Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Скарби морів і океанів. Обговорення на LiveInternet

Майя_Пешкова всі записи автора

Останки близько трьох мільйонів затонулих кораблів розкидані по всьому дну світового океану. І разом з цими уламками в надрах морської безодні ховаються справжні скарби, які періодично знаходять дослідники або прості рибалки - золоті монети, бронзові статуї, коштовності і багато іншого.


Вашій увазі пропоную невеликий огляд найвідоміших знахідок.
Вашій увазі пропоную невеликий огляд найвідоміших знахідок
Затонуле судно біля бухти Салькомб е

Мабуть, це одне з найдавніших корабельних в світі. Торговельне судно займалося перевезенням мідних злитків і олова ще в 900 році до н.е. Знайдений вантаж є свідченням того, що вже в давні часи була розвинена комерція



Затонулий корабель з Белітунг

Аравійське судно затонуло в далекому 820 році, а знайдено воно було рибалкою неподалік від узбережжя Індії в 1998 році. На кораблі було виявлено численні золоті та срібні предмети часів династії Тан, а також керамічні вироби, виконані в єдиному екземплярі. Всього скарбів було нараховано на суму 80 млн $.


корабель SS
корабель SS

Центральна Америка Американський пароплав затонув в 1857 році. 153 людини, в основному, жінки і діти, змогли врятуватися, інші 400 осіб, що знаходилися на борту корабля, загинули. Разом з ними затонуло близько 15 тонн золота, здобутих під час Каліфорнійської золотої лихоманки. Втрачені скарби оцінюються в суму близько 100-150 млн $.


Затонулі скарби Антикітери
Затонулі скарби Антикітери

Затонулий античний римський корабель був виявлений в 1901 році в Егейському морі неподалік від острова Антикітери. Нирцям за губками вдалося дістати бронзову статую юнака і безліч інших артефактів. Також на судні виявили Антикітерський механізм, який використовували для розрахунку руху небесних тіл. Вартість виявлених скарбів оцінюється в 120-160 млн $.
Затонулий античний римський корабель був виявлений в 1901 році в Егейському морі неподалік від острова Антикітери
Судно SS Republic

Біля берегів Джорджії був знайдений морської скарб на суму 120-180 млн $. В трюмах затонулого пароплава були виявлені тисячі золотих двадцятидоларових монет, виділених на відновлення південних штатів після громадянської війни 1861-1865 років.
Біля берегів Джорджії був знайдений морської скарб на суму 120-180 млн $
Судно Bom Jesus

Коли геологи «De Beers», міжнародної корпорації, що займається видобутком, продажем і обробкою природних алмазів, біля берегів Африки знайшли судно, буквально вкопані в пляж, вони були дуже сильно здивовані. На кораблі було виявлено неймовірну кількість золотих монет, гармат, мечів і бивнів слонів.
Коли геологи «De Beers», міжнародної корпорації, що займається видобутком, продажем і обробкою природних алмазів, біля берегів Африки знайшли судно, буквально вкопані в пляж, вони були дуже сильно здивовані
Флагманський корабель Вайда

Цей корабель примітний тим, що це єдиний коли-небудь знайдений піратський корабель. На судні було виявлено багато цінного піратського зброї, монет та інших артефактів на загальну суму 400 млн $
Цей корабель примітний тим, що це єдиний коли-небудь знайдений піратський корабель
До кінця XVI століття іспанські капітани відкрили і позначили на картах Філіппінські, Маріанські, Каролінські і Маркізькі острови, острів Нова Гвінея, острови Санта-Крус і Соломонові, Гаваї, острови Уейк і Гуам, Іво-Шима, Нові Гебріди і острів Гуадалканал, острови Гілберта і Маршаллові, Галапагоські, Хуан-Фернандес, Флорес і Бікіні, Торресов протоку.

