Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як роблять машини в Казахстані? Блог-тур на завод

В один зовсім звичайний робочий день, у мене задзвонив телефон: "Здрастуйте Бахит, мене звуть Юлія, з компанії БІПЕК Авто. Ми б хотіли запросити вас в прес-тур на наш новий завод в Усть-Каменогорську. Ви будете проживати на гірськолижному курорті "Нуртаєм", тому можете взяти з собою одяг для катання по схилах ", - коротко якось так.
Я, знаєте, поїздками і запрошення не розпещені, та й машини і така велика компанія сама по собі якось викликає інтерес. "Ок. їжу, спасибі за запрошення "

В аеропорту з інтересом вдивлялася в обличчя людей, намагаючись вгадати своїх або
Як потім з'ясувалося учасників прес-туру з Алмати було 17 чоловік. Всі журналісти і один блогер, я :)

Я зрозуміла, що поїздка буде вкрай веселою, коли після прильоту в Усть-Каменогоскій аеропорт я усвідомила, що "моя" група поїхала без мене. Не беріть з собою великий багаж в короткі поїздки. Хоча так, так роблю тільки я. А потім, коли все з ручною поклажею несуться в місто, я сиджу ще як мінімум 15 хвилин, чекаючи багажу.
Але не страшно, за мною потім надіслали окрему машину, так що є в цьому свої плюси =)

Завод.
Мене доставили в центр продажів БІПЕК Авто, звідки вже повноцінної групою ми попрямували на завод зі складання легкових машин Азія Авто. Після невеликої презентації про роботу заводу за останні роки, плани і важливих цифрах, ми спустилися в цех, щоб побачити своїми очима, як збирають машини.

Про завод Азія Авто

Введено в експлуатацію в 2002 році.
Входить до трійки найбільших підприємств машинобудівної галузі Казахстану. За результатами 2013 року на частку АТ «АЗІЯ АВТО» довелося 83% всіх легкових автомобілів, вироблених в країні.

Що випускають? Lada (Renault-Nissan-АвтоВАЗ), ŠKODA (Volkswagen Group), Chevrolet (General Motors) і KIA.

Рівень казсодержанія для автомобілів сьогодні досягає 31%.
Колектив підприємства - понад 1 тис. Працівників
У 2013 році «АЗІЯ АВТО» поставив пілотну партію автомобілів Chevrolet на російський ринок.
У 2013 році було вироблено 31007 автомобілів на суму 101,4 млрд. Тенге. (Це кращий результат в історії підприємства).
Лідируюче місце за обсягами випуску зайняв бренд Chevrolet. В цьому ж році було випущено 9 566 автомобілів американської марки.
8 759 машин KIA.
Випуск автомобілів Lada і ŠKODA досяг 6 953 і 5 729 од. відповідно.

Найбільш продаваною маркою казахстанської збірки стала KIA. Автомобілі цього бренду вважали за краще 8 179 казахстанців.

прем'єри 2014
- оновлений кросовер ŠKODA Yeti;
- спортивна версія ліфтбек і універсала ŠKODA Octavia;
- прем'єра нового покоління Fabia;
- радикально оновлений кросовер KIA Soul;
- нове покоління позашляховика KIA Sorento і мінівен KIA Carnival.

Отже, ми спустилися в цех, найголовніший і найбільший. Екскурсію з роз'яснювальною лекцією нам проводив Ерік Сагимбаев - президент Азія Авто. Нам видали навушники, щоб краще чути мова наших супроводжуючих.

Якщо чесно, часу для того щоб запам'ятати всю інформацію і зробити гарні знімки було мало.

Якщо чесно, часу для того щоб запам'ятати всю інформацію і зробити гарні знімки було мало

На заводі з виробництва машин я була вперше. Чомусь здавалося все трохи брутальне і страшніше. На ділі ж: ідеальна чистота, зелений підлогу і багато світла. Ну, і звичайно, багато нових ідеальних машин.

Ну, і звичайно, багато нових ідеальних машин

Відчуття від созірцанія нових машин - збуджує. Все-таки немає нічого приємнішого сідає за кермо по справжньому свого авто, бути першим , так би мовити.

