Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Пустелі Аравійського півострова

Читати: Аравія

Аравійський півострів має 2700 км в довжину, від 1400 до 2400 км в ширину; площа його 3500 млн. кв. км, що майже в 7 разів перевищує площу Франції. Він лежить в поясі величезних субтропічних пустель. На його території знаходиться кілька великих піщаних пустель, в ландшафтному відношенні є продовженням Сахари, як би замикаючи її зі сходу. Їх площа становить понад 1 млн. Кв. км. Найбільша з них - пустеля Руб-ель-Халі (понад 600 тис. Кв. Км).

У пустелях Великий Нефуд, Малий Нефуд, Нефуд-Дахи, Ель-Джафура, Нефуд-ес-Сірро та інших під піщаними товщами перебуває близько 450 тис. Кв. км. На півночі півострова розташовується щебнисто-гравійні Сирійська пустеля і кам'яниста Ель-Хаджара.

За рельєфом Аравія - високе плато з піднятими західними і південними окраїнами. Клімат Аравійського півострова відноситься до субтропічного і тропічного, що створює виняткове багатство термічних ресурсів. Середньорічні температури на півдні півострова досягають максимальних значень на всьому Євразійському материку - близько 30 ° С. На решті території в усі місяці року середні температури вище 15 ° С. Річні суми середньодобових температур вище 15 ° С становить 9000-10000 ° С.

В Аравії середні з абсолютних мінімумів температур найхолоднішого місяця - січня завжди позитивні, не опускаючись нижче 10 ° С, а частіше утримуючись на рівні 20 ° С. У червні, найтеплішому місяці, всюди температури вище 30 ° С, при абсолютних максимумах 50 54 ° С. Кількість опадів на більшій частині півострова не перевищують 100 мм і тільки в гірських околицях на заході і південному заході збільшується до 750 мм (їх приносять літній мусон).

На більшій частині Аравії опади притаманні зимово-весняного періоду. У пустелі Руб-ель-Халі опади можуть не випадати більше п'яти років. Для кліматичного режиму Аравії характерна велика роль вітрів. Взимку панує холодний вітер темаль (тобто північний), що супроводжується сильними шквалами, іноді короткими зливами і грозами. Навесні і на початку літа звичайний південний пекучий вітер самум, який переносить великі маси піску. Мала кількість атмосферних опадів визначає бессточность більшій частині території і низьку забезпеченість водними ресурсами. В межах майже всього півострова річкова мережа представлена ​​тимчасовими водотоками.

Пустеля Руб-ель-Халі (араби називають її "порожнім місцем") - найбільша рівнина піщана пустеля Аравійського півострова. До 500 тис. Кв. км її площа займає мляві піски, що виправдує дане назва. Пустеля займає велику тектонічну депресію на півдні півострова між среднеаравійскімі плато і поясом крайових гір на півдні Аравії. Її висота - близько 500 метрів над рівнем моря, з поступовим зниженням на схід до 100 метрів і переходом в великі приморські солончаки. Південно-західний регіон пустелі - це абсолютно мертве простір, де серед океану, жовтуватих піщаних хвиль зустрічаються хиткі білі піски.

Пустеля - музей еолових форм рельєфу. Вони представлені, в основному, грядковими, барханних і бугристо-грядковими пісками. Тут є майже всі форми еолового рельєфу - від одиночних дюн і барханів до потужних поздовжніх дюн.

Грунтові води в пустелі, як і по всьому Аравійського півострову, значні і розташовуються не глибоко від поверхні - в межах 10 метрів.

Піщана пустеля Великий Нефуд (Червона пустеля) - площею близько 80 000 кв. км розташована в північній частині Аравійського півострова. Ця пустеля - одна з найбільш красивих пустель світу через колір поверхні: від яскраво-червоного вранці та майже білого опівдні. Великий Нефуд - це море піску з широким розповсюдженням скупчень розвиваються барханних пісків висотою до 100 метрів, що займають міжгірські зниження, де крейдяні пісковики інтенсивно піддавалися вивітрюванню. Основна маса пісків утворилася в результаті цього процесу.

На північ від пустелі Великий Нефуд розташована невелика кам'яниста пустеля Ель-Хамад. Поверхня її всіяна валунами, уламками кремнію і вапняку, гранітними плитами.

Піщана пустеля Малий Нефуд займає древнє русло стоку напівкружними форми, шириною від 20-80 км і протяжність близько 1200 км, поєднуючи пустелю Руб-ель-Халіб на півдні з пустелею Великий Нефуд на півночі. Значна площа пустелі представлена ​​барханних пісками різного типу. Малий Нефуд щодо багатий грунтовими водами, запаси якого поповнюються за рахунок підземного стоку, так само в ландшафтному відношенні мало чим відрізняється від інших піщаних пустель Аравії.

В межах Аравії основу фауни становлять власне аравійські і цукрово-аравійські види, а в північній і східній окраїнах Аравії простежується значне участь видів ірано-туранського комплексу. Ендемізм виражений незначно. Ендеміками аравійських пустель є кілька видів піщанок: чернохвостая, королівська, орикс білий, аравійський тар. Основу світу ссавців становлять різноманітні піщанки. На південному заході півострова зустрічається - трав'яна миша.

Ці гризуни населяють схили гір і русла річок з відносно багатим країнам трав'янистим покривом. Тільки в нічний час активні тушканчики, широко поширені в пустелях Аравійського півострова - від Сирії та Іраку до південного узбережжя Аравії. Зустрічається гризун - чернохвостая соня. У гірських районах Аравії звичайні сирійські Дамад. Копитні дуже різноманітні (звичайна газель, джейран). Аравійський антилопа, велика антилопа, населяє піщані і кам'янисті пустелі, харчуються рослинною їжею, може подовгу обходиться без води. У гірських районах Аравійського півострова мешкає нубійський козел. У пустелі Аравії мешкають: піщана лисиця, вовк (всюди), тхір перев'язка (північна частина Аравії).

Світ птахів представлений: пустельний і чубатий жайворонок, пустельний горобець, пустельна славка, орел-беркут, белобрюхий рябок, дрохва-красуня, буланий Козодой.

Всюди численні ящірки, чимало змій (у тому числі і отруйних). Серед комах днем ​​можна побачити пустельних мурах, саранових, жуків-златок, а з настанням темряви стають активними жуки - чернотелки, нічні жужелиці, метелики совки. Вночі вибираються зі своїх нір хижі павукоподібні - тарантули, сольпуги, скорпіони.

Читати далі: Природні зони Землі

Новости