Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Воронцовський палац (Алупка, Крим) - історія, ціни 2019, як дістатися, фото

  1. Воронцовський палац всередині - фото і опис
  2. Воронцовський палац: режим роботи, ціни, екскурсії 2019
  3. Воронцовський парк в Алупці
  4. Воронцовський палац: як дістатися з Ялти

Воронцовський палац - візитна картка кримського півострова. Маєток графа Михайла Воронцова розташоване в Алупці біля моря, посеред чудового парку. Палац прекрасно виглядає на тлі величних зубців Ай-Петрі, що піднімаються прямо над фасадом будівлі. Тут ви дізнаєтеся як і коли краще відвідати Воронцовський палац, як туди дістатися і де саме він знаходиться.

Воронцовський палац

Палац графа Воронцова розташований в центрі популярного кримського курорту, але на початку XIX століття ці землі тільки починали забудовуватися. Вони як раз здобули значну популярність у російських поміщиків. Не стала винятком і Алупка, колишня в ті роки татарським поселенням. Саме це місце облюбував граф Воронцов для зведення власного маєтку, яке залишилося в історії під ім'ям Воронцовський палац. Причин цього було багато:

  • теплий клімат;
  • велика кількість джерел;
  • близькість моря;
  • навколишні краєвиди - над обраним ділянкою розташовується гірський масив Ай-Петрі .

теплий клімат;   велика кількість джерел;   близькість моря;   навколишні краєвиди - над обраним ділянкою розташовується   гірський масив Ай-Петрі

Маєток замислювалося як літня резиденція генерал-губернатора Михайла Воронцова, який мав багато маєтків в різних регіонах країни і вважався найбагатшим поміщиком Росії. У 1824 році були придбані володіння сімейства Ревеліоті, який володів більшою частиною південного берега Тавриди. Воронцов запрошує німецького ботаніка Карла Кебаха, який зайнявся першими посадками, з яких з'явився Воронцовський парк.

У 1824 році починають зводити Воронцовський палац. Архітекторами стали Томас Харрісон (Воронцов провів в Англії все дитинство і юність, тому вирішив довіритися досвідченому британському архітектору) і Франческо Боффо (він створив палац Воронцова в Одесі). Палац замислювався в стилі неокласицизму. Через 4 роки завершена закладка фундаменту, але Харрісон раптово помирає в 1829 році.

Сам Михайло Воронцов в 1831-м вирішує призупинити будівництво і вирішує змінити стиль палацу. Він відправляється в Англію до Едварда Блору і той тільки по представленим малюнками місцевості створив свій проект, заснований на англійській готиці. Сам Блор так і не з'явився в Алупці - Воронцовський палац в Криму зводив його учень Вільям Гунт, якого рекомендував сам архітектор.

Гунт вніс ряд змін в проект. Таким чином, Воронцовський палац Алупки витриманий в стилі Тюдор, настільки популярному в Англії XVI століття. Але з огляду на, що в Криму ще відчувалося турецький вплив, то південні ворота на противагу північним зроблені в східному індо-мавританському стилі. Доповнили композицію мармурові леви скульптора Джованні Боннані. Палац будувався до 1848-го. Парк закінчили створити на 3 роки пізніше. У палаці налічується 150 кімнат, розділених між 5 корпусами.

Особливість архітектури палацу добре помітна з боку моря - він гармонує з масивом Ай-Петрі. Це не дивно, оскільки передбачалося, що стіни будуть продовженням гір, що нависають над ним.

Це не дивно, оскільки передбачалося, що стіни будуть продовженням гір, що нависають над ним

Для виготовлення палацу використовувався місцевий камінь - діабаз (зеленувато-сірий камінь вулканічного походження), який у великій кількості був розташований в окрузі. Його підривали динамітом і обточували на блоки. У парку і сьогодні можна побачити багато уламків скель з діабазу.

У роботі брали участь іноземні майстри, які займалися садом, і кріпаки графа Воронцова. Особливо досяг успіху ліпник Роман Фуртунов, який єдиний з кріпаків отримував рівний з іноземними майстрами оклад.

Після смерті графа Михайла Воронцовський палац Криму переходив у спадок дітям. Спочатку по чоловічій лінії, потім по жіночій. У роки радянської влади він був націоналізований. Тут розміщувалася дача НКВД, а з 1952 року санаторій. У цей час частина меблювання палацу була втрачена, зокрема був загублений більярдний стіл, який після розпаду СРСР був замінений іншим, знайденим на складах в Ялті.

Воронцовський палац всередині - фото і опис

Воронцовський палац, або просто Алупкінський, являє собою класичний зразок англійської архітектури, яка поєднується зі східними деталями. Так кімнатах властива симетричність. Для цього двері в кімнатах встановлювалися навпаки. Часто встановлювалися помилкові двері. Кожна кімната була обладнана каміном. Стіни прикрашали портрети відомих особистостей того часу, а також пейзажі Криму і Італіі.В оранжереї виставлені скульптури, що представляють генерал-губернатора і його сімейство.

Сьогодні експозиція палацу трохи змінилася, в 1914 році було проведено електрику, деякі меблі не відноситься до оригінального гарнітуру, але це не порушує загальну картину, яка варта того, щоб відвідати палац і зсередини оцінити покої найбагатшого сімейства Росії.

