Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

З Москви до Мінська на машині

  1. Перетин кордону
  2. Трохи про правила дорожнього руху в Білорусії
  3. Про Білоруських дорогах
  4. Розміщення та проживання в Білорусії

Відстань між Москвою і Мінськом 720 кілометрів, тобто час в дорозі приблизно 8-10 годин (все залежить від швидкості пересування і кількості зупинок в дорозі). Виїхати ми вирішили рано вранці (близько 6 годин), це дозволило нам вбити 2 зайців: і в пробки не потрапити і приїхати до Мінська завидна. Велика частина шляху пролягає по території Росії, маршрут наш почався з виїзду на Мінське шосе через Кутузовський проспект. Зорієнтуватися на Мінському шосе не складно дорога фактично пряма, через Смоленськ.

У смоленської області варто звернути особливу увагу на обмеження швидкісних режимів, важливо строго стежити за знаками, особливо, проїжджаючи через населені пункти. Важливо знати, що перед в'їздом на територію Білорусії необхідно придбати білоруський поліс КАСКО. Пункти продажу полісів розташовані прямо перед пропускними пунктами на кордоні. Вартість подібного поліса мені обійшлася в 570 рублів РФ, якщо ви не затурбуєтеся придбанням поліса, це може коштувати вам близько 200 $ (саме такого розміру штраф передбачений в Білорусії за її відсутність). Компаній, що пропонують придбати поліси кілька, але, по правді кажучи, особливої ​​різниці між ними я не помітила.

Також, буквально за 3-5 кілометрів до російсько-білоруського кордону часто розташовується пересувний пункт ГИБДД, автомобіль «Газель» з радарами на даху. Так що при під'їзді до кордону дотримуйтесь швидкісного режиму.

Перетин кордону

Кордон як така між Росією і Білорусією практично відсутня. Для огляду зупиняють тільки вантажоперевізників, легкові авто зупиняють тільки в особливих випадках крайньої необхідності. Ні візи, ні закордонні паспорти для в'їзду на територію Білорусії не потрібно. Для перетину кордону знадобиться тільки паспорт, водійське посвідчення і документи на авто. Відмітки до паспорта при перетині кордону не вносяться.

Ось за що ще можна любити Білорусь, так це за справедливу валютну політику. Ви коли-небудь пробували поміняти валюту в Росії поблизу кордону? У Росії прикордонні обмінники встановлюють такий курс обміну, який може запросто відрізнятися на пару-трійку рублів від середнього обмінного курсу. У Білорусії справи йдуть інакше. Перебуваючи де-небудь в Білорусії, вам не треба судорожно шукати обмінник з «хорошим» курсом - курси обміну валют в різних банках приблизно однакові і відрізняються ненабагато. Різниця в курсі відчутна, якщо ви міняєте пристойну суму грошей.

Трохи про правила дорожнього руху в Білорусії

Відразу ж за пунктом пропуску починається білоруський автобан, якість дорожнього покриття якого дозволяє комфортно пересуватися на допустимої швидкості в 120 км / ч. Порушувати швидкісний режим я вам настійно не рекомендую, в Білорусії дуже суворо карається будь-яке порушення ПДР. Білоруські ПДР максимально близькі до російських, я лише повідомлю про важливі відмінності:

- обов'язково пристібати ремені безпеки. Штраф за їзду без пристебнутого ременя приблизно 350 російських рублів (в національній валюті);

- повторюся, за експлуатацію транспортного засобу без поліса штраф для іноземців 200 доларів США;

- будьте уважнішими при в'їзді на круговий рух, звертайте увагу на знаки. Майже всюди на круговому русі висить знак «Поступися дорогою», тобто перебуваючи на кільці, Ви їдете по головній дорозі. Головне, щоб не спрацювала російська звичка - по крайней мере, в Москві більшість перехресть кругового руху влаштовані саме, навпаки;

- У Мінську повно світлофорів із зеленою стрілкою «прямо», в Росії такі зустрічаються вкрай рідко. Так що якщо ви їдете по проспекту, і горить червоний - не забувайте дивитися, чи горить зелена стрілка. Я перший час не могла звикнути;

- заборонено спілкування по мобільному телефону під час їзди. Штраф приблизно 700 російських рублів;

- годі було ризикувати з порушенням швидкісного режиму. Штрафи за це досить жорсткі. Наприклад, при перевищенні ліміту швидкості більш ніж на 30 км / год штраф складе в еквіваленті від 1000 до 3500 російських рублів. До слова, в Білорусі діє та ж солідарність в разі, якщо співробітники ДАІ стоять на дорозі і контролюють швидкість. Водії зустрічних машин попередять вас про це морганням фар. Однак не варто беззастережно на це покладатися, не всі водії так роблять. До речі, населених пунктів на білоруській частині шляху до Мінська всього лише кілька, тому простіше знизити в них швидкість.

