Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Професія Тореадор: де вчитися, зарплата, плюси і мінуси

  1. особливості професії
  2. Плюси і мінуси професії
  3. мінуси
  4. Місце роботи
  5. важливі якості
  6. Оплата праці. Скільки заробляє Тореадор
  7. Сходинки кар'єри і перспективи
  8. знамениті тореадори
  9. Мелодія останнього раунду
  10. завидні женихи
  11. Висока оцінка публіки
  12. Про биках
  13. жорстокість кориди
  14. костюми тореадорів
  15. крик справедливості

Тореадор - головний учасник іспанського бою з биком (кориди). У перекладі з іспанського matador de toros означає «вбиває биків». Існує кілька різновидів кориди: Професія підходить тим, кого цікавить фізкультура і світова художня культура (Див. вибір професії за інтересом до шкільних предметів ).

  • піша, і тоді тореадор носить назву матадора;
  • кінна, в якій тореадора називають рехонеадором.

У кориді з молодими биками учасника називають новільеро.

Читайте також:

Корида в Іспанії - це захоплююче, повне драматизму і трагедії подання до декількох діях. А тореадор - національний герой. Щорічно складаються списки тореадорів і вибирається лідер за кожним видом кориди, так званий «Номер один» - «El número uno». Лідером стає тореадор, який провів найбільшу кількість боїв.

В Іспанії існує «справжня корида» і «бої биків» для розваги туристів. Бої биків проводять по всьому узбережжю в зоні відпочинку туристів. Тут беруть участь початківці та невідомі тореадори і бики з підпиляними рогами (в цілях безпеки). Такі бої цікаві непідготовленим глядачам. Знавці ж вважають за краще справжню кориду в Мадриді, Кордові, Рондо і Севільї, де беруть участь знамениті тореадори країни і спеціально вирощені для цієї мети потужні, безстрашні, зухвалі бики з гострими рогами.

Корида - це танець смерті в ритмі пасодобля.

Корида - видовище яскраве, пристрасне, красиве, але надзвичайно жорстоке. З 1 янвaря 2012 гoдa кoрріду зaпретілі в Каталонії.

В Іспанії виступали 2 російських тореадора - Роман Карпухін (виступав під псевдонімом фініта де Моску, що означає «витончений москвич» і (увага !!!) єдина жінка-тореадор з Росії Лідія Артамонова. Роман Карпухін внесений до Книги рекордів Гіннесса і Росії в якості першого російського матадора, який виступав на аренах першої категорії. Є також безліч видатних матадорів з Латинської Америки, найбільше з Мексики.

особливості професії

Корида складається з 3 частин - вступ, основна частина, висновок. Перед початком поєдинку тореадор кілька годин знаходиться на самоті і зосереджено готується до бою. Поєдинок починається з виходу тореадора і його помічників на арену. Вони вітають глядачів. Потім випускають бика, і помічники повинні його як слід розлютити.

Тут на арені з'являється пікадор на коні зі збруєю. У цей момент розлючений бик кидається на коня, а пікадор намагається встромити піку в шию бика для того, щоб той опустив шию. У кориді це дуже важливий етап, протягом якого тореадор, уважно спостерігаючи за биком, вивчає його повадки і стиль.

Друга частина - це основна дія, в ході якого тореадор повинен повністю контролювати бика і при цьому виглядати вишукано, граціозно і красиво. До кінця цього дії тореадора допомагають так звані бандерілерос, які встромлюють в спину бика дерев'яні гострі палички з різнокольоровими пір'ям - бандерильї. Це робиться для того, щоб бик опустив голову ще нижче і тореадора було б легше вбити його. Потім тореадор починає дратувати бика червоним плащем і намагається ухилитися від його рогів. Вважається верхом майстерності мінімальна відстань між тореадорів і биком.

Читайте також:

У третьому, завершальному дії тореадор і бик після звуку труби максимально зближуються. Тореадор знаходиться буквально між рогів бика і повинен в цей момент встромити шпагу точно в шию, щоб далі пронизати серце. Цей момент - апофеоз кориди, який називається естокади! На секунду завмирають всі - бик, тореадор, глядачі. Бик гине від удару і спливає кров'ю.

Бувають рідкісні випадки, коли за особливо видовищна вистава і витривалість бика просять залишити в живих. І тоді його повертають на ферму, де він виріс. На честь тих, хто вижив биків називають вулиці, бари, машини. Так, наприклад, в честь легендарного бика Мурсіелаго, який вистояв після 24 ударів тореадора, назвали модель автомобіля Lamborghini. Ця історія 120-річної давності досі вражає уяву шанувальників кориди.

Є така особливість: якщо виступ тореадора сподобалося глядачам, йому дарують вуха бика або хвіст. Це дає йому право продати бика.

Якби я не був художником, я хотів би стати тореадорів

Пабло Пікассо

Плюси і мінуси професії

плюси

В Іспанії тореадор - це одна з найпочесніших професій на рівні героя, якого шанує вся країна.

мінуси

Смертельно небезпечна професія. Як каже один із знаменитих тореадорів Кайетано Рівера Ордоньес: «Це не та професія, яку ти побажав би людині, яку любиш. Якщо у мене буде син, я не хочу, щоб він став тореадорів. У ній багато труднощів, самотності, і, звичайно, це надзвичайно ризикована справа ».

Місце роботи

Корида, бої з биками в курортних місцях Іспанії

важливі якості

  • Серйозна фізична підготовка;
  • Витривалість і фізична сила;
  • безстрашність;
  • Швидка реакція;
  • спритність;
  • жорстокість;
  • Найвища концентрація уваги.

Навчання на Тореадора

В Іспанії існують спеціальні школи кориди, так як професія тореадора дуже популярна в цій країні і оточена пошаною. Причому школу відвідують і хлопчики, і дівчатка приблизно з 10-12 років. Найчастіше сюди приходять діти тореадорів, чия профорієнтація вирішена династически за рідкісним винятком. Тореадори часто беруть на представлення своїх дітей з раннього дитинства.

У школі досвідчені тореадори викладають основи початківцям (їх називають бессеріста) на бичків віку до 2 років. З ростом майстерності бессеріста переходять в ранг новільеро, що б'ються з бичками 2-3 річного віку.

Для того, щоб стати матадором, треба пройти спеціальну церемонію прийняття альтернативи ( «tomar la alternativa»): кандидатуру нового матадора повинні підтримати 2 досвідчених майстра.

Оплата праці. Скільки заробляє Тореадор

Професія тореадора оплачується дуже високо. В Іспанії тореадори знамениті і багаті на тому ж рівні, що і футболісти. Так, дохід знаменитого тореадора Ель Хулі склав в 2005 році 7 мільйонів євро. Одне його виступ на арені Лас Вентас в Мадриді коштувало 270 тисяч євро. Енріке Понсе в рік заробляє по 4,5 мільйона євро. Ель Сід - 2,5 млн. Євро. Моранте де ла Пуебла і Ель Фанді - по 2 млн. Євро, фініта з Кордоби, Хесулін де Убріке і Ель Кордобес - по 1 млн. Євро