Тим, хто бажає відвідати Воронцовський палац, на карті, розміщеної в садибі, можна побачити всі визначні пам'ятки, розташовані навколо нього - знаменитий Воронцовський парк, хаос, скульптури і тераси.

Тим, хто бажає відвідати Воронцовський палац, на карті, розміщеної в садибі, можна побачити всі визначні пам'ятки, розташовані навколо нього - знаменитий Воронцовський парк, хаос, скульптури і тераси

Воронцовський палац: режим роботи, ціни, екскурсії 2019

Основна експозиція включає 10 кімнат. Кімнати верхнього поверху закриті, щоб не наражати на перевантаженні ослабілі перекриття. Починається екскурсія через бічний вхід, який виводив в коридор, який вів до кабінету графа. Спочатку кімнати нижнього поверху служили спальнею для подружжя Воронцових. Головні кімнати, відкриті в експозиції «парадні зали головного корпусу»:

  • Парадний кабінет;
  • Їдальня, де розташований балкончик для музикантів;
  • Оранжерея, що включає зібрання рідкісних рослин з далеких країн;
  • більярдна;
  • Стеців кімната;
  • Китайський кабінет;
  • вестибюль;
  • Блакитна вітальня, стіни якої прикрашені ліпними трояндами. Також тут виставлено рояль, який не є оригінальним у інтер'єрі Воронцова.

Також тут виставлено рояль, який не є оригінальним у інтер'єрі Воронцова

Варто згадати, що серед портретів сімейства Воронцових можна побачити і портрет Вінстона Черчілля, який проживав тут під час Ялтинської конференції-1945 року, що пройшла в Лівадійському палаці .

Варто згадати, що серед портретів сімейства Воронцових можна побачити і портрет Вінстона Черчілля, який проживав тут під час Ялтинської конференції-1945 року, що пройшла в   Лівадійському палаці

Крім основної експозиції, якій так славиться Воронцовський палац, Крим пропонує своїм гостям і інші. Ось загальний список відкритих в маєтку Воронцових виставок, а також встановлені в Воронцовський палац ціни 2019 роки (на 15 березня):

Експозиція Ціна дорослого квитка Студент, пенсіонери, діти (16-18 років) Парадні зали головного корпусу 350 200 Квартира дворецького 110 55 Зал «під платаном» 150 80 Виставка в конференц-залі 110 55 Виставка в Садовому будиночку на Пальмової Алеї 110 55 Будинок графа Шувалова 150 80 Гостьовий (Шуваловский) корпус 150 80 Воронцовская кухня 110 55 Скульптура Південних терас 50 25 Екскурсія по парку в 11-00, 13-00 і 15-00 для групи в 20 чол 100 70 Єдиний квиток на всі виставки (крім понеділка і середовища) 830 450

Дітям до 16 років і пільговим категоріям громадян ціна екскурсії встановлена ​​в 70 рублів.

Фотографувати всередині дозволено, але без спалаху.

До речі, має кримський Воронцовський палац офіційний сайт - worontsovpalace.org.

org

І ще важлива інформація про Воронцовський палац - режим роботи виставок:

Палац працює без вихідних. Виставка парадних залів і скульптур Південних терас працює щодня з 9 до 17 годин, а в суботу з 9:00 до 20:00. Решта експозиції відкриті щодня з 9 до 17 годин.

Головна каса відкрита з 9:00 до 16:15 (на 15 березня 2019 року). У суботу з 9:00 до 19:15.

У суботу з 9:00 до 19:15

Воронцовський парк в Алупці

Парк являє приємне доповнення до оздоблення палацу. Він умовно розділений на верхній і нижній. У Верхньому парку розташований кам'яний хаос, джерело, озера, фонтан «Трільбі» і місячний камінь.

У Верхньому парку розташований кам'яний хаос, джерело, озера, фонтан «Трільбі» і місячний камінь

Нижній Воронцовський парк підкорює царством магнолій, лавра і інших рослин. Обрамлені бетоном води джерела зриваються тут мальовничими водоспадами. Тут розташовані фонтан «Раковина» і зменшена копія Бахчисарайського фонтану сліз з Ханського палацу. Тут є вихід на пляж.

Воронцовський палац: як дістатися з Ялти

Потрапити до Воронцовського палацу з Ялти можна від центрального автовокзалу автобусами №32 або 27, які їдуть по нижній трасі. Виходити потрібно на зупинці «Алупкінський (Воронцовський) палац». Звідси до палацу можна пройти через парк.

Маршрутки №107 і 115 підвозять до автовокзалу, звідки доведеться йти за вказівниками близько 15 хвилин (850 метрів). Любителям екзотики можна проїхати до нього на катері, оглянути види палацу на тлі Ай-Петрі і потім піднятися від пляжу до південних воріт.

З інших міст можна дістатися маршрутками до автовокзалу Алупки, а звідти пройти 15 хвилин до початку експозиції. З Севастополя і Ялти можна доїхати з пересадкою - потрібно вийти на верхній трасі на зупинці «Розплідник» і проїхати потім до автовокзалу на маршрутці №10.

Воронцовський палац фото:

Воронцовський палац фото:

Воронцовський палац на карті Криму

Новости