Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Що можна подивитися в Єгипті: пам'ятки і екскурсії

  1. Що можна подивитися в Єгипті: пам'ятки і екскурсії Привіт, друзі! У попередніх статтях ми розглянули...
  2. Бухти, лагуни і коралові рифи
  3. Оазиси, каньйони і пустелі
  4. Християнські (коптські) монастирі та святині
  5. Гора Мойсея (Синай)
  6. Монастир Святої Катерини
  7. Монастир Святого Антонія і монастир Святого Павла
  8. Що можна подивитися в Єгипті: пам'ятки і екскурсії
  9. Природні пам'ятки Єгипту
  10. Бухти, лагуни і коралові рифи
  11. Оазиси, каньйони і пустелі
  12. Християнські (коптські) монастирі та святині
  13. Гора Мойсея (Синай)
  14. Монастир Святої Катерини
  15. Монастир Святого Антонія і монастир Святого Павла
  16. Що можна подивитися в Єгипті: пам'ятки і екскурсії
  17. Природні пам'ятки Єгипту
  18. Бухти, лагуни і коралові рифи
  19. Оазиси, каньйони і пустелі
  20. Християнські (коптські) монастирі та святині
  21. Гора Мойсея (Синай)
  22. Монастир Святої Катерини
  23. Монастир Святого Антонія і монастир Святого Павла

Що можна подивитися в Єгипті: пам'ятки і екскурсії

Привіт, друзі!

У попередніх статтях ми розглянули найбільш популярні єгипетські курорти , А також дізналися, в яких сімейних готелях Єгипту найкраще зупинитися, якщо планується відпочинок з дітьми.

Ну а що ми знаємо про визначні пам'ятки Єгипту? Звичайно ж, це знамениті піраміди, храми, сфінкси . Може бути, згадаємо ще парочку надокучили назв і .... І, напевно, все.

Почасти це відбувається тому, що зазвичай ми їдемо в Єгипет просто відпочивати. Чудове Червоне море, сонце, пляж, коралові рифи, пара екскурсій (якщо захочеться) в довколишні місця - часто, нам цього достатньо.

І це теж добре. Але, погодьтеся, що і за межами готелю також є багато чого гідного нашої уваги.

Давня країна фараонів вражає своєю різноманітністю: спекотна пустеля, мальовничі оазиси, лагуни і коралові рифи, каньйони, архітектура і скульптура древніх цивілізацій і цілком сучасні пам'ятки змінюють один одного в містах Єгипту.

Так, швидше за все, за один-два рази все подивитися навряд чи вдасться, та й не потрібно. Але знати, чим багата ця країна, мені здається, просто необхідно. А вже з цього різноманіття можна вибрати те, що ближче до серця і по духу.

Тому сьогодні ми поговоримо про те, що ж можна подивитися в Єгипті.

Єгипет - дивовижна країна. Ви тільки уявіть, її величезна територія - це на 96 відсотків пустеля. І лише 4 відсотки - це дельта і долина однієї з найбільших в світі річок Нілу, яка дає життя містам Єгипту.

І коли мова заходить про природні пам'ятки цієї країни, маються на увазі, перш за все, незвично красиві бухти, коралові рифи, прекрасні оазиси. А природні заповідники тут - це, зрозуміло, зовсім не те, що ми звикли бачити в інших країнах.

Але, мені здається, ця географічна і кліматична особливість робить ці місця для європейського туриста ще більш привабливими саме через свою незвичність.

Природні пам'ятки Єгипту

Національні заповідники

Якщо хочете побачити щось не зовсім звичайне, вирушайте в Національний природний заповідник Рас-Мохаммед (що означає «голова пророка»).

Особливо зручно це зробити з Шарм-ель-Шейха (заповідник знаходиться в 25 кілометрах від цього курорту, час у дорозі - менше години). З Шарм-ель-Шейха чи іншого популярного єгипетського курорту в заповідник можна дістатися по воді на яхті або на автобусі.

Заповідник Рас-Мохаммед - одне з кращих місць для підводних екскурсій, де можна випробувати себе, занурюючись в настільки цікавий і незвіданий світ під водою з різноманітними за формою і кольором кораловими рифами і різноколірними рибками.

Заповідник Рас-Мохаммед - одне з кращих місць для підводних екскурсій, де можна випробувати себе, занурюючись в настільки цікавий і незвіданий світ під водою з різноманітними за формою і кольором кораловими рифами і різноколірними рибками

Втім, цей приголомшливо красивий і мальовничий куточок - одне з місць в Єгипті, де можна помилуватися не тільки красою підводного світу.

Рас-Мохаммед розташований на півдні Синайського півострова уздовж Червоного моря і був відкритий в 1989 році. Пізніше, в 1992 році, в його склад була включена територія ще одного об'єкту, що охороняється заповідника Південного Синая - Національного заповідника Набк.

Це унікальний природний світ: солоне озеро, дно якого вкрите білим шаром солі, «Магічна затока», вода в якому через велику концентрацію солі нагадує Мертве море і має цілющі властивості. Фантастичний нереальний пейзаж.

Заманюють туристів в ці місця і геологічні розломи в земній корі, які утворилися в результаті землетрусу.

Заманюють туристів в ці місця і геологічні розломи в земній корі, які утворилися в результаті землетрусу

Те, повз чого вже точно не пройде жоден турист - це мангрові дерева. Їх зарості, що нагадують, скоріше, розрослися кущі - єдині рослини в світі, які пристосувалися до життя в таких суворих умовах. Листочки на цих невеликих деревця з одного боку покриті сіллю. Це доказ того, що ці рослини, для того щоб вижити, навчилися видобувати прісну воду з солоної морської води.

Це доказ того, що ці рослини, для того щоб вижити, навчилися видобувати прісну воду з солоної морської води

Там же, на півдні Синайського півострова, неподалік від міста Дахаб є ще один заповідник - Національний заповідник Рас-Абу-Галум. Його казковий підводний світ і прекрасні долини, мальовничі скелі і піщані дюни, рідкісні рослини і тварини, бедуїнські села, розташовані на території заповідника - полонять і захоплюють.

