Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Найвищі водоспади світу. Топ-10, фото і відео. Найвищий водоспад у світі.

  1. Країни з найвищими водоспадами в світі
  2. Найвищий водоспад у світі - №1 Анхель, Венесуела
  3. Чи варто побачити найвищий в світі водопад?
  4. Найвищі водоспади світу: №2 Водоспад Тугела (ПАР)
  5. Найвищі водоспади світу: №3 Водоспад «Три сестри» в Перу
  6. Найвищі водоспади світу: №4 Олоупена, Гаваї
  7. Несправжні фотографії водоспаду Олоупена.
  8. Найвищі водоспади світу: №5 Умбілла, Перу
  9. Найвищі водоспади світу: №6 Віннуфоссен, Норвегія
  10. Найвищі водоспади світу: №7 Балайфоссен, Норвегія
  11. Найвищі водоспади світу: №8 Пуукаоку, США
  12. Найвищі водоспади світу: №9 Джеймс Брюс, Канада
  13. Найвищі водоспади світу: №10 Браун, Нова Зеландія

Який водоспад найвищий в світі? Найвищі водоспади світу.
Топ-10 найвищих водоспадів світу:

  1. Водоспад Анхель або Керепакупаі Меру, Венесуела (Angel Falls, Venezuela) - 979 (1054) м.,
  2. Водоспад Тугела, ПАР (Tugela Falls, South Africa) - 948 м.
  3. Водоспад Три сестри, Перу (Three Sisters Falls, Cataratas las Tres Hermanas, Peru) - 914 м.
  4. Водоспад Олоупена, США, штат Гаваї (Olo'upena Falls, United States) - 900 м.
  5. Водоспад Умбілла, Перу (Yumbilla Falls, Peru) - 895,4 м.
  6. Водоспад Віннуфоссен, Норвегія (Vinnufossen, Norway) - 860 м.
  7. Водоспад Балайфоссен, Норвегія (Balaifossen, Norway) - 850 м.
  8. Водоспад Пуукаоку, США, штат Гаваї (Pu'uka'oku, United States) - 840 м.
  9. Водоспад Джеймс Брюс, Канада (James Bruce Falls, Canada) - 840 м.
  10. Водоспад Браун, Нова Зеландія (Browne Falls, New Zealand) - 836 м.

Країни з найвищими водоспадами в світі

Якщо вибрати найвищі в світі водоспади (10 вище 800 метрів), то легко порахувати країни, які є рекордсменами за кількістю гігантських найвищих водоспадів на їх території. Лідером є Норвегія, в якій чотири найвищих водоспаду в світі, всі з яких вище 800 метрів: Віннуфоссен (860 м.), Балайфоссен (850 м.), Струпенфоссен (820 м.), Утігард (818 м.). 2/3 території Норвегії розташоване на висоті понад 500 метрів над рівнем моря. За загальною висоті найвищих в світі водоспадів невелика Норвегія переплюнула одну з найбільших країн світу США. У США 4 найвищих в світі водоспаду: Олоупена (900 м.), Пуукаоку (840 м.), Вайхілау (792 м.), Колониал Крик (788 м.). Геологічно США дуже сильно допоміг її далекий штат Гаваї, в якому три з найвищих в США водоспадів на схилах вулканів. У маленькій за розміром країні Перу знаходиться два з найвищих водоспадів світу: «Три сестри» (914 м.), Юмбілла (895,4 м.).

  1. Норвегія: 4 найвищих в світі водоспаду, всього 3348 метрів.
  2. США: 4 найвищих водоспаду світу, всього 3320 метрів.
  3. Перу: 2 найвищих в світі водоспаду, всього 1810 метрів.

Найвищий водоспад у світі - №1 Анхель, Венесуела

Найвищий в світі водоспад Анхель

Який водоспад найвищий в світі? Найвищий водоспад у світі - Керепакупаі-міру або Анхель був відкритий в 1933 р в Венесуелі американським льотчиком Джеймсом Ейнджел. Він літав в тропічних лісах Венесуели в пошуках чи то руди, то чи алмазів. У 1937 році Джемс Ейнджел захотів приземлитися на літаку на плато Ауянтепуй (аершіна гори Ауянтепуі), де іскрилися шматки кварцу, які він здалеку прийняв за блиск алмазів. При посадці літак був пошкоджений, шасі лопнуло і льотчик з дружиною Марі і двома компаньйонами 11 днів спускався вниз. Їх важку подорож прославило найбільший в світі водоспад.

