Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Кносський палац

  1. Передмова ...
  2. Отже, Кноський Палац ...
  3. Екскурсія в Кносский палац або краще знайомитися самостійно?
  4. Палац Кносса - це все-таки і був знаменитий Лабіринт Мінотавра?
  5. Історія мінойської Палацу в Кноссі
  6. Наша подорож по Кносскому Палацу
  7. Післямова ...
  8. Довідкова інформація:

Передмова
Загальна інформація
Екскурсія в Кносский палац або самостійний огляд?
Версія: Кноський палац Царя Міноса - це і міг бути Лабіринт Мінотавра
Історія Кносского палацу
Наша віртуальна екскурсія в Кносський палац
Післямова ...
Довідкова інформація

Передмова ...

Кносський палац ... в школі для мене це був Лабіринт Мінотавра з міфології, трохи старший Кноський Палац царя Міноса став чимось більш матеріальним - пам'яткою, чи що, що знаходиться "десь в Греції". І ось, коли ми вперше потрапили на острів Крит, насамперед планували обов'язково відвідати саме Кноссос. І ми його, як це часто буває ... не відвідали!

Потім було незліченну кількість поїздок на острів Крит, але відвідати знаменитий Минойский Палац царя Міноса нам так і не вдавалося. Все навколо говорили про Лабіринт Мінотавра, дивувалися, що ми до цих пір там не були. Але, у нас, то в намічений день погода "ламалася", то страйки ... Та й ентузіазм з роками трохи згас. Тому вирішили, що спеціально планувати не будемо, як вийде, так і відвідаємо головну пам'ятку Криту.

І, нарешті, настав той день. Раніше обставини заважали нашому знайомству з палацом, але, на цей раз обставини же нам і допомогли. До того ж, так склалося, що до цього моменту ми вже відвідали інші палаци Криту , А Кноський залишився, як то кажуть, "на солодке". До слова, і правильно зробили, тому що після частково відреставрованого Кносского Палацу, боюся, що інші палаци вже нас так не вразили б ... напевно ... Але, це скоріше питання вічного спору: "з Кносса починати оглядати палаци Криту або їм закінчувати ..."

Отже, Кноський Палац ...

Безсумнівно, це найпопулярніший, найбільш відвідуваний і один з найбільш відомих палаців, "головний герой" з обкладинок більшості путівників, книг, календарів, листівок. Список можна продовжувати нескінченно. Здебільшого свою шірокуюізвестность Палац в Кноссі отримав завдяки частковій реконструкції Сера Артура Джона Еванса. Реконструкція і донині викликає масу суперечок, але, як би там не було, завдяки їй особисто нам було набагато простіше уявити собі, як палац, хоча б приблизно, виглядав, якими були і інші Минойские палаци.

Екскурсія в Кносский палац або краще знайомитися самостійно?

Так уже сталося, що довелося нам побувати на цій унікальній археологічної території, як самостійно (причому, кілька разів), так і в складі екскурсії. І ось це один з тих випадків, коли ми, спираючись на особистий досвід, з повною упевненістю можемо сказати, що такі місця, як Кносский палац, обов'язково варто відвідати саме з екскурсією. Справа в тому, що, скільки б ми не читали літератури, скільки б не готувалися заздалегідь, під час самостійних прогулянок, як виявилося, ми дуже багато цікавої інформації просто не брали до уваги. Зрозуміло, тут ще й екскурсовод повинен бути хорошим, здатним зацікавити, розповісти секрети, до яких буде складно докопатися самостійно, вміло приправити свою екскурсію інтригою і загадками, з яких буквально складається це дивовижне місце. Нам пощастило, екскурсія по Кносскому палацу стала для нас справжнім подорожжю в минуле і ось тоді-то ми і зрозуміли, наскільки іноді важливо вивчати Крит з людиною, яка любить ці місця, постійно їх вивчає, стежить за новими відкриттями, про що з інтересом потім може розповісти нам. Де замовити екскурсію? Можна це зробити і в вуличному агентстві, і через що приймає гіда (правда, не відомо, який екскурсовод цю екскурсію поведе). Зараз є можливості замовити екскурсію і заздалегідь, через інтернет, попередньо прочитавши відгуки про саму екскурсію і про екскурсовода, що дуже важливо. Тим більше, що відвідування Кносса можливо в пакеті відразу декількох різних екскурсій, вибір є, ну, наприклад:

На наш погляд, це один з найкращих варіантів - забронювати екскурсію заздалегідь, тому що є можливість зробити для себе більш правильний вибір, уважно вивчити програму тієї чи іншої екскурсії, відгуки про неї, та про гіда. До того ж, це відмінна можливість хоч трохи спланувати програму майбутнього відпочинку на острові Крит.

