ведення бізнесу та ефективної реалізації взаємовигідних спільних проектів».

ЗМІ уповноважені заявити ...

Однак протягом наступного тижня відразу кілька чеських видань повідомили, що фірма Liglass Trading CZ, яка виграла тендер, невідома в країні і фактично є банкрутом. Що собою являє ця компанія?

За даними Торгового реєстру, вона була заснована в 2003 році. Відповідно до установчих документів, компанія займалася орендою нерухомості, виробництвом скла, порцеляни, пластикових і гумових виробів, оптичних приладів та фотографічного устаткування, надавала брокерські послуги і т.д.

Згідно з даними, отриманими завдяки архівній службі web.archive.org, на офіційному сайті Liglass Trading CZ було зазначено, що вона займається створенням сонячних електростанцій і ГЕС (зокрема, у Вірменії, Італії, Чехії, Сербії та Росії). Єдиним власником компанії вказано Міхаель Смелік, генеральним директором - Іржі Войтеховський. У 2014 році, коли в останній раз був опублікований звіт про діяльність фірми, оборот Liglass Trading склав 345 тис. Крон, збитки сягнули 1 млн. Про те, що компанія зі статутним капіталом в 200 тис. Крон не здатна профінансувати мільярдний проект, першим звернув увагу сервер Aktuálně.cz. Свої сумніви висловив і відомий журналіст Ондржей Соукуп. «Ми почали з'ясовувати, що це за компанія, дзвонити до Міністерства промисловості, Чеський експортний банк. Скрізь нам сказали, що ніхто нічого не знає, ніколи не чув, не в курсі ... Найбільше насторожило те, що Чеський експортний банк про це нічого не знає, так як обмовляється дійсно немаленька для Чехії сума. У банку сказали, що взагалі не чули про Liglass Trading CZ. Ніхто, ніколи з ними такої угоди не обговорював », - сказав він в інтерв'ю« Азаттик ». Про те, що йому невідома така компанія пізніше заявив міністр промисловості і торгівлі Чехії Іржі Гавлічек. У прес-службі Мінпромторгу, однак, від коментарів відмовилися. У Міністерстві закордонних справ Чехії про Liglass Trading CZ також нічого не знають. Петро Юрчик, який очолює регіональний офіс CzechTrade, повідомив, що вперше почув про Liglass Trading CZ три тижні тому.

Liglass Trading CZ, Фото: ЧТК   Представники компаній, за замовленням яких, за даними веб-сайту, Liglass Trading CZ будувала електростанції, зізналися, що в спільних проектах вони не брали участь Liglass Trading CZ, Фото: ЧТК Представники компаній, за замовленням яких, за даними веб-сайту, Liglass Trading CZ будувала електростанції, зізналися, що в спільних проектах вони не брали участь. «Ми з ними не працювали. У нас з цією компанією було укладено договір про надання консалтингових послуг. Але ці послуги надавали ми, а не вони », - заявив, зокрема, Маріан Шебеста, генеральний директор Povodí Labe. Подібним чином висловилися і в Чеському політехнічному інституті, а також ČEZ.

висока підтримка

Вратіслав Минарж, Фото: Маріан Войтек, Архів Чеського Радіо   У понеділок, 17 липня, стало відомо, що МЗС Киргизстану рекомендувало Наценергохолдінгу і Мінекономіки країни не продовжувати співпрацю з чеською компанією, «з огляду на судові розгляди про банкрутство і відсутність інформації про її ділової репутації» Вратіслав Минарж, Фото: Маріан Войтек, Архів Чеського Радіо У понеділок, 17 липня, стало відомо, що МЗС Киргизстану рекомендувало Наценергохолдінгу і Мінекономіки країни не продовжувати співпрацю з чеською компанією, «з огляду на судові розгляди про банкрутство і відсутність інформації про її ділової репутації». Почесний консул Чехії в Киргизстані Марат Джанбаев повідомив, що вперше про чеській фірмі дізнався восени 2016 року, коли про неї запитали люди з адміністрації президента Киргизстану (саме Джанбаев спільно з послом ЧР в Астані організував там зустріч президентів Чехії та Киргизстану на відкритті виставки Експо-2017 , на якій обговорювалася компанія Liglass Trading CZ).

