Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

10 країн, які складно знайти на карті

  1. 10 Гренада 344 кв. км
  2. 9 Мальдівські острови 298 кв. км
  3. 8 Сент-Кітс і Невіс 261 кв. км
  4. 7 Маршаллові острови 181 кв. км
  5. 6 Ліхтенштейн 160 кв. км
  6. 5 Сан-Марино 61 кв. км
  7. 4 Тувалу 26 кв. км
  8. 3 Науру 21,3 кв. км
  9. 2 Монако 2,02 кв. км
  10. 1 Ватикан 0,44 кв. км

На світовій політичній мапі світу існує близько 250 офіційно визнаних незалежних держав. Серед них зустрічаються могутні держави, що володіють значним вагою в різних міжнародних організаціях і беруть активну участь в житті інших держав. Як правило, ці держави є найбільшими країнами в світі і мають досить великою площею (наприклад, Росія) і кількістю населення (Китай). Поряд з країнами-гігантами, існують і зовсім маленькі держави. Незважаючи на те, що вони займають дуже малу територію (площа країни не перевищує 500 км2), а кількість проживаючих в них людина, можна порівняти з населенням невеликого міста, проте, деякі з цих найменших країн світу відіграють дуже важливу роль. До таких, наприклад, належить держава Ватикан - релігійний центр всіх католиків, на чолі якого стоїть Папа Римський. Як ви вже здогадалися, сьогодні ми підготували рейтинг Топ 10 найменші країни в світі. Основним критерієм розподілу місць в рейтингу служить площа території, яку займає країна.

10 Гренада 344 кв. км

Основна мова: Англійська Столиця: Сент-Джорджес Кількість населення: 89,502 тис Основна мова: Англійська Столиця: Сент-Джорджес Кількість населення: 89,502 тис. Чол. ВВП на душу населення: $ 9,000 Відкриває рейтинг найменших держав у світі - Гренада - острівна держава з конституційною монархією. Знаходиться в Карибському морі. Вперше було відкрито Колумбом, в 14 столітті. В сільськогосподарському секторі вирощуються банани, цитрусові, мускатний горіх, які згодом експортуються в інші країни. Гренада є офшорною зоною. Завдяки наданню офшорних фінансових послуг скарбниця країни щорічно поповнюється на $ 7,4 млн.

9 Мальдівські острови 298 кв. км

Основна мова: Мальдівський Столиця: Мале Кількість населення: 393 тис Основна мова: Мальдівський Столиця: Мале Кількість населення: 393 тис. Чол. ВВП на душу населення: $ 7,675 Мальдівська Республіка розташована на архіпелазі, який складається більш ніж з 1100 острівців, в Індійському океані. Мальдіви є одним з кращих курортів в світі, тому, поряд з рибальством, основну частку економіки становить сфера обслуговування (близько 28% ВВП). Тут є всі умови для прекрасного відпочинку. Чудова природа з м'яким кліматом. Велика кількість різних видів тварин, серед яких майже не зустрічаються небезпечні види. Наявність красивих підводних печер, що простягаються уздовж всього архіпелагу, які стануть справжнім подарунком для туристів захоплюються дайвінгом. Цікавий факт: При такому скупченні островів немає жодної річки або озера.

8 Сент-Кітс і Невіс 261 кв. км

Основна мова: Англійська Столиця: Бастер Кількість населення: 49,8 тис Основна мова: Англійська Столиця: Бастер Кількість населення: 49,8 тис. Чол. ВВП на душу населення: $ 15,200 Сент-Кітс і Невіс - федерація, розташована на двох однойменних островах, на сході Карибського моря. За розмірами території та кількістю населення - це держава є найменшою країною західної півкулі. Клімат - тропічний. Завдяки чому, на островах, дуже багата флора і фауна. Основна галузь, що дає більшу частину надходжень до скарбниці - туризм (70% ВВП). Сільське господарство розвинене слабо, в основному вирощується цукрова тростина. Для модернізації сільського господарства і промисловості в країні була запущена програма - "Громадянин за інвестиції", завдяки якій можна отримати громадянство, заплативши $ 250-450 тис. Цікаво: громадянство в цій країні має Павло Дуров (творець соцмережі ВКонтакте).