Палац Кносса - це все-таки і був знаменитий Лабіринт Мінотавра?

Але не тільки реконструкція стала причиною популярності палацового комплексу. Саме Кноський палац найчастіше асоціюють з лабіринтом, в якому жив Мінотавр. Чому? Швидше за все, головним чином, через розміри будівлі і його складності. Палац состояліз безлічі приміщень, пов'язаних один з одним складними переходами, часто нагадують лабіринт. Побічно, на наявність лабіринту в найбільшому Мінойському палаці на Криті вказували монети із зображенням лабіринту, які друкував стародавнє місто Кносс. А міфи всіляко підігрівали бажання скоріше знайти той самий Лабіринт Мінотавра. Але, це всього лише найбільш популярна версія.

У наш час існує маса доводів, які доводять і зворотне. Так, в палаці часто зустрічається зображення подвійний сокири "лабрис", яка була священним символом у мінойцев. І слово "Лабіринт", ймовірно, походить від лидийского терміна "Лабріс". Існує також думка, що вся заплутаність і складність будівлі - скоріше наслідок того, що Мінойци не завжди слідували законам симетрії, особливо, коли це стосувалося господарських приміщень, розташованих на нижньому поверсі. Повторюся, це всього лише думки і версії. До того ж, в останні роки пошуки міфічного Лабіринту Мінотавра все частіше зміщуються в інші куточки острова Крит. Так, наприклад, одна з версій свідчить, що, можливо Лабіринт Мінотавра міг перебувати в одній з печер на острові ... але, зараз розмова не про це ...

Історія мінойської Палацу в Кноссі

Вражаючий і величний Кносский палац був побудований в 5 км на південь від сучасного міста Іракліон . Це був найрозкішніший і найбільший на острові минойский палац розміром приблизно 180х130 м, вміщав в себе більше 1000 приміщень, розвинену систему каналізації, склади, просторі зали і двори.

Цей палацовий комплекс був більше, ніж просто житло царя, жерців і сановників. Він був економічним і адміністративним центром, навколо якого простягався славне місто Кносс з населенням близько 90000 чоловік.

Руїни, що збереглися до нашого часу, належать вже другого палацу Кносса. Раніше, на тому ж місці існував перший палац, який був побудований приблизно в 1900 до н.е., але був зруйнований близько 1700 рр. до н.е. під час потужного землетрусу на Криті. Зведення другого палацу на тому ж місці ознаменувало початок "Новодворцового періоду". Палац в Кноссі проіснував приблизно до 1450 до н.е., на довгий час залишивши після себе одні лише легенди, перекази і нечисленні залишки колишньої слави ...

, на довгий час залишивши після себе одні лише легенди, перекази і нечисленні залишки колишньої слави

І лише, через більш 3 тисячоліть, в 1878 році Мінос Калокерінос звертає увагу на пагорб, де в той час перебували всього лише сільськогосподарські угіддя. Тоді Мінос Калокерінос виявляє західні складські приміщення, що колись входили до складу палацового комплексу. Але, на жаль, в роки турецької окупації на Криті, серйозним розкопкам і вивчення місцевості не судилося відбутися.

Йшли роки, а знахідкам Міноса Калокеріноса не надавали належного значення. Але, в концеXIX століття деякі знахідки з острова Крит потрапляють в руки Артура Еванса, викликавши непідробний інтерес до тоді ще невідомої культурі. У 1894 році Артур Джон Еванс перебуває на Крит і викуповує землі в районі Кносса, а в 1900 році починає масштабні розкопки Кносского Палацу і його околиць.

Саме тоді починається велике час сенсаційних відкриттів, закладається фундамент величезної голови в історії великої і високорозвиненої цивілізації, яка існувала на Криті кілька тисячоліть тому Саме тоді починається велике час сенсаційних відкриттів, закладається фундамент величезної голови в історії великої і високорозвиненої цивілізації, яка існувала на Криті кілька тисячоліть тому. Інтерес до досліджень був настільки великий, що розкопки Кносса велися з фантастичною, навіть за нинішніми мірками, швидкістю. Кожен новий день дарував нові відкриття. Тут були знайдені бронзові судини, кам'яні вази, знаменита статуя Богині родючості, гральна дошка, фреска "Принц з ліліями" і багато інших знахідки, більшість зяких були переміщені в Археологічний музей Іракліон .