Його казковий підводний світ і прекрасні долини, мальовничі скелі і піщані дюни, рідкісні рослини і тварини, бедуїнські села, розташовані на території заповідника - полонять і захоплюють

А в 40 кілометрах від курортного містечка Марса Алам уздовж узбережжя Червоного моря розташований Національний парк Ваді-Ель-Гімалія. Це заповідник дикої природи, де ще живуть такі рідкісні тварини, як газель-Доркас, нубийские козероги, а також стада диких африканських овець і козлів, дуже багато птахів.

Бухти, лагуни і коралові рифи

Прибережна зона в Єгипті рясніє прекрасними місцями для відпочинку і красивими бухтами, які заслуговують на увагу, наприклад, акули бухта і Бухта Рас Насрані в Шарм-ель-Шейху з різноманітними мешканцями підводного світу і суцільною лінією коралових рифів вздовж берега.

«Блакитна діра» - місце, що вабить дайверів з усього світу. Це підводна печера, яка йде майже вертикально на глибину понад 100 метрів. Її діаметр - 150 метрів. Дістатися можна з Дахаба на джипі або з екскурсією на автобусі.

Дістатися можна з Дахаба на джипі або з екскурсією на автобусі

Острів Тиран - дивовижна екзотика Червоного моря. Це великий острів, оточений величезними рифами, на яких розбивалися і тонули кораблі. Останки одного з таких затонулих кораблів можна побачити і сьогодні. У цих місцях люблять здійснювати занурення дайвери, щоб помилуватися красою коралів і різнокольорових рибок. Туристів доставляють сюди під час морської прогулянки на яхті.

Туристів доставляють сюди під час морської прогулянки на яхті

Дельфіновий риф Марса Алам - названіеговоріт саме за себе: тут можна побачити величезну кількість дельфінів.

Оазиси, каньйони і пустелі

Оазис Айн Худрі - найкрасивіше місце на Синайському півострові, неподалік від міста Дахаб. Це унікальний комплекс оазисів навколо міста. Повз нього неможливо проїхати, вирушаючи до Кольоровому і Білому каньйонах і «Блакитний дірі».

Привертає це місце і прихильників екологічного туризму. Тут можна побачити багато такого, чого немає в звичних туристичних маршрутах: унікальна природа, чудове море, поселення бедуїнів.

Білий каньйон - біле чудо пустелі

Химерні і досконалі за формою білі скелі, через що міститься в них великої кількості вапняку, і м'який білий пісок на дні каньйону визначили його назву.

Це місце викликає захоплення в будь-який час року. Але відвідання каньйону потребують певної фізичної витривалості і хоробрості. Для повноти відчуттів доведеться підніматися вгору і спускатися вниз по крутих схилах в каньйон, проходити по вузьких петляють стежками. При цьому зручний одяг і взуття просто необхідна.

Білий каньйон знаходиться в 50 кілометрах від Дахаба. Також поруч з цим містом знаходиться ще одна дивовижна пам'ятка - Кольоровий каньйон.

Кольоровий каньйон - природне диво з вітру і піску

Це пятикилометровая тріщина в земній корі, яка утворилася в результаті сильного землетрусу, що стався мільйони років тому.

Знаходиться він в 150 кілометрах від Шарм-ель-Шейха, і дорога до нього проходить не тільки по асфальту, ближче до місця вона змінюється справжньою пустелею.

Каньйон, утворений скелями химерної форми і різної висоти, надзвичайно красивий, так як у своїй структурі має гірські породи різних кольорів. Враження підсилює приголомшливий ландшафт пустелі. Дивно, але навіть на твердих скелях каньйону абсолютно без води примудряються рости якісь рослини з зеленими листочками і навіть з квіточками.

Проходження каньйону - не зовсім прогулянковий варіант для туристів. З маленькими дітьми туди навряд чи варто вирушати.

Чорна і Біла пустелі Єгипту

Ці дві пустелі (які є частиною пустелі Сахара), свого роду, візитна картка Єгипту. Вони знаходяться на відстань один від одного в 100 кілометрів. І їх послідовне відвідування (наприклад, спочатку Білій пустелі, а потім Чорної) тільки посилює враження.

Дістатися з Каїра потрібно спочатку до Бахарії, а далі на машині з провідником або з екскурсією. Самостійно такі подорожі робити небезпечно.

Самостійно такі подорожі робити небезпечно

Чорна пустеля насправді темно-коричнева. Такий колір утворився через підйом на поверхню вулканічної руди в результаті вивержень вулканів багато років назад. Гори з кристалів кварциту, які знаходяться в Чорній пустелі, виблискують на сонці різнокольоровими відблисками. Місце фантастично красиво.

Біла пустеля отримала таку назву, тому що по її поверхні розкидані вапнякові білі брили химерної форми і обрисів.

Якщо захочеться внести різноманітність в спокійний пляжний відпочинок, можна зробити екстремальну прогулянку на квадроциклах по кам'янистій і спекотної Долині Ехо. Таку назву це місце отримало через можливість почути власні слова, які повертаються луною. Знаходиться долина неподалік від Шарм-ель-Шейха.

Можна відправитися в Долину Ваді-Хаммамат в Марса Аламі, яка знаходиться недалеко від Хургади.

Можна відправитися в Долину Ваді-Хаммамат в Марса Аламі, яка знаходиться недалеко від Хургади

Її головна визначна пам'ятка - наскальні малюнки і написи. Їх тут просто неймовірна кількість (приблизно, 2300).

Християнські (коптські) монастирі та святині

Єгипет - країна древня. Тут всюди пам'ятники різних епох і різних цивілізацій: давньоєгипетської, середньовічної арабської, коптської (християнської).