7 Маршаллові острови 181 кв. км

Основна мова: маршалійською, англійська Столиця: Маджуро Кількість населення: 53,1 тис Основна мова: маршалійською, англійська Столиця: Маджуро Кількість населення: 53,1 тис. Чол. ВВП на душу населення: $ 2,851 Сьому позицію рейтингу топ 10 найменші держави в світі займають Маршаллові Острови (республіка), що знаходяться в Тихому океані. Країна розташована на архіпелазі, до складу якого входить 29 автол 5 островів. Клімат на островах різний, від тропічного - на південних, до напівпустельного - на північних. Флора і фауна була значно змінена людиною, в тому числі, сильний вплив зробили ядерні випробування, проведені США в 1954 році. Тому на островах практично не зустрічаються характерні для цієї місцевості види рослин, натомість були висаджені інші. Головним сектором економіки є сфера послуг. Продукція, вироблена в сільському господарстві, в більшій частині, використовується для власних потреб усередині країни. У країні досить низькі податки, що дозволяє створити офшорну зону. Через нерозвинену інфраструктуру і високих цін на транспорт (переліт на острови), туризм перебуває на початковій стадії розвитку.

6 Ліхтенштейн 160 кв. км

Основна мова Німецька Столиця: Вадуц Кількість населення: 36,8 тис Основна мова Німецька Столиця: Вадуц Кількість населення: 36,8 тис. Чол. ВВП на душу населення: $ 141,000 Князівство Ліхтенштейн знаходиться в Західній Європі, межує зі Швейцарією і Австрією. Хоча ця держава посідає маленьку площу, воно дуже красиво. Чудові гірські пейзажі, тому що країна знаходиться в Альпах, також в західній частині держави протікає найбільша річка Європи - Рейн. Князівство Ліхтенштейн - технологічно розвинена держава. У країні працюють підприємства точного приладобудування. Також, Ліхтенштейн - один з найбільших фінансових центрів світу, з високорозвиненою сферою банківських послуг. У країні дуже високий рівень життя і добробуту. За ВВП на душу населення ця держава посідає друге місце в світі, після Катару, з сумою в 141 000 тис. Дол. Ліхтенштейн є яскравим прикладом того, що навіть одна з найменших країн в світі може існувати гідно і займати вагоме місце в світовій політиці та економіці.

5 Сан-Марино 61 кв. км

Основна мова: Італійська Столиця: Сан-Марино Кількість населення: 32 тис Основна мова: Італійська Столиця: Сан-Марино Кількість населення: 32 тис. Чол. ВВП на душу населення: $ 44,605 ​​Республіка Сан-Марино розташована в південній частині Європи і з усіх боків межує з Італією. Сан-Маріно не тільки одна з найменших країн світу, а й найстаріше Європейська держава (що утворилося ще в 3 столітті). Ця країна знаходиться в гірській місцевості, 80% території лежить на західному схилі гори Монте-Титано. Старовинні будівлі і сама гора Монте-Титано відноситься до об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Основа економіки - виробництво, яке дає 34% ВВП, також, важливу роль відіграє сфера послуг і туризм.

4 Тувалу 26 кв. км

Основна мова: Тувалу, англійська Столиця: Фунафуті Кількість населення: 11,2 тис Основна мова: Тувалу, англійська Столиця: Фунафуті Кількість населення: 11,2 тис. Чол. ВВП на душу населення: $ 1,600 Держава Тувалу розташоване на скупченні атолів і островів (всього їх 9) і знаходиться в Тихому Океані. Клімат в цій країні тропічний, з яскраво вираженими сезонами - дощів і посух. Нерідко, через острова проходять руйнівні циклони. Рослинний і тваринний світ цієї держави досить мізерний і представлений в основному завезеними на острови тваринами - свині, кішки, собаки і рослинами - кокосові пальми, банани, хлібне дерево. Економіку Тувалу, як і інших країн Океанії, в основному складають державний сектор, і в незначній мірі сільське господарство і риболовство.Также, Тувалу відноситься до числа найбідніших країн у світі.

