Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Кносський палац царя Міноса - Агентство відпочинку на Криті, Греція - Іракліон Ру

  1. Історія
  2. Перший і другий палаци Кносса
  3. Архітектура Кносского палацу
  4. план Кносса
  5. Колони Кносського палацу
  6. Реконструкція Артура Еванса
  7. Секрети Кносского палацу: Лабіринт Мінотавра
  8. Квитки і час роботи Кносского палацу
  9. До чого бути готовим і що брати з собою?
  10. Як дістатися до Кносского палацу?

Найвідоміший, найбільш відвідуваний, популярний настільки, що з'являється на обкладинках чи не більшості путівників - найдавніше місто Кносс (Кноссос, Knossos, Κνωσσός) і Кносський палац на Криті - легендарний архітектурний пам'ятник, що розташувався на північному березі острова всього в п'яти кілометрах від моря і буквально на околиці столичного міста Іракліон (Heraklion, Ηρακλειο). За часів мінойської цивілізації це був головний місто всього острова, а в грецькій міфології він зв'язується з ім'ям критського царя Міноса. Які ж секрети Кносского палацу передають легенди і міфи, і чим в наші дні може здивувати палац Міноса на Криті?

Мінос - міфічний цар Криту, син самого Зевса і Європи, який отримав закони від батька і написав їх для свого народу.

Історія

За часів мінойської цивілізації (2700-1400 роки до нашої ери) найбільш розвинені області острова представляли собою поселення навколо так званих палаців - масштабних і складних комплексів, в яких концентрувалася політична, економічна і суспільне життя. Подібні палаци існували в Закросе (Zakros, Ζακρος), Малії (Μαλια, Malia), фесті (Phaistos, Φαιστός) і, звичайно, в Кноссі.

Як було знайдено Кноський палац? Багато вчених шукали точне розташування цих міст, але першим, хто визначив місцезнаходження Кносского палацу і почав розкопки, був грек Мінос Калокерінос (Minos Kalokairinos, Μίνως Καλοκαιρινός), серед іншого звернув увагу на характерну форму пагорб з сільськогосподарськими угіддями, а також знахідки різних предметів місцевими жителями. Роботи почалися в 1878 році, проте незабаром були зупинені турками, під чиєю владою перебував Крит в той час. Відкриття не сталося.

У 1900 році за розкопки взявся першовідкривач мінойської цивілізації англійський археолог Артур Джон Еванс, який скупив всі землі навколо передбачуваного місця розташування палацу. Саме ця дата вважається офіційною датою відкриття їм мінойської цивілізації з усім її дивовижним багатством.

Перший і другий палаци Кносса

Археологи та історики говорять про два різних періодах існування палацу: перший палац в Кноссі був зведений в кінці 2000-х років до нашої ери, проіснував до 1700 року до нашої ери і був зруйнований землетрусом. Пізніше, в період від 1700 до 1400 років, на піку мінойської цивілізації палац був відбудований заново, але постраждав від пожеж і знову був зруйнований. Те, що можна спостерігати в наші дні, є руїни і частково відновлені об'єкти в основному саме другого будови з «новодворцового» періоду.

Архітектура Кносского палацу

Колись вражаючий і величний, Кноський палац був грандіозне складне багатоповерхове будова з більш ніж 1300 приміщеннями різноманітного призначення. Чіткого і єдино вірного плану палацу не було: будови і розташовані на різних рівнях приміщення добудовувалися з ходом часу, не завжди очевидно з'єднуючись хитросплетіннями коридорів і сходів; в палаці було легко заплутатися і загубитися, так як в ньому було безліч потайних кімнат, залів, коридорів і тупиків. Безсистемно і хаотично - елементи з'являлися там, де вони були потрібні, не піклуючись про гармонійний вигляді і «картині в цілому». Разом з тим, палац був не тільки масштабним і розкішним, але також і високотехнологічним будовою, мав серйозної системою водопостачання та каналізації: окремий трубопровід доставляв воду до палацу, інший відповідав за наповнення ванн і басейнів, третій призначався для відведення використаної води.