Під час розкопок з'ясувалося, що мінойци винайшли центральне опалення. У палаці, під підлогою був влаштований спеціальний зал, в якому були встановлені циліндричні конструкції. Коли в цьому залі розводили вогонь, конструкції нагрівалися, передаючи тепло підлозі і обігріваючи приміщення. Також, царські палати обігрівали за допомогою гарячої води, яка подавалася по трубах з котла, встановленого під підлогою.
Мінойська - таке ім'я дає Артур Джон Еванс виявленої цивілізації і її культури. Розкопки дозволили отримати відповіді на багато питань, залишивши при цьому і багато нерозгаданого. Зокрема, виявлене Евансом "Лінійне письмо А" і "Лінійне письмо Б", яке до сих пір не піддається розшифровці. Крім розкопок, Артур Джон Еванс приймає рішення про часткове відновлення палацу, що є приводом для, часом, дуже різкої критики.
Ми ж, завдяки виконану роботу Еванса, маємо чудову нагоду доторкнутися до історії великої мінойської цивілізації, перенестися в минуле і хоч трохи уявити собі, як жили люди кілька тисячоліть тому.

Наша подорож по Кносскому Палацу

Відразу хочеться відзначити, що, приїхавши за вказівником і залишивши автомобіль на одній з декількох досить просторих стоянок в районі Кноссоса, ми якось не відразу знайшли сам палац :) Уздовж дороги ходять туристи, але й вони не зорієнтували нас. Їх рух більше було схоже на Броунівський. Хтось шукав свій автобус, хтось йшов до палацу, а хтось просто шукав місцеве кафе, щоб "набратися сил" перед серйозним оглядом. В результаті, ми зорієнтувалися по досить скромному вказівником з написом: "KNOSSOS ENTRANS. EINGANG. PALAST. PALACE. PALAIS. ==>" До речі, машину тут можна залишити як на платній, так і на безкоштовній стоянці.

У касі купуємо вхідні квитки і йдемо на зустріч з великою історією високорозвиненою мінойської цивілізації.

Для наочності, щоб було зрозуміло, де ми ходили, що бачили, викладаємо План Кносского Палацу:

Для наочності, щоб було зрозуміло, де ми ходили, що бачили, викладаємо План Кносского Палацу:

Перше, що постає перед нашими очима:
1. Західний двір Кносского палацу.

Це не тільки головний вхід для відвідувачів археологічної території в наші дні. Тут же, згідно одне з версій, знаходився головний вхід в Кносський палац. Перше, на що звертаєш увагу - три великі ями, викладені зсередини камінням, так звані "бублики". Одні джерела кажуть, що ємності використовувалися для зберігання зерна, інші стверджують, що для збору залишків жертвоприношень. Недалеко були виявлені частини жертовника. Цікаво, що західний двір датований Старо-палацовим періодом.

Крім основної функції, західний двір грав роль церемоніального місця. У південно-східній частині західного двору знаходиться західне переддень 1А, східна сторона якого була прикрашена фрескою із зображенням гри з биком.
2. Коридор з фрескою "Процесія"
Коридор, ще званий "Дорогий Процесій", був прикрашений фрескою із зображенням юнаків і дівчат, які несуть підношення Божеству або жриці жіночої статі. Частина коридору була зруйнована, а інформація про коридорі в різних джерелах кілька суперечлива. За однією з версій, спираючись на висновки про схожість структури статі спочатку коридору і статі біля входу на центральний двір з південної сторони, передбачається, що "Дорога Процесій" з'єднувала західний вхід палацу з центральним двором.
3. Південний будинок.
Триповерховий будинок, що датується Артуром Евансом приблизно 1600 до н.е., розташований у південно-західних кордонів палацу. Швидше за все, Південний будинок належав верховному жерцеві.

Швидше за все, Південний будинок належав верховному жерцеві

4. Південні кордони палацу, "Роги посвячення".
Далі ми трохи відхилилися від "стандартного" маршруту, за якими водять екскурсії і, про який розповідають путівники. Від південного будинку ми взяли курс трохи східніше, милуючись колись величної панорамою південного фасаду палацу, який вінчають священні роги з пароліта, також викликають чимало запитань і суперечок ...

Від південного будинку ми взяли курс трохи східніше, милуючись колись величної панорамою південного фасаду палацу, який вінчають священні роги з пароліта, також викликають чимало запитань і суперечок

5. Центральний двір

Пройшовши паралельно південного входу, ми потрапляємо в самий центр Кносского палацу - центральний двір з підлогою, вимощений плитами. Розміри двору дуже значні і становлять 50х25 м, завдяки чому на цьому просторі відбувалися всі центральні та масштабні події палацу. А великий відкритий простір створювало додаткову вентиляцію і освітлення внутрішніх приміщень палацу. Крім того, за однією з версій, на центральному дворі відбувалися різні ритуали.

