Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Таємничі рухомі камені в пустелі поставили вчених у безвихідь на 70 років

Ви коли-небудь бачили, як рухається камінь? Тобто рухається самостійно - НЕ котиться, наприклад, після того, як його хтось штовхнув або перекинув, - а просто ковзає по плоскій поверхні за власним рішенням. За винятком певних психоделічних переживань ви, як я вважаю, такого не бачили. Але ці камені існують, і вони десятиліттями спантеличували вчених.

Рейстрейк-Плайя - це широка пласка пустельна улоговина посеред національного парку «Долина Смерті». Вона оточена високими скелястими пагорбами і сотні років тому була заповнена водою, але зараз це просто висохле ложе озера. Це одне з найспекотніших, сухих і низьких місць в Північній Америці, і воно є домом для «рухомих каменів» - валунів, які рухаються по улоговині самі по собі. Вчені лише в 2014 році змогли остаточно з'ясувати, яким чином камені переходять з одного місця в інше: справа в незвичайному і унікальному поєднанні льоду, вітру і сонця.

Побачити камені в русі можна рідко, але є явна ознака того, що вони рухалися. За камінням в грязі тягнуться довгі, іноді петляють сліди. Вчені скористалися GPS для відстеження переміщень каменів і довели, що вони рухливі. Вперше вони були публічно зафіксовані документально на початку 20 століття, але десятиліттями ніхто не міг пояснити, як вони рухаються, як повідомляє Річард Норріс, океанограф з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго і один з дослідників, які, нарешті, дозволили загадку каменів.

Ви коли-небудь бачили, як рухається камінь

Зображення: Вікіпедія

«Перше наукове дослідження було виконано в 1948 році, а потім одна за одною пішли наукові статті, - розповів Норріс. - Кожні десять років або близько того хто-небудь публікував нову статтю про Рейстрек, але на такій роботі наукову кар'єру не побудуєш. Це просто таємниця дуже цікавого роду ».

Норріс дізнався про камені ще в дитинстві. Його дядько, геоморфолог з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго, возив шкільні екскурсії в улоговину, а Норріс і його кузен сідали йому на хвіст. У зрілості, коли вони обидва вже були вченими, Норріс і його кузен вирішили, що повинні спробувати дізнатися, як рухаються камені, тому вони придумали експеримент.

Попередні дослідження стали джерелом гіпотез, що пояснювали переміщення каменів. Деякі вважали, що справа в виключно сильних вітрах, інші вважали, що навколо каменів намерзає лід, через якого вони оживають. Були й менш наукові теорії, наприклад, про акустичної левітації - уявленні про те, що звук нібито здатний викликати левітації важких предметів.

Щоб з'ясувати все це, Норріс і його кузен прикріпили GPS спеціальної конструкції до задньої частини каменів, які вони принесли в Долину Смерті (Служба національних парків не дала їм чіпати камені, які вже там були). Також вони встановили метеорологічну станцію, а потім ... потім вони стали чекати.

Знадобилося два роки, але в кінці кінців камені зарухалися. Норріс з кузеном абсолютно випадково реально побачили їх у дії на власні очі. Дослідники обговорили результати своєї роботи в статті, опублікованій в PLOS One . Вони виявили, що, коли на улоговину падає досить дощу, щоб він збирався, а температура поніжаается, вода замерзає величезними тонкими шарами льоду навколо каменів, які валяться на улоговину зі схилу найближчого пагорба. Коли ранкове сонце починає топити лід, легкий вітерець, якщо він є, може переміщати лід, який тягне за собою каміння.

«Лід товщиною приблизно з шибку, - розповів мені Норріс. - І хоча він дуже тонкий, це величезний, просто величезний шар льоду. Він ніби переміщається цими вітрами, як би відразу, і він може штовхати туди-сюди що-небудь дуже велике - і дуже багато каменів ».

Результати приголомшили Норріса і багатьох інших вчених, але це явище згодом пояснило існування схожих рухомих каменів по всій планеті. Хоча це і не було паранормальних поясненням, на яке сподівалися дуже багато людей, правда виявилася ще більш цікавим.

«Наука чудова», - сказав Норріс.

Любіть таємниці з наукової розгадкою? Підпишіться на Science Solved It , Нове шоу Motherboard про найбільші таємниці, розгаданих наукою.

Ви коли-небудь бачили, як рухається камінь?
Любіть таємниці з наукової розгадкою?

Новости