Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

стрижі

Чорний стриж на гнізді   Цих птахів начебто знають усі

Чорний стриж на гнізді


Цих птахів начебто знають усі. Влітку вони з гучними криками, що нагадують виск, носяться в повітрі. Стрижів можна бачити і в містах і поза містами. До стрижі люди звикли, не звертають на них уваги і не підозрюють часто, що бачать дуже незвичайних птахів.
Стрижі - їх в сімействі 69 видів - схожі на ластівок. Але, придивившись, легко відрізниш їх по більш вузьким крил, по менш маневреному польоту і, звичайно, за швидкістю. Деякі види стрижів вважаються чемпіонами серед птахів за швидкістю польоту. (Іглохвостих розвиває швидкість до 170 кілометрів, в той час як найшвидша ластівка робить не більше 70 кілометрів на годину.) А крім усього іншого, стрижі - «діти повітря». Інші птахи можуть літати і плавати, ходити і бігати по землі. Стрижі можуть тільки літати - ні ходити, ні плавати вони не можуть. На льоту стрижі і п'ють і купаються.

У вигляді стрижів ідея польоту, що породила весь світ пернатих, була реалізована з чисто академічною завершеністю. Теоретичні розрахунки переконливо свідчать про те, що з появою стрижів в тривалій історії еволюції живих літальних апаратів була поставлена ​​крапка. Краще стрижа літати неможливо. Для більшості птахів політ залишився найважчої роботою, що вимагає повної мобілізації всіх ресурсів організму. Для стрижів це нормальний стан і улюблене заняття.
Це одна особливість стрижів. Інша - різкі й значні коливання температури тіла. Звичайно, стрижі - тварини теплокровні, в цьому немає ніякого сумніву. Але температура їх тіла в більшій, ніж у інших птахів, ступеня, залежить від температури навколишнього середовища. Мало того, якщо температура падає дуже низько, стрижі ховаються в гніздо і як би впадають в сплячку, заціпеніння.
Ми звикли бачити стрижів в містах. Багато хто навіть вважають, що це суто міська птах. Але стрижів можна зустріти і в горах, і в лісах, і в пустелях, і на рівнинах. Гнізда роблять в ущелинах скель або в дуплах дерев, можуть селитися в печерах і навіть в норах.
Ноги у стрижів маленькі, слабкі, з гострими кігтями. Ходити по землі ці птахи практично не можуть, вони здатні тільки сідати на гілки або чіплятися кігтями до вертикальних поверхнях. Злетіти з землі стриж не може - крила при змаху вдаряються об землю. (Виняток становлять чорні стрижі - вони можуть підстрибнути і злетіти.) Іншим для того, щоб піднятися в повітря, потрібен якийсь трамплін, якесь піднесення. Тому стрижі все, що їм потрібно, проробляють в повітрі: ловлять комах, відшукують будматеріали і підстилку (пух, сухі травинки, підняті вітром, і так далі).
Існує ще одна цікава закономірність, це помітив ще в 1855 році К. Ф. Кесслер: майже завжди рано прилітають птахи відлітають пізно восени, а прилітають пізно навесні, відлітають рано, одними з перших. Наприклад, стрижі прилітають з четвертим пташиним ешелоном, а відлітають одними з перших - в серпні. До речі, явище це довгий час було незрозуміло: стрижі ловлять комах в повітрі, як ластівки. Виявляється, вся справа в зорі або, точніше, в пристрої очей: ластівки можуть бачити комах, літаючих навколо, і ганятися за ними. Стрижі ж за комахами не ганяти - вони їх майже не бачать. Літають відкривши рот і як сачком захоплюють трапляються на шляху. Тут великий відсоток випадковості. І якщо комах багато - відсоток цей досить великий, щоб наситити і дорослих птахів, і знаходяться в гнізді пташенят. А коли комах мало, то і відсоток зменшується.
Приклад стрижа досить переконливий. І кількість їжі визначає терміни прильоту і відльоту птахів. Німецький вчений А. Альтум ще в середині XIX століття так визначив ці фенологічні зв'язку: «Жодна птиця не повертається раніше, ніж з'являється її їжа».
Самий широко поширений і відомий в Європі, Азії, Африці - чорний стриж. Чорні стрижі живуть в основному в містах. Гнізда чорні стрижі будують з травинок, пір'їнок, листя, яких вони збирають в повітрі, на льоту.
У кладці чорного стрижа 2-4 яйця білого кольору. Насиживают її тільки самки протягом 18 днів. Годують наседок самці, які зазвичай тримаються зграєю: разом відлітають за кормом для самок, разом повертаються з видобутком (набирають повний рот корму, обволікають його слиною, а потім несуть цей грудочку дітям).
Чорні стрижі часто гніздяться великими колоніями, причому кожна пара рік за роком повертається до свого гнізда. Молодь залишає колонії і до свого першого гніздування приступає зазвичай в абсолютно іншому місці.
При поганій погоді пташенята впадають в заціпеніння, температура їх тіла знижується до 20 ° (майже вдвічі в порівнянні з нормальною!), І в такому стані вони можуть перебувати без їжі до 10-12 днів. В цей час дорослі стрижі откочевивают на південь на десятки кілометрів, залишаючи дітей без корму.
Колючехвостие стрижі живуть в розріджених, часто заболочених лісах по річкових долинах, на рівнинах і по гірських схилах, вирубках і гарям зі збереженими окремими деревами. Гніздяться вони в дуплах, нерідко дуже великих: глибиною до трьох-чотирьох метрів і діаметром 35-50 см.
У вигляді стрижів ідея польоту, що породила весь світ пернатих, була реалізована з чисто академічною завершеністю