6. Принц з ліліями.
Відвідувачі палацу потрапляли на центральний двір через південний вхід, який є частиною "Дороги процесій", про що свідчить схожа з початком коридору структура статі і знаменита фреска "Принц з ліліями". Оригінал фрески був знайдений в досить жалюгідному стані. Але реставраційні роботи відродили фреску, і зараз її оригінал зберігається в Археологічному музеї Іракліона .
Для наочності була відновлена ​​частина "Дороги процесій", ведуча на центральний двір. Ну, а ми, дочекавшись, коли основна частина туристів переключить свою увагу на інші частини палацу, постаралися уявити, що відчували люди, які потрапляли в Кносський палац через цей коридор.

7. Південні Пропилеи.

На захід від південного входу на центральний двір знаходяться величні Південні Пропилеи з великими сходами, що ведуть на верхній (головний) поверх палацу (Piano Nobile), де знаходилися культові приміщення Кносского палацу. Про важливість тих приміщень говорить той факт, що з південного боку Пропилеи закривалися дверима. Декор цієї частини палацу (та ж структура статі, фрески), згідно Евансу, вказував на те, що Південні Пропилеи також були продовженням Дороги Процесій.

Тут знаходиться знаменитий "Носій ритону" - юнак, що тримає посудину конічної форми для пиятик.


У північній частині Пропилей були знайдені піфоси, що датуються Последворцовим періодом, і вказують на те, що, швидше за все, Південні Пропилеи вто час використовувалися в якості комор.

8. Сходи на Piano Nobile
У північній частині Пропилей наверх спрямовується велика сходи, колись розташовувала колонами по обидва боки і, ведуча на головний поверх Кносского палацу (Piano Nobile). Артур Еванс вважав, що саме на верхньому поверсі знаходилися парадні зали і приймальні приміщення, так як саме тут простір найкраще висвітлювалося і провітрювати.

Піднімаючись сходами, праворуч можна побачити приміщення прямокутної форми (8А). "Грецький Храм" - так інтерпретував цю споруду Артур Еванс, спираючись на знахідки, зроблені тут. Також Еванс робить висновок, що це приміщення було зведено через багато часу після руйнування палацу.
9. Piano Nobile
Піднімаючись сходами, праворуч можна побачити приміщення прямокутної форми (8А) Нарешті, піднявшись по сходах на верхній поверх, ми потрапляємо в передпокій. З передпокою, пройшовши на північ, ми входимо в трехколонной святіліще.Так його назвав Артур Еванс, порівнюючи з аналогічним святилищем, зображеним на фресках, а також в результаті знахідки трьох колон, пілястрів і каменю у формі голови лева, що звалилися на перший поверх.
Південніше в невеликому приміщенні розташовувалася скарбниця Святилища, в якій були знайдені коштовності, різні дари і велику кількість культової начиння.

Пройшовши на північ від трехколонной Святі та повернувши наліво, ми потрапляємо до Великої зали з двома колонами. А на північ від Великої зали розташувалося приміщення Святилища з шістьма колонами. Про те, що приміщення носило сакральний характер, Артур Еванс припустив, спираючись на виявлені на нижньому поверсі настінні розписи, фрагменти піфоса і амфор, що впали на поверх, де знаходяться комори. Тут же була виявлена ​​знаменита фреска "Парижанка".

10. Західні комори.
З головного поверху (Piano Nobile) відкривається вид на цілий комплекс довгастих приміщень. Це Західні Комори палацу. Піфоси, заставлені уздовж стін, датуються різними часовими періодами. Здесьже знаходяться підземні ніші, імовірно, що служили для зберігання дорогоцінних предметів. Втім, інші джерела стверджують, що тут же зберігалося зерно, шерсть, тканини та інші речі, що цінувалися в ті часи.


Але, безумовно, основним продуктом, що зберігалися в західних комор, було оливкова олія. На що побічно вказують стіни комор, почорнілі від пожежі, який тут вирував набагато сильніше, ніж в інших приміщеннях палацу.
На стінах західних комор були виявлені накреслені священні символи у вигляді хреста, зірки, гілки та подвійний сокири (лабрис). Самі ж комори повідомлялися з криптами Кносского палацу. Все це в явній формі вказувало на сакральний характер і цих приміщень.