На судні було виявлено багато цінного піратського зброї, монет та інших артефактів на загальну суму 400 млн $   До кінця XVI століття іспанські капітани відкрили і позначили на картах Філіппінські, Маріанські, Каролінські і Маркізькі острови, острів Нова Гвінея, острови Санта-Крус і Соломонові, Гаваї, острови Уейк і Гуам, Іво-Шима, Нові Гебріди і острів Гуадалканал, острови Гілберта і Маршаллові, Галапагоські, Хуан-Фернандес, Флорес і Бікіні, Торресов протоку

Іспанська епоха на Тихому океані тривала цілих 250 років і ознаменувалася, крім іншого, створенням першого в історії регулярного морського сполучення, що з'єднав береги найбільшого океану, яке забезпечувалося знаменитими «манільського галеонами»
Іспанська епоха на Тихому океані тривала цілих 250 років і ознаменувалася, крім іншого, створенням першого в історії регулярного морського сполучення, що з'єднав береги найбільшого океану, яке забезпечувалося знаменитими «манільського галеонами».

Іспанська епоха на Тихому океані тривала цілих 250 років і ознаменувалася, крім іншого, створенням першого в історії регулярного морського сполучення, що з'єднав береги найбільшого океану, яке забезпечувалося знаменитими «манільського галеонами»

Мігель Лопес де Легаспі
Між тисяча п'ятсот шістьдесят п'ять і 1569 роками іспанський першопроходець Мігель де Легаспі завоював великий тихоокеанський архіпелаг, назвавши його Філіппінами - на честь іспанського монарха Філіппа II. Острови стали головним володінням Іспанії в Тихому океані. Цей архіпелаг більше трьох століть - до 1898 року - належав Іспанії.

Цей архіпелаг більше трьох століть - до 1898 року - належав Іспанії

Маніла
Майже два з половиною століття галеони курсували в обох напрямках із завидною регулярністю. Галеони приходили до Маніли, щоб заповнити свої трюми товарами, які викликали в в захоплення європейців: золотом, перлами, сапфірами з Сіаму, слоновою кісткою, лакової посудом, китайським шовком і порцеляною, бурштином, сандаловим деревом, камфора і нефритом, мускусом, корицею, гвоздикою, перцем і каррі.
Маніла   Майже два з половиною століття галеони курсували в обох напрямках із завидною регулярністю
іспанський галеон
Часті рейси галеонов не обходилися без втрат. На думку співробітників Національного музею Філіппін, багато кораблів знайшли кінець в підступних протоках центральній частині архіпелагу і більше 40 - у інших островів. Наприклад, в 1750 році галеон «Пілар» пішов на дно біля берегів Філіппін разом з двома мільйонами песо на борту

. У 1802 році загинув галеон «ФЕРРОЛІ» з вантажем золота і срібла ...


Галеон "Нуестра Сеньйора де ла Консепсьон»

Першою пошуково-дослідницькою групою, яка приступила до пошуку місць загибелі галеонов, стала компанія «Тихоокеанські морські ресурси». Початку робіт в море передувала дворічна попередня робота в архівах Іспанії, Італії, Мексики, США і Філіппін. Були переглянуті тисячі сторінок донесень, звітів, записок і спогадів, суднових декларацій. Так із старовинних документів виплила на світло історія загибелі галеона «Нуестра Сеньйора де ла Консепсьон» - на той час найбільшого іспанського корабля з вантажем в чотири мільйони песо ...


Галеон зазнав аварії 20 вересня 1638 року прямуючи з Маніли в Акапулько з вантажем шовку, порцеляни, виробів зі слонової кістки і коштовностями, серед яких були блюдо і набір глечиків з чистого золота, подаровані іспанським королем японському імператорові. Трагедія сталася через місяць після відплиття з Маніли, біля південного берега острова Сайпан - другого до величині серед Маріанських островів.


Частина вантажу була витягнута з прибережних вод остров'янами
Частина вантажу була витягнута з прибережних вод остров'янами. У 1684 році іспанська пошукова експедиція виявила і підняла 35 з 36 гармат і 7 з 8 якорів. Решта частини галеона і вантаж розкидало вздовж підніжжя рифів або винесло на великі глибини ...


