Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Кносський палац на острові Крит.

Кносський палац на острові Криті - найбільше архітектурна споруда мінойської періоду - 2700 до 1420 року до н

Кносський палац на острові Криті - найбільше архітектурна споруда мінойської періоду - 2700 до 1420 року до н.е. За своїм архітектурним будовою Кноський Палац царя Міноса являє собою справжній Лабіринт, що нагадує нам безліч стародавніх легенд, що розповідають про те, що в численних лабіринтах палацу жив Мінотавр, убитий героєм Тесеем , Який зміг вийти з лабіринту за допомогою нитки Аріадни.

Кносський палац була не просто резиденцією царя Міноса і вищих сановників держави, але і адміністративним і економічним центром, навколо якого розкинувся древній місто Кносс. Кносський палац була не просто резиденцією царя Міноса і вищих сановників держави, але і адміністративним і економічним центром, навколо якого розкинувся древній місто Кносс

За легендою палац в Кноссі побудував Дедал, батько легендарного Ікара в 2000 році до н.е., Кносс по-грецьки - Κνωσσός, по-латині - Cnossus, первісна назва міста на минойском мовою - KA-NU-TI. Кілька століть - 2000-1700 р. До н.е. е. - Кносський палац залишався економічним і адміністративним центром острова, але був зруйнований сильним землетрусом в 1700 році до н.е.

Згідно з дослідженнями, Кносський палац на Криті був відновлений 1700-1450 рр. до н. е. - під час найвищого розквіту мінойської цивілізації. Відбудований заново палац став найбільшим спорудою свого часу, найяскравішим свідченням архітектурного майстерності і розвинених інженерних технологій минойцев, яких Гомер називав «Eteocretans» ( «істинними критянами»), нащадками царя Міноса. Згідно з дослідженнями, Кносський палац на Криті був відновлений 1700-1450 рр

Відновлений Кноський палац пережив свій другий період розквіту, він проіснував ще 250 років, але знову був зруйнований землетрусом, викликаним виверженням вулкана на острові Санторіні. Найсильніші приливні хвилі завдали непоправної шкоди не тільки Кносскому палацу, а й всієї мінойської цивілізації, що припинила своє існування. Багато жителів Криту переселилися в Мікени, Кноський палац не відновлювався, але саме місто Кносс відбудувалося заново.

Багато жителів Криту переселилися в Мікени, Кноський палац не відновлювався, але саме місто Кносс відбудувалося заново

Багато вчених, вивчаючи заплутаний план палацового комплексу, впевнені, що сам палац і є складним легендарним лабіринтом. Палацовий комплекс правильніше називати древнім містом, а не просто палацом, на площі 16 000 кв. метрів розташувалося понад 1300 різних приміщень.

метрів розташувалося понад 1300 різних приміщень

Сьогоднішнім своїм виглядом Кноський палац багато в чому зобов'язаний англійському археологу Артуру Евансу, що почав в 1900 році розкопки курганів на Криті і масштабні розкопки Кносского Палацу і його околиць. Захоплений своїм відкриттям, Еванс не тільки керував усіма археологічними роботами, але і взяв на себе сміливість «відтворити» деякі частини палацового комплексу, за що його згодом багато критикували. Сьогоднішнім своїм виглядом Кноський палац багато в чому зобов'язаний англійському археологу Артуру Евансу, що почав в 1900 році розкопки курганів на Криті і масштабні розкопки Кносского Палацу і його околиць

Мабуть, тому, що Кносский палац був зруйнований, а потім через сотні років його відновлювали абсолютно інші будівельники, виникає відчуття неймовірного хаосу всього комплексу.

Планування всієї споруди часом здається абсолютно нелогічною і неймовірно заплутаною - приміщення, що знаходяться на різних рівнях, з'єднані петляючими коридорами, сходами, розташованими в найнесподіваніших місцях, є безліч потайних кімнат, залів, тупикових проходів. Планування всієї споруди часом здається абсолютно нелогічною і неймовірно заплутаною - приміщення, що знаходяться на різних рівнях, з'єднані петляючими коридорами, сходами, розташованими в найнесподіваніших місцях, є безліч потайних кімнат, залів, тупикових проходів У будівництві палацу дуже мало симетричних деталей, деякі кімнати прорубані в скелястій породі, інші оброблені грязьовим цеглою, багато фрески і декоративні елементи розміщені всупереч законам гармонії, але технологія будівництва перебувала на найвищому рівні.

Деякі архітектурні елементи дуже ефектні і привертають увагу сучасних архітекторів, істориків і звичайних туристів. Одними з них є «ірраціональні» колони, що мають незвичайну форму і звуження знизу, колони пофарбовані в червоний колір охри і чорний колір окантовки зверху і знизу. Деякі архітектурні елементи дуже ефектні і привертають увагу сучасних архітекторів, істориків і звичайних туристів

Не менш цікаві великі кам'яні сходи, виконані з цілісних випиляних блоків. Не менш цікаві великі кам'яні сходи, виконані з цілісних випиляних блоків

У Бог неба, грому археологи виявили такі гідротехнічні споруди 20 - 21 століть до н.е., як водопроводи в товщі стін палацу, стічні системи каналізації, що проходять під підлогою палацу, а також на сходах є спеціальні стічні канали для води, таким чином була впроваджена найдавніша каналізаційна система для лазневі приміщення, туалетів, що виходить далеко за межі палацового комплексу.

Передбачається, що життя в Бог неба, грому була досить бурхливою і різноманітною - археологогі виявили зали для урочистих прийомів, особисті покої царської сім'ї і придворних, ремісничі майстерні, приміщення театру, здатне вмістити близько 500 глядачів, арена для бою биків.

Дивно, що всі будівлі позбавлені звичних нам вікон. Для проникнення світла і вентиляції будівельники передбачили багаторівневі отвори в потолках.в стінах палацу була зроблена вентиляція.

Кноський Палац це складна система храмів, залів, театру, різних кімнат, коридорів, проходів і складів, що знаходяться на різних рівнях і з'єднуються незліченними сходами і переходами, в яких можна заблукати, як в лабіринті. Кноський Палац це складна система храмів, залів, театру, різних кімнат, коридорів, проходів і складів, що знаходяться на різних рівнях і з'єднуються незліченними сходами і переходами, в яких можна заблукати, як в лабіринті

Артур Еванс був здивований красою фресок Кносского палацу , І зазначив дивовижну схожість між фресками палацу мінойської Криту і єгипетським образотворчим мистецтвом. Подальші дослідження доводять самобутність мінойської культури , Самостійно сформувалася на Криті. Мінойци користувалися надточним календарем, котрий перевершував єгипетський, мінойци були кращими мореплавцями свого часу.

Мінойци користувалися надточним календарем, котрий перевершував єгипетський, мінойци були кращими мореплавцями свого часу

Мінойська цивілізація була першою до грецької письмовій цивілізацією Криту і материковій Греції та першою розвиненою цивілізацією в Європі.

Новости