- будьте чемні до пішоходів. Вони звикли до європейського підходу, і особливо не звертають уваги на те, чи їде машина. Пішоходів прийнято пропускати на всіх пішохідних переходах. ДАІ любить цю справу контролювати. Штраф - від 350 до 1800 російських рублів (в еквіваленті).

Штраф - від 350 до 1800 російських рублів (в еквіваленті)

Про Білоруських дорогах

У Білорусії дороги реально хорошої якості. За цим стежать відповідні служби, і ви самі це помітите, оскільки завжди на трасі «Мінськ-Москва» ведуться якісь реконструкції або профілактичні роботи. В окремих містах, звичайно, є дороги з не дуже хорошим покриттям, але ситуацію в цілому по країні можна охарактеризувати на тверду «4». Дороги доглянуті, з необхідними знаками. Написи населених пунктів дублюються на національній мові, тому, коли ви побачите слово «Масква» не думайте, що допущена орфографічна помилка.

Що особливо приємно, так це те, що майже по всій білоруської трасі М1 дозволено рух зі швидкістю 120 км / год і ця прогресивна норма видається дуже правильною. Лише в окремих місцях знаки наказують знизити швидкість до 100 км / ч.

Мабуть це і пояснює відсутність ДАІ майже на всій трасі. Уважним треба бути тільки при проїзді в населених пунктах, яких на трасі зовсім небагато.

Основна відмінність білоруської ділянки траси «Москва-Брест» в тому, що ця траса платна. Але будьте спокійні, ви, напевно, вже зрозуміли, що в Білорусії справедливі ціни. Про цю особливість траси я розповім докладно. Приблизно через 5 хвилин після перетину російсько-білоруського кордону ви впираєтеся в шлагбаум, де і здійснюється оплата платної дороги. Незадовго до такого шлагбаума знаки зобов'язують вас знизити швидкість. Таких навісів-шлагбаумів на шляху до Бресту кілька, тобто оплата здійснюється не відразу за всю дорогу, а в кілька етапів - в залежності від довжини вашого маршруту. Якщо ви їдете в Мінськ, таких шлагбаумів оплати дороги буде на вашому шляху 2.

Якщо ви їдете в Мінськ, таких шлагбаумів оплати дороги буде на вашому шляху 2

З 1 січня 2012 року для громадян Росії і Казахстану скасовано збір за проїзд по трасі М1. Але тільки на легкових машинах висотою не більше 210 см. Зате білоруси підвищили збір з іноземних автомобілів, з 1 - 2 євро до 3 євро. Для позашляховиків, висота яких перевищує 210 см, ставка становить 4 євро з росіян і 5 євро - з іноземців. Так що якщо ви на дуже великому джипі або мікроавтобусі, доведеться розщедритися. Нарешті, за вантажний транспорт збір складе 10 євро з громадян держав Митного союзу і 15 євро - з іноземців.

Розміщення та проживання в Білорусії

Мінськ прямо-таки рясніє готелями, готелями і хостеламі всіх рангів і мастей: на будь-який смак і гаманець. Але, погодьтеся, будь-якому мандрівникові хотілося б отримати від готелю максимум комфорту і функціональності, і, бажано за прийнятну плату.

Ми заздалегідь забронювали чотиримісну кімнату в не дорогих, але затишному хостелі.

Навіть в самому центрі столиці ви можете виявити як п'ятизіркові готелі, так і простенькі готелі на дві-три зірки і хостели. Аналогічна ситуація з житлом і в інших великих містах Білорусі, хіба що вибір не такий великий, як у столиці.

Погода і клімат в Білорусі Погода і клімат в Білорусі

У Білорусії переважає помірний континентальний тип клімату. У північній частині країни в зимовий час днем ​​повітря прогрівається до -5 ..- 7 градусів, а вночі охолоджується до -11 ..- 13 градусів. Влітку в денні години тут відзначається близько 21..23 градусів тепла, в нічні - близько +11 .. + 13 градусів. Найтеплішими є південні і південно-західні райони країни. Наприклад, в Бресті, взимку в денні години температура повітря досягає -1 .. + 1 градуса, а в нічні опускається до -6 ..- 8 градусів, в літній період днем ​​повітря прогрівається до +23 .. + 25 градусів, а вночі охолоджується до 12..14 градусів тепла.

харчування

У Мінську можна пообідати за незвично маленькі для москвичів суми. Крім столових університетів і заводів, куди ми не ризикнули з'їздити навіть заради інтересу, в Мінську повно недорогих кафе.

Більш детально, про те, де приємно провести час в Мінську і куди сходити, читайте в статті пам'ятки Мінська . А якщо час сильно обмежено, то ознайомитися з містом можна в експрес-режимі, подивившись пам'ятки м Мінськ за один день .

Ви коли-небудь пробували поміняти валюту в Росії поблизу кордону?

Новости