Більш 24000 квадратних метрів площі вмістили в себе навіть театр і складські приміщення, не кажучи про різноманітні дворах, майстерень, залах, святилищах і, звичайно, царських покоях. Велика кількість фресок і широта колірної гами у внутрішнє оздоблення вражає: використовувалися блакитна, бірюзова, оранжева фарба, але в основному яскраво-червона в поєднанні з чорною. Оригінальні фрески, а також всі знайдені предмети можна побачити в Археологічному музеї Іракліона.

план Кносса

Найвідоміший, найбільш відвідуваний, популярний настільки, що з'являється на обкладинках чи не більшості путівників - найдавніше місто Кносс (Кноссос, Knossos, Κνωσσός) і Кносський палац на Криті - легендарний архітектурний пам'ятник, що розташувався на північному березі острова всього в п'яти кілометрах від моря і буквально на околиці столичного міста   Іракліон   (Heraklion, Ηρακλειο)

План Кносского палацу царя Міноса, Крит, Греція

  1. Західний двір Кносского палацу, за однією з версій, колись служив головним входом в Кносс. У наші дні він також є головним входом в комплекс, і саме тут почнеться екскурсія в Кносський палац.
  2. Кулурес - три досить великі ями при вході, які повністю викладені бруківкою зсередини. За деякими припущеннями, використовувалися для зберігання зерна, за іншими - для останків після жертвоприношень. Ця частина палацу відноситься до «стародворцовому» періоду, тобто до самої старої забудови.
  3. Західний портик, східна частина якого була прикрашена фресками із зображеннями ігор з биком.
  4. Коридор з фрескою «Процесія» - частина коридору була зруйнована, і різні джерела вказували на різні призначення цієї будівлі. Коридор був прикрашений фресками із зображеннями дівчат і юнаків, які несуть дари богині або жриці. Друга назва коридору - «Дорога процесій».
  5. Південний будинок - триповерхова будова, імовірно побудоване спеціально для верховного жерця. Датується 1600 роком до нашої ери.
  6. Південні Пропилеи - продовження «Дороги процесій» з великими сходами, що ведуть на головний рівень палацу (верхній поверх містив в собі більшість культових приміщень Кносского палацу). Тут же знаходиться знаменита фреска, що зображає юнака з посудиною конічної форми - «Носій ритону». Піфоси (πίθος, великий глечик), знайдені в північній частині, вказують на те, що потенційно це місце могло використовуватися і як комори.
  7. Західні комори - комплекс приміщень з розставленими пифосами і порожніми обсягами, які використовувались для зберігання різноманітних товарів: зерна, олії, вовни і т. П.
  8. Тронний зал - найпопулярніше і відоме приміщення з кам'яним троном, невеликій ванній для обмивань і кам'яним постаментом святилища. Стіни цього залу прикрашені фресками із зображеннями грифонів, а над ним знаходиться Зал Фресок з копіями фресок «Ігри з биками», «Синій птах», «Блакитна мавпа», «Дами в блакитному», «Збирач шафрану» і копії інших знахідок.
  9. Трёхчастое святилище отримало свою назву завдяки поділу приміщення на три частини. Тут були знайдені таблички з лінійним письмом і глиняні друку.
  10. Центральний двір - центр Кносского палацу, велика площа, викладена рівними плитами. На думку вчених, тут проходили всі великі суспільні заходи.
  11. «Принц з ліліями» - копія фрески, що зображає юнака серед квітів.
  12. Велика або Парадні сходи, що розкинулася на чотири поверхи, з'єднувала чотири рівні палацу, два з яких були нижче рівня Центрального двору.
  13. Святилище подвійних сокир - символізувало політичну і релігійну владу царя Міноса.
  14. Мегарон цариці - великий зал з колонами і одна з найзнаменитіших фресок Кносского палацу «Дельфіни».
  15. Зал подвійних сокир - місце, де, імовірно, знаходився мегарон царя.
  16. Ремісничі майстерні і школа, де під час розкопок були знайдені інструменти для обробки каменю, незакінчені вироби і т. П. Поряд знаходилася школа, де навчали письма, але за іншою версією - гончарна майстерня, так як були знайдені ступи для замішування глини і імовірно гончарні інструменти.
  17. Склад гігантських пифосов - величезні глиняні судини, складовані в спеціальних приміщеннях. Ці піфоси датуються 2000 роком до нашої ери, їм більше 4000 років.
  18. Коридор Затрікія, також Шаховий Коридор або коридор шашковій дошки отримав свою назву завдяки знайденої тут грі, яка нагадувала шашки або нарди. Фігури були зроблені зі слонової кістки з використанням золота і срібла.
  19. Північний вхід і коридор північного входу пов'язував вхід до палацу з його головною площею - Центральним двором. Передбачається, що ці руїни відносяться до стародворцовому періоду.
  20. Гипостільний зал - табличка з англійським варіантом називає його «customs», тобто митниця. Артур Еванс припускав, що ці приміщення використовувалися для огляду всіх товарів і речей, які потрапляли потім до палацу.
  21. Північний басейн обмивань, облицьований плитами і обнесений традиційними для Кносского палацу колонами. Еванс припускав, що це місце призначалося для «обмивання» всіх відвідувачів, які входили в Кносський палац через Північний вхід.
  22. Театр - мощена плитами і обмежена з двох сторін сходами площа, за формою нагадує театр. Між сходами знаходиться узвишшя, і, згідно з думкою Артура Еванса, воно служило свого роду «царської ложею», звідки все сімейство спостерігало за уявленнями.