3 Науру 21,3 кв. км

Основна мова: Англійська, науруанский Столиця: Немає (Уряд перебуває в окрузі Ярен) Кількість населення: 10 тис Основна мова: Англійська, науруанский Столиця: Немає (Уряд перебуває в окрузі Ярен) Кількість населення: 10 тис. Чол. ВВП на душу населення: $ 5,000 Республіка Науру знаходиться на кораловому острові в Тихому океані. Науру займає третє місце рейтингу найменших за площею країн в світі, при цьому, є ще й найменшої республікою в світі і самим маленьким державою в світі, якщо не брати до уваги країни Європи. У цій країні немає столиці, що, також, робить її унікальною. Клімат на острові досить жаркий, з високою вологістю повітря. Однією з основних проблем цієї країни є дефіцит прісної води. Так само, як і на Тувалу, флора і фауна дуже мізерна. Головним джерелом поповнення скарбниці довгий час був видобуток фосфоритів (в ті роки країна ставилася до найбагатших держав світу із високим ВВП), але з 90-х років рівень видобутку почав знижуватися, а з ним і добробут населення. За деякими оцінками, запасів фосфатів повинно було вистачити до 2010 року. До того ж, розробки фосфоритів завдали непоправної шкоди геології і екосистемі острова. Туризм не розвинений, на увазі сильної забрудненості країни.

2 Монако 2,02 кв. км

Основна мова: Французький Столиця: Монако Кількість населення: 36 тис Основна мова: Французький Столиця: Монако Кількість населення: 36 тис. Чол. ВВП на душу населення: $ 16,969 На другій сходинці в топ 10 найменших країн в світі розташувалася крихітна країна - Князівство Монако. Напевно, багато хто чув про цю державу, завдяки місту Монте-Карло і його знаменитим казино. Знаходиться Монако поруч з Францією. Також, любителям спорту, зокрема автогонок, ця країна відома через проведеного тут чемпіонату Форули-1 - "Гран-прі Монако". Туризм є одним з головних джерел доходів держави, поряд з будівництвом і продажем нерухомості. Також, через те, що в Монако дуже низькі податки і існує сувора гарантія банківської таємниці, тут охоче зберігають свої накопичення заможні люди з усього світу. Примітно: Монако - єдина держава, в якому кількість регулярних військ (82 особи) менше, ніж у військовому оркестрі (85 осіб).

1 Ватикан 0,44 кв. км

Основна мова: Італійська Форма правління: Абсолютна теократична монархія Папа Римський: Франциск Кількість населення: 836 чол Основна мова: Італійська Форма правління: Абсолютна теократична монархія Папа Римський: Франциск Кількість населення: 836 чол. Ватикан - лідер нашого рейтингу, є найменшою країною в світі. Це місто-держава розташований всередині Риму. Ватикан - резиденція вищого керівництва римсько-католицької церкви. Громадянами цієї держави є піддані Святого Престолу. Ватикан має некомерційну економіку. Основну частину коштів бюджету складають пожертви. Також, грошові надходження в казну йдуть з туристичної сфери - оплата відвідування музеїв, продаж сувенірної продукції тощо Ватикан відіграє значиму роль у врегулюванні воєнних конфліктів, закликаючи до збереження миру. Існує думка, що найменша країна в світі - це Мальтійський орден, площею 0,012 км2, тому що він має всі необхідні атрибути, щоб називатися державою (свою грошову одиницю, паспорта і т.д.), але його суверенність визнана не всіма членами світової спільноти. Найменша країна Євразії - Ватикан - 0,44 кв.км. Найменша країна Африканського континенту - Сейшельські Острови - 455 кв.км. Найменша країна Північної Америки - Сент-Кітс і Невіс - 261 кв.км. Найменша країна Південноамериканського континенту - Сурінам - 163 821 кв.км.

джерело: top10a.ru

Новости