Колючехвостий стриж (молодий)


У Південно-Східній Азії, на островах Індонезії і Полінезії живуть стрижі салангани. Ці птахи гніздяться колоніями в печерах, нерідко в повній темряві. У печерах вони користуються ехолокацією, тобто видають особливі звуки, і по їхньому відображенню від стін орієнтуються в просторі. Однак до ехолокації здатні лише ті птахи, які живуть в печерах. Гніздяться відкрито цими здібностями не володіють.
Все салангани (а їх приблизно 20 видів) роблять свої гнізда з слини, включаючи туди шматочки рослин, кори, лишайників. Ці гнізда цінуються, але набагато менше, ніж гнізда сірої салангани - у цього стрижа гніздо чисте, тому що птах робить його виключно з слини. Чашовидні гнізда, приклеєні до вертикальній скелі зазвичай в глибині печер.
Це ті самі «Ластівчине гніздо», з яких китайські кулінари варять високо цінується гурманами суп. Кажуть, що суп дійсно чудовий, а саме гніздо за смаком нагадує осетрову ікру. Втім, багатьом це блюдо і не подобається - справа, звичайно, смаку.
На сході нашої країни і в деяких інших країнах основна маса «міських» - белопоясние стрижі. Вони схожі і зовні, і за способом життя. Ті та інші, прилетівши, одразу починають будувати гнізда. Будують тиждень, трохи більше. І ледь гніздо готове - відкладають яєчка. Їх зазвичай два. Насиживают обоє батьків. Триває насиживание днів одинадцять, але може і довше - все залежить від погоди. Мало того, від погоди залежить, чи будуть взагалі насиджувати стрижі яйця, чи з'являться взагалі пташенята. Ми вже говорили, що птахи ці дуже залежать від погоди. Під час негоди немає в повітрі комах - птиці голодують, можуть навіть загинути від голоду. Щоб цього не сталося, під час тривалої негоди птиці впадають в сплячку. Або сидять в гнізді. Але температура їх тіла в цей час стає настільки низькою, що не вистачає необхідного для інкубації тепла. І стрижі викидають яйця з гнізда. Ніби знають, що нічого вже не вийде.
Але якщо все йде благополучно, пташенята з'являться. І сидітимуть в гнізді. А ось скільки - знову-таки залежить від погоди. Можуть і 33 дня провести в гнізді, а можуть і 55.
В хороші дні батьки прилітають до гнізда раз 30-40 в день, кожен раз приносячи «пакетик» з їжею. Так як з кожним спійманим комахою птах прилітати не може, то. вона «збирає» їх, упаковує - обволікає клейкою слиною - і приносить пташенятам. У такому «пакетику» від 400 до 1500 комах. Підраховано, що за добу пташенята з'їдають в середньому до 40 тисяч комах. Але це в хороші дні.
У непогожі і сотні не набереться. І батьки відправляються в ті місця, де хороша погода, де є їжа. Іноді кілометрів за 60-70 від гнізда. (Це так звані «погодні міграції».) А пташенята літати ще не можуть. Повертатися з кормом батьки теж не можуть. І стріжата «знайшли вихід» - оцепеневает, як ніби засинають і їсти не хочуть. У такому стані вони можуть голодувати днів 10 і навіть 12.
