Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Киргизстан: Через аварії на Токтогульской ГЕС січень у країні почнеться з перебоїв в подачі електроенергії

На Токтогульской гідроелектростанції (ГЕС) в Киргизстані 23 і 28 грудня сталися аварії, в результаті яких в країні були введені обмеження в подачі електроенергії. 29 грудня ці обмеження були зняті, щоб населення змогло «нормально підготуватися і відсвяткувати Новий рік», як повідомив на прес-конференції заступник міністра економіки Киргизії Айбек Калиев, а з початку січня, швидше за все, почнуться планові відключення.

Токтогульская ГЕС
Токтогульская ГЕС

«На період свят ми повністю забезпечимо безперебійну подачу електроенергії. Після свят ми будемо коригувати режим », - сказав Калиев.

За його словами, напередодні на Токтогульской ГЕС в зв'язку з протіканням масла в кабелях були аварійно відключені три генератора, зупинився один з чотирьох гідроагрегатів ГЕС. Ще один трансформатор не працює після аварії, що сталася 23 грудня. В результаті потужність ГЕС зменшилася вдвічі - з 1200 мегават до 600, передає «Заноза» .

«З 10 години ранку вчорашнього дня ми ввели обмеження по республіці - близько 235 мегават-годин по всій країні. В результаті обмежень споживання впало на 6 млн кіловат-годин на добу », - розповів Калиев.

Щоб забезпечити країну електроенергією, енергетики збільшать попуски води з Токтогульского водосховища. В результаті виросте навантаження на нижній каскад Наринськой ГЕС, куди входять Курпсайская, Таш-Кумирская і Шамалдисайская гідроелектростанції. Киргизстан вже веде переговори про імпорт електроенергії з сусідніми країнами: йому потрібні додатково 6 млн кіловат-годин щодня. На усунення наслідків аварії будуть потрібні близько двох-трьох тижнів.

За словами заступника міністра, заміна пошкоджених та застарілих кабелів на Токтогульской ГЕС утруднена через те, що їх не міняли вже сорок років, «і що в світі вже такі кабелі відсутні», - сказав Калиев.

Заступник генерального директора ВАТ «Електричні станції» Узак Кидирбаев повідомив, що кабелі, через які сталася аварія, будуть замінені повністю. «Зараз на місці працюють фахівці з Росії та Китаю. Обдзвонили сорок заводів, на яких виробляють кабелі. Ми працюємо над прискоренням поставок кабелів, і зараз будемо вести переговори про їх заміну », - сказав він.

На прес-конференції прозвучало також, що відключення електрики, які почнуться вже 2 січня 2016 року, в першу чергу торкнуться жителів Бішкека і Чуйської області. Кадирбаєв обіцяє, що відключати електроенергію будуть поперемінно - по одному-два години на день, «ми не хочемо рівнятися на наших сусідів, які сидять без світла цілодобово». Він зазначив, що населення повинно зрозуміти: перебої - вимушений захід, «ніколи раніше не було такої ситуації, коли на Токтогулке не працювали одночасно два гідроагрегати».

Він пояснив, що обмеження будуть вводитися, перш за все, в районах з найвищим споживанням. А найбільшим споживачем електроенергії, за відомостями гендиректора ВАТ «НЕСК» Медетбека Айткулова, є Бішкек (10 млн кВт / год), на другому місці йде Чуйська область (9,8 млн кВт / год), а на третьому - Іссик-Кульська ( 4,4 млн кВт / год).

Як заявив Калиев на засіданні комітету з міжнародних справ, оборони і безпеки Жогорку Кенеша (парламенту), протягом найближчих шести років Токтогульского ГЕС підданий реабілітації. Процес уже почався: в рамках першої фази для дослідження греблі, підводних досліджень і обстеження кабельних мереж витратили $ 5 млн. Всього реабілітація складається з трьох фаз, вартість проекту складе $ 450 млн, які у вигляді пільгових кредитів і гранту виділять Азіатський банк розвитку (АБР) і Євразійський банк розвитку (ЄАБР). Заступник міністра економіки підкреслив, що кошти підуть виключно на оновлення обладнання та заміну комунікацій. «У проекті немає витрат на консультаційні послуги, тренінги і навчання», - цитує Калієва «24.kg» .

Поки невідомо, чи зміняться тарифи на електроенергію у зв'язку з можливими імпортними поставками. Тим часом, за повідомленням джерела «Фергани» в Бішкеку, на місцевому ринку вже обізнані про підготовлювані відключеннях і піднімають ціни на заряджаються від мережі світлодіодні лампи. Наприклад, якщо в фірмових точках з продажу турецьких електроприладів лампа коштує, як і до аварії на ГЕС, 330 сомів ($ 4,3), то в центральних рядах ринку ця ж модель пропонується від 500 сомів ($ 6,6).

Нагадаємо, що Токтогульская ГЕС - найбільша в Киргизії, розташована на річці Нарин, виробляє основний обсяг споживаної і експортованої електроенергії. Її гідроагрегати були введені в експлуатацію в 1975-76 роках. Гребля ГЕС утворює Токтогульского водосховище - найбільше водосховище в Центральній Азії.

Міжнародне інформаційне агентство «Фергана»

Новости