Колони Кносського палацу

Одна з найбільш впізнаваних пам'яток Кносського палацу - широко відомі червоні колони, образ яких можна зустріти чи не в усій туристичної та сувенірної продукції, починаючи з фотографій в путівниках по Криту, книг, листівок, календарів і аж до магнітиків на холодильник. Колони цікаві тим, що, на відміну від звичайних колон, вони не строго прямі, що не розширюються донизу, а навпаки - що звужуються, за що отримали назву «ірраціональних». До речі, сучасний їх вид - результат робіт Артура Еванса по реконструкції та відтворення елементів палацу.

Реконструкція Артура Еванса

Якщо ви очікуєте побачити тут величезний палац в кілька поверхів, з розкішними залами і дворами - все це було, але, на жаль, 3500-4000 років назад. Кілька землетрусів, пожеж та й просто час зробили свою справу - вціліло досить мало об'єктів, частина з яких піддалася серйозній реставрації, а більшість оригінальних знахідок і фресок перенесено в Археологічний музей Іракліон.

Нинішній Кноський палац не можна назвати «розкопками» в повному сенсі цього слова, так як Артур Еванс тут же зайнявся і відновними роботами. Іноді, за словами інших археологів, під час реконструкції він допускав в процес занадто багато власної уяви на шкоду точності.

Проте, в тому числі і завдяки методам реставрації Артура Еванса (нехай навіть і спірним), зараз легше уявити вигляд палацу в стародавні часи, коли минойская цивілізація була в зеніті своєї слави.

Секрети Кносского палацу: Лабіринт Мінотавра

Мінойська цивілізація - одна з найбільш маловивчених і загадкових цивілізацій, навіть незважаючи на велику кількість знайдених артефактів. Кносс тому не виключення, і кожен камінь тут має свою легенду. Існують припущення, що відомий нам усім ще з курсу шкільної історії Лабіринт Мінотавра, по нескінченно заплутаними коридорами якого нібито бродило чудовисько з тілом людини і головою бика - Мінотавр, розташовувався або в найближчих околицях палацу, або і зовсім був самим палацом! В якійсь мірі останнє твердження може претендувати на правду - аж надто складними і заплутаними виглядають всі будівлі, безлічі коридорів і переходів в Бог неба, грому, а масштаб його просто вражає!

Цікаво, що за весь час розкопок (а один тільки Еванс присвятив їм більше 30 років) тут не було знайдено кісток людей або тварин - ніяких останків живих істот взагалі!

Можливо, все це просто чергова легенда: складність конструкції пояснюється відсутністю почуття гармонії і знання симетрії, постійними будівництвами і прибудовами, а слово «лабіринт» насправді було словом «лабрис», що на лидийском означає «подвійну сокиру», символ якої був священним для минойцев. Так що можна запам'ятати хто побудував лабіринт на Криті відповідно до грецької міфології, так як напевно, схоже, цього не знає ніхто.