11. тронний зал.
Зі східного боку Piano Nobile сходами повідомляється з центрального двору, куди ми и повернув для того, щоб відвідаті тронний зал - приміщення, Пожалуйста корістується, мабуть, найбільшою популярністю среди туристов. Над трону залом знаходиться Зал Фресок, де зібрані копії таких фресок, як: "Ігри з биками", "Дами в блакитному", "Збирач шафрану", "Синій птах", "Блакитна мавпа" і копії інших, не менш відомих знахідок. На жаль, пройти в Зал Фресок нам не вдалося через підвищеного ажіотажу з боку туристів. Але відвідати Тронний зал ми вирішили будь-що-будь.

Перше приміщення - це передпокій з чотирма проходами, за якою розташований сам Тронний зал. Тут, на тому ж місці, що і тисячі років тому, стоїть кам'яний трон, виявлений Евансом при розкопках. Навпаки трону знаходиться невеликий басейн обмивань, ще далі, трохи сховалося від нашого погляду, Святилище з кам'яним постаментом.

Відновлені Евансом стіни прикрашені фресками із зображеннями грифонів - священним символом в мінойської релігії. Праворуч і ліворуч від трону знаходяться лави, на яких, як припущення, можливо сиділи жерці. Тут все говорить про те, що Тронний зал мав культовим характером, тут явно проходили важливі обряди ...

Але, що сталося з залом згодом, залишається тільки припускати. Кажуть, що під час розкопок, Артур Еванс тут виявив безладно розкидані судини, що дало підставу думати про те, що свого часу в Тронному залі сталося щось неординарне і трагічне ... Втім, Кноський Палац досі сповнений загадок, подібних до цієї. ..

12. Тричастинне Святилище.

Південніше Тронного залу і сходи знаходилося приміщення, яке складалося з трьох частин, від чого й пішла назва "Тричастинне Святилище". Передбачається, що фасад приміщення був прикрашений колонами, що підтримують карниз, увінчаний цілим рядом подвійних рогів. Центральний елемент Трьохчастинного святилища був найвищим. Висновок про те, що ж тут все-таки перебувало, Артур Еванс зробив, зіставивши знайдене приміщення з аналогічним приміщенням, зображеним на елементі настінного живопису, який в даний час зберігається в музеї Іракліона. Всередині святилища були знайдені глиняні таблички з Лінійним листом Б і глиняні відбитки печаток.

Всередині святилища були знайдені глиняні таблички з Лінійним листом Б і глиняні відбитки печаток

Позаду Святилища знаходяться два темних приміщення з колонами, відомі як "Крипти з колонами". У підлозі цих приміщень зроблені поглиблення у вигляді ванн. І судячи з усього, вони використовувалися для пиятик. В іншій кімнаті були знайдені два великих прямокутних сховища, вбудованих в підлогу. Ємності були сповнені глиняних ваз і цінних предметів, серед яких була знаменита статуетка Богині зі зміями, яку можна побачити в Археологічному музеї Іракліона .

Східне крило.
Керуючись припущенням, що Кносский палац був резиденцією царя Кносса, Артур Еванс вважав, що житлові приміщення царської сім'ї перебували саме в східному крилі палацу. Тут були і просторі зали, і маленькі кімнати, з'єднані комплексом коридорів. Хоча, варто відзначити, що з часом думка археологів розділилися, народивши нові припущення про те, що в східній частині палацу в Кноссі знаходилися зовсім не житлові приміщення, а, можливо, святилища. Поки точно не визначено, що ж все-таки тут знаходилося, особисто нам більш симпатична версія Еванса про царських покоях.
13. Великі сходи (Парадні сходи)
З'єднувала ж ці приміщення вражаюча Великі сходи, що розкинулася на чотири поверхи, два з яких були нижче рівня центрального двору. Маючи за два прольоти на кожному поверсі, сходи були досить плавною, що робило підйом поней досить необтяжливим.

Великі сходи добре висвітлювалася завдяки світловому криниці з дерев'яними колонами, прикрашеного яскравими фресками.

14. Зал Подвійних Секір або Мегарон царя.
Нижній рівень сходи коридором з'єднаний з Залом Подвійних Секір, де, як передбачалося, знаходився Мегарон царя з красивим кутовим портиком з колон.

Вийшовши з Залу Подвійних Секір і пройшовши трохи на південний захід від, ми потрапляємо в ...

15. Мегарон цариці зі знаменитою фрескою "Дельфіни".
А трохи західніше знаходиться Ванна кімната Цариці, відокремленої від основного приміщення стіною з вікном.