«Вони також показали рекомендаційний лист від глави канцелярії президента Чехії Вратислава Минаржа, де говорилося, що Liglass - гідна компанія і зацікавлена у співпраці», - сказав Джанбаев. Даний лист також потрапило в розпорядження видання Neovlivní.cz. У ньому Минарж дійсно рекомендує керівнику апарату президента Киргизстану САПАР Ісакову компанію Liglass Trading CZ. «Ця компанія добре зарекомендувала себе не тільки на чеському, а й на європейському ринку. Ми сподіваємося, що ви будете стабільними і довгостроковими партнерами », - наводить цитату з листа Минаржа Neovlivní.cz. Вратіслав Минарж підтвердив, що надавав компанії підтримку як чеській фірмі, проте відкинув припущення в своїй особистій зацікавленості.

Міхаель Смелік (направо), Фото: Офіційний сайт президента Киргизької Республіки   На особливу увагу заслуговує особистість глави Liglass Trading CZ Міхаела Смелік, який раніше обіймав посаду голови наглядової ради збанкрутілої компанії Liglass, as Як вдалося з'ясувати виданню Hospodářské Noviny, все люди, які пов'язані з компанією Liglass, тим чи іншим чином причетні до діяльності адвокатського бюро Драгомира Шахти, підозрюваного в організації різних корупційних схем Міхаель Смелік (направо), Фото: Офіційний сайт президента Киргизької Республіки На особливу увагу заслуговує особистість глави Liglass Trading CZ Міхаела Смелік, який раніше обіймав посаду голови наглядової ради збанкрутілої компанії Liglass, as Як вдалося з'ясувати виданню Hospodářské Noviny, все люди, які пов'язані з компанією Liglass, тим чи іншим чином причетні до діяльності адвокатського бюро Драгомира Шахти, підозрюваного в організації різних корупційних схем. До того ж офіс Liglass знаходиться в будинку, який належить одному з власників цього адвокатського бюро.

Примітно, що Смелік і Іржі Войтеховський в січні 2017 року заснували Чесько-Киргизстанські торгову палату, Войтеховський також є засновником бішкекської фірми City Food.

сервер fergananews сервер fergananews.com Як повідомляє сервер fergananews.com, в Киргизстані було відомо про те, що контракт на будівництво Верхненаринского каскаду ГЕС отримає Liglass Trading CZ. «Причому є інформація, що тендер проводився не за стандартною процедурою, а під нього була створена спеціальна тендерна комісія зі спеціально підібраними людьми», - стверджує сервер. Проте, Держкомітет енергетики Киргизстану повідомив, що не має наміру припиняти співпрацю з Liglass Trading CZ. Прес-секретар відомства Риспек Токтоналіев сказав Kloop.kg, що компанія має 383 млн євро на рахунку в банку UniCredit і поки не порушила підписана угода про будівництво ГЕС. За його словами, чеська компанія вже внесла гарантійні внески в розмірі 1 млн 150 тис. Доларів, а також 30 тис. Доларів за участь в тендері.

Дробильно-сортувальний комплекс на будівництві Верхньо-Наринськой каскаду ГЕС, Фото: Сайга20К, CC BY-SA 3 Дробильно-сортувальний комплекс на будівництві Верхньо-Наринськой каскаду ГЕС, Фото: Сайга20К, CC BY-SA 3.0 У свою чергу, секретар Ради безпеки Темір Джумакадиров повідомив, що держоргани перевіряють інформацію про Liglass Trading CZ, що з'явилася в чеських ЗМІ. «Я впевнений, що ті, хто опрацьовував цю угоду, вивчив всі сторони питання», - сказав він. У Відділі інформаційного забезпечення Уряду Киргизстану на запит «Радіо Прага" не відповіли.

