Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Воронцовський парк

  1. Воронцовський парк. Крим. На південному березі Кримського півострова в місті Алупка знаходиться...
  2. Історія Воронцовського парку в Криму

Воронцовський парк. Крим.

На південному березі Кримського півострова в місті Алупка знаходиться Воронцовський палац, навколо якого розкинувся шикарний однойменний парк - справжній пам'ятник садово-паркового мистецтва.

Географічні координати Воронцовського парку на мапі Криму - N 44.419655, E 34.055920

Сьогодні, відвідування здебільшого Воронцовського парку, абсолютно безкоштовно. Всього кілька ділянок парку обнесені парканами і за вхід доведеться заплатити 200 руб. Це безпосередньо паркова частина, прилегла до замку і частина виставкового залу, яка розташована з торця будівлі. Паркова частина, прилегла до Воронцовського палацу - перебувати на проти моря (літня тераса), там же перебувати фонтан і знамениті леви охороняють палац. Місце досить таки гарне, а види на море і палац, постійно привертають сюди туристів. А ось найголовніша частина парку, яка знаходитися з права від палацу, повністю безкоштовна. Парк має величезну площу, за мірками Криму, в середньому, що б його обійти, треба 2-3 години. Але прогулянка того варто. Зараз, від первісного вигляду парку, збереглося досить таки не багато, але навіть те що залишилося - вражає.

Історія Воронцовського парку в Криму

Планування і початок розбивки Воронцовського парку збігається з початком будівництва самого палацу (1828 рік). Парк створювався під керівництвом німецького вченого-садівника Карла Кебаха. Воронцовський парк незвичайний тим, що за формою він нагадує амфітеатр, і включає в себе кам'янисту абстрактну суворість і ніжну рослинну витонченість.
Воронцовський парк займає територію близько 40 гектарів, має довжину 1 кілометр, а ширину 500 метрів. Вся ця площа умовно поділена на дві частини: Верхній парк і Нижній парк.

Вся ця площа умовно поділена на дві частини: Верхній парк і Нижній парк

Верхньому парку якраз притаманна та суворість, про яку згадувалося вище. Він розташований на північ від палацу, біля підніжжя Кримських гір. Пам'ятками цього парку є брили і насипу з діабазу - природного матеріалу, поклади якого сконцентровані в самій Алупці, і з якого, власне, був побудований Воронцовський палац. Ці кам'яні формування хаотично розкидані, а одна з конструкцій, що має висоту чотириповерхового будинку, так і називається - «Хаос».
Крім каменів, прикрасою Верхнього парку є фонтан «Трільбі». Існує думка, що так звали собаку власника маєтку. На території цієї частини Воронцовського парку знаходяться три озера: «Дзеркальне», «Лебедине» і «Форельне».

На території цієї частини Воронцовського парку знаходяться три озера: «Дзеркальне», «Лебедине» і «Форельне»

«Дзеркальне» озеро - це природне утворення, що бере свій початок в чистому джерелі води. Воно має практично первозданний вигляд - рука людини не сильно його торкнулася. У центрі «Лебединого» озера знаходиться фонтан, навколо якого плавають білі лебеді. Ще тут знаходиться, так званий, «Місячний камінь». Таку назву це гірське утворення отримало завдяки місячному світлу, відбивається на його поверхні в нічний час. У верхній частині Воронцовського парку розташовані галявини, кожна з яких має свою назву: Сонячна, Каштанова, Контрастна і Платонова.

У верхній частині Воронцовського парку розташовані галявини, кожна з яких має свою назву: Сонячна, Каштанова, Контрастна і Платонова

Нижній парк Воронцовського маєтку виходить безпосередньо до моря і наповнений різноманітною рослинністю. Тут налічують понад 200 її видів, багато з яких були привезені з різних куточків земної кулі. Візитною карткою цієї частини Воронцовського парку безсумнівно є «Левова тераса». Шість скульптур левів, створених з білого мармуру, прикрашають сходи, що ведуть практично до води. Прогулюючись по Воронцовському парку, можна побачити джерело «Чайний будиночок» і два фонтани «Раковина» і «Марія». Останній з них є копією фонтану «Сліз», розташованого в Бахчисараї.
Довгий час Воронцовський парк належав родині Воронцових, а в 1921 році тут був відкритий державний музей, який до сих пір приймає тисячі гостей щороку.

Довгий час Воронцовський парк належав родині Воронцових, а в 1921 році тут був відкритий державний музей, який до сих пір приймає тисячі гостей щороку

Після прогулянки по парку, можна відвідати пам'ятки Алупки або просто прогулятися уздовж моря. Який би Варіант Ви не обрали, враження будуть зашкалювати. Відвідування парку, дуже часто поєднують з відвідуванням Воронцовського палацу і храму Архангела Михайла, але як побудувати свій маршрут, вирішувати Вам.

Воронцовський парк на карті Криму

Новости