Пошуковий корабель «Тенгара» підійшов до Сайпані в березні 1987 року і кинув якір в ста метрах від його південно-західного берега
Пошуковий корабель «Тенгара» підійшов до Сайпані в березні 1987 року і кинув якір в ста метрах від його південно-західного берега. Протягом двох років на місці загибелі галеона велися роботи, під час яких було обстежено все південне і південно-західне прибережне дно острова Сайпан на глибині від одного до ста двадцяти метрів.

Команда дослідників складалася з 30 осіб семи національностей - китайців, малайзійців, сінгапурців, філіппінців, австрійців, англійців і американців. За час пошуків залишків галеона команда здійснила понад 10 тисяч занурень - при цьому без єдиної серйозної невдачі


. Для обстеження дна на глибинах, недоступних аквалангістам, «Тенгара» мав двомісний водолазний дзвін. Також використовувався робот з відеокамерою, керованої з пошукового корабля. А там, куди не могли спустити дзвін, застосовували підводний апарат, що вміщав двох пілотів і спостерігача. Дані глибоководних досліджень засвідчили, що уламки катастрофи скинуло з рифа до глибини 80 метрів.


Перші три тижні занурень принесли дослідникам лише черепки і розкидані в різних місцях на великій відстані один від одного скупчення баластних каменів, та й ті в невеликій кількості
Перші три тижні занурень принесли дослідникам лише черепки і розкидані в різних місцях на великій відстані один від одного скупчення баластних каменів, та й ті в невеликій кількості. Близько 350 років тайфуни руйнували залишки затонулого корабля, але аквалангісти, набравшись терпіння, майже шостим почуттям вгадували, де покоїлися перевозяться галеоном предмети. Загроза тайфунів перешкоджала проведенню робіт з липня по грудень, але вже протягом перший шести місяців було виявлено практично все, що залишилося від галеона.


Перші золоті знахідки стали потрапляти нирцям на початку другого сезону робіт
Перші золоті знахідки стали потрапляти нирцям на початку другого сезону робіт. Спершу був знайдений фрагмент золотого блюда ручної роботи. На ньому була зображена жінка в струмує плаття з вазою з квітами. У лівій руці вона тримала букет троянд. Маленька собачка стрибала біля її ніг. Квітковий орнамент прикрашав виріб по краях.


Згодом були знайдені й інші осколки цієї страви. Згідно з документами Севільського архіву у справах Індії, галеон перевозив на своєму борту блюдо з чистого золота і набір глечиків - подарунок короля Іспанії японському імператорові. Під час офіційного розслідування загибелі галеона іспанська влада звинуватила губернатора Маніли Коркуера в незаконному привласненні цих предметів і їх повернення в Іспанію в якості особистого вантажу губернатора.


Золоте блюдо з жінкою було важливою знахідкою, але були й інші, які вражали набагато сильніше. Так, нирець Ент Навин знайшов маленьку золоту туфельку, інкрустовану діамантами і діамантами. У туфельці могли зберігатися духи або інша парфумерія. Пощастило і Майклу Флекеру, який підняв 32 золоті ланцюги, кожна з яких була по півтора метра завдовжки.


Всі ланцюга лежали разом і були скручені золотий дротом
Всі ланцюга лежали разом і були скручені золотий дротом. Вони були поховані під двома метрами опадів під вузьким виступом так, що його руки насилу змогли до них дотягнутися. Всього ж аквалангісти підняли з дна морського понад 1300 золотих ювелірних виробів: ланцюги, хрести, чотки, пряжки, філігранні гудзики, кільця і ​​брошки з дорогоцінними каменями. Деякі з менш цінних знахідок з галеона також були дуже цікаві - наприклад, 156 глечиків для зберігання харчових продуктів, знайдених на глибинах від 45 до 60 метрів.