Історія коптських пам'ятників (численних церков і монастирів) в Єгипті пов'язана з життям перших християн і зі Святим Сімейством. З Нового завіту відомо, що Марія і Йосип з маленьким Ісусом втекли до Єгипту, рятуючись від солдатів царя Ірода, який наказав убити всіх немовлят у Юдеї. Їхній шлях пролягав по північній частині Синайського півострова, через Ніл, далі по території, на якій розташований сьогодні Каїр, і далі на південь. Три роки Святе Сімейство ховалося в цих місцях, поки не помер цар Ірод. І тільки після цього сім'я Ісуса знову повернулася в Назарет.

За старовинним переказами християн-коптів, які проживали в ті часи в Єгипті, місця, де зупинявся Святе Сімейство для недовгого проживання або відпочинку, зазначено коптськими церквами, монастирями і хрестами, висіченими на кам'яних сходах, які вели до Нілу, в місцях переправи Марії, Йосипа і немовляти.

І таких місць у Єгипті дуже багато.

Гора Мойсея (Синай)

Це не просто розважальний туристичний маршрут. Сенс підйому на гору полягає в тому, що треба до світанку виявитися на її вершині і, на думку місцевих жителів, це дозволить спокутувати свої гріхи.

Підйом починається ввечері, і по довгій пологої стежці до сходу сонця треба опинитися на висоті 2285 метрів (над рівнем моря).

Щоб полегшити долю піднімаються наверх, на стежці - численні бедуїнські намети з їжею і напоями і з верблюдами, послуги яких пропонують для тих, хто втомився підніматися. Але, за переказами, треба виконати весь шлях самому.

На вершині гори є святі джерела.

Спускатися з гори легше. 3100 сходинок ведуть вниз, і це вважається короткою дорогою, яка веде до монастиря Святої Катерини біля підніжжя гори.

Монастир Святої Катерини

Стародавній монастир коптів (перших християн) 6 століття, що складається з маленької церкви і башти, знаходиться в красивому і священному місці біля підніжжя гори Синай (або гори Мойсея).

Монастир грецький православний і нині діючий. Знаходиться він на висоті 1570 метрів, найближчий від нього велике місто - Дахаб. Монастир відкритий для відвідувачів, паломників і туристів. Усередині монастиря зберігаються мощі Святої Катерини, яким можна поклонитися. Також на території монастиря є ще історичні та християнські пам'ятники, які можуть привернути нашу увагу.

За легендою, монастир був заснований на місці, де колись ріс не згорають терновий кущ або Неопалима Купина, звідки Мойсею явився Бог. У цих місцях здавна селилися монахи-відлюдники, згодом побудували цю церкву, пізніше вже в 11 столітті отримала свою нинішню назву - монастир Святої Катерини.

Що ще можна побачити на території монастиря?

Храм Базиліка Преображення, Каплицю Неопалимої Купини, каплиці різних святих, колодязь Мойсея, сад, трапезну і чудову бібліотеку унікальних старовинних рукописів та ікон.

Тим, хто любить старовинні культові споруди, монастирі і церкви, тим більше овіяні безліччю біблійних легенд і переказів, дивом уцілілих, пройшовши через століття - огляд монастиря Святої Катерини, безумовно, буде цікавий.

Але варто врахувати, що ця екскурсія з Шарм-ель-Шейха зазвичай займає цілий день і може бути стомлюючої для дітей. Та й цікава вона може бути далеко не всім дітям. Добиратися на висоту понад кілометр доведеться на автобусі або джипі і аж ніяк не по асфальту, а по цій гірській дорозі.

Вхід в монастир безкоштовний. Але зазвичай туристи намагаються придбати тут іконки, купуючи які, не рекомендується торгуватися.

Монастир Святого Антонія і монастир Святого Павла

Монастирі Святого Антонія і Святого Павла- найдавніші і найвідоміші культові споруди християн, які знаходяться на півночі Аравійської пустелі. Один з них, монастир Святого Антонія (4 століття), присвячений життю засновника чернецтва - Святому Антонію Великому. Другий, монастир Святого Павла (5 століття), - єгипетському святому і самітника, який прожив більшу частину життя в печері, Святому Павлу Фиванскому.

Монастирі знаходяться в пустелі, далеко від поселень, по дорозі між Каїром і Хургада. Дістатися туди можна на джипі або на туристичному автобусі.

Їх відвідування не можна віднести до популярних екскурсійних маршрутів. Швидше, навпаки, його не часто пропонують туристам, хоча цей маршрут добре відомий паломникам. А, може бути, туристи мало відвідують ці місця, тому що просто не знають про їх існування.

У наступній частині ми поговоримо про древніх храмах, гробницях і некрополях Луксора .

Бувай…

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями:

Що можна подивитися в Єгипті: пам'ятки і екскурсії

Привіт, друзі!

У попередніх статтях ми розглянули найбільш популярні єгипетські курорти , А також дізналися, в яких сімейних готелях Єгипту найкраще зупинитися, якщо планується відпочинок з дітьми.

Ну а що ми знаємо про визначні пам'ятки Єгипту? Звичайно ж, це знамениті піраміди, храми, сфінкси . Може бути, згадаємо ще парочку надокучили назв і .... І, напевно, все.

Почасти це відбувається тому, що зазвичай ми їдемо в Єгипет просто відпочивати. Чудове Червоне море, сонце, пляж, коралові рифи, пара екскурсій (якщо захочеться) в довколишні місця - часто, нам цього достатньо.

І це теж добре. Але, погодьтеся, що і за межами готелю також є багато чого гідного нашої уваги.

Давня країна фараонів вражає своєю різноманітністю: спекотна пустеля, мальовничі оазиси, лагуни і коралові рифи, каньйони, архітектура і скульптура древніх цивілізацій і цілком сучасні пам'ятки змінюють один одного в містах Єгипту.

