Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

У Києві з'являться парк Ататюрка і сквер Данте Аліг'єрі

Мозаїчне панно в узбецькому стилі

У Києві з'являться парк Ататюрка і сквер Данте Аліг'єрі Ірина Гінжул https://cdn.segodnya.ua/img/article/6029/1_main.jpg https://cdn.segodnya.ua/img/article/6029/1_tn.jpg 2015 -03-26T09: 02: 06 + 02: 00 Куди піти сквери з пам'ятниками в національних стилях обіцяють розбити 15 іноземних держав

В кінці травня в столиці з'явиться сквер, присвячений італійському поету Данте Аліг'єрі на бульварі по вул. Костьольній. А в наступному році планують створити сквер, присвячений узбецькому поетові Алішеру Навої. Облаштують їх, відповідно, посольства Італії та Узбекистану. У Департаменті містобудування та архітектури кажуть, що зараз ведуться переговори з п'ятнадцятьма посольствами в Києві - щоб вони облаштували столичні сквери в своїх національних стилях. "Ми пропонуємо всім посольствам створити в Києві невеликі острівці культур різних країн - на прикладі скверу по вул. Шота Руставелі від грузинського посольства, або архітектурного комплексу на честь Гейдара Алієва по вул. Глибочицькій, від посольства Азербайджану", - розповів нам заступник директора Департаменту містобудування та архітектури Андрій Вавриш.

ЧАСТИЧКА ІТАЛІЇ. Як розповіли нам в італійському інституті культури України, над створенням пам'ятника Данте Аліг'єрі, а так само над облаштуванням скверу зараз працюють італійські дизайнери і художники. Планується, що сама скульптура буде виконана з італійського мармуру, а поруч буде облаштована зона відпочинку з лавками і освітленням. "Можливо вона буде нагадувати затишні італійські дворики. Та й саме розташування скверу досить символічно - поруч з римо-католицьким костелом святого Олександра, який був побудований за проектом італійського архітектора Людовика Станзані. Він в XIX столітті був головним архітектором Києва", - розповіли нам в інституті.

ПАМ'ЯТНИК І ПАННО. За пропозицією Київради узбецька сторона розглядає проект створення майбутнього скверу імені поета Алішера Навої в Києві.

Сквер. З'явиться бронзовий пам'ятник поетові Алішеру Навої і мозаїчне панно в узбецькому стилі

"Для облаштування нам запропонували два варіанти - біля метро" Либідська "і по вул. Артема. Зараз наші фахівці вивчають обидва варіанти в міру узгодження, в першу чергу з КМДА, сквер з'явитися можливо найближчим часом", - розповів нам посол Республіки Узбекистан в Україні Алішер Абдуаліев. За його словами, при узгодженні, сквер буде створений в національному стилі, з використанням традиційних матеріалів і орнаментів, на зразок тих, які знаходяться в невеликому сквері поруч з посольством по вулиці Володимирська, 16. "В Ташкенті встановлений архітектурно-меморіальний ансамбль з бюстом Тараса Шевченко , А на задньому плані - мозаїчне панно із зображенням Кобзаря. Нам хотілося б і в Києві зробити щось подібне. Планується, що пам'ятник Алішеру Навої буде з бронзи. А на задньому плані - панно, де мозаїкою будуть викладені тексти з оригіналу праць Навої (однієї з його поем), які зберігаються в музеї в Ташкенті ", - розповів нам Алішер Абдуаліев.

З'являться Ататюрк і Конфуцій

Відкрити парк імені Ататюрка на бул. Дружби Народів, 38, планує і посольство Туреччини. "Парк, планується розбити, коли буде закінчено будівництво нового комплексу Посольства. Поки, ми тільки почнемо будівництво. На цьому етапі детальних планів парку ще немає. Коли комплекс буде закінчено, цей парк буде знаходитися перед ним", - розказав нам посол Туреччини в Україні Йонет Джан Тезель. "Ми зараз ведемо переговори з посольством Китаю, яке хоче увічнити Конфуція, а посольство Казахстану - куточок своєї культури в парку на Нивках", - розповів Андрій Вавриш. Облаштувати свій сквер хоче і посольство Чехії: встановити пам'ятник Ярославу Гашекові на однойменному бульварі в Києві. "Було в планах посольства - встановити пам'ятну лавку, присвячену Вацлава Гавела, а на ній зобразити уривки з його творів", - говорять в чеському центрі.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

Новости