А трохи західніше знаходиться Ванна кімната Цариці, відокремленої від основного приміщення стіною з вікном

Далі перебувала Косметична кімната, що межує зі світловим колодязем, що носить назву "Двір прядки". Косметична кімната повідомлялася з приміщенням, в підлозі якого було знайдено каналізаційний отвір. Швидше за все, тут знаходився туалет.
Але, головне, що приховував в цій своїй частині Кноський палац - чергова скарбниця, де були знайдені дорогоцінні предмети з золота, слонової кістки. Тут же була знайдена знаменита статуетка "Гравець з биками".
16. Майстерня ремісника і Школа.
Від північній частині Великої сходи на схід спрямовується коридор, який закінчується дверима в Прихожую Дерев'яних Балок. На північ від Передпокою перебувала ремісничі майстерні. Під час розкопок тут було знайдено інструмент для обробки каменю, а також незакінчені вироби. На північ від перебувала так звана Школа, де, як вважав Еванс, вчилися писати на глиняних табличках, а глину замішували в ступці, що стоїть поруч з лавою. Цілком ймовірно, що тут перебувала не Школа, а гончарна майстерня.

Цілком ймовірно, що тут перебувала не Школа, а гончарна майстерня

Серед інших припущень має право на існування і теорія про те, що головна (основна) майстерня знаходилася на верхньому поверсі, звідки на перший поверх впали вази і амфори. Але, тоді залишається гадати, що ж знаходилося в нижніх приміщеннях.

Пройшовши ще далі на північ від майстерень, ми натрапили на щось вразило нас своїми розмірами. Це були величезні судини, складовані в окремих приміщеннях.
17. Склад Гігантських піфос.
Тут зберігаються величезні піфоси, дивують своїми розмірами і багатством рельєфів. Цікаво також те, що Склад Гігантських піфос датований Стародворцовим періодом. Таким чином, йому більше 4000 років, що вже саме по собі унікальне ... На фотографії дуже важко цінувати розмір судин. Але дані піфоси дійсно гігантські, висотою з людський зріст.

Перед комора Гігантських піфос знаходяться сходи, що починається від Східного Входу в Кносський палац, яку реконструював Артур Еванс. Башнеобразной конструкція входу нагадує бастіон, чому східного входу було дано назву "Східний Бастіон". Хоча, цілком очевидно, що дана вежа явно не була фортифікаційного характеру, відповідно, навряд чи була бастіоном.
18. Коридор шашковій дошки (Шаховий Коридор, Коридор Затрікія).

Коридор, що знаходиться на північний захід від Комори Гігантських піфос, носить кілька назв, які відбулися завдяки знайденої тут гру, схожу на нарди або шашки, виконаної зі слонової кістки, гірського кришталю, золота і срібла.

Коридор, що знаходиться на північний захід від Комори Гігантських піфос, носить кілька назв, які відбулися завдяки знайденої тут гру, схожу на нарди або шашки, виконаної зі слонової кістки, гірського кришталю, золота і срібла

Спочатку ми вже говорили про те, що Кносский палац мав каналізацію. У цій частині палацу можна переконатися в тому, що Минойский палац дійсно мав досить досконалою системою каналізації. Зокрема, в південній частині Шахового коридору ми наткнулися на збережену частину каналізаційної мережі. Але, як це часто з нами буває, дивуючись і захоплюючись, забули сфотографувати це диво :) Та й тягнуло нас вже, до "залишеному на солодке", в якійсь мірі "символу" острова Крит - Західному Бастіону з копією фрески "Бик ", розташованому в коридорі Північного Входу.

Але, як це часто з нами буває, дивуючись і захоплюючись, забули сфотографувати це диво :) Та й тягнуло нас вже, до залишеному на солодке, в якійсь мірі символу острова Крит - Західному Бастіону з копією фрески Бик , розташованому в коридорі Північного Входу

19. Коридор Північного Входу.
Як зрозуміло з назви, коридор сполучав Північний вхід в Кносський палац з Центральним Двором. Навпаки Західного Бастіону розташовувався Східний Бастіон, також який мав колонадою і, цілком ймовірно, теж був прикрашений фресками.

Навпаки Західного Бастіону розташовувався Східний Бастіон, також який мав колонадою і, цілком ймовірно, теж був прикрашений фресками

На захід від коридору були знайдені приміщення, оточені стіною, що йде набагато глибше рівня Центрального Двору. За версією Артура Еванса, стіни є елементами споруди, що належала первісним палацу. Тут були знайдені кам'яний світильник, відро, фрагменти фресок, серед яких була фреска "Тричастинне Святилище".

