Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

«Кріпто-життя»: фільм Азатутюн-TV про що залишилися в живих жертв Геноциду вірмен

  1. Читайте також

Документальний фільм «Азатутюн» -TV, що розповідає про вірменській сім'ї, що змінила віросповідання та національність, пройшов до фіналу Нью-Йоркського фестивалю. Про це «Аравот» розповів директор Вірменської служби Радіо Свобода - Радіо Азатутюн Грайр Тамразян.

За словами пана Тамразяна, в роки навчання в аспірантурі, коли він вивчав пресу 19-го століття, зокрема газета «Мшак» зібрала досить багато інформації про вірмен, які не є християнами. «Тоді були суперечки про те, що якщо ви не послідовники Святого Ечміадзіна, значить - не вірмени ... Я пам'ятаю, що саме газета« Мшак »написала про те, що згідно з неофіційними даними в Туреччині живуть більше мільйона вірмен-мусульман», - зазначає наш співрозмовник. Він констатує, що Геноцид вірмен був здійснений не тільки в 1915-му році, це був довгий процес, в результаті якого люди, що живуть в Західній Вірменії, щоб врятуватися від смерті і переслідувань, змушені були змінити віросповідання або насильно були ісламізувати. «Це важкий криза ідентичності: з одного боку, людина є етнічним вірменином, з іншого боку - мусульманином, але його не приймають ні вірмени, ні мусульмани. Це велика трагедія », - каже пан Тамразян.

Це велика трагедія », - каже пан Тамразян

Читайте також

Під час нашої бесіди він послався на відомі дослідження Гранта Дінка і на неофіційну статистику, згідно з якою на території Туреччини може проживати від 100 тисяч до 5 млн ісламізувати вірмен. Оскільки ця проблема повністю не була виявлена, Грайр Тамразян вирішив створити цей фільм: «Тим більше, що є хороші можливості - хороші журналісти і хороша техніка». Він прихованих вірмен також вважає жертвами геноциду, за його словами, жертвами, що залишилися в живих. І не випадково один з героїв фільму говорить, що до них ставляться як до вимираючого виду тварин.

Ми з'ясували, що автор стикався з труднощами в процесі створення фільму, оскільки, наприклад, в Туреччині, важко входити в мечеть з камерою, знімати території, що належать тим чи іншим людям. У фільмі «Кріпто-життя», серед інших говорить і турецька імам, відзначаючи, що більшість населення міста Муш були вірмени, у нього також є хороші послідовники вірменського походження. «Я думав, що це теж потрібно показати у фільмі, не тільки зруйновані вірменські церкви. Мені здається, вдало вийшло ... Після того, як всі матеріали були зібрані, залишилося найважче - правильний вибір музики. На щастя, свого часу я співав у хорі Ованнес Чекіджяна і володію здатністю вибирати музику. Цьому я навчився у маестро. Адже музика є місивом, що зв'язує матеріали, диханням, особливо в документальних фільмах. Ми здійснили зйомки фільму в Вірменії, в західній, європейської частинах Туреччини, в різних містах і селах, щоб розповісти те, про що довгий час хотіли розповісти. Ми зняли майже 50 годин матеріалу, з якого був створений фільм «Кріпто-життя», за яким стоїть талановита і професійна команда », - каже Грайр Тамразян.

На переконання автора проекту, з фільму інформацію можуть черпати не тільки вірмени, іноземці також зрозуміють, про що мова. «Коли фільм був показаний у нас на радіостанції, люди були просто вражені, про багатьох проблемах вони навіть і не здогадувалися, є мусульманська, турецька, тюркомовні, середньоазіатська служби, пакистанці ... вони були здивовані. Уявіть собі, фільм отримав абсолютний перший приз », - з радістю відзначив наш співрозмовник. У «Кріпто-життя» є месиджі, наприклад те, що бабусі у багатьох вірмени, а дідусі - немає, і дуже прозорий «натяк» про те, чому так сталося, або ж стурбованість Дара Мелік Гюнай, що працює в мерії Дерсіма, щодо того , що відвідування їх міста є всього лише екзотичним туризмом, а після відвідування їх звинувачують в тому, що вони не залишилися вірні вірменським корінням. Дуже вражає звучить у фільмі вираз Гранта Дінка про те, що ми не повинні бути заручниками минулого, перетворювати минуле в тюрму, ми повинні думати про майбутнє. Фільм, знятий «Азатутюн», свідчить про те, що на нинішній території Туреччини існує унікальний світ вірмен: люди змінили віросповідання, але образ вірменина залишився. Це відчувається за їхніми піснями, національних костюмах, печалі в очах ... по всьому. Ці люди живуть по-турецьки, говорять по-курдського, співають по-вірменськи ... А в разі змішаних шлюбів (один з подружжя вірменин, інший-курд-Заза), дітям пояснюють, їх вустами глаголить істина, що є хороші і погані мусульмани, і завдяки хорошим мусульманам їх предки залишилися в живих. Багато з крипто-вірмен бояться свого коріння, багато просто хочуть жити мирно, яка різниця, якої вони національності, у них генетичний страх. Але є люди, наприклад, чоловік 50 років, який називає себе Арменом, який готовий був усюди говорити про своє походження. Він бажає приїхати до Вірменії, працювати навіть водієм, прибирати сміття, хоча в родині з цього приводу є конфлікт.

Як ми вже відзначили, фільм «Кріпто-життя» одноголосно був визнаний кращим фільмом року радіостанції «Азатутюн» і знайшов широкий відгук, був показаний як в Вірменії, так і за її межами. А то, що фільм пройшов у фінал престижного Нью-Йоркського фестивалю, наш співрозмовник вважає великим досягненням для всього вірменського журналістської спільноти. В Youtube розміщений фільм «Кріпто-життя» і турецькою мовою, залишено досить багато коментарів. Пан Тамразян, посилаючись на ці коментарі зазначає, що більшість турків продовжує дотримуватися тієї думки, що 5 млн ісламізувати вірмен - бомба, підкладена під Туреччину, що вірмени - їхні вороги і так далі. За його словами, є і прогресивні турки, більшість яких в цьому році - 24-го квітня, на площі Таксим в Стамбулі своєрідно відзначали річницю Геноциду вірмен, проводили конференції, впевнені, що Туреччина повинна вважатися зі своєю історією. За словами Грайр Тамразяна, тему прихованих вірмен потрібно продовжувати піднімати, і, розглядаючи їх питання, ніколи не протиставляти національну приналежність і громадянство. Він упевнений, що «Кріпто-життя» - вдалий фільм, в якому виражені думки доповнюються музикою, сучасні кадри грамотно зіставлені з архівними. Над фільмом працювали Айк Маргарян, Асмік Смбатян, Егіна Буніатян, Сатенік Казванцян, Ованнес Мовсісян, Степан Партамян, Левон Григорян, Гарік Арутюнян, Гарік Азизбекян. Переклад з турецької - Сатенік Саргсян, дублювали фільм Артур Карапетян і Рузанна Ахназарян, а архівні матеріали надав музей-інститут Геноциду вірмен.

Гоар Акобян

Газета «Аравот»
27.02.2016г

ЗМІ зобов'язані цитувати матеріали Aravot.am з гіперпосиланням на конкретний матеріал цитування. Гіперпосилання має бути розміщена в першому абзаці тексту.

Новости