Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Де відпочивати на Чорному морі - кращі курорти Росії

  1. Курорти Чорного моря - де дешевше, де дорожче
  2. Де краще інфраструктура
  3. Курорти для активного відпочинку
  4. Курорти для усамітненого відпочинку
  5. Курорти для культурно-екскурсійного відпочинку
  6. Молодіжні курорти на Чорному морі
  7. Де краще відпочивати літнім людям на Чорному морі
  8. Де краще відпочити з дітьми на Чорному морі
  9. Висновки: кращі курорти Росії на Чорному морі
  10. Карта курортів чорноморського узбережжя Росії

Дізнайтеся, де влітку 2019 року краще всього відпочивати на Чорному морі - в Краснодарському краї і Криму. Кращі курорти Росії для пляжного, активного та екскурсійного відпочинку. Де краще з дітьми, молоді та людям похилого віку.

За роки подорожей ми побували на всіх відомих курортах Чорного моря - поспішаємо поділитися досвідом! Давайте з'ясуємо, де краще відпочивати на Чорному морі в Росії. Ми порівняли всі популярні курорти Криму і Краснодарського краю по найважливішим критеріям: вартість відпочинку, інфраструктура, орієнтованість на різні види відпочинку і людей різного віку. Вибирайте курорт, який підходить саме вам!

Вибирайте курорт, який підходить саме вам

Скала Парус в Прасковеевка на березі Чорного моря, Краснодарський край.

Курорти Чорного моря - де дешевше, де дорожче

Найприкріше на курортах Росії на Чорному морі - це вартість відпочинку. На тлі незрозумілого сервісу ціни вражають. Хоча є зміни на краще: міста і селища стали чистішими, побудовано багато нових гідних об'єктів, істотно розширилася палітра пропонованих розваг.

Судячи з пропозиціями раннього бронювання, влітку 2019 року найдорожче відпочинок обійдеться в Сочі, Геленджику, Анапі і Ялті. Дешевше - близько на 25-35% - в Адлері, Севастополі, Євпаторії та Коктебелі. Ще дешевше - до 40-50% - в Алушті, Феодосії, Судаку, Керчі, Саках і Туапсе. Найнижчі ціни пропонують маленькі курорти Західного і Східного Криму - Мирний, Штормове, Міжводне, Орджонікідзе, Курортне і інші.

Шукати тур →

Шукати житло →

Найдорожчі кафе, ресторани і готелі знаходяться в районі Імеретинській бухти в Сочі (Фото © booking.com / Імеретинський прибережний квартал)

Де краще інфраструктура

Де краще відпочивати в Краснодарському краї, як не в Великому Сочі? Він неодноразово визнавався кращим курортом. Завдяки Олімпійських ігор, інфраструктура Сочі оновилася: побудували багато нових готелів і центрів розваг, стало більше пропозицій в приватному секторі . У межах Великого Сочі хороший пляжний відпочинок в Лазаревському , Адлері, Хості. Дізнайтеся, де ще можна відпочити в Великому Сочі >>

Другий за популярністю курорт Росії на Чорному морі - це Геленджик . Тут багато сучасних готелів і гостьових будинків, великий вибір житла в приватному секторі. Однак ціни завищені і багато туристів. У сезон на громадському пляжі місця не вистачає - туристи купаються навіть під заборонними знаками. Комфортніше відпочивати в передмістях Геленджика - Кабардинці і Архипо-Йосипівка. Відправляйтеся туди, якщо хочеться дихати вільніше, хоча і там влітку перенаселення.

Шукати житло →

Шукати житло →

Якщо приїдете відпочивати на Чорне море в розпал літнього сезону, вас чекає це. Фото я зняв на пляжі в Дивноморське, Краснодарський край.

Інше місто, де можна чудово відпочити з дітьми в Краснодарському краї на море - Анапа . Визнаний дитячий курорт наполегливо входить в п'ятірку кращих. Більшість туристів вибирають селища вітязево і Джемете. Останній - новий швидко розвивається курорт з відмінною готельною базою.

У Туапсе розвинена інфраструктура, але багато хто недолюблює курорт через порти і проходить через місто залізниці.

Добре відпочити на Чорному морі можна в Криму. Кращі і найрозвиненіші курорти - Ялта , Євпаторія , Судак , Феодосія , Севастополь і Алушта .

За відгуками туристів, найгірше розвинена інфраструктура в маленьких селищах, таких як Дедеркой, Прасковеевка, Макопсе, Вишнівка, Агою, Криниця, Бетта в Краснодарському краї і Оленівка , Привітне, Міжводне, Курортне в Криму. Як правило, місцева інфраструктура - це магазини, кафе, дитячі атракціони і водні розваги на пляжі.

Як правило, місцева інфраструктура - це магазини, кафе, дитячі атракціони і водні розваги на пляжі

Мальдіви? Домінікана? Ні, це пляж в Криму! Село Оленівка. Дрібний світлий пісок, чиста вода і багатий підводний світ - таке можна знайти навіть на Чорному морі в Росії.