Так, швидше за все, за один-два рази все подивитися навряд чи вдасться, та й не потрібно. Але знати, чим багата ця країна, мені здається, просто необхідно. А вже з цього різноманіття можна вибрати те, що ближче до серця і по духу.

Тому сьогодні ми поговоримо про те, що ж можна подивитися в Єгипті.

Єгипет - дивовижна країна. Ви тільки уявіть, її величезна територія - це на 96 відсотків пустеля. І лише 4 відсотки - це дельта і долина однієї з найбільших в світі річок Нілу, яка дає життя містам Єгипту.

І коли мова заходить про природні пам'ятки цієї країни, маються на увазі, перш за все, незвично красиві бухти, коралові рифи, прекрасні оазиси. А природні заповідники тут - це, зрозуміло, зовсім не те, що ми звикли бачити в інших країнах.

Але, мені здається, ця географічна і кліматична особливість робить ці місця для європейського туриста ще більш привабливими саме через свою незвичність.

Природні пам'ятки Єгипту

Національні заповідники

Якщо хочете побачити щось не зовсім звичайне, вирушайте в Національний природний заповідник Рас-Мохаммед (що означає «голова пророка»).

Особливо зручно це зробити з Шарм-ель-Шейха (заповідник знаходиться в 25 кілометрах від цього курорту, час у дорозі - менше години). З Шарм-ель-Шейха чи іншого популярного єгипетського курорту в заповідник можна дістатися по воді на яхті або на автобусі.

Заповідник Рас-Мохаммед - одне з кращих місць для підводних екскурсій, де можна випробувати себе, занурюючись в настільки цікавий і незвіданий світ під водою з різноманітними за формою і кольором кораловими рифами і різноколірними рибками.

Заповідник Рас-Мохаммед - одне з кращих місць для підводних екскурсій, де можна випробувати себе, занурюючись в настільки цікавий і незвіданий світ під водою з різноманітними за формою і кольором кораловими рифами і різноколірними рибками

Втім, цей приголомшливо красивий і мальовничий куточок - одне з місць в Єгипті, де можна помилуватися не тільки красою підводного світу.

Рас-Мохаммед розташований на півдні Синайського півострова уздовж Червоного моря і був відкритий в 1989 році. Пізніше, в 1992 році, в його склад була включена територія ще одного об'єкту, що охороняється заповідника Південного Синая - Національного заповідника Набк.

Це унікальний природний світ: солоне озеро, дно якого вкрите білим шаром солі, «Магічна затока», вода в якому через велику концентрацію солі нагадує Мертве море і має цілющі властивості. Фантастичний нереальний пейзаж.

Заманюють туристів в ці місця і геологічні розломи в земній корі, які утворилися в результаті землетрусу.

Заманюють туристів в ці місця і геологічні розломи в земній корі, які утворилися в результаті землетрусу

Те, повз чого вже точно не пройде жоден турист - це мангрові дерева. Їх зарості, що нагадують, скоріше, розрослися кущі - єдині рослини в світі, які пристосувалися до життя в таких суворих умовах. Листочки на цих невеликих деревця з одного боку покриті сіллю. Це доказ того, що ці рослини, для того щоб вижити, навчилися видобувати прісну воду з солоної морської води.

Це доказ того, що ці рослини, для того щоб вижити, навчилися видобувати прісну воду з солоної морської води

Там же, на півдні Синайського півострова, неподалік від міста Дахаб є ще один заповідник - Національний заповідник Рас-Абу-Галум. Його казковий підводний світ і прекрасні долини, мальовничі скелі і піщані дюни, рідкісні рослини і тварини, бедуїнські села, розташовані на території заповідника - полонять і захоплюють.

Його казковий підводний світ і прекрасні долини, мальовничі скелі і піщані дюни, рідкісні рослини і тварини, бедуїнські села, розташовані на території заповідника - полонять і захоплюють

А в 40 кілометрах від курортного містечка Марса Алам уздовж узбережжя Червоного моря розташований Національний парк Ваді-Ель-Гімалія. Це заповідник дикої природи, де ще живуть такі рідкісні тварини, як газель-Доркас, нубийские козероги, а також стада диких африканських овець і козлів, дуже багато птахів.

Бухти, лагуни і коралові рифи

Прибережна зона в Єгипті рясніє прекрасними місцями для відпочинку і красивими бухтами, які заслуговують на увагу, наприклад, акули бухта і Бухта Рас Насрані в Шарм-ель-Шейху з різноманітними мешканцями підводного світу і суцільною лінією коралових рифів вздовж берега.

«Блакитна діра» - місце, що вабить дайверів з усього світу. Це підводна печера, яка йде майже вертикально на глибину понад 100 метрів. Її діаметр - 150 метрів. Дістатися можна з Дахаба на джипі або з екскурсією на автобусі.

Дістатися можна з Дахаба на джипі або з екскурсією на автобусі

Острів Тиран - дивовижна екзотика Червоного моря. Це великий острів, оточений величезними рифами, на яких розбивалися і тонули кораблі. Останки одного з таких затонулих кораблів можна побачити і сьогодні. У цих місцях люблять здійснювати занурення дайвери, щоб помилуватися красою коралів і різнокольорових рибок. Туристів доставляють сюди під час морської прогулянки на яхті.

Туристів доставляють сюди під час морської прогулянки на яхті

Дельфіновий риф Марса Алам - названіеговоріт саме за себе: тут можна побачити величезну кількість дельфінів.

Оазиси, каньйони і пустелі

Оазис Айн Худрі - найкрасивіше місце на Синайському півострові, неподалік від міста Дахаб. Це унікальний комплекс оазисів навколо міста. Повз нього неможливо проїхати, вирушаючи до Кольоровому і Білому каньйонах і «Блакитний дірі».

Привертає це місце і прихильників екологічного туризму. Тут можна побачити багато такого, чого немає в звичних туристичних маршрутах: унікальна природа, чудове море, поселення бедуїнів.

