Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

На випадок катастрофи світу

  1. Завбачливі Білл Гейтс і фонд Рокфеллерів
  2. Кожній країні свій банк насіння
  3. Бункер - сховище насіння, для майбутніх нащадків
  4. Перша видача зразків знадобилася Сирії

А Ви не замислювалися, що буде робити «людина розумна», якщо зазнає глобальну загибель всіх рослин на планеті?

Людство завжди боялося кінця світу на Землі. Ця тема хвилювала уми фантастів і художників. Були описані тисячі варіантів - від масштабної ядерної війни, глобального потепління і до космічної катастрофи світу.

Завбачливі Білл Гейтс і фонд Рокфеллерів

Нерідко фантазії стають реальністю. І на такий випадок створили сховище насіння овочів, злакових і бобових культур з усієї планети, щоб використовувати їх для відновлення сільського господарства після глобального катаклізму. Побудували його в Норвегії, в самій північній точці Європи, на острові Шпіцберген (на норвезькому - Свальбард).

За рекордно короткий час - 1,5 року. Ініціатором проекту була Норвегія, спонсорами - Білл Гейтс і фонд Рокфеллерів. У 2008 році були закладені перші зразки.

Кожній країні свій банк насіння

Всього в світі подібних споруд налічується 1400, зараз в них зберігається 6,5 млн. Зразків. Кожна країна створює банк насіння своїх культур. Але Свальбардський сховище має загально планетне значення. Відстань від цивілізації, вічна мерзлота і невисока тектонічна активність є гарантією збереження.

Неофіційно його, і подібні споруди, називають - Сховище Судного Дня. Це своєрідний «Ноїв ковчег» 21 століття.

Це своєрідний «Ноїв ковчег» 21 століття

Бункер - сховище насіння, для майбутніх нащадків

Воно являє собою тунель - бункер з метровими, залізобетонними стінами, що йдуть в скелю на глибину 120 метрів. Зверху скеля вкрита льодовиками. На поверхні видно лише вхід, за зовнішнім виглядом він нагадує системний блок.

Висота 130 метрів над рівнем океану гарантує безпеку від затоплення, на випадок глобального потепління і танення льодовиків.

Висота 130 метрів над рівнем океану гарантує безпеку від затоплення, на випадок глобального потепління і танення льодовиків

Постійна температура всередині -18о підтримується автоматично, холодильними камерами. Недоліком є ​​потреба від зовнішнього живлення електроенергією. Але навіть у разі відключення електрики, мінусова температура -3о збережеться за рахунок вічної мерзлоти. Такий температури досить для збереження властивостей насіння на схожість.

Такий температури досить для збереження властивостей насіння на схожість

Відкривається цей банк насіння три - чотири рази на рік для поповнення новими зразками. Для цього потрібно подолати п'ять залізобетонних дверей з кодами. Безумовно, передбачена потужна захист, навіть від прямого попадання ядерної боєголовки.

Але виникає питання, як вижило людство зможе скористатися цим запасом, якщо в хаосі подій буде втрачено код? І тоді воно залишиться такою ж нерозгаданою таємницею, як для нас єгипетські піраміди .

Перша видача зразків знадобилася Сирії

Банк розрахований на збереження 4,5 млн. Зразків, зараз там знаходиться 850. Один зразок складається з п'ятисот насіння. Їх упаковують в конверт з фольги, а потім в пластикові чотирьохшарові контейнери. У 2015 році вперше відбулася видача. Сирія, яка постраждала від військових дій, забрала частину свого запасу.

Зараз розробляється проект другого подібного споруди в Якутії. Його плюсом є те, що місцева вічна мерзлота не потребує додаткових джерел охолодження і може витримати максимальне глобальне потепління навіть на + 20о. Норвезьке сховище розраховане тільки на +5 о.

Бережіть нашу Землю!

Хочеться сподіватися, що наша планета завжди залишиться такою ж прекрасною і щедрою, буде радувати нас своєю красою. І їй не доведеться відроджуватися з попелу ядерної війни або після космічної катастрофи світу. А всілякі сценарії кінця світу залишаться тільки в запалених умах фантастів.

Але виникає питання, як вижило людство зможе скористатися цим запасом, якщо в хаосі подій буде втрачено код?

Новости