Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

палац Топкапи

  1. Палац Топкапи: Огляд
  2. Палац Топкапи: Як дістатися
  3. Палац Топкапи: Лайфхак

Фото: pixabay

Фото: pixabay.com

Палац Топкапи: Огляд

Палац Топкапи (Topkapı) - це величний палац, який протягом багатьох століть був головною спорудою Османської Імперії. Знаходиться він неподалік від площі Султанахмет, на мисі Сарайбурну в Стамбулі . Це була головна резиденція 25 жили в різний час в палаці султанів, тому палац дивує своєю розкішшю і монументальністю. Він також включений в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, і є важливою спорудою ісламської і турецької архітектури. Крім того, саме це місце оповите історією про кохання Сулеймана Пишного і наложниці Роксолани.

У палацу Топкапи немає продуманої архітектурного планування. У різний час різними правителями територія палацу видозмінювалася, і весь час щось добудовувалося і руйнувалося. Але, по факту, він розділений на зовнішню і внутрішню частини. Зустрічають людей ворота Баб-і-Хумаюн. Тут вам не потрібно платити за вхід, і ви можете розглянути церква Святої Ірини, одну з найбільш старих в місті. Крім того, тут знаходилися різні приміщення, а також є музеї: археологічний і стародавнього Сходу. Другий двір можна побачити за воротами Баб-ус-селям. Зліва стоїть Диванна вежа, а праворуч перебував вхід в Гарем - розкішні житла жінок султана. Тут також розташована скарбниця, де можна побачити чимало експонатів.

Ворота третього двору - Баб-ус-Саадет. Тут знаходилися не тільки покої султана, а й покої його жінок, а також закриті двори потенційних спадкоємців і школа Ендерун. Тут також є скарбниця з виробами з коштовних металів. У четвертому дворі є парки, басейн, павільйон для обрізання і кілька інших, а також вежа баштан і мечеть Софа.


Booking.com

Палац Топкапи: Як дістатися

Літак. Найближчий аеропорт до палацу Топкапи - це Міжнародний аеропорт Стамбула імені Ататюрка (Istanbul Ataturk Airport). Там ви можете взяти таксі або замовити трансфер, або ж орендувати автомобіль. Більше про розклади і про транспорт ви можете дізнатися на сайті аеропорту.

Общественниё транспорт. З аеропорту до палацу Топкапи можна дістатися за допомогою метро і трамвая. Спочатку їдьте на метро по лінії «М1» до зупинки «Бешикташ» (Zeytinburnu) (6-а зупинка). Потім, пересядьте на трамвай лінії «Т1» (до «Еміньоню» (Eminönü) або «Кабаташ» (Kabataş)), і вийдіть на 16-й зупинці Султанхамет. Від аеропорту це займе приблизно 1 годину, при вартості квитка менш, ніж 5 USD. Кращий варіант для пересування по місту - трамвай. Це найбільш дешевий і зручний варіант. Далі від зупинки йдіть близько 100 метрів до мису.

Таксі. Ви можете взяти таксі безпосередньо в аеропорту або домовитися заздалегідь. З аеропорту це займе близько 40-50 хвилин, і коштувати буде всього 15 USD. Телефон таксі-сервісу аеропорту «Ататюрк»: +90 850 780 77 34, або ж скористайтеся їх сайтом . З будь-якої іншої точки міста ви також можете недорого доїхати на таксі до площі або її головних визначних пам'яток. Наприклад, від площі Таксим (Taksim), де є безліч готелів, до палацу Топкапи ви можете доїхати на таксі всього за 5-6 USD. Є також зручний сервіс «Taksiyle» , За допомогою якого ви можете самостійно розрахувати вартість таксі від вашого місцезнаходження до палацу Топкапи.

Автомобіль. На авто з аеропорту ви можете дістатися приблизно за півгодини, через 13-ти кілометрову вулицю Кеннеді (Kennedy Avenue). Загальна відстань - близько 22 кілометрів. Є й інші маршрути, які займуть більше часу. Але, найкраще буде використовувати навігацію з будь-якої точки міста до Палацу Топкапи.

Палац Топкапи: Лайфхак

У палацу Топкапи є власний офіційний сайт , За допомогою якого ви можете ознайомитися з цікавою інформацією, а також спланувати відвідування пам'ятки.

Палац Топкапи - це один з найбільших музеїв світу. Число експонатів в музеї налічує близько 65 000 одиниць, а площа всього палацу з усіма дворами, парками і добудуваннями становить більш, ніж 700 000 квадратних метрів. Це дивно красиве і розкішне місце, яке дозволить вам відчути колишню велич імперії. Вхід в музей знаходиться біля воріт у другій двір, і коштує близько 11.5 USD. Вхід в Гарем можливий за окрему плату - близько 5 USD. Відкрито палац кожен день, крім вівторків.

Поруч з палацом Топкапи розташовані інші знакові об'єкти, обов'язкові до відвідування:

Площа Султанахмет (Sultanahmet Meydanı) - це історичне серце Стамбула. Вона знаходиться всього в 200 метрах від палацу. На площі височать обеліски Феодосія і Костянтина. Обеліск Феодосія - це найстаріша споруда міста (XVI століття до нашої ери). В даний час його висота становить близько 19 метрів. Висота обеліску Костянтина - близько 21 метра. Також, на площі є Зміїна колона, яка була привезена з Греції в V столітті до нашої ери. На сьогоднішній день зміїних голів на колоні вже не побачити, висота становить 5 метрів. Крім того, на площі знаходиться незвичайний Німецький фонтан (Alman Çeşmesi), який був дарований Вільгельмом II в честь тісних дружніх відносин між країнами. Навколо площі знаходяться головні визначні пам'ятки Стамбула.

Мечеть Айя-Софія (Ayasofya), він же - Собор Святої Софії, знаходиться на одній лінії з палацом Топкапи і блакитний мечеттю (Sultanahmet Camii). У Соборі Святої Софії знаходиться музей, який надає можливість дізнатися історію храму та подивитися різні експонати, а також розглянути сам собор. Це одне з найбільш відомих і відвідуваних місць країни. Собор називають восьмим чудом світу, завдяки своїй складній конструкції і різних архітектурних стилів. Тривалий час собор був головним храмом православних християн світу, але потім він був перероблений в мечеть. Сам храм вражає своєю красою і величчю кожного, хто його відвідує. Вхідний квиток коштує близько 11.5 USD.

Палац Ібрагім-паші (İbrahim Paşa Sarayı) - унікальний пам'ятник Османської архітектури XVI століття, який також служив резиденцією для візирів, потім використовувався як посольство, казарма і в'язниця. Зараз в будівлі знаходиться Музей Турецького і Ісламського Мистецтва. У музеї є безліч секцій присвячених конкретних видів мистецтва (секції каліграфії, кераміки, дерева, етнографії і т.п.), а загальна чисельність експонатів - близько 40 тисяч. Музей відкритий з 9:00 до 18:30, а вхідний квиток коштує близько 6 USD.

Новости