Білий каньйон - біле чудо пустелі

Химерні і досконалі за формою білі скелі, через що міститься в них великої кількості вапняку, і м'який білий пісок на дні каньйону визначили його назву.

Це місце викликає захоплення в будь-який час року. Але відвідання каньйону потребують певної фізичної витривалості і хоробрості. Для повноти відчуттів доведеться підніматися вгору і спускатися вниз по крутих схилах в каньйон, проходити по вузьких петляють стежками. При цьому зручний одяг і взуття просто необхідна.

Білий каньйон знаходиться в 50 кілометрах від Дахаба. Також поруч з цим містом знаходиться ще одна дивовижна пам'ятка - Кольоровий каньйон.

Кольоровий каньйон - природне диво з вітру і піску

Це пятикилометровая тріщина в земній корі, яка утворилася в результаті сильного землетрусу, що стався мільйони років тому.

Знаходиться він в 150 кілометрах від Шарм-ель-Шейха, і дорога до нього проходить не тільки по асфальту, ближче до місця вона змінюється справжньою пустелею.

Каньйон, утворений скелями химерної форми і різної висоти, надзвичайно красивий, так як у своїй структурі має гірські породи різних кольорів. Враження підсилює приголомшливий ландшафт пустелі. Дивно, але навіть на твердих скелях каньйону абсолютно без води примудряються рости якісь рослини з зеленими листочками і навіть з квіточками.

Проходження каньйону - не зовсім прогулянковий варіант для туристів. З маленькими дітьми туди навряд чи варто вирушати.

Чорна і Біла пустелі Єгипту

Ці дві пустелі (які є частиною пустелі Сахара), свого роду, візитна картка Єгипту. Вони знаходяться на відстань один від одного в 100 кілометрів. І їх послідовне відвідування (наприклад, спочатку Білій пустелі, а потім Чорної) тільки посилює враження.

Дістатися з Каїра потрібно спочатку до Бахарії, а далі на машині з провідником або з екскурсією. Самостійно такі подорожі робити небезпечно.

Самостійно такі подорожі робити небезпечно

Чорна пустеля насправді темно-коричнева. Такий колір утворився через підйом на поверхню вулканічної руди в результаті вивержень вулканів багато років назад. Гори з кристалів кварциту, які знаходяться в Чорній пустелі, виблискують на сонці різнокольоровими відблисками. Місце фантастично красиво.

Біла пустеля отримала таку назву, тому що по її поверхні розкидані вапнякові білі брили химерної форми і обрисів.

Якщо захочеться внести різноманітність в спокійний пляжний відпочинок, можна зробити екстремальну прогулянку на квадроциклах по кам'янистій і спекотної Долині Ехо. Таку назву це місце отримало через можливість почути власні слова, які повертаються луною. Знаходиться долина неподалік від Шарм-ель-Шейха.

Можна відправитися в Долину Ваді-Хаммамат в Марса Аламі, яка знаходиться недалеко від Хургади.

Можна відправитися в Долину Ваді-Хаммамат в Марса Аламі, яка знаходиться недалеко від Хургади

Її головна визначна пам'ятка - наскальні малюнки і написи. Їх тут просто неймовірна кількість (приблизно, 2300).

Християнські (коптські) монастирі та святині

Єгипет - країна древня. Тут всюди пам'ятники різних епох і різних цивілізацій: давньоєгипетської, середньовічної арабської, коптської (християнської).

Історія коптських пам'ятників (численних церков і монастирів) в Єгипті пов'язана з життям перших християн і зі Святим Сімейством. З Нового завіту відомо, що Марія і Йосип з маленьким Ісусом втекли до Єгипту, рятуючись від солдатів царя Ірода, який наказав убити всіх немовлят у Юдеї. Їхній шлях пролягав по північній частині Синайського півострова, через Ніл, далі по території, на якій розташований сьогодні Каїр, і далі на південь. Три роки Святе Сімейство ховалося в цих місцях, поки не помер цар Ірод. І тільки після цього сім'я Ісуса знову повернулася в Назарет.

За старовинним переказами християн-коптів, які проживали в ті часи в Єгипті, місця, де зупинявся Святе Сімейство для недовгого проживання або відпочинку, зазначено коптськими церквами, монастирями і хрестами, висіченими на кам'яних сходах, які вели до Нілу, в місцях переправи Марії, Йосипа і немовляти.

І таких місць у Єгипті дуже багато.

Гора Мойсея (Синай)

Це не просто розважальний туристичний маршрут. Сенс підйому на гору полягає в тому, що треба до світанку виявитися на її вершині і, на думку місцевих жителів, це дозволить спокутувати свої гріхи.

Підйом починається ввечері, і по довгій пологої стежці до сходу сонця треба опинитися на висоті 2285 метрів (над рівнем моря).

Щоб полегшити долю піднімаються наверх, на стежці - численні бедуїнські намети з їжею і напоями і з верблюдами, послуги яких пропонують для тих, хто втомився підніматися. Але, за переказами, треба виконати весь шлях самому.

На вершині гори є святі джерела.

Спускатися з гори легше. 3100 сходинок ведуть вниз, і це вважається короткою дорогою, яка веде до монастиря Святої Катерини біля підніжжя гори.

Монастир Святої Катерини

Стародавній монастир коптів (перших християн) 6 століття, що складається з маленької церкви і башти, знаходиться в красивому і священному місці біля підніжжя гори Синай (або гори Мойсея).

Монастир грецький православний і нині діючий. Знаходиться він на висоті 1570 метрів, найближчий від нього велике місто - Дахаб. Монастир відкритий для відвідувачів, паломників і туристів. Усередині монастиря зберігаються мощі Святої Катерини, яким можна поклонитися. Також на території монастиря є ще історичні та християнські пам'ятники, які можуть привернути нашу увагу.