Водоспад Анхель (Salto Ángel по іспанськи) був названий на його честь, саме так по іспанськи читається прізвище Ейнджел (Angel англійською). У 1994 році список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО поповнився найвищим в світі водоспадом Анхель разом з Національним парком Канаима, де він розташовується. Нещодавно, під приводом боротьби з космополітизмом найвищий в світі водопад Анхель був перейменований в Керепакупаі-міру (Kerepakupai-merú). Керепакупаі-міру - одне з його місцевих індіанських назв. Так в 2009 р президент Венесуели Уго Рафаель Чавес Фріас помстився американцям. Дійсно, ще в 1912 р Ернесто Санчес Ла-Крус, який досліджував Венесуелу згадав цей водоспад, хоча не став публікувати його відкриття офіційно.

Всі найвищі водоспади світу очолюються водоспадом Анхель, який визнано славиться своєю красою. Вода найбільшого в світі водоспаду починає своє падіння прямо з хмар, адже його висота 979 метрів (на 1949 рік, сьогодні інші дані 1054 м.), Тобто кілометр. Він живиться водами річки Карро (притока річки Карроном). Вільно падаюча вода стікає з найбільшою в Венесуелі гори Ауянтепуі ( «гора диявола»). Через те, що схил гори складається з м'яко червоного пісковику, річка порізала його і падіння води починається з ущелин на 50 метрів нижче краю гори Ауянтепуі. А завершує своє падіння вода в річку Кереп, розбиваючись в дрібний туман, який стоїть на кілька кілометрів навколо.

Чи варто побачити найвищий в світі водопад?


Тим, хто роздумує над тим, чи варто відвідати водоспад Анхель, можу сказати лише: «найвищий водоспад в світі»! коли дивишся на це чудо природи, то розумієш наскільки дрібної комашкою є людина в порівнянні з могутністю сили земного тяжіння. Перебуваючи біля величного венесуельського водоспаду Анхель, розумієш, що закінчиться твоє життя, твої нащадків, а вода цього водоспаду також буде шалено мчати вниз незважаючи на прогрес людства, війни і руйнування.

Найвищий в світі водоспад Анхель вільний до відвідування туристами і є однією з головних визначних пам'яток Венесуели. Водоспад Анхель знаходиться в дикій місцевості і добиратися до нього спочатку потрібно рейсовим літаком. Отримати насолоду від краси найбільшого в світі водоспаду Анхель можна знизу, діставшись по річці, скориставшись послугами численних гідів. А можна побачити найвищий в світі водопад з висоти пташиного польоту на екскурсійному вертольоті. Це видовище буквально перехоплює подих, не пошкодуєте!

Найвищі водоспади світу: №2 Водоспад Тугела (ПАР)

Найвищі водоспади світу: №2 Водоспад Тугела ПАР

Другий у списку найвищих водоспадів світу - водоспад Тугела висотою 914 метрів на східному обриві Драконових гір. Drakensberg в перекладі з німецької означає «драконова гора», знаходиться вона в провінції Квазулу-Наталь, Південно-Африканська Республіка. Води, що дають сили водоспаду - найчистіші, їх можна пити. Загальна довжина річки Тугела, що дає силу другого в світі по висоті водоспаду, 512 км. Її джерело всього в декількох кілометрах від водоспаду Тугела. Обрив витоку водоспаду Тугела взимку (наше літо) часто буває вкритий снігом, а сам водоспад може перетворитися в лід. На відміну від інших найвищих водоспаду в світі, водоспад Тугела п'ятиступінчастий, що поблизу виглядає дуже незвично і привабливо. Найвищий каскад висотою 411 метрів.

Водоспад Тугела, поступається по висоті тільки найбільшому в світі водоспаду Анхель, виглядає красиво в будь-який час року і при будь-якій погоді, навіть блищить на сонці. Найкраще його дивитися після сильного дощу, коли 15-метровий потік стає більш помітним і переливається всіма кольорами веселки. Туристам доступні два основні маршрути. Перший коротше і займає 5 годин пiшки: від автостоянки з коротким підйомом до вершини і далі, по двом підвісним містках. Другий маршрут починається з семикілометрового підйому по ущелині, потім підвісний місток приведе цікавих туристів до підніжжя другого в світі найвищого водоспаду в світі.