Реставратори ретельно досліджували вміст глечиків

Реставратори ретельно досліджували вміст глечиків. У двох з них була застигла ароматична смола, в інших лежали дрібні кістки. На глечиках були вигравірувані імена власників або іспанські і китайські символи, що вказують на їх вміст: сіль, оцет, селітра, вино. Але більшість глечиків містило питну воду, так як Манільські Галеони на своєму шляху не робили зупинок по п'ять - вісім місяців.


За довгі століття перебування на морському дні багато предметів обросли коралами
За довгі століття перебування на морському дні багато предметів обросли коралами. Так, наприклад, один шматок корала насправді містив 564 вироби - скляні намистини китайського походження, керамічні черепки, фрагменти листового золота, дві срібні рукоятки від шпаг і бронзові китайські ваги, що використовувалися, ймовірно, для зважування дорогоцінних каменів. Деякі предмети були суто особистими.

Так, на поверхні маленького золотого гребеня можна було розібрати напис «рік 1 618» і ім'я «Донья Каталіна де Гусман». Архівні пошуки виявили, що ця жінка в 1634 році була вдовою і жила в Манілі.


Іспанський галеон «Нуестра Сеньйора де лас Мерседес»

А ось історія ще одного галеона, який затонув в морській безодні
Після тривалих судових розглядів в США, підняті з дна моря скарби, які збереглися на потерпілого колись крах кораблі в 1804 році, були повернуті в Іспанію і частково виставлені на загальний огляд.
А ось історія ще одного галеона, який затонув в морській безодні   Після тривалих судових розглядів в США, підняті з дна моря скарби, які збереглися на потерпілого колись крах кораблі в 1804 році, були повернуті в Іспанію і частково виставлені на загальний огляд

30 листопада 2012 р міністерство культури в Мадриді оголосило, що майже 600 тис. Старовинних монет із золота і срібла будуть показані в Музеї підводної археології в південному іспанському місті Картахена, потім вже в другій половині 2013 року частина скарбів буде показана на виставках і в інших іспанських містах.


Іспанський галеон «Нуестра Сеньйора де лас Мерседес», серед залишків якого і були знайдені скарби, перевозив срібні і золоті монети, які карбували в Латинській Америці в XIX столітті

Іспанський галеон «Нуестра Сеньйора де лас Мерседес», серед залишків якого і були знайдені скарби, перевозив срібні і золоті монети, які карбували в Латинській Америці в XIX столітті. Галеон був потоплений в 1804 році британськими військовими кораблями у португальського узбережжя в районі Гібралтару. На борту судна в той час було 200 чоловік.


За розрахунковими даними, піднятий скарб має оцінюється більш ніж в 350 мільйонів євро
За розрахунковими даними, піднятий скарб має оцінюється більш ніж в 350 мільйонів євро.
Галеон був знайдений американською компанією Odyssey Marine Exploration (підняті цією ж компанією 48 тонн срібла із затонулого військово-транспортного корабля), яка займається морськими дослідженнями, в 2007 році, знайдений скарб підняли і привезли до Флориди

. Потім були майже п'ятирічні судові тяжби і в кінцевому підсумку апеляційний суд США в січні 2012 року виніс рішення про те, що компанія повинна повернути скарб Національному Фонду в Іспанії. Скарби складаються з більш ніж 594 000 монет та інших артефактів. Іспанське Міністерство культури розглядає монети, як частина національної спадщини, яке може бути продано, щоб погасити борги держави.


Buen Jesus y Nuestra Senora del Rosario

Недалеко від узбережжя Флориди виявлені скарби, колись належали іспанській короні
Недалеко від узбережжя Флориди виявлені скарби, колись належали іспанській короні. Скарб знайшли всього в 150 м від берега, недалеко від міста Форт-Пірс. Знахідка була зроблена членами сім'ї Шмітта і їх знайомим дайвером, повідомляє Daily Mail.

