Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Море десь поруч: як дитячі табори в Світлогорську до літа готуються

У четвер калінінградських чиновники відвідали належить місту дитячий табір ім. Гайдара в Світлогорську, щоб подивитися, як його керівництво справляється з підготовкою до літньої оздоровчої кампанії, до старту якої залишилося менше 3 місяців. До них приєднався і кореспондент «Нового Калінінграда.Ru».

«Яка подушечка! А яке ковдрочку! »- з ніжністю дивиться на червоне« під оксамит »покривало на дитячому ліжечку глава комітету соціальної політики Ганна Апполонова.

«Все гіпоалергенні, - гордо киває директор табору ім. Гайдара Олександр Прохорчік. - Ортопедичні вставки ».

Два наведених в порядок корпусу колишнього табору ім. Білоусова ( «демобілізований» пару років тому Міністерством оборони і приєднаний до табору ім. Гайдара) розраховані на те, щоб приймати по 150 чоловік в кожну з чотирьох змін. Таким чином, за літо тут можуть відпочити близько 560 хлопців.

Ще один корпус, розрахований на 30 місць, готується увійти в «цивільний» лад до літа - за зиму встигли доробити дах і фасад, зараз там йдуть внутрішні роботи. Спільними зусиллями об'єднані табору ім. Гайдара повинні прийняти 1648 юних калінінградців.

Дитячий відпочинок цього літа подорожчає . Путівка в заміський табір тепер обійдеться мінімум в 12,6 тис рублів (у 2015 році було 11 тис 760), в оздоровчий табір з денним перебуванням - мінімум в 2,1 тис рублів (проти 1 тис 995 в 2015-му).

У колишнього відомчого табору в запасі ще три корпуси, що дісталися в спадок навіть не від радянських, а ще від німецьких військових (до Другої світової тут, за словами директора табору, був оздоровчий центр для німецьких льотчиків). Але до ремонту цих старих будівель руки поки не дійшли, і коли дійдуть - невідомо.

За зиму тут, проте, встигли зробити багато чого. «У" Гайдара -2 "встановлено відеоспостереження, це близько 12 нових камер, повністю проведено каналізування цього табору і водопровід, який може експлуатуватися в зимових умовах. Кінотеатр ми відновили, адміністративна будівля », - зазначає Прохорчік.

Слабким місцем «Гайдара-2» залишається відсутність власної їдальні, її збираються облаштувати в одному зі старих будинків, але поки діти змушені ходити в «Гайдара-1». Харчоблок там теж не гумовий, так що ця проблема істотно обмежує кількість місць в таборі.

Зате до літа обіцяють облаштувати невеликий критий спортзал. Будівля, яку під нього планується пристосувати, м'яко кажучи, не в найкращому стані - стоячи всередині, можна спокійно насолоджуватися морським пейзажем, тому що одна зі стін просто відсутня.

Морський пейзаж, втім, умовність - по іншу сторону високої «табірної» огорожі - обрив, що веде в бік узбережжя, особливу мальовничість якому надають острівці хмизу.

«Це вже територія Светлогорска, ми тут нічого зробити не можемо», - коментує декадентський пейзаж

Детальніше з можливостями Калінінграда забезпечити літній дитячий відпочинок знайомить інтерактивна карта , Опублікована на сайті комітету за освітою. Зазначені в ній ціни, правда, не актуальні. Їх повинні визначити до квітня, тоді ж планується почати продаж путівок.

Прохорчік. До слова, невелика смужка Светлогорска, «застрягла» між екс-Білоусова і Гайдара не дозволяє двом таборам злитися в один територіально. Вони так і стоять розділені двома парканами з «нейтральною смугою» між ними. «Ось побудують вам тут котедж між таборами. Або ліфт для інвалідів », - нервово посміхаються журналісти.

Неподалік від воріт дитячого табору височить купа металобрухту. «Спуски до моря», - зауважує Олександр Прохорчік, проходячи повз. «Жарт», - вирішують журналісти.

«Не жарт», - розуміють вони, коли нова плитка (роботи по оновленню доріжок в таборі йдуть повним ходом) виводить делегацію до закритих на замок воріт. За ними - піщаний обрив і індустріальний пейзаж. Внизу копошиться важка техніка, палі і будівельні вагончики - йде будівництво променаду.


Відрізаними від узбережжя через будівництво виявилися табору «Юність» і збірна «Гайдара-Білоусова», що втратили і спуски до моря, і ділянки своїх пляжів. «Було раніше добре, вийшов - і відразу море. Але що поробиш, - зітхає Прохорчік. - Після закінчення будівництва ми знову ж зробимо спуски, вже інші. Пляж нам обіцяли насипати на 70 метрів в море. Але спочатку будівельники зроблять, а потім ми зробимо ».

Справи у будівельників променаду йдуть з змінним успіхом , Так що сказати коли саме ці роботи будуть завершені, важко. В анамнезі у променадних починів регіональних влад вже є сумний досвід Зеленоградска. Так що юним мешканцям муніципальних таборів на пляжі доведеться потіснитися.

«Звичайно, поки не будуть завершені роботи з реконструкції, діти не зможуть тут ходити, і ми забезпечуємо їм прохід через наш інший табір," Вогник ", який знаходиться за територією реконструкції променаду, а вже на наступний літній сезон будуть відновлені спуски з боку наших оздоровниць », - пояснила Апполонова. До слова, до «Огонька» від «Гайдара» 12 хвилин бадьорим кроком, так що оздоровча програма хлопців доповниться в цьому році ще й щоденними лісовими прогулянками.

Текст - Алла Сумарокова, фото - Віталій Невар, «Новий Калінінград.Ru»

Новости