Найвищі водоспади світу: №3 Водоспад «Три сестри» в Перу

Найвищі водоспади світу: №3 Водоспад «Три сестри» в Перу

Третій за висотою з «Топ-10: Найвищі водоспади світу» названий «Три сестри» (Three Sisters Fall) через свого незвичайного побудови. Третій за висотою в світі водопад «Три сестри» (по спанскі Cataratas las Tres Hermanas) заховався в глибині дрімучих лісів маленької країни. Похвалитися його наявністю може регіон Аякучо в Перу. Водоспад «Три сестри» довго переховувався від цивілізації. Світова наука тільки недавно збагатилася відомостями про це найвищому в Перу водоспаді. Фотографи відкрила його групою, коли робили фотосесію іншого перуанського водоспаду - Катарата, який розташований поруч і втричі нижче (267 метрів заввишки). Потік водоспаду складається з трьох окремих ярусів, сумарною висотою 914 метрів. Причому, два з них (верхніх) видно тільки з повітря, а нижній, третій вихлюпується в величезний басейн, захований серед височенних 30-метрових дерев.

Найвищі водоспади світу: №4 Олоупена, Гаваї

Найвищі водоспади світу: №4 Водоспад Олоупена в США

Водоспад Олоупена (Olo'upena Falls англійською) найвищий водоспад в США і четвертий по висоті з найвищих водоспадів світу. Вулкан Олоупена розташований на північному узбережжі острова Малокаі (Moloka'i). Водоспад висотою 900 метрів стікає по майже вертикальному схилу гори Халоку (Haloku), хоча зазвичай вода вільно летить з висоти. Водоспад Олоупена довгий час переховувався від людей, тому що знаходиться всередині ізольованого вулканічного острівної гірського масиву і оточений високими горами. Навіть зараз, коли водоспад Олоупена широко відомий серед туристів, до нього зручніше добиратися на вертольоті. До сих пір водоспад Олоупена недоступний пішим туристам. Крім, як по повітрю, до нього можна підібратися тільки з боку моря, куди він спрямовує свої води.

Кращий час для відвідин туристами водоспаду Олоупена з листопада по березень в період сезону дощів. Один з найвищих в світі водоспадів, Олоупена доступний для екскурсій, супроводжуваних гідами з катерів, яхт і вертольотів. До уваги численних туристів постає захоплююче дух видовище води плавно стікає в море по вертикальній стіні. А туристам у вітряну погоду видно ще один феномен: води водоспаду Олоупена буквально злітають вгору, підняті в повітря напором повітряного потоку. Всього в 500 метрах поблизу знаходиться восьмий у всесвітньому рейтингу найвищих водоспадів світу: водоспад Пуукаоку, який всього на 60 метрів нижче. А ще ближче, в 300 метрах: водоспад Халоку висотою 700 метрів.

Несправжні фотографії водоспаду Олоупена.

Найвищі водоспади світу: неправильне фото водоспаду Олоупена, насправді це водоспад Папалауа!

Дуже часто в інтернеті публікують фотографії під назвою водоспад Олоупена, що демонструють мальовничу долину з потоками водоспадів, оточених з трьох сторін горами. Це фото не належить водоспаду Олоупена, а демонструє мальовничий водоспад Папалуа (Papalaua Falls) висотою всього 500 метрів. Справжній водоспад Олоупена виливається по зовнішній стороні гори прямо в море.

Найвищі водоспади світу: №5 Умбілла, Перу

Найвищі водоспади світу: №5 Умбілла, Перу

Другий за висотою в Перу і п'ятий у світі - водоспад Юмбілла (Умбілла, англійською Yumbilla, а на мові індіанців Кечуа Yumbillo). Водоспад Умбілла розташований в районі перуанської Сельви. Висота водоспаду - 870 метрів. Однак, перуанський національний географічний інститут наполягає на цифрі - 895,4 метра. Потік води одного з найбільших в світі водоспадів починається з під землі. Його джерело: печера Сан Франциска, протяжність вивченої частини якої близько 250 метрів.

Цей водоспад є багаторівневу систему, в якій є чотири великих спуску. Правда, багато фотографів змогли відобразити 5 каскадів водоспаду Умбілла. Юмбілла розглядається урядом Перу як один з об'єктів, який буде входити в дводенну екскурсію по найбільшим водоспадів цієї країни. Поки екскурсії супроводжують неофіційні гіди, що надають задоволення від відвідування дикої природи з фантастичними видами. В радіусі 7 миль від водоспаду Умбілла знаходиться ще один водоспад Ґокта, висота якого 771 метр.