Курорти для активного відпочинку

Будь-курорт Росії на Чорному морі пропонує масу можливостей для активного відпустки. Давайте розберемося, де краще відпочити на Чорному морі любителям екстриму і спорту.

Дайвери вважають за краще берега Адлера, Анапи і Геленджика. Там вони можуть вивчити красу підводного світу і провести захоплюючі дослідження останків затонулих кораблів. У Криму кращі місця для занурень - мис Тарханкут і його підводний музей, мис Айя біля Балаклави, Херсонеський маяк і бухти Севастополя, скелі Сімеїзу, мис Меганом у Судака і бухти Нового Світу.

Кращий серфінг - в Феодосії, Геленджику, Качі і Любимівці, яхтинг - в Сочі, Анапі, Севастополі, Ялті, Євпаторії, Судаку. Польоти на літаках, парапланах і повітряній кулі, прогулянки на катері в море, гірський туризм і велотуризм - все це є на багатьох курортах Криму і Краснодарського краю.

Кінний туризм розвинений в Сочі, Алушті, Туапсинському районі та інших місцях. Дослідники печер селяться ближче до Алушти, Бахчисарая і Сочі.

Аквапарки є на багатьох курортах Чорного моря. Кращими, за відгуками туристів, стали "Золота бухта" в Геленджику, "Золотий пляж" в Анапі, "Бананова республіка" в Євпаторії, "Зурбаган" в Севастополі, "Блакитна затока" в Сімеїзі, "Мигдальний гай" в Алушті, аквапарки в Судаку, Коктебелі, Джубга і Небуг.

Житло біля моря →

Туристи в Судаку орендують яхти, каяки та катамарани.

Курорти для усамітненого відпочинку

Де краще відпочити на Чорному морі влітку 2019 року, якщо хочеться усамітнення? За відгуками туристів склали список спокійних місць і курортів Росії на Чорному морі:

  • Селища Бетта, Джанхот і Криниця (Геленджик).
  • Малолюдні пляжі в районі Нижньо-Імеретинській бухти в Адлері.
  • Малолюдні пляжі у Кисельової скелі і в Джубга (Туапсе).
  • Узбережжя від Джанхота до Прасковеевка облюбували прихильники дикого відпочинку з наметами. Зустрічаються і нудисти.
  • Кемпінги є на диких пляжах Кабардинки (Геленджик) і Благовіщенській (Анапа).
  • Східне узбережжя Криму у Орджонікідзе і Курортного.
  • Дикі пляжі в районі Севастополя (мис Фіолент, Херсонес, бухта Ласпі) і в Любимівці.

Минулого літа ми прекрасно провели час відпочинку в кемпінгу "Єнот" поруч з Архипо-Йосипівка. Наскільки ми вивчили тему, це один з кращих наметових таборів на всьому Чорному морі. Господарі організували роботу кемпінгу на вищому рівні, все цивілізовано: гарячий душ, вай-фай, електрику, зручні умивальники, пристойні туалети, досить багато місця. Вечорами приходять єноти і просять їжу - в захваті і діти, і дорослі. У кемпінгу є кілька місць з приголомшливим видом на море!

У кемпінгу є кілька місць з приголомшливим видом на море

Одне з наших улюблених місць в Криму - мис Виноградний в Севастополі.

Курорти для культурно-екскурсійного відпочинку

Будь-курорт Росії на Чорному морі пропонує насичений культурний і екскурсійний відпочинок.

У Криму безліч цікавих місць: можна відвідати унікальні бухти і заповідник в Новому Світі, стародавні фортеці в Судаку і Балаклаві, печерні міста в Бахчисараї, водоспади і гори в Ялті та Алушті, Ботанічний сад в Микиті, старовинні палацові комплекси і парки (Алупка, Лівадія , Массандра), історичні пам'ятки та місця археологічних розкопок (Севастополь, Євпаторія, Керч) і багато іншого.

У Краснодарському краї теж досить пам'яток: можна подивитися античний музей, лицарський замок і долину Сукко в Анапі, водоспади і дольмени поруч з Геленджик, сад-музей, дендрарій, Олімпійський парк і Воронцовські печери в Сочі, Сочі-парк і дендропарк в Адлері, Мамедова ущелині, дольмени, Колхидский ліс і 33 водоспаду поруч з Лазаревським. У багатьох містах відкриті тематичні парки і музеї, в сезон працюють виставки та проходять концерти. Цікаві екскурсії в Новоросійськ, Темрюк, по Таманського півострова, печер і нагорьям Адигеї.

Цікаві екскурсії в Новоросійськ, Темрюк, по Таманського півострова, печер і нагорьям Адигеї

Воронцовський палац, Алупка.