За легендою, монастир був заснований на місці, де колись ріс не згорають терновий кущ або Неопалима Купина, звідки Мойсею явився Бог. У цих місцях здавна селилися монахи-відлюдники, згодом побудували цю церкву, пізніше вже в 11 столітті отримала свою нинішню назву - монастир Святої Катерини.

Що ще можна побачити на території монастиря?

Храм Базиліка Преображення, Каплицю Неопалимої Купини, каплиці різних святих, колодязь Мойсея, сад, трапезну і чудову бібліотеку унікальних старовинних рукописів та ікон.

Тим, хто любить старовинні культові споруди, монастирі і церкви, тим більше овіяні безліччю біблійних легенд і переказів, дивом уцілілих, пройшовши через століття - огляд монастиря Святої Катерини, безумовно, буде цікавий.

Але варто врахувати, що ця екскурсія з Шарм-ель-Шейха зазвичай займає цілий день і може бути стомлюючої для дітей. Та й цікава вона може бути далеко не всім дітям. Добиратися на висоту понад кілометр доведеться на автобусі або джипі і аж ніяк не по асфальту, а по цій гірській дорозі.

Вхід в монастир безкоштовний. Але зазвичай туристи намагаються придбати тут іконки, купуючи які, не рекомендується торгуватися.

Монастир Святого Антонія і монастир Святого Павла

Монастирі Святого Антонія і Святого Павла- найдавніші і найвідоміші культові споруди християн, які знаходяться на півночі Аравійської пустелі. Один з них, монастир Святого Антонія (4 століття), присвячений життю засновника чернецтва - Святому Антонію Великому. Другий, монастир Святого Павла (5 століття), - єгипетському святому і самітника, який прожив більшу частину життя в печері, Святому Павлу Фиванскому.

Монастирі знаходяться в пустелі, далеко від поселень, по дорозі між Каїром і Хургада. Дістатися туди можна на джипі або на туристичному автобусі.

Їх відвідування не можна віднести до популярних екскурсійних маршрутів. Швидше, навпаки, його не часто пропонують туристам, хоча цей маршрут добре відомий паломникам. А, може бути, туристи мало відвідують ці місця, тому що просто не знають про їх існування.

У наступній частині ми поговоримо про древніх храмах, гробницях і некрополях Луксора .

Бувай…

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями:

Що можна подивитися в Єгипті: пам'ятки і екскурсії

Привіт, друзі!

У попередніх статтях ми розглянули найбільш популярні єгипетські курорти , А також дізналися, в яких сімейних готелях Єгипту найкраще зупинитися, якщо планується відпочинок з дітьми.

Ну а що ми знаємо про визначні пам'ятки Єгипту? Звичайно ж, це знамениті піраміди, храми, сфінкси . Може бути, згадаємо ще парочку надокучили назв і .... І, напевно, все.

Почасти це відбувається тому, що зазвичай ми їдемо в Єгипет просто відпочивати. Чудове Червоне море, сонце, пляж, коралові рифи, пара екскурсій (якщо захочеться) в довколишні місця - часто, нам цього достатньо.

І це теж добре. Але, погодьтеся, що і за межами готелю також є багато чого гідного нашої уваги.

Давня країна фараонів вражає своєю різноманітністю: спекотна пустеля, мальовничі оазиси, лагуни і коралові рифи, каньйони, архітектура і скульптура древніх цивілізацій і цілком сучасні пам'ятки змінюють один одного в містах Єгипту.

Так, швидше за все, за один-два рази все подивитися навряд чи вдасться, та й не потрібно. Але знати, чим багата ця країна, мені здається, просто необхідно. А вже з цього різноманіття можна вибрати те, що ближче до серця і по духу.

Тому сьогодні ми поговоримо про те, що ж можна подивитися в Єгипті.

Єгипет - дивовижна країна. Ви тільки уявіть, її величезна територія - це на 96 відсотків пустеля. І лише 4 відсотки - це дельта і долина однієї з найбільших в світі річок Нілу, яка дає життя містам Єгипту.

І коли мова заходить про природні пам'ятки цієї країни, маються на увазі, перш за все, незвично красиві бухти, коралові рифи, прекрасні оазиси. А природні заповідники тут - це, зрозуміло, зовсім не те, що ми звикли бачити в інших країнах.

Але, мені здається, ця географічна і кліматична особливість робить ці місця для європейського туриста ще більш привабливими саме через свою незвичність.

Природні пам'ятки Єгипту

Національні заповідники

Якщо хочете побачити щось не зовсім звичайне, вирушайте в Національний природний заповідник Рас-Мохаммед (що означає «голова пророка»).

Особливо зручно це зробити з Шарм-ель-Шейха (заповідник знаходиться в 25 кілометрах від цього курорту, час у дорозі - менше години). З Шарм-ель-Шейха чи іншого популярного єгипетського курорту в заповідник можна дістатися по воді на яхті або на автобусі.

Заповідник Рас-Мохаммед - одне з кращих місць для підводних екскурсій, де можна випробувати себе, занурюючись в настільки цікавий і незвіданий світ під водою з різноманітними за формою і кольором кораловими рифами і різноколірними рибками.

Заповідник Рас-Мохаммед - одне з кращих місць для підводних екскурсій, де можна випробувати себе, занурюючись в настільки цікавий і незвіданий світ під водою з різноманітними за формою і кольором кораловими рифами і різноколірними рибками

Втім, цей приголомшливо красивий і мальовничий куточок - одне з місць в Єгипті, де можна помилуватися не тільки красою підводного світу.

Рас-Мохаммед розташований на півдні Синайського півострова уздовж Червоного моря і був відкритий в 1989 році. Пізніше, в 1992 році, в його склад була включена територія ще одного об'єкту, що охороняється заповідника Південного Синая - Національного заповідника Набк.

Це унікальний природний світ: солоне озеро, дно якого вкрите білим шаром солі, «Магічна затока», вода в якому через велику концентрацію солі нагадує Мертве море і має цілющі властивості. Фантастичний нереальний пейзаж.