Найвищі водоспади світу: №6 Віннуфоссен, Норвегія

Найвищий в Норвегії і Європі водоспад Віннуфоссен

Найвищий в Норвегії і Європі водоспад Віннуфоссен знаходиться на річці Вінну, що і визначило його назву (по норвезьких Vinnufossen значить водоспад на річці Вінну). Водоспад Віннуфоссен знаходиться біля села Сунндалсёра (на схід від нього). Загальна висота найвищого водоспаду в Європі 860 метрів. У водоспаду Віннуфоссен кілька рівнів. Джерело водопостачання водоспаду Віннуфоссен - льодовик Віннуфона (Vinnufonna). Цей льодовик дає початок річці Вінну, що стікає по горі Віннуфіелле (Vinnufjellet) у вигляді водоспаду Віннуфоссен. цікаво, що в сучасному норвезькому мові немає слова Вінну, яке входить в назви льодовика, гори, річки і водоспаду. Лінгвісти схиляються до думки, що слово vinnu походить від старовинного скандинавського слова робота. На сучасному ж норвезькому робота означає arbeid.

Найбільша висота вільного падіння води з найбільшого в Норвегії і Європі водоспаду Віннуфоссен - 420 метрів. Далі води Вінни впадають в річку Дріва (Driva). Туристи для перегляду віддають перевагу більш відомий і видовищний водоспад Мардалсфоссен (Mardalsfossen), який на 200 метрів нижче, але повноводні. Він є класичним водоспадом, що стікає в U-подібну долину і утворює озеро Айкесдалсвотн (Eikesdalsvatn).

Найвищі водоспади світу: №7 Балайфоссен, Норвегія

Найвищі водоспади світу: №7 водоспад Балайфоссен (Baläifossen Falls)

Другий за висотою в Норвегії водоспад Балайфоссен (Balai Fossen, Baläifossen Falls) розташовується біля фьорда Осафьорд (Osafjord або Osafjorden) в муніципалітеті Ульвік (Ulvik) в фюльке Хуралан (Hordaland). Водоспад Балайфоссен має висоту 850 метрів і складається з 3 каскадів з висотою найвищого в 452 метра. Джерелом водопостачання водоспаду Балайфоссен є струмок Бала, поповнюваний талими водами. У краю долини, куди спускаються води гірського водоспаду Балайфоссен заснувався містечко Оса. Звичайний потік становить до 6 метрів в ширину в більш теплий ніж зазвичай рік може перетворитися в мляво поточну цівку, що оголяє кам'яне ложе одного з найвищих водоспадів планети.

Водоспад Балайфоссен не дарують туристи з-за його малого водопотоку, який в найспекотніші дні може практично припинитися. У теплі місяці вузький каскад другого по висоті в Норвегії водоспаду Балайфоссен перетворюється в непомітну цівку. Мінлива природа водоспаду Балайфоссен пояснюється його слабким джерелом. Водоспад наповнюється тануть снігами з навколишніх високих гір. Отже, зовнішній вигляд, швидкість потоку і загальне враження від водоспаду Балайфоссен непостійні і міняються з сезону в сезон, з року в рік. Відвідайте цей водоспад в липні, і ви можете провести свою подорож, дивлячись на сухе кам'яне русло величезного водоспаду. Існування одного з найвищих в Європі водоспадів загрозливо залежить від потепління клімату. Систематичне зменшення снігового покриву нижче рівня, необхідного для поповнення водоспаду до осінніх місяців може призвести до повного його зникнення.

Найвищі водоспади світу: №8 Пуукаоку, США

Найвищі водоспади світу: №8 Пуукаоку, США

Водоспад Пуукаоку (Pu'uka'oku) висотою 840 метрів (2,756 футів) не найвищий водоспад в світі, але входить в десятку найвищих в світі водоспадів під номером 8. Водоспад Пуукаоку - диво природи на Гавайському острові вулканічного походження Молокаї (Moloka ' i). Цей острів цікавий тим, що на ньому розташовано 12 (!) Водоспадів, з яких два потрапляють в Топ-10: Найвищі водоспади в світі. Найвищий водоспад на острові Молокаї, Олоупена - перший по висоті в США і четвертий в світі. Самий же маленький водоспад Хаха на цьому невеликому острові всього 240 метрів заввишки. Вода водоспаду Пуукаоку не падає вільно, а рівномірно стікає по схилах, розташованим майже вертикально. Водоспад рідко фотографується, тому що схили навколо нього недоступні для людей. Зростаючі щільно заросли заважають альпіністам і не настільки щільно тримаються на пухкому вулканічному грунті, щоб витримати вагу людини зі спорядженням.

Водоспад можна спостерігати з моря, скориставшись екскурсіями на човні, пропонованими численними туристичними компаніями. Можна наблизитися до водоспаду настільки, що зануришся в туман, від води падає з цього чудового пам'ятника природи. При екскурсіях на вертольоті відкривається ще більш вражаюче видовище. Під час сильних вітрів вода водоспаду Пуукаоку не досягає океану, а здіймається вгору. Це видовище пропускає безліч туристів, які можуть спостерігати водоспад Пуукаоку тільки з катерів і вертольотів. Пересування на них занадто небезпечно в таку погоду.

