Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Юсуповський палац

  1. Юсуповський палац Крим Юсуповський палац, безсумнівно, є окрасою Великої Ялти. Він знаходиться в...

Юсуповський палац Крим

Юсуповський палац, безсумнівно, є окрасою Великої Ялти. Він знаходиться в південному приморському селищі Кореїз за адресою Парковий узвіз, 26. Телефон для довідок Юсуповського палацу +7 3654 24-22-50. Режим роботи Юсуповського палацу в Криму з 9-00 до 18-00

Географічні координати Юсуповський двореца в селищі Кареіз на мапі Криму GPS N 44.4323 E 34.0894

Найпершою власницею цього маєтки була княгиня Голіцина А. С. Для неї тут був побудований палац, так званий, «Рожевий будиночок». А навколо нього на території понад шістнадцять гектарів був розбитий парк, проектом якого став вже відомий садівник Карл Кебах, візитною карткою якого є Лівадійський парк . Що ж стосується будівель, то всі вони проходили під керівництвом архітектора Ф. Ельсона.

Після княгині Голіциної, палац з парком стали належати виноробу Морозову, і тільки в 1880 році це все стало власністю колишнього московського генерал-губернатора Фелікса Юсупова. Сім'я Юсупових ставилася до одним з найбагатших в Російській Імперії, тому вони вирішили переробити палацове маєток з урахуванням своїх смаків і уподобань.

Проект створення оновленого «Рожевого будиночка» доручили головному архітектору Ялти - Н.П. Краснову, який є автором багатьох архітектурних споруд південного берега Кримського півострова. Він вирішив побудувати палац в неороманском стилі з використанням елементів італійського ренесансу. Фасади будівлі були обладнані різноманітними скульптурами левів і міфічних героїв - кожна арка або вхід не обійшлася без подібних прикрас. Багато мармурові статуї були привезені з Венеції. А інтер'єр створювався в стилі модерн, за винятком одного кабінету.

Сімейство Юсупових прожили в своєму маєтку до 1919 року, а після їхнього від'їзду воно було націоналізовано. Довгий час Юсуповський палац в Криму виступав в ролі державної дачі, де відпочивали співробітники одного з російських відомств. Військове часом не завдало особливої ​​шкоди - палац залишився практично неушкодженим. А після закінчення Великої Вітчизняної Війни Юсуповський палац знову став дачею для комуністичної верхівки.

За весь час існування Юсуповського палацу, в його стінах проходили важливі заходи. Наприклад, в 1912 році тут були заручені син Фелікса Юсупова і племінниця Імператора Миколи II. До речі, спадкоємець Юсупова відомий в історії як один з ініціаторів замаху на Распутіна. Також Юсуповський палац був місцем, де розміщувалася радянська делегація під час проведення доленосною Ялтинської конференції в 1945 році.

У другій половині 20 століття кілька разів робилися спроби створити музей на базі Юсуповського палацу, але ні одна з них не була доведена до кінця. На даний момент вся садиба належить Управлінню справами президента. Юсуповський палац одна з найбільш відвідуваних визначних пам'яток селища Кореїз і входить в 20 кращих пам'яток південного берега Криму . Щороку, тисячі туристів відвідують палац, прогулюються по його чудесному парку, насолоджуються тінистими алеями і прекрасними видами на море і гори відкриваються з терас і обозних майданчиків. Яке б час роки, Ви не обрали для відвідування Юсуповський палацу в Криму, гарантовано Ви отримаєте безліч позитивних емоцій і заряд позитиву на весь рік.

Юсуповський палац на карті Криму

Новости