Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Способи пересування тварин

Плавання, повзання, ходьба, стрибки, літання - який вид пересування крутіше?

Пересування, тобто здатність переміщатися з одного місця на інше, - один з найважливіших ознак переважної більшості тварин і відіграє величезну роль в їхньому житті. Завдяки активному переміщенню з місця на місце відбувається швидка зміна умов життя, вона веде до вдосконалення всієї організації тварин, в першу чергу їх нервової системи та органів чуття. Тваринам, здатним до швидкого пересування, легше захищатися від несприятливих умов існування, від різних ворогів. Крім того, завдяки переміщенню відбувається розселення виду, захоплення нових територій з дещо відмінними умовами життя, а це сприяє прояву мінливості - передумові виникнення нових підвидів і видів.

Плавання, повзання, ходьба, стрибки, літання - який вид пересування крутіше

Залежно від умов середовища і способу життя в процесі еволюції у тварин виробився певний спосіб пересування: плавання, повзання, лазіння, ходьба, біг, стрибки, планування, літання.

Особливо різноманітно пересуваються наземні чотириногі тварини. Переважна більшість їх може не тільки ходити, але і бігати, стрибати, плавати, деякі планують. У них спостерігаються різні види ходьби (алюру): дуже повільний, швидкий або повільний рісеподобний крок, швидка рись, стрибок, іноходь, галоп.

Повільний вид ходи - це крок, при якому тварини по черзі дуже повільно спираються на три або чотири ноги, виносячи одну з них вперед. Так рухаються, наприклад, черепахи. Приблизно 400 м проходять вони на годину. Але серед плазунів є тварини, які пересуваються дуже швидко. До них відносяться багато ящірок - жителі відкритих просторів (степів, пустель, напівпустель). Такі ящірки не плазує на череві, а бігають на витягнутих ногах з високо піднятим черевом.

Через швидкості пересування деякі з ящірок одержали відповідні назви: прудка ящірка, швидка ящірка. До бистробегающім належать агами, піщана, такирниє і інші круглоголовки, наземні види ігуан, справжні ящірки та інші. Для них характерно пересування риссю, а деякі з них при швидкому бігу піднімають передні кінцівки і рухаються тільки на задніх (деякі ігуани, американські ящірки-бігуни).

Найшвидшим видом пересування є галоп. Він характерний для деяких ссавців: майже всіх копитних, хижаків, болючих, зайцеобразних. Чемпіоном серед них є гепард. Наздоганяючи видобуток він за короткий час розвиває величезну швидкість - близько 112-115 км / ч. Йому потрібно тільки дві секунди, щоб біг його сягав уже 70 км / год, а 650 м він пробігає за 20 секунд.

Одним із способів пересування деяких чотириногих тварин є стрибки в довжину і висоту. І в цьому способі переміщення є свої рекордисти. У стрибках у довжину особливо відзначаються кенгуру, зокрема великий сірий і великий рудий. Хоча передні кінцівки цих тварин розвинені настільки, що вони можуть на них спиратися, коли пасуться, однак стрибки на задніх кінцівках - основний спосіб їх пересування. У цих гігантських тварин на довгих і вузьких задніх кінцівках з міцними кігтями надзвичайно розвинена мускулатура, що дає їм можливість здійснювати неймовірної довжини стрибки. Іноді вони можуть стрибати на 12 м в довжину, розвиваючи при цьому швидкість до 50 км / год, але не на довгий час. Деревні кенгуру можуть стрибати на 15-18 м, але не в довжину, а зверху вниз, з однієї гілки на іншу.

Стрибати в довжину доводиться і деяким хорошим бігунам - хижакам і копитних. Відомий «спринтер» вилорог під час бігу може робити стрибок до 6 м в довжину, а Чорноп'ятов антилопа - понад 10 м. Довгі стрибки роблять все представники сімейства котячих, в тому числі великі - рись, леопард, тигр, лев, гепард стрибають на значне відстань (гепард до 9 м).

У кожному класі хребетних є свої рекордсмени. Так, в класі риб вистрибувати з води на значну висоту можуть такі прісноводні риби, як білий амур і товстолобик. Висота їх стрибків досягає 4 м, а довжина - 8 м. У класі земноводних африканська гігантська жаба Голіаф стрибає на 4 м. З птахів вистрибувати з води на льодову кромку висотою до 2 і більше метрів можуть пінгвіни.

Пересуватися по землі з певною швидкість можуть і безногі тварини, наприклад змії. Здатність пересуватися в повітрі притаманна багатьом тваринам, навіть типовим водяним мешканцям. Так, в тропічних і субтропічних морях живуть літаючі риби.

Планують польоти можуть робити земноводні, з плазунів кращим планеристом вважається летючий дракон. Планують стрибки роблять також деякі ссавці, зокрема шерстокрили - жителі тропічних лісів Яви, Суматри, Калімантану, Філіппін. Їх літальна перетинка покрита шерстю і сполучає шию, кінцівки і хвіст. Вони чемпіони серед «планеристів». Стрибаючи з верхівки дерева, шерстокрили широко розставляють ноги і витягують хвіст, від чого розтягується літальна перетинка, і тоді, майже не знижуючи висоти, вони можуть пролітати до 130-140 м. Значно поступаються шерстокрилов гризуни-летяги, які дуже схожі на білок. Максимальна відстань їх польоту - 30-60 м.

Справжній політ - це активний рух за допомогою крил. Першими, таким чином, почали пересуватися комахи. Для них характерна наявність двох або однієї пари крил і сильно розвинених м'язів. У кращих літунів на такі м'язи припадає 15-25% ваги тіла. Серед комах рекордсменом швидкості є бабка коромисло: в секунду вона пролітає 32 м, отже, 114 км / год. Відомі факти, коли австралійських бабок ловили у відкритому морі в 900 милях від материка.

З метеликів найшвидкіснішими літунами є Бражник - великі і сильні нічні комахи, передні крила в яких довгі і вузькі і разом з задніми зчеплені в єдину літальну площину. Швидкість польоту таких боржників, як молочайний, олеандровий, мертва голова, досягає 60 км / ч. Ці метелики можуть долати за короткий час велику відстань.

Політ - типовий спосіб пересування птахів. Вся їхня організація - зовнішню і внутрішню будову, фізіологія - підпорядковані польоту. Перебувати довгий час в повітрі можуть буревісники, альбатроси, грифи, орли, але це завдяки ширяючого польоту (пасивному), при якому птахи використовують вітер або висхідні повітряні потоки, а змахів крилами не роблять.

З ссавців до справжнього і тривалого польоту пристосовані тільки рукокрилі. Їх своєрідні крила - це еластична шкіряста перетинка між видовженими чотирма пальцями передніх кінцівок, яка переходить на передпліччя, плече, сторони тіла, охоплює задні кінцівки (без стоп) і хвіст.

Плавання - найдавніший вид пересування живих організмів, але властивий він не тільки водним тваринам, які постійно живуть у воді, в ній добувають їжу, в ній розмножуються, а й багатьом наземним. Чемпіонами з плавання вважаються стародавні мешканці морів - кальмари. Завдяки «реактивному двигуну» - воронці - вони можуть розвивати величезну швидкість - до 200 км / ч.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Плавання, повзання, ходьба, стрибки, літання - який вид пересування крутіше?

Новости