Заманюють туристів в ці місця і геологічні розломи в земній корі, які утворилися в результаті землетрусу.

Заманюють туристів в ці місця і геологічні розломи в земній корі, які утворилися в результаті землетрусу

Те, повз чого вже точно не пройде жоден турист - це мангрові дерева. Їх зарості, що нагадують, скоріше, розрослися кущі - єдині рослини в світі, які пристосувалися до життя в таких суворих умовах. Листочки на цих невеликих деревця з одного боку покриті сіллю. Це доказ того, що ці рослини, для того щоб вижити, навчилися видобувати прісну воду з солоної морської води.

Це доказ того, що ці рослини, для того щоб вижити, навчилися видобувати прісну воду з солоної морської води

Там же, на півдні Синайського півострова, неподалік від міста Дахаб є ще один заповідник - Національний заповідник Рас-Абу-Галум. Його казковий підводний світ і прекрасні долини, мальовничі скелі і піщані дюни, рідкісні рослини і тварини, бедуїнські села, розташовані на території заповідника - полонять і захоплюють.

Його казковий підводний світ і прекрасні долини, мальовничі скелі і піщані дюни, рідкісні рослини і тварини, бедуїнські села, розташовані на території заповідника - полонять і захоплюють

А в 40 кілометрах від курортного містечка Марса Алам уздовж узбережжя Червоного моря розташований Національний парк Ваді-Ель-Гімалія. Це заповідник дикої природи, де ще живуть такі рідкісні тварини, як газель-Доркас, нубийские козероги, а також стада диких африканських овець і козлів, дуже багато птахів.

Бухти, лагуни і коралові рифи

Прибережна зона в Єгипті рясніє прекрасними місцями для відпочинку і красивими бухтами, які заслуговують на увагу, наприклад, акули бухта і Бухта Рас Насрані в Шарм-ель-Шейху з різноманітними мешканцями підводного світу і суцільною лінією коралових рифів вздовж берега.

«Блакитна діра» - місце, що вабить дайверів з усього світу. Це підводна печера, яка йде майже вертикально на глибину понад 100 метрів. Її діаметр - 150 метрів. Дістатися можна з Дахаба на джипі або з екскурсією на автобусі.

Дістатися можна з Дахаба на джипі або з екскурсією на автобусі

Острів Тиран - дивовижна екзотика Червоного моря. Це великий острів, оточений величезними рифами, на яких розбивалися і тонули кораблі. Останки одного з таких затонулих кораблів можна побачити і сьогодні. У цих місцях люблять здійснювати занурення дайвери, щоб помилуватися красою коралів і різнокольорових рибок. Туристів доставляють сюди під час морської прогулянки на яхті.

Туристів доставляють сюди під час морської прогулянки на яхті

Дельфіновий риф Марса Алам - названіеговоріт саме за себе: тут можна побачити величезну кількість дельфінів.

Оазиси, каньйони і пустелі

Оазис Айн Худрі - найкрасивіше місце на Синайському півострові, неподалік від міста Дахаб. Це унікальний комплекс оазисів навколо міста. Повз нього неможливо проїхати, вирушаючи до Кольоровому і Білому каньйонах і «Блакитний дірі».

Привертає це місце і прихильників екологічного туризму. Тут можна побачити багато такого, чого немає в звичних туристичних маршрутах: унікальна природа, чудове море, поселення бедуїнів.

Білий каньйон - біле чудо пустелі

Химерні і досконалі за формою білі скелі, через що міститься в них великої кількості вапняку, і м'який білий пісок на дні каньйону визначили його назву.

Це місце викликає захоплення в будь-який час року. Але відвідання каньйону потребують певної фізичної витривалості і хоробрості. Для повноти відчуттів доведеться підніматися вгору і спускатися вниз по крутих схилах в каньйон, проходити по вузьких петляють стежками. При цьому зручний одяг і взуття просто необхідна.

Білий каньйон знаходиться в 50 кілометрах від Дахаба. Також поруч з цим містом знаходиться ще одна дивовижна пам'ятка - Кольоровий каньйон.

Кольоровий каньйон - природне диво з вітру і піску

Це пятикилометровая тріщина в земній корі, яка утворилася в результаті сильного землетрусу, що стався мільйони років тому.

Знаходиться він в 150 кілометрах від Шарм-ель-Шейха, і дорога до нього проходить не тільки по асфальту, ближче до місця вона змінюється справжньою пустелею.

Каньйон, утворений скелями химерної форми і різної висоти, надзвичайно красивий, так як у своїй структурі має гірські породи різних кольорів. Враження підсилює приголомшливий ландшафт пустелі. Дивно, але навіть на твердих скелях каньйону абсолютно без води примудряються рости якісь рослини з зеленими листочками і навіть з квіточками.

Проходження каньйону - не зовсім прогулянковий варіант для туристів. З маленькими дітьми туди навряд чи варто вирушати.

Чорна і Біла пустелі Єгипту

Ці дві пустелі (які є частиною пустелі Сахара), свого роду, візитна картка Єгипту. Вони знаходяться на відстань один від одного в 100 кілометрів. І їх послідовне відвідування (наприклад, спочатку Білій пустелі, а потім Чорної) тільки посилює враження.

Дістатися з Каїра потрібно спочатку до Бахарії, а далі на машині з провідником або з екскурсією. Самостійно такі подорожі робити небезпечно.

Самостійно такі подорожі робити небезпечно

Чорна пустеля насправді темно-коричнева. Такий колір утворився через підйом на поверхню вулканічної руди в результаті вивержень вулканів багато років назад. Гори з кристалів кварциту, які знаходяться в Чорній пустелі, виблискують на сонці різнокольоровими відблисками. Місце фантастично красиво.

Біла пустеля отримала таку назву, тому що по її поверхні розкидані вапнякові білі брили химерної форми і обрисів.