Молодіжні курорти на Чорному морі

Молоді для гарного відпочинку потрібно чисте море з пляжем, недороге харчування з нічлігом і розваги. Все це є в Туапсе, Анапі, Алушті, Феодосії, Судаку та Євпаторії. Непогані розваги є і в селищах - Джемете, Вітязево, Лазаревському, Сімеїзі і інших. Ціни в барах, клубах і дискотеках цілком доступні, на відміну від дорогих Ялти, Сочі і Геленджика.

Кращі пляжі Краснодарського краю

Де краще відпочивати літнім людям на Чорному морі

Літнім людям найбільше підходять спокійні місця, де багато зелені і тиша вечорами. Багато хто приїжджає лікуватися - в здравницях Криму і Краснодарського краю лікують хвороби серцево-судинної і нервової систем, органів дихання (Ялта, Сочі), дерматологічні, урологічні захворювання і хвороби опорно-рухового апарату (Геленджик, Саки, Алупка, Євпаторія, Анапа).

Багато хто приїжджає лікуватися - в здравницях Криму і Краснодарського краю лікують хвороби серцево-судинної і нервової систем, органів дихання (Ялта, Сочі), дерматологічні, урологічні захворювання і хвороби опорно-рухового апарату (Геленджик, Саки, Алупка, Євпаторія, Анапа)

Душ Шарко в термальному басейні в селищі Мостовський (Фото © baza-anastasiya.ru)

Де краще відпочити з дітьми на Чорному морі

Кращими для дітей вважаються чорноморські курорти Анапа, Євпаторія і Феодосія. Всі вони не дуже дорогі і з точки зору інфраструктури ідеально підходять для сімейного відпочинку. Скрізь є дельфінарії, аквапарки, дитячі кафе і парки з атракціонами.

Де ще можна відпочити з дітьми в Краснодарському краї і Криму? Згідно відгуками туристів, хороші умови для сімейного відпочинку можна знайти в Заозерному, Піщаному, Любимівці, Орджонікідзе (Крим), Витязево, Джемете, Ольгине, Лермонтово, Лазаревському (Краснодарський край).

Порада: врахуйте дальність поїздки, ціни і природні умови. Наприклад, Анапа добре підходить для відпочинку з дітьми, але в середині літа море починає цвісти, і вода стає каламутною через водоростей. Якщо порівнювати з цінами, то найдешевше коштує відпочинок в Феодосії, Судаку і селищах Західного Криму, але і їхати доведеться довше.

Шукати тур →

Шукати житло →

Шукати житло →

Стоїмо з племінницею на мисі Меганом в Криму і милуємося морем.

Висновки: кращі курорти Росії на Чорному морі

Ціни. Найдешевше відпочивати на маленьких курортах та селищах - Кабардинка, Архипо-Йосипівка, Абрау-Дюрсо, Рибаче, Мирне.

Пляжний відпочинок. Кращі курорти Росії на Чорному морі по розвиненості інфраструктури - Великий Сочі, Геленджик, Анапа, Туапсе в Краснодарському краї. У Криму - Ялта, Євпаторія, Судак, Феодосія, Севастополь і Алушта. Нам дуже подобається в Судаку: низькі ціни, різноманітні пляжі, красива природа. Дізнайтеся більше про відпочинок в Судаку =>

Активний відпочинок. Практично будь-який курорт на Чорному морі.

Відокремлений відпочинок. Навіть поруч з великими містами є малолюдні пляжі і місця. Найбільше їх поруч з Геленджик, Анапа, Туапсе, Судаком, Коктебелем, Севастополем. Узбережжя між Джанхотом і Прасковеевка, бухта Ласпі, Тарханкут.

Культурно-екскурсійний відпочинок. Майже на будь-якому курорті і його околицях є що подивитися - регіон дуже красивий. Найкрасивіша природа на Південному березі Криму - це район Великої Ялти і Великої Алушти. Дуже красиво в околицях Судака і нового Світу. У Краснодарському краї найцікавіше в Великому Сочі і Геленджику.

Молодіжні курорти. Молодь невибаглива, але в основному вибирає Туапсе, Анапу і селища поруч, Ялту, Севастополь, Алушту, Феодосію, Судак і Євпаторію.

Курорти для літніх. Геленджик, Саки, Анапа, Сочі, Алупка, Євпаторія, Ялта.

Відпочинок з дітьми. Анапа, Євпаторія і Феодосія - загальновизнані дитячі курорти. Також туристи вибирають відпочинок в Заозерному, Піщаному, Любимівці, Орджонікідзе (Крим), Витязево, Джемете, Ольгине, Лермонтово, Лазаревському (Краснодарський край).

У Судаку і Новому Світі плавали до дельфінів - чудова розвага для дітей і дорослих.

Карта курортів чорноморського узбережжя Росії

Джерело вступного зображення: © Little_Li / flickr.com / Ліцензія CC BY-ND 2.0.

Мальдіви?
Домінікана?
Де ще можна відпочити з дітьми в Краснодарському краї і Криму?

Новости