Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Дольмени в Геленджику: загадка кам'яних склепів

  1. Поради
  2. Як дістатися
  3. Розташування

Таємничі дольмени, розташовані в околицях Геленджика, - одна з найцікавіших історичних пам'яток Краснодарського краю. У XIX столітті біля берегів річок, в частіше лісів і на пагорбах були виявлені численні мегаліти - всього понад 120. Вік дольменів, складених з величезних каменів вагою до 30 тонн, досягає п'яти тисяч років. Частина найдавніших архітектурних споруд нині сильно зруйнована, а на деяких дольменах збереглися навіть петрогліфи - висічені на стінах орнаменти, фігури тварин і людей.

Вперше дольмени були виявлені під Геленджик в 1818 році - неподалік від місця, де річка Догауб впадає в Пшаду. Призначення цих кам'яних статуй досі є загадкою для істориків і археологів. За однією з версій, дольмени служили місцем поховання знаті. А місцеві легенди свідчать, що тисячі років тому живуть тут велетні з жалості спорудили для своїх сусідів ліліпутів будинку, в яких вони могли б сховатися від лютує стихії.

Дольмени 3-4 тисячоліття до нашої ери // Antonio Bayesteros, Shutterstock


Краснодарський край багатий на дольмени // Antonio Bayesteros, Shutterstock


Дольмен біля річки Пшади // Opra, Shutterstock


Поради

Деякі дольмени під Геленджик обгороджені - і вхід на територію, що охороняється платний. Зокрема, заплатити за квиток доведеться в долині річки Жане і в фермерському господарстві "Дольмен". Його вартість змінюється від сезону до сезону і в середньому становить 100 рублів з людини. Організованим туристам купувати їх не потрібно - квитки входять у вартість екскурсійного туру.

Кращий час для відвідування дольменів - період з травня по жовтень. У міжсезоння і зимові місяці дощі розмивають туристичні стежки - і дістатися до кам'яних склепів досить проблематично.

Як дістатися

Дольмени розташовані неподалік від сіл і селищ під Геленджик, на схід і південний схід від курортного міста. Дістатися до них можна на автомобілі або громадському транспорті - автобусах і маршрутках. Найближчі до міста мегаліти розташовані на горі Нексис, в селищах Відродження і Пшада, а також на території фермерського господарства Бумбакових "Дольмен". Близько двох десятків дольменів перебувають в безпосередній близькості від населених пунктів, інші розташовані в важкодоступних місцях.

На горі Нексис, в районі селища Світлий, можна побачити два дольмена - Місячний і Сонячний. Туристичні стежки до мегалітів починаються від траси М4 "Дон" - від заправки "Лукойл" і дорожніх покажчиків на селища Світлий і Адербієвке. Ще одна стежка веде до дольменам від хутора Широка Щілина. Підйом в гору займає від півгодини до години, в залежності від рівня підготовки туристів.

У селищі Відродження можна побачити п'ять дольменів (один - на вулиці Миру, чотири - уздовж річки Жане). Еше чотири дольмена розташовані на невеликій відстані від населеного пункту.

У фермерського господарства "Дольмен" знаходяться чотири мегаліта - Тор, Майя, Хан і Ніжність. Якщо ви подорожуєте на громадському транспорті, то дістатися до них можна не доїжджаючи однієї зупинки до Пшади. На території господарства є кафе-закусочна, сувенірні лавки і зона відпочинку.

На околиці селища Пшада розташований один добре зберігся дольмен - Серце Матері, або Благословення. У декількох кілометрах від населеного пункту, на лівому березі річки Пшада, знаходиться "село дольменів", а на правому - ще два дольмена.

Екскурсійні тури до дольменам пропонують всі туристичні агентства Геленджика. У літньому сезоні одно- або дводенні тури (з ночівлею в наметах або гостьових будинках) стартують щодня в першій половині дня.

Розташування

Дольмени знаходяться на схід і південний схід від курорту Геленджик , в Краснодарському краї , на півдні Росії .

Новости