Золоті ланцюги загальною вагою в три фунта, п'ять монет і кільце оцінюються фахівцями в $ 300 тисяч. "Все дно було всипане золотом, - говорить глава сімейства, 65-річний Рік Шмітт. - Це найнеймовірніше, що я коли-небудь бачив".
Крах Buen Jesus y Nuestra Senora del Rosario і ще семи кораблів знищило банк Мадрида і навіть сприяло розпаду Іспанської імперії.


Команда дайверів, що займаються глибоководними зануреннями вважає, що знайшла на глибині 400 метрів саме цей знаменитий корабель



Команда дайверів, що займаються глибоководними зануреннями вважає, що знайшла на глибині 400 метрів саме цей знаменитий корабель. На борту затонулого судна було виявлено понад 17 000 предметів, дослідивши які, дайвери прийшли до висновку, що судно перевозило золото, перли і навіть папуг.


Золото виявилося на дні океану, імовірно, після урагану 1715 р в якому постраждали 12 іспанських кораблів


Золото виявилося на дні океану, імовірно, після урагану 1715 р в якому постраждали 12 іспанських кораблів. Відповідно до історичною хронікою, під час шторму загинули тисяча чоловік, 11 кораблів пішли на дно з усіма скарбами.


На думку шукачів скарбів, виявити золото вони змогли завдяки недавньому шторму, який виніс на поверхню лише малу частину вантажу іспанських кораблів

На думку шукачів скарбів, виявити золото вони змогли завдяки недавньому шторму, який виніс на поверхню лише малу частину вантажу іспанських кораблів. Шмітт впевнені: велика кількість скарбів ще можна знайти на узбережжі Форт-Пірс.
В ході пошукових робіт були ще знайдені 39 золотих злитків і близько 1200 срібних песо. Крім того, з дна були підняті більше 6600 перлин, які експортувалися до Європи з Венесуели.


Цей рідкісний перли, який добували з рідкісного типу устриць, що мешкав в Південної Америки, але опинився на межі зникнення на початку 17-го століття через надмірної експлуатації колоніальних торговців. При видобутку перлів постраждала не тільки дика природа. Як вважають 60 000 карибських тубільців померли під час занурення за устрицями.


Скарби, що знаходилися на борту кораблів, пролежали на дні майже чотири століття
Скарби, що знаходилися на борту кораблів, пролежали на дні майже чотири століття. Золото і дорогоцінні камені з південно-американських колоній були основою іспанської економіки і катастрофа сприяла краху всемогутньою колоніальної імперії.
Дослідження на місці катастрофи тривають вже протягом більше двадцяти років з використанням глибоководних технологій, розроблених британським інженерам.

Предмети, які вдалося підняти з Rosario, збираються на виставці в штаб-квартирі компанії Odyssey Marine Exploration, в штаті Флорида.


Золото з крейсера «Единбург», 1981 рік.

У 1981 році в Баренцевому морі була проведена найбільша глибоководна операція з підйому золота із затонулого англійського крейсера «Единбург»
У 1981 році в Баренцевому морі була проведена найбільша глибоководна операція з підйому золота із затонулого англійського крейсера «Единбург». В кінці квітня 1942 крейсер вийшов з Мурманська до Англії з 5,5 т золота на борту, але, отримавши пошкодження від німецьких військових кораблів, був затоплений за наказом капітана. Лише в 1980 році англійські фахівці визначили точне місцезнаходження судна, і в вересні 1981-го більша частина золотих злитків була піднята на поверхню. Кілька злитків знайти так і не вдалося


Скарби галеона «Аточа», 1985 рік

У 1985 році, після 15 років пошуків, були знайдені легендарні скарби іспанського галеона «Аточа», який зазнав аварії в 1622 році через шторм біля берегів Флориди
У 1985 році, після 15 років пошуків, були знайдені легендарні скарби іспанського галеона «Аточа», який зазнав аварії в 1622 році через шторм біля берегів Флориди. Підняті багатства оцінили більш ніж в $ 400 млн, серед них було 200 золотих і близько тисячі срібних злитків, ювелірні вироби, золоті ланцюги і цілий арсенал зброї XVII століття.