Якщо захочеться внести різноманітність в спокійний пляжний відпочинок, можна зробити екстремальну прогулянку на квадроциклах по кам'янистій і спекотної Долині Ехо. Таку назву це місце отримало через можливість почути власні слова, які повертаються луною. Знаходиться долина неподалік від Шарм-ель-Шейха.

Можна відправитися в Долину Ваді-Хаммамат в Марса Аламі, яка знаходиться недалеко від Хургади.

Можна відправитися в Долину Ваді-Хаммамат в Марса Аламі, яка знаходиться недалеко від Хургади

Її головна визначна пам'ятка - наскальні малюнки і написи. Їх тут просто неймовірна кількість (приблизно, 2300).

Християнські (коптські) монастирі та святині

Єгипет - країна древня. Тут всюди пам'ятники різних епох і різних цивілізацій: давньоєгипетської, середньовічної арабської, коптської (християнської).

Історія коптських пам'ятників (численних церков і монастирів) в Єгипті пов'язана з життям перших християн і зі Святим Сімейством. З Нового завіту відомо, що Марія і Йосип з маленьким Ісусом втекли до Єгипту, рятуючись від солдатів царя Ірода, який наказав убити всіх немовлят у Юдеї. Їхній шлях пролягав по північній частині Синайського півострова, через Ніл, далі по території, на якій розташований сьогодні Каїр, і далі на південь. Три роки Святе Сімейство ховалося в цих місцях, поки не помер цар Ірод. І тільки після цього сім'я Ісуса знову повернулася в Назарет.

За старовинним переказами християн-коптів, які проживали в ті часи в Єгипті, місця, де зупинявся Святе Сімейство для недовгого проживання або відпочинку, зазначено коптськими церквами, монастирями і хрестами, висіченими на кам'яних сходах, які вели до Нілу, в місцях переправи Марії, Йосипа і немовляти.

І таких місць у Єгипті дуже багато.

Гора Мойсея (Синай)

Це не просто розважальний туристичний маршрут. Сенс підйому на гору полягає в тому, що треба до світанку виявитися на її вершині і, на думку місцевих жителів, це дозволить спокутувати свої гріхи.

Підйом починається ввечері, і по довгій пологої стежці до сходу сонця треба опинитися на висоті 2285 метрів (над рівнем моря).

Щоб полегшити долю піднімаються наверх, на стежці - численні бедуїнські намети з їжею і напоями і з верблюдами, послуги яких пропонують для тих, хто втомився підніматися. Але, за переказами, треба виконати весь шлях самому.

На вершині гори є святі джерела.

Спускатися з гори легше. 3100 сходинок ведуть вниз, і це вважається короткою дорогою, яка веде до монастиря Святої Катерини біля підніжжя гори.

Монастир Святої Катерини

Стародавній монастир коптів (перших християн) 6 століття, що складається з маленької церкви і башти, знаходиться в красивому і священному місці біля підніжжя гори Синай (або гори Мойсея).

Монастир грецький православний і нині діючий. Знаходиться він на висоті 1570 метрів, найближчий від нього велике місто - Дахаб. Монастир відкритий для відвідувачів, паломників і туристів. Усередині монастиря зберігаються мощі Святої Катерини, яким можна поклонитися. Також на території монастиря є ще історичні та християнські пам'ятники, які можуть привернути нашу увагу.

За легендою, монастир був заснований на місці, де колись ріс не згорають терновий кущ або Неопалима Купина, звідки Мойсею явився Бог. У цих місцях здавна селилися монахи-відлюдники, згодом побудували цю церкву, пізніше вже в 11 столітті отримала свою нинішню назву - монастир Святої Катерини.

Що ще можна побачити на території монастиря?

Храм Базиліка Преображення, Каплицю Неопалимої Купини, каплиці різних святих, колодязь Мойсея, сад, трапезну і чудову бібліотеку унікальних старовинних рукописів та ікон.

Тим, хто любить старовинні культові споруди, монастирі і церкви, тим більше овіяні безліччю біблійних легенд і переказів, дивом уцілілих, пройшовши через століття - огляд монастиря Святої Катерини, безумовно, буде цікавий.

Але варто врахувати, що ця екскурсія з Шарм-ель-Шейха зазвичай займає цілий день і може бути стомлюючої для дітей. Та й цікава вона може бути далеко не всім дітям. Добиратися на висоту понад кілометр доведеться на автобусі або джипі і аж ніяк не по асфальту, а по цій гірській дорозі.

Вхід в монастир безкоштовний. Але зазвичай туристи намагаються придбати тут іконки, купуючи які, не рекомендується торгуватися.

Монастир Святого Антонія і монастир Святого Павла

Монастирі Святого Антонія і Святого Павла- найдавніші і найвідоміші культові споруди християн, які знаходяться на півночі Аравійської пустелі. Один з них, монастир Святого Антонія (4 століття), присвячений життю засновника чернецтва - Святому Антонію Великому. Другий, монастир Святого Павла (5 століття), - єгипетському святому і самітника, який прожив більшу частину життя в печері, Святому Павлу Фиванскому.

Монастирі знаходяться в пустелі, далеко від поселень, по дорозі між Каїром і Хургада. Дістатися туди можна на джипі або на туристичному автобусі.

Їх відвідування не можна віднести до популярних екскурсійних маршрутів. Швидше, навпаки, його не часто пропонують туристам, хоча цей маршрут добре відомий паломникам. А, може бути, туристи мало відвідують ці місця, тому що просто не знають про їх існування.

У наступній частині ми поговоримо про древніх храмах, гробницях і некрополях Луксора .

Бувай…

Сподобалася стаття? Поділіться з друзями:

Ну а що ми знаємо про визначні пам'ятки Єгипту?
Що ще можна побачити на території монастиря?
Ну а що ми знаємо про визначні пам'ятки Єгипту?
Що ще можна побачити на території монастиря?
Ну а що ми знаємо про визначні пам'ятки Єгипту?
Що ще можна побачити на території монастиря?

Новости