У махінаціях непоміченими

У самій Liglass Trading CZ від звинувачень з боку мас-медіа відхрещуються. 19 липня фірма вперше за довгий час оновила свій офіційний сайт і розмістила на ньому офіційну заяву за проектом в Киргизстані. «Перш за все хочемо висловити подив і деяку смуток з приводу того, що замість гордості за чеську компанію, яка домоглася успіху у відкритому міжнародному тендері, мають місце пошуки і натяки на існування якихось конспіративних теорій, які можуть завдати шкоди компанії і цілого проекту» , - йдеться в повідомленні.

Будівля компанії Liglass Trading CZ, Фото: ЧТК   «Наріжним каменем успіху був і залишається факт, що компанія LTD CZ впевнена в стабільній бізнес-середовищі в Киргизстані, повністю довіряє його політичного керівництва і вірить, що прийняті зобов'язання будуть виконані відповідно до документацією до угоди Будівля компанії Liglass Trading CZ, Фото: ЧТК «Наріжним каменем успіху був і залишається факт, що компанія LTD CZ впевнена в стабільній бізнес-середовищі в Киргизстані, повністю довіряє його політичного керівництва і вірить, що прийняті зобов'язання будуть виконані відповідно до документацією до угоди. Тому LTD CZ прагнула отримати цей престижний контракт і інвестувала в підготовку до тендеру багато сил і значні фінансові кошти. Цією впевненості і довіри напевно не вистачило іншим господарюючим суб'єктам, державним або приватним, які не взяли участь у тендері і тепер намагаються змінити ситуацію », - вважає Liglass Trading CZ. Проте, про джерела фінансування компанія не повідомляє, оскільки вона «зобов'язана зберігати конфіденційність щодо договорів про фінансування».

Профіль каскаду Верхньо-Наринськой ГЕС, Фото: Сайга20К, CC BY-SA 3 Профіль каскаду Верхньо-Наринськой ГЕС, Фото: Сайга20К, CC BY-SA 3.0 Нові заяви зробили також Міхаель Смелік і Іржі Войтеховський. Войтеховський 18 липня прибув на місце будівництва Верхньо-Наринськой каскаду і знову повторив, що компанія має в своєму розпорядженні необхідними фінансовими можливостями для реалізації великих гідроенергетичних проектів в Киргизстані.

«Компанія готова інвестувати в будівництво чотирьох ГЕС Верхньо-Наринськой каскаду приблизно 500 млн. Доларів. В рамках першого етапу будуть побудовані Ак-Булунского і Верхньо-Нарінська ГЕС-1. Чехи - серйозні інвестори і ми ніколи киргизький народ не підведемо », - зазначив Іржі Войтеховський.

Мілош Земан, Фото: ЧТ24   Смелік надав інтерв'ю відразу декільком чеським ЗМІ Мілош Земан, Фото: ЧТ24 Смелік надав інтерв'ю відразу декільком чеським ЗМІ. «Я громадянин Чехії, платник податків, я брав участь у реалізації великих проектів, працював у багатьох фірмах, і здивований тим величезним інтересом до моєї особистості і компаніям, які мені належать», - заявив він, зокрема, «Чеському Радіо».

Він також спростував припущення, що з'явилися в деяких засобах масової інформації, що Liglass Trading CZ - підставна фірма, необхідна президенту ЧР Мілошу Земану і главі Киргизстану Алмазбеку Атамбаєву для того, щоб, включивши в процес інвестицій свого посередника, приховати, звідки прийдуть гроші на фінансування проекту насправді. Слова свого керівника в бесіді з «Радіо Прага» підтвердив і директор з інвестицій Liglass Trading CZ Юрай Павол. Подробиці проекту, втім, він коментувати відмовився, пославшись на комерційну таємницю. З Міхаель Смелік на момент публікації матеріалу зв'язатися не вдалося.

Що собою являє ця компанія?

Новости