«SS Gairsoppa»
«SS Gairsoppa»

48 тон срібла із затонулого корабля біля берегів Ірландії, липень 2012 року.

Цей рік видався дуже вдалим на підняття і знахідки дуже великих скарбів і ось на додаток ще один - близько 48 тонн срібла було піднято з британського військово-транспортного корабля, який затонув у 1941 році після того, як його торпедувала німецький підводний човен
Цей рік видався дуже вдалим на підняття і знахідки дуже великих скарбів і ось на додаток ще один - близько 48 тонн срібла було піднято з британського військово-транспортного корабля, який затонув у 1941 році після того, як його торпедувала німецький підводний човен.



Корабель «SS Gairsoppa» був названий на честь водоспаду біля західного узбережжя Індії. У грудні 1940 року він відплив з Калькутти до Великобританії з чаєм, залізом і тоннами срібла на борту.

Сильні вітри і хвилі змусили корабель уповільнити хід, в результаті чого він відірвався від військового конвою і в лютому 1941 р потрапив під атаку німецьких підводних човнів. Одна торпеда розірвала корпус судна і воно зазнало аварії в 300 милях на північний захід від Ірландії. Корабель затонув на дуже великій глибині - 4,7 км. Всього на борту корабля було 85 осіб. Вижив тільки один - пробув 13 днів в рятувальній шлюпці другий помічник капітана.


Британське міністерство транспорту уклало з американською компанією Odyssey Marine Exploration, що спеціалізується на піднятті з дна моря кістяків судів, контракт на підйом срібла на поверхню. З борту корабря витягли близько 1 тисячі 203 злитків срібла, проте співробітники Odyssey Marine Exploration запевняють, що це тільки 20% дорогоцінного металу, що лежить в трюмах SS Gairsoppa. За умовами контракту компанії відходить 80% знайденого скарбу.




В цілому судно перевозило 240 тонн срібла, що за нинішніми мірками коштує $ 190 мільйонів. Роботи на дні Атлантичного океану будуть тривати.


Золото, платина і алмази на «судні без назви», 2009 рік.

Останки британського вантажного судна, потопленого нацистами в роки Другої світової війни, були виявлені біля північно-східного узбережжя Південної Америки
Останки британського вантажного судна, потопленого нацистами в роки Другої світової війни, були виявлені біля північно-східного узбережжя Південної Америки. Цінність знахідки полягала в тому, що корабель перевозив великий вантаж золота, платини і алмазів, що призначалися для поповнення скарбниці США. Назва судна не розголошується, умовно його називали Blue Baron. Судно зазнало аварії в червні 1942 року. Півмільйона золотих і срібних монет, 2007 рік.

Півмільйона золотих і срібних монет, 2007 рік

У травні 2007 року компанія Odyssey Marine Exploration, що спеціалізується на пошуках морських скарбів, заявила про знахідку затонулого судна з 500 000 золотих і срібних монет на борту. Скарби були підняті і переправлені в США, але компанія так і не повідомила, кому належав затонулий корабель і де саме він був знайдений.


Монети і магічний камінь в Карибському морі, 2011 рік.

У Карибському морі недалеко від узбережжя Домініканської республіки американська організація шукачів скарбів Deep Blue Marine виявила скарби
У Карибському морі недалеко від узбережжя Домініканської республіки американська організація шукачів скарбів Deep Blue Marine виявила скарби. У XVI столітті на цьому місці сталося корабля. Водолази знайшли 700 старовинних монет, вартість яких може досягати мільйонів доларів, стародавні статуетки і незвичайний дзеркальний камінь, який міг використовуватися в шаманських ритуалах.


Радянська платина на британському судні, 2012 рік.

У лютому 2012 року знаменитий шукач скарбів із США Грег Брукс виявив затонуле британське судно Port Nicholson, яке в 1942 році так і не довезли в Нью-Йорк злитки платини з СРСР
У лютому 2012 року знаменитий шукач скарбів із США Грег Брукс виявив затонуле британське судно Port Nicholson, яке в 1942 році так і не довезли в Нью-Йорк злитки платини з СРСР. Судно було потоплено німецьким підводним човном. Його вантаж призначався для розрахунку Радянського Союзу з урядом США за поставки союзниками боєприпасів, військової техніки та продовольства.