Але ось знову настає гарна погода, батьки повертаються, діти прокидаються, і все йде як і раніше. Пташенята у вазі набирають швидко - на двадцятий день стають вже мало не в півтора рази важче батьків, потім худнуть, і до моменту вильоту вага їх стає оптимальним. І взагалі до моменту вильоту з гнізда стрижі вже цілком самостійні. Покинувши гніздо, вони залишають і батьків - більше в них не потребують.
Є ще одна дивна особливість у стрижів - вони можуть спати в повітрі! Причому не кілька хвилин, а кілька годин, плануючи високо в небі, зрідка уві сні пошевеливая крилами. Вранці прокидаються і приймаються за свою звичну справу - починають ловити комах.
У нашій країні живуть ще белобрюхий і малий (в Середній Азії) і іглохвостих (на Далекому Сході і в Сибіру).
А в Америці живе кайенский стриж. Він цікавий своїм гніздом. Наловивши в повітрі достатню кількість рослинного пуху, пташка склеює його слиною і робить з цього матеріалу досить довгу трубочку. Підвісивши її на сук, стриж приклеює з одного боку трубочки, у верхній її частині, кишеню. Це гніздова камера.
Ще оригінальніше гніздо у пальмового стрижа, широко розповсюдженого в тропічній зоні Азії та Африки. Втім, гніздом цю споруду можна назвати з деякою натяжкою. Це, скоріше, подушечка, склеєна з пуху і дрібних пір'їнок і прикріплена до нижньої сторони пальмового листа. На такий подушечці яйця лежати не будуть та й птахові не всидіти, тим більше що лист пальми висить майже вертикально. Тому стриж яйця приклеює. А сам сідає на них, міцно чіпляючись кігтиками за подушечку. Так він і сидить, поки не з'являться пташенята. І дітлахи, ледь з'явившись на світ, чіпляються за подушечку кігтиками і сидять так, поки не підростуть.
Якщо говорити про гніздах стрижів, то не можна не згадати і про Клех, представника іншого сімейства загону - сімейства Чубата стрижів.
Вони дійсно чубаті, але в іншому схожі на всіх стрижів. Хіба що іноді, на відміну від них, сідають на дерева. Гнізда чубаті стрижі теж влаштовують на деревах, і це найменші пташині гнізда в світі (відповідно, звичайно, величиною птиці). Роблять стрижі гнізда на тонких голих гілочках і відкладають в них по одному-єдиному яйцю. Більше не поміститься! Насиджувати в такому гнізді неможливо. Тому самка не сідає на гніздо, а розташовується поруч і прикриває яйце пір'ям черевця. Пташеня деякий час сидить в гнізді, але скоро йому стає там тісно, ​​і він перебирається на гілку. Так і сидить на ній, поки не підросте.

Так і сидить на ній, поки не підросте

чорний стриж

Новости