Тут були знайдені кам'яний світильник, відро, фрагменти фресок, серед яких була фреска Тричастинне Святилище

Залишаючи Кноський Палац через Коридор Північного Входу, ми потрапляємо в ...
20. Гипостільний Зал
Артур Еванс назвав цей зал "Митницею", припускаючи, що тут проводився огляд товарів і речей, які потрапляли до палацу. Цілком можливо, що тут міг бути зал для проведення бенкетів. Як завжди, все, що стосується мінойської Палацу в Кноссі, оповите безліччю припущень і загадок ...

Як завжди, все, що стосується мінойської Палацу в Кноссі, оповите безліччю припущень і загадок

Залишаючи палац через Північний Вхід, зліва нашому погляду з'явився ...
21. Північний Басейн обмивання.
Басейн обмивання з двох боків оточений колонами і був облицьований плитами. Будівля Північного Басейну обмивання було реконструйовано Евансом. Він вважав, що даний басейн призначався для "обмивань" відвідувачів, які відвідували Кноський Палац через Північний Вхід.

Він вважав, що даний басейн призначався для обмивань відвідувачів, які відвідували Кноський Палац через Північний Вхід

Цікаво, що подібні "басейни" зустрічаються в декількох місцях цього палацу, та й взагалі, були типові для інших будівель мінойської періоду. І до сих пір ці приміщення викликають масу суперечок про своє призначення, так як немає впевненості в тому, що ємності в так званих басейнах взагалі були заповнені водою. Та й системи дренажу в цих "басейнах" не було ...
На північний захід від Північного Басейну обмивання знаходиться, на наш погляд, ще одна загадка Кносского Палацу ... Остання для нас (в цей день :) ... Еванс назвав цю територію "Театром".
22. Театр.
Площа, мощена плитами і обмежена сходами в східній і південній своїй частині, дійсно, за формою нагадувала театр. У південно-східній частині площі, немов врізане в сходи, знаходиться узвишшя, яке, згідно з Евансу, служило ложею, звідки царська сім'я спостерігала за дійствами, які тут відбувалися.

У південно-східній частині площі, немов врізане в сходи, знаходиться узвишшя, яке, згідно з Евансу, служило ложею, звідки царська сім'я спостерігала за дійствами, які тут відбувалися

Через цю площу проходила так звана "Царська дорога" ( "Королівська дорога"), яка прагне на захід до Малого Палацу. Уздовж дороги знаходилися різні будівлі Кносса. В основному, це були будинки з майстернями на першому поверсі і житловими приміщеннями на верхніх поверхах.
Існує припущення, що через "Театр" ще проходила дорога Процесій, яка веде до північно-західної частини палацу, а потім йде на південь вздовж західного фасаду в бік Західного напередодні.

Післямова ...

Безумовно, Кноський Палац справив на нас сильне враження. Але, на жаль, а може і на щастя, не можемо сказати, що "все зрозуміло ..." Занадто багато загадок таїть в собі це місце, та й вся Мінойська цивілізація ... Ну, а твердження, що палацовий комплекс в Кноссос - це і був той самий лабіринт Мінотавра ... Дійсно, складна система коридорів, що зв'язують безліч приміщень, в якійсь мірі нагадує лабіринт ... Мабуть, це ще одна грандіозна загадка острова Крит, і до цього дня залишається без відповіді .. .

Довідкова інформація:

  1. Де знаходиться Кноський палац? Минойский палац в Кноссі розташований в центральній частині острова Крит всього приблизно в 4 км на південний схід від центру м Іракліон .
  2. Координати палацу: 35.297883, 25.163118 (35 ° 17'52.4 "N, 25 ° 09'47.2" E).
    Координати автомобільної парковки біля палацу: 35.298329, 25.161189 (35 ° 17'54.0 "N 25 ° 09'40.3" E)
  3. Як доїхати? У Кноський палац досить просто дістатися наступними способами:
    * На громадському транспорті, а саме, на автобусі. Це найдешевший спосіб доїхати до археологічної території. Від автовокзалу Bus Station A, розташованого в районі морського порту, курсує міський автобус до Кносского палацу. Тут можна знайти маршрут і розклад автобуса Порт - Кноссос (Port - Knossos) . До речі, на цей же автовокзал прибуває і більшість міжміських автобусів. Тому в Палац Царя Міноса без особливих складнощів можна доїхати на автобусах не тільки з центру Іракліона, а й з інших куточків острова Крит. Всі питання про пересування по Криту на автобусах обговорювалися на форумі в темі: Переміщення по Криту на автобусах .
    * З організованою екскурсією або індивідуальним гідом. Екскурсія в Кносский палац - це одна з найпопулярніших екскурсій, що проводяться на Криті. І не дивно, адже мова йде про одне з тих місць, історію якого хочеться дізнатися, як можна докладніше. І дійсно, майже кожна екскурсійна компанія на острові готова запропонувати екскурсію в цей унікальний минойский палац. А в даний час екскурсію в Минойский Палац Кносса можна купити навіть онлайн, не виходячи з дому, ну або, не встаючи з лежака на пляжі, на спеціальних сайтах з бронювання екскурсій. Так, наприклад, через інтернет можна знайти таку екскурсію, як: "Кноссос - Ласіті" . До слова, на цих і інших схожих сайтах можна подивитися ціни і заздалегідь зорієнтуватися по вартості такої екскурсії, щоб потім при пошуку, наприклад, у вуличних агентствах, вже вільно орієнтуватися в ціні. І все ж, вибравши організовану екскурсію, як спосіб знайомства з археологічною територією Кносса, головне не помилитися з вибором компанії і гіда, адже багато залежить саме від того, як буде проведена сама екскурсія. Тому настійно рекомендуємо заздалегідь уважно вивчати відгуки про ті чи інші екскурсійних фірмах і гідах.
    * На орендованому автомобілі. Це один з найбільш зручних і раціональних способів дістатися до палацу в Кноссі. Адже потім після знайомства з цією пам'яткою можна відправитися і в інші, не менш цікаві куточки острова Крит. Про те, як правильно на острові орендувати машину, можна прочитати в статті: Оренда автомобіля - особливості, основні правила .
    * На таксі. Це один з найпростіших, але водночас і один з найдорожчих способів дістатися до Кносского палацу. Проте, трохи про цей спосіб пересування ми розповідали тут: Таксі на острові Крит .
  4. Час роботи археологічної території Кноссос можна дізнатися на спеціальній сторінці сайту Міністерства Культури і Спорту
  5. Де купити і скільки коштують вхідні квитки? Вхідні квитки на археологічну територію палацового комплексу можна купити в касах у самого палацу, а також в Археологічному музеї Іракліона. До слова, доступні також комбіновані квитки на відвідування і Кносского палацу, і Археологічного музею (термін дії таких квитків обмежений). Детальніше ціни за квитки також можна дізнатися на спеціальній сторінці сайту Міністерства Культури і Спорту .
  6. Кращий час для відвідин палацу, на наш погляд - це ранкові та вечірні години, коли вранці сонце ще, а ввечері вже не так активно. Іншими словами, влітку найкомфортніше по території палацу гуляти в годинник відкриття або за кілька годин до закриття археологічної території.
  7. Що подивитися в околицях? Напевно, краще за все прогулянку по території Палацу Царя Міноса поєднати з відвідуванням Археологічного Музею Іракліон , В якому, в свою чергу, зберігаються численні знахідки, багато з яких були виявлені саме на території палацового комплексу в Кноссі. Адже по суті, обидві ці знамениті пам'ятки гармонійно доповнюють один одного, допомагаючи нам максимально зануритися в багатющу історію острова Крит і великої мінойської цивілізації, колись існувала тут ... Також, в Іракліоні розташований Музей Природної Історії , В якому буде цікаво не тільки дорослим, але й дітям. Недалеко від міста знаходиться жіночий монастир Савватьяна , Мальовниче село Арханеса і священна гора Юхтас , Звідки відкриваються приголомшливі види на нескінченні виноградники.
    Взагалі, в районі Іракліона знаходиться величезна кількість цікавих для відвідування місць і пам'яток, і, звичайно ж, за один день їх не обійти і не об'їхати. Тому, коли ми плануємо поїздки в район Іракліон (особливо, якщо їдемо з Ханьи, ~ 150км, а іноді і більше), то зупиняємося в одному з міських готелів. У нашу поїздку восени 2016 року ми зупинялися в готелі Olive Green Hotel ( посилання на готель в Hotellook ), Який розташований в центрі міста поруч з Археологічним Музеєм Іракліон (фотографії готелю і номера можна подивитися в нашому відкликання ► Відгуки про відпочинок Olive Green Hotel. Іракліон ).

Екскурсія в Кносский палац або краще знайомитися самостійно?
Палац Кносса - це все-таки і був знаменитий Лабіринт Мінотавра?
Екскурсія в Кносский палац або краще знайомитися самостійно?
Де замовити екскурсію?
Палац Кносса - це все-таки і був знаменитий Лабіринт Мінотавра?
Чому?
Що подивитися в околицях?

Новости