Скарби «золотого корабля« Флор де ла березня »

Історія зберігає таємниці сотень і тисяч скарбів донині очікують своєї години на дні океану
Історія зберігає таємниці сотень і тисяч скарбів донині очікують своєї години на дні океану. Незважаючи на відоме місце розташування, ці скарби не вдається знайти навіть найдосвідченішим нирцям. Чим більше ми дізнаємося про них, тим сильніше бажання доторкнутися до таємниці, прихованої під товщею води.


... Це був незвичайний рейс. У 1512 році флагман португальської ескадри «Флор де ла березня» відплив з султанату Малакка, що знаходився на південно-західному узбережжі Малайського півострова. На борту «Флор де ла березня», що входив до складу португальської ескадри під командуванням завойовника Малакки адмірала Альфонсу д'Албукерки, знаходилися скарби султанів Малакки, а також багатства, захоплені конкістадорами в Африці і на Аравійському півострові, в Індії і Сіамі.


Останній рейс «Флор де ла березня» тривав недовго
Останній рейс «Флор де ла березня» тривав недовго. Майже відразу після відплиття, потрапивши в сильний шторм, судно наскочило на риф і затонуло, на багато століть став привабливою легендою для шукачів скарбів. Відлиті з золота скульптурні зображення слонів, тигрів, мавп, прикраси з дорогоцінних каменів, китайський фарфор і інші скарби з португальського корабля, вартість яких, за оцінками фахівців, може скласти мільярди доларів, досі лежать на дні Малаккского протоки біля берегів Індонезії.


Легенди про скарби, втрачених в цьому районі земної кулі, століттями розбурхують уяву шукачів скарбів
Легенди про скарби, втрачених в цьому районі земної кулі, століттями розбурхують уяву шукачів скарбів. Тільки поблизу берегів Індонезії, на думку істориків, води приховують багатства сотень потерпілих суден. Вони везли з Китаю і колишніх колоній прянощі, фарфор, тканини, вироби з дорогоцінних металів і багато іншого. Кораблі тонули під час штормів, розбивалися об рифи, ставали здобиччю піратів.

А в 1991 році весь світ облетіла сенсаційна повідомлення про те, що на дні Малаккского протоки в 8 км від північно-східного узбережжя острова Суматра під 18-метровим шаром піску і мулу виявлені останки затонулого майже 500 років тому португальського корабля з незліченними скарбами на борту. Повідомлення про знайдений місці катастрофи «Флор де ла березня» не сходили зі сторінок преси Індонезії і ряду сусідніх країн.

В районі передбачуваної знахідки, куди негайно кинулися місцеві мисливці за підводними скарбами, кораблі ВМС Індонезії вели цілодобове патрулювання з метою припинити несанкціоновані спроби підняти з морського дна скарби, аукціонна вартість яких, за деякими оцінками, може скласти близько 9 мільярдів доларів, що становить майже третину річного бюджету Індонезії.


Пошуки «Флор де ла березня» вела протягом двох років індонезійська компанія «Джаятама істікачіпта» з дозволу уряду цієї країни
Пошуки «Флор де ла березня» вела протягом двох років індонезійська компанія «Джаятама істікачіпта» з дозволу уряду цієї країни. Ці пошуки обійшлися компанії в 10 мільйонів доларів. Однак її власники були готові вкласти ще стільки ж в підйом скарбів з морського дна, розраховуючи, що виручка від продажу цінностей з аукціону складе 7-9 млрд. Доларів. За умовами контракту, половина добутих скарбів повинна була дістатися уряду Індонезії, при цьому предмети, що представляють історичну цінність, повинні були бути повернуті уряду Малайзії.