Квитки і час роботи Кносского палацу

Екскурсія в Кносский палац займає чи не перші місця серед пропозицій туроператорів, так само як і вуличних туристичних агентств - пропозиції відправитися в Іракліон і Кносс ви побачите практично скрізь. Екскурсію і гіда, до речі, можна взяти в останній момент вже на місці: перед входом пропонуються організовані екскурсії вартістю 10 євро з людини, тільки потрібно дочекатися набору групи в 10 чоловік.

Відвідування Кносского палацу можливо незалежно від сезону: Кносс відкритий протягом усього року, з різницею лише в розкладі:

  • з листопада по березень - з 9:00 до 15:00;
  • з квітня по жовтень - з 8:00 до 19:00 по буднях і до 15:00 у вихідні.

Хочете погуляти без натовпів туристів? Або приїжджайте не в сезон, або рано-вранці або навпаки в другій половині для, ближче до вечора. Після 10-11 годин ранку парковка буде забита туристичними автобусами, а територія Кносса - туристами.

Квиток в Кносський палац коштує 6 євро для дорослих, а для дітей вхід і зовсім безкоштовний. З листопада по березень і в дні грецьких свят вхід в Кносс безкоштовний для всіх!

До чого бути готовим і що брати з собою?

Крім фотоапарата - зручне взуття, легкий одяг, сонцезахисний крем і воду, якщо ви будете тут в денний час в літній сезон. Незважаючи на невелике видалення від моря, днем ​​тут дуже і дуже жарко, а тіні практично немає.

Якщо ви не великий любитель старовини, а читати грецькі або англійські тексти з розставлених табличок не входить у ваші плани, можливо варто найняти гіда або приєднатися до якоїсь з груп - гуляти по руїнах з осмисленими коментарями буде значно цікавіше. На крайній випадок озаботьтесь російськомовним путівником заздалегідь, наприклад, візьміть путівник від Ігоря Тимофєєва . Співвідносити побачене наживо з докладною інформацією набагато цікавіше простої прогулянки серед руїн :)

Як дістатися до Кносского палацу?

Звичайно, дістатися з Іракліона до Кносского палацу простіше і швидше за все: палац з лабіринтом знаходиться в декількох кілометрах на південь від столиці, і тим, хто відпочиває в цьому районі, здорово пощастило. Пішки, звичайно, йти не дуже зручно, а ось варіантів транспорту в ті краї предостатньо. Купивши екскурсію до палацу, вам не доведеться піклуватися про трансфер. У нас в агентстві Іракліон Ру є кілька варіантів подорожей, що включають в себе Кноський палац. На відповідних сторінках ви можете дізнатися всі подробиці про поїздку з районів Лассіті , Іракліон і Ретімно . Купити екскурсію можна як з оплатою заздалегідь в режимі онлайн, так і з оплатою на місці, бронювання на сайті - безкоштовно. Крім того, ящик [email protected] чекає будь-яких питань цієї по поїздці.

Якщо ж хочеться відправитися туди самостійно, то варто звернути увагу на рейсові автобуси (Наприклад ті, що відправляються з Площі Свободи Іракліон) або таксі . Це місце знаходиться зовсім недалеко від столиці, так що трансфер не займе багато часу і не зажадає істотних витрат. Кносський палац на карті Криту:

Всі пам'ятки на одній карті »» »

Кносський палац, координати для GPS: 35.297872, 25.163132

До Кносскому палацу можна сміливо вирушати на орендованому автомобілі - проблем з під'їздом або парковками точно не буде, а покажчики ви побачите всюди. Головне - доїжджати по федеральній трасі до Іракліона, повертайте на південь і дотримуйтесь за вказівниками на Кносс. Зверніть увагу, що у Кносского палацу є як платні, так і безкоштовні парковки.
До Кносскому палацу можна сміливо вирушати на орендованому автомобілі - проблем з під'їздом або парковками точно не буде, а покажчики ви побачите всюди
Хороших подорожей!

Як дістатися до Кносского палацу?
Які ж секрети Кносского палацу передають легенди і міфи, і чим в наші дні може здивувати палац Міноса на Криті?
Як було знайдено Кноський палац?
Хочете погуляти без натовпів туристів?
До чого бути готовим і що брати з собою?

Новости