Новий завод "Азія Авто Казахстан"

Метою даного блог туру було познайомити журналістів і блогерів з процесом будівництва нового заводу повного циклу "Азія Авто Казахстан". Туди ми приїхали на другий день нашого туру. Спочатку прослухали лекцію про ТБ, потім вирушили на будівельний майданчик.

Це найбільший об'єкт промислового будівництва в регіоні за весь період незалежності. Для будівництва майбутніх потужностей на території Усть-Каменогорськ виділена ділянка загальною площею 523 гектара, що еквівалентно розмірами 745 футбольних полів. На цьому майданчику розміститься виробничий комплекс загальною площею 262 тисячі квадратних метрів.

Завод буде введений в експлуатацію до 2015 року.

Запуск другої черги забезпечить зварювання, фарбування, складання автомобілів і виробництво автокомпонентів в обсязі до 120 тисяч автомобілів.

Обсяг виробництва в перші сім років після запуску складе близько 500 тис. Автомобілів з сумарним оборотом до $ 6 млрд.

Поки ж, дивитися було особливо нема на що. Не дивно - будівництво почалося тільки в листопаді 2013. У першу чергу зараз будують гуртожиток для работніковзавода.

Ціни, раcсрочка, кредити.

Під час всього блог туру я вела онлайн трансляцію в своїх соц мережах, і більшість коментарів було відносно цін. Воно і зрозуміло, в зв'язку з останніми подіями (девальвація) придбати машину стало трохи складніше колишнього, і ціновий критерій - стає найголовнішим.

Що обіцяють?

Розстрочка 0% на 4 роки
Існує ще система клубної картки, яка дає безкоштовне тех. обслуговування 1 і 2. І 20% знижки на оригінальні запчастини.

В принципі непогано, але це все.

Відносно девальвації і зміни цін для тих, хто брав авто в розстрочку і в кредит:

Питання від журналіста:

Вчора компанія SsangYong зробила таку заяву, що вони не будуть піднімати ціни на авто, відповідно, питання до вас, чи будете ви підіймати ціну, як? Ми розуміємо, що ви купуєте запчастини звичайно за долари. І дуже багато людей в интеренете задають питання: «я оплатив за машину 10%, як мені тепер бути? Чи віддадуть машину за колишньою ціною? »Поясніть, будь ласка, як ви чините в такій ситуації?

»Поясніть, будь ласка, як ви чините в такій ситуації

Анатолій Балушкина, голова Ради директорів Групи Компаній «БІПЕК АВТО - АЗІЯ АВТО»:
- Все відносини насправді регламентовані договірними зобов'язаннями. За будь-якого приводу складено договір. У нас позиція була така, що ті клієнти, які внесли передоплату 40% - ціна не змінюється, 10% - ціна змінюється. Ми залишилися в договірному поле. І я вам скажу, що ми втратили за передоплатами 2 800 000, але, тим не менше, від зобов'язань не відмовилися. Там, де 10% - ми пропонували зарахувати внесені гроші за старою ціною, а решту суми перерахувати за новим курсом. Ніяких чудес ми придумати не могли. Додатково вам скажу, ми втратили гроші при оформленні машин в кредит. Так як машини продаються в кредит близько 50%. Система застави побудована так, що людина отримує техпаспорт, а потім тільки схвалення від банку. Тому у нас по кредитах теж створилася ситуація, коли ми втратили досить серйозну суму. Тому що ми не отримавши гроші від банку, виписаний документи на машину і людина вже стає власником. Нам нічого не залишалося, як прийняти гроші за старим курсом. Інакше ми входили в глухий кут. Всі разом у нас вийшло близько 5 000 000 ... на жаль, доларів.

Ержан Манді, Генеральний директор АТ «АЗІЯ АВТО Казахстан»:
- Справа в тому, що потрібно розуміти масштаб питання. Щодня Група Компаній продає близько трьохсот автомобілів, половина з них продається в кредит. Кілька днів роботи компанії, це близько 1 000 автомобілів, які перебували в процесі роботи з оформлення позики. Це великий обсяг і в цьому сенсі величина втрат, звичайно ж, значна. Але вона не є якоюсь там понад ...