Не виключено, що вони перебували на борту інших кораблів португальської ескадри, які, як вважають, напоролися під час шторму на рифи біля берегів Суматри і пішли на дно разом з «Флор де ла березня». Та й сам власник «Джаятама істікачіпта» визнав, що представник компанії в Сінгапурі явно поквапився з сенсаційною заявою, яке було тут же підхопили інформаційними агентствами.


Повідомлення про виявлення місця загибелі «Флор де ла березня» викликали нову хвилю інтересу до пошуку підводних скарбів
Повідомлення про виявлення місця загибелі «Флор де ла березня» викликали нову хвилю інтересу до пошуку підводних скарбів. В міністерство закордонних справ Індонезії з усього світу посипалися пропозиції про співпрацю в пошуках цих багатств, а поліція і берегова охорона з досадою відзначили небувалий наплив в ці місця любителів підводних видів спорту.


У розподілі скарбів «Флор де ла березня» поспішили взяти участь і шукачі скарбів з інших країн
У розподілі скарбів «Флор де ла березня» поспішили взяти участь і шукачі скарбів з інших країн. Одна з австралійських археологічних експедицій оголосила, що завершила переговори з представниками урядів Індонезії та Малайзії про підйом вантажу з португальського корабля.

А в Гонконзі якийсь італієць Бруно де Вінсентіс, в свою чергу, заявив, що його переговори з індонезійськими і малайзійськими владою знаходяться на завершальній стадії. «Ми сподіваємося відшукати скарби, хоча це буде досить дороге підприємство, - сказав Бруно де Вінсентіс. - Нас надихає те, що серед уламків "Флор де ла мар" знаходиться, можливо, найбільший скарб в світі ».


Але індонезійська влада не поспішають йти назустріч шукачам скарбів. «Ми поки нікому не давали дозволів на підводні дослідження», - заявили представники уряду. Відповідно до міжнародного права, знайдені цінності повинні бути поділені між трьома сторонами: державою, якій належав корабель, країною, в чиїх територіальних водах знайдені скарби, і тими, хто їх знайшов. Глава індонезійського Управління археологічних досліджень відзначив в зв'язку з цим, що його країні не вистачає досвіду для проведення таких робіт.


Заклопотаність індонезійців можна зрозуміти, якщо згадати події щодо недавнього минулого, коли група авантюристів нелегально підняла із затонулого в районі Молуккських островів корабля безліч антикварних предметів, які потім були продані на європейських аукціонах за мільйони доларів
Заклопотаність індонезійців можна зрозуміти, якщо згадати події щодо недавнього минулого, коли група авантюристів нелегально підняла із затонулого в районі Молуккських островів корабля безліч антикварних предметів, які потім були продані на європейських аукціонах за мільйони доларів.

Те, що їм не вдалося підняти, було варварськи знищено. А в 1990 році в районі острова Бінтан, де, як вважають, перебувають уламки п'яти затонулих кораблів, були затримані одинадцять іноземців. На думку поліції, ця група, в яку входили американці, австралійці та англійці, займалася незаконними пошуками скарбів.


Підводні скарби біля берегів Індонезії не дають спокою багатьом. При цьому одні стурбовані, як ними заволодіти, інші тим, як їх зберегти. Боротьба йде з перемінним успіхом. Та й чи можна взагалі говорити про надійну охорону місць корабельних аварій, якщо в водах Малаккської протоки досі діють пірати?

Так що історія «Флор де ла березня» може мати найнесподіваніший кінець.
Навіть в наше століття просунутих технологій, щорічно десятки тисяч людей занурюються в морські і океанські глибини в пошуках скарбів. І це не пустопорожнеекладоіскательство. Морська безодня зберігає багато таємниць і скарбів! 75% срібла і золота видобутого за всю історію людства продовжує перебувати саме на дні світового океану.


Джерело: Історія кораблекрушеній.-М.: Знання, -1986.-с.39-47;

Та й чи можна взагалі говорити про надійну охорону місць корабельних аварій, якщо в водах Малаккської протоки досі діють пірати?

Новости