Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Воронцовський палац в Алупці: історія замку, опис парку, відгуки, фото всередині і зовні

  1. Де знаходиться Воронцовський палац
  2. З чого побудований, як і історія палацу
  3. Опис парку навколо замку
  4. Відгуки відвідувачів

Приїхавши в Алупку, не можна не відвідати чудовий Воронцовський Палац і не побувати, в навколишньому його унікальному, надзвичайно красивому парку. Неординарність палацу-замку полягає в його оригінальній архітектурі, виконаної в двох абсолютно різних стилях різними майстрами. Краса вражає уяву, зачаровує і викликає почуття прекрасного.

Де знаходиться Воронцовський палац

Розташовується Воронцовський Палац в Криму, в місті Алупка . Конкретне місцезнаходження - підніжжя знаменитої гори Ай-Петрі .

З 1956 р в ньому розташований музей. Оточує палац незвичайний парк, який є пам'ятником садово-паркового мистецтва.

Воронцовський палац на карті Криму:

З чого побудований, як і історія палацу

Знаменитий Воронцовський Палац побудований з діабазу, що видобувається в околицях. У 1783 р, за часів, коли півострів Крим був приєднаний до Росії указом імператриці Катерини ll, почалася історія Воронцовського Палацу.

Посушливу грунт Тавриди жителі засадили незвичайними деревами і кущами. У той же час російські дворяни стали отримувати там землі для будівництва маєтків. Одним з перших отримав великий наділ Ф. Ревеліоті, а в 1823 р продав його генерал-губернатору Воронцову. Незабаром граф М. С. Воронцов їде до Британії (1827 г.) де він проживав в дитячі роки. Там і дозріли його плани щодо будівництва будівлі.

Франческо Боффо з Італії і Томас Харіссон з Британії, який захоплювався неокласицизм, стали першими архітекторами Воронцова. Після смерті Харіссона граф зупиняє будівництво і повністю змінює стиль споруди. Новим архітектором стає Едуард Блор, любитель англійського стилю готика. Палацовий ансамбль за спільним планом графа і архітектора повинен був ідеально виглядати на тлі прекрасного пейзажу Алупки.

Насамперед довго шукали матеріал для зведення фундаменту. Зрештою їм виявився діабаз (долерит). Мінерал мав сіро-зелений колір і незвичайну міцність. Його стали у великих кількостях привозити до місця будівництва. Незабаром був готовий фундамент, який міг витримати потужні навантаження.

Цікаво! На будівництві палацу були зайняті приблизно 60 тис. Кріпаків, для роботи на землі був задіяний саперний батальйон!

Нарешті в 1851 р палац був готовий. Вийшло незвичайне спорудження, яке поєднало два стилю:

  • У північній частині будівлі знаходиться закритий парадний двір, куди є прохід через ворота, вироблені в стилі готики. З цього боку споруду не відрізниш від англійського замку феодала.
  • Південна частина, яка знаходиться з боку моря, виконана у вишуканому східному стилі.

Заслуговує на особливу увагу чудова сходи, Левова тераса.

До кінця війни, в лютому 1945 р в Криму намічалася зустріч представників СРСР, США, Великобританії.

Це цікаво! Англійська делегація разом з Черчиллем перебувала в знаменитому Воронцовському палаці. У цей момент фашисти вирішили його підірвати, але операція не увінчалася успіхом, дуже міцним виявився діабаз.

Як виглядає Воронцовський палац всередині - перегортайте фото-галерею:

Опис парку навколо замку

Пишність замку не тільки в оригінальній архітектурі. Продовженням споруди є дивовижний парк. Він був закладений в 1824 р відомим німецьким садівником К. А. Кебахом. Більше 25 років Карл Антонович становив план парку та висаджував рослини.

У парку висадили величезну кількість дерев. Переважно посаджені були рослини з незвичайною кроною або стволом, цікавими листям. Саджанці були привезені з Японії, Пд. Америки, Середземномор'я, за якими був забезпечений особливий догляд. До сьогоднішнього дня в незвичайному саду росте більше двохсот унікальних рослин.

У парку облаштовано 3 ставка: Верхній, Лебедячий і форелеве.

Цікаво! Для ставка Лебединого було виписано 20 мішків напівкоштовних каменів, які на дні химерно грають при яскравому сонячному світлі.

Лебединий ставок у Воронцовському палаці

За ставками знаходяться 4 галявини дуже схожі на природні: Платановая, Сонячна, Контрастна і Каштанова. За ставками знаходяться 4 галявини дуже схожі на природні: Платановая, Сонячна, Контрастна і Каштанова

Сонячна галявина в Воронцовському палаці

Визначною пам'яткою парку є накинутим хаотично величезні брили діабазу сіро-зеленого кольору, висота яких відповідає висоті 4-поверхового будинку. Назва цього чуда - Хаос. Визначною пам'яткою парку є накинутим хаотично величезні брили діабазу сіро-зеленого кольору, висота яких відповідає висоті 4-поверхового будинку

Кам'яний Хаос в Воронцовському палаці

Парковий ансамбль складають два пейзажних парку. Перший називається Верхній заповнений брилами діабазу і граніту, має печери і кратер недіючого вулкана. Цю навмисність суворості пом'якшують чудові ніжні алеї, який розташовуються в іншому парку - Нижньому. Повітряні алеї як би струмує по схилах. Парковий ансамбль складають два пейзажних парку

Нижній парк Воронцовського палацу

Захоплення цими чудесами нескінченно. Талановитий майстер-садівник створив дивовижну красу, яка є справжньою унікальною '' перлиною '' узбережжя Криму.

Талановитий майстер-садівник створив дивовижну красу, яка є справжньою унікальною '' перлиною '' узбережжя Криму

Найпопулярніше місце Західного берега - селище Оленівка в Криму : Скільки коштує житло, як дістатися і інші корисні факти.

Пам'ятки і екскурсії Фороса: храми, церкви, печери і природа - дивіться тут .

Історія Масандрівського палацу в Криму: http://poravkrym.ru/resorts/south/massandriyskiy-dvorets.html

Відгуки відвідувачів

Миколай
Перший раз в житті побували в Алупці. Сподобалося все: тепле море, міські розваги, пам'ятки. Особливо сподобався цікавий пам'ятник архітектури Воронцовський Палац. Головне, що в ньому якимось чином поєдналися два архітектурні стилі і абсолютно не заважають один одному. Краса, звичайно, незвичайна. Особливо сподобався парк, де росте безліч химерних дерев і чагарників з цікавими формами, різними фарбами листя. Вразив лебединого ставок, де плавають зовсім ручні лебеді, а дно переливається різноманітними кольорами.

Таїсія
Відвідали Воронцовський Палац в Алупці. Дуже красиво і велично. Екскурсовод розповів історію створення. Не дарма працювало стільки людей на будівництві цього палацу, від відомих архітекторів до простих кріпаків. Вийшов чудовий шедевр. Милуватися можна годинами, не помічаючи протягом часу. Безліч терас, цікаві сходи, вражають скульптури левів, дремлящіх і войовничих. Сподобався парк, який створювався понад два десятки років. Скільки праці, терпіння і наснаги було вкладено великим садівником в створення унікального саду. Всім туристам, що приїхали відпочити в Алупку, раджу відвідати Воронцовський Палац. Таку красу мало де зустрінеш.

Відео про історію Воронцовського палацу:

Корисні статті:


Новости