Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Воронцовський палац в Алупці

03.02.2015

територія кримського півострова добре відома безлічі російських туристів. Щорічно велика кількість росіян відвідує цей дивовижний куточок природи. Своїми красотами, територія Криму зобов'язана татарському хану Шагін-Гірея, який свого часу добровільно зрікся свого престолу в Криму, в марно сподіваючись на володіння перським троном. З огляду на небезпечного конфліктного сусіда, Кримський півострів зусиллями Російської імперії перетворився на частину її володінь. Південний берег Криму російська знать швидко облюбувала його через благодатного клімату. І безліч російських аристократів поїхали в Крим, щоб створювати тут палаци, парки і виноградники.
Воронцовський палац в Алупці є одним з найяскравіших пам'яток Кримського півострова. Майже кожен турист, який збирається на відпочинок в Криму , Ставить в своїх планах відвідання Воронцовського палацу. Цей палац є перлиною Криму. Якщо окинути поглядом палац, то виникає відчуття якогось спогади за старими древніми часом, які відомі нам тільки з розповідей і повістей знаменитих письменників. Тут, в приміщеннях палацу знімалися такі знамениті фільми як "Червоні вітрила", "Три мушкетери" і "Звичайне диво", і це далеко не весь перелік знятих тут фільмів.

Палац був побудований в якості своєї літньої резиденції графом Воронцовим, який був наближений до імператриці Катерині II. Коли будувався палац, в Росії, та й у всій Європі, правил англійська романтизм. Англійський поет Джордж Байрон був найзнаменитішим і шанованим, а найкращими вихователями вважалися англійські гувернантки. Граф Воронцов вважався передовим і освіченою людиною, тому спорудження палацу довіри не вітчизняним архітекторам, а знаменитому англійському архітектору Едварду Блору.
У своєму житті Едвард Блор ніколи не відвідував Кримський півострів та й саму Алупку, і він ніколи на власні очі не бачив творіння свого розуму. Але ця обставина зовсім не означає, що містер Блор проектував палац наосліп. Він володів повною інформацією про рельєф і особливості місцевості. Проект на фундамент замість нього спроектувала пара інших архітекторів.
До палацу веде Шуваловский проїзд. Насправді це тільки вузький провулок, який представляє собою справжню машину часу. Ступаючи по камінню проїзду, ви починаєте розуміти, що попереду вас чекає творіння середньовіччя - замок Алупки. Але як тільки ви зверніть свій погляд на сам фасад будівлі і оформлення його веж, то вам відразу приходить на розум картина легендарної Альгамбри.

І по правді хочеться сказати вам, що в цьому немає нічого дивного, англійському архітектору Блору вдалося в своєму унікальному проекті поєднати неомавританському і англійська архітектурні стилі. На його батьківщині - туманному Альбіоні, таке змішання багато хто називав "романтизм", а російські архітектори і досі критично називають подібний стиль архітектурної еклектикою.
Англійська архітектор Блор є не єдиним іноземним громадянином, який доклав свою руку до того, щоб Воронцовський палац перетворився в одне з чудес світу. Так, навколо палацу споруджував парк німецький садівник, а над внутрішньою обробкою і різьбленням трудився французький художник. Але, слід знати і те, що найважча робота лягла на плечі російських мулярів, які втілили в життя задумки архітекторів. Протягом 20-ти років ці безіменні працівники, за допомогою найпримітивніших інструментів змогли звести воістину казковий замок.
За час свого існування Воронцовський палац пережив безліч різних пригод. Протягом тривалого часу палацом володіла кілька поколінь російської аристократії. Але після подій 1917 року палац був націоналізований і перейшов у володіння новоствореної держави. Під час революційних подій сам палац практично не постраждав. Через чотири роки, колишня резиденція графа Воронцова була перетворена в музей. Цікавим є той факт, що в 1945 році тут проживав Уістон Черчілль під час проведення Ялтинської конференції.

Тепер при бажанні кожна людина може помилуватися палацом і відвідати його приміщення. На сьогоднішній день тури до Криму доступні всім, а палац відкритий для всіх бажаючих. І в палаці є на що подивитися. Прекрасна архітектура, внутрішня обробка і прекрасний зимовий сад.
Усередині палацу постійно функціонують художні експозиції, присвячені живопису. Туристи можуть тут помилуватися дивовижної краси інтер'єрами, над якими творили довгий час кращі художники тих часів.

Новости