Анатолій Балушкина, голова Ради директорів Групи Компаній «БІПЕК АВТО - АЗІЯ АВТО»:
- Дивіться, оборот компанії за минулий рік склав три мільярди. Зрозуміло, що у нас були залишки на рахунках, але ми їх фактично не тримаємо, ми виконуємо свої бюджетні зобов'язання, внутрішній бюджет мається на увазі, плюс зрозуміло податки. Тому залишки по рахунках, як ми зорієнтувалися, у нас тільки поточні борги: залізницею, по електроенергії, ще якісь питання. Тому залишки на рахунках у нас не постраждали, а то що ми не змогли їх відконвертирувати, ми їх віддали за поточними платежами, які необхідно робити. Зрозуміло, що обороти компанії великі. Компанія на добу витрачає близько тих же трьох-чотирьох-п'яти мільйонів доларів на добу. Це все стосується обороту. Питання по втратах, за своїми договірними зобов'язаннями, та вони виникли, але що зробиш, довелося закрити. Я думаю, добре, що це було не в березні, тому що ми тоді б уклали купу тендерних договорів і там було б веселіше. На щастя, тендери у нас не встигли. Як ми між собою пожартували, з тендерами було б все набагато гірше.
Що стосується цін: відразу ж після обіду ми відкоригували цінник на 20%. І на відміну від інших компаній ми не ходимо ні вправо ні вліво. Зараз дивляться всі на нас, тому що ми все-таки по січню склали 60% ринку, за підсумками року 53% ринку. Давайте подивимося, хто зафіксував ціни відразу - це Toyota, Mitsubishi, ми. Всі інші, мабуть, в силу своєї ситуації, що склалася, фінансової, поточної, були змушені робити якісь кроки. Комусь потрібно було платити за залізницю терміново, кому-то, наприклад, хтось був зав'язаний за зобов'язаннями перед партнерами.

"Нуртаєм"

Про місце нашого пребиваенія хотілося б сказати пару приємних слів. Щоразу дізнаючись краси нашої країни дивуєшся, як багато чого ти не знав. Гірськолижний курорт "Нуртаєм" - затишне містечко в 35 км від Усть-Каменогорськ, оточене лісом, з шикарними затишними VIP будиночками і котеджами, рестораном російської кухні, і, власне, гірськолижної трасою в 2 км.

Я цілеспрямовано їхала в цю поїздку покататися (* навчитися кататися) хоч на чому небудь. Але в останній момент злякалася. Насправді я забула рукавички.
Зате всіх, що не катаються відвезли на епічність машинці під назвою ратрак вгору по схилу в кафе, попити чаю. З вікон кафе було видно спуск і освітлена траса.

Люди. Організація.

Ясна річ, коли запрошують блогерів і журналістів все робиться на рівні, ми каста людей, яких зустрічають з особливим гостинністю. Але знову ж таки, це таке негласне правило.
Я була приємно здивована дуже хорошою і злагодженої організацією цього блог туру. Познайомилася з директором Департаменту соціальних комунікацій

Групи компаній "БІПЕК АВТО - АЗІЯ АВТО", яка як виявилося вже дуже давно читає мене в тві, а я рекомендую до прочитання її - Роза Байгазанова @RozaBaygazanova . Вона мені розповіла про те, що все відгуки в інтернеті моніторить клієнтська служба.

Приємні Юлії з прес-служби Біпека навіть вислали на розшифровку двогодинний прес-конференції. Ті, хто в темі, розуміють який це подарунок для Журик.

Загалом, спасибі за запрошення. Це було цікаво і весело!

* всі цифри були надані прес-службою "Біпек Авто"

Піст не проплачений, в основу настільки докладного написання лягли хороші враження від поїздки і спілкування з людьми.

Наскільки я знаю, всі питання, які виникнуть у вас щодо Біпек Авто без відповіді не залишаться, клієнтська служба відповість.

Що випускають?
Що обіцяють?
І дуже багато людей в интеренете задають питання: «я оплатив за машину 10%, як мені тепер бути?
Чи віддадуть машину за колишньою ціною?
»Поясніть, будь ласка, як ви чините в такій ситуації?

Новости