Найвищі водоспади світу: №9 Джеймс Брюс, Канада

Найвищі водоспади світу: Найвищий в Північній Америці Джеймс Брюс, Канада

Найвищим в Канаді та Північній Америці водоспадом є водоспад Джеймс Брюс (James Bruce Falls) висотою 840 метрів (2,755 футів). Водоспад Джеймс Брюс, що несе номер 9 у всесвітній десятці найвищих водоспадів світу всього на один фут (31 сантиметр) нижче гавайського водоспаду Пуукаоку. Водоспад названий на честь великого мандрівника, шотландця Джемса Брюса, який першим знайшов витоки Блакитного Нілу. Знаходиться водоспад Джеймс Брюс в Канаді. У Британській Колумбії водоспад Джеймс Брюс - лідер переглядів в морському провінційному парку Принцеси Луїзи. Невелика ширина водоспаду (всього 5 метрів) пояснюється тим, що як і всі найвищі водоспади в світі він утворений талими водами. Найбільший водоспад в Північній Америці харчується ясно видними на фотографії снігами на високогірному плато.

Всі найвищі водоспади в світі дуже схожі між собою. однак, Джеймс Брюс відрізняється від більшості з них тим, що у нього не один, два паралельних витоку. Через те, що один з них створено більш низько розташованим і слабким льодовиком, його струмок слабше і пересихає влітку. Ще водоспад джеймс Брюс відрізняє те, що він постійно звивається і повертає свій напрямок серед кам'янистих гірських розломів. Джерело водопостачання водоспаду Джемс Брюс невеликий за загальним водозбору, зате розташований на висоті майже два кілометри, тому загальний потік не дуже змінюється, в залежності від сезонних змін.

Водоспад Джеймс Брюс найбільш сприятливий для відвідування туристами дощовою зимою або восени, він виглядай найбільш повноводо. Його складно розглянути цілком з нижньої частини, куди туристи зазвичай підпливають на човнах. Зручніше розглядати і фотографувати водоспад Джеймс Брюс з довколишніх пагорбів. крім того, тут же в парку Принцеси Луїзи туристи можуть бачити більше десятка менш високих водоспадів. Звичайно навіть це не може залучити стільки ж туристів, скільки приїжджає подивитися на найвідоміший в Канаді водоспад на річці Ніагара. Ніагарський водоспад щорічно відвідують 25 мільйонів чоловік.

Найвищі водоспади світу: №10 Браун, Нова Зеландія

Найвищі водоспади світу: №10 Браун, Нова Зеландія

Найвищий в Новій Зеландії водоспад Браун (Browne Falls) був відкритий на острові Південний Віктором Карліле Брауном в 1940 році. Відкриття десятого в списку найбільших водоспадів світу відбулося під час аерофотографірованія і обезсмертив звичайного льотчика. Сьогодні цей водоспад входить в Національний парк Фьордланд, розташований на острові Південний, Нова Зеландія. Джерелом водоспаду Браун є невелике гірське озеро (до речі, теж відкрите Брауном і його іменем Тараса Шевченка) в південній частині острова. Сам водоспад оточений субтропічним вічнозеленим лісом, що складається, в основному, з дерев каурі 50-метрової висоти і 6-метпровой ширини. Ширина водоспаду складає 12 метрів. Не дивно, що водоскид цього потужного водоспаду досягає до 14 кубометрів води в секунду. Але це в ті місяці, коли його наповнення водою максимально. А звичайний витрата води близько 3 кубічних метрів в секунду. Вода найбільшого водоспаду в новій Зеландії заспокоюється в фіорді затоки Арм.

Водоспад Браун - єдиний з десятки найвищих в світі водоспадів, який утворений гірським озером, а не тануть льодовиками, снігом або струмками. Саме це зумовлює найбільший серед найвищих водоспадів виліт. Вода, що падає з водоспаду Браун пролітає по вертикалі 836 метрів, а по горизонталі цілих 1130! Напір води з гірського озера Браун дає можливість воді не падати під кутом близьким до 90 градусів, а вилітати вперед під сорокадвух-градусним кутом. Особливості гірського масиву такі, що водоспад Браун - однокаскадний. Найвищий перепад водоспаду Браун довжиною 244 м.

Чи варто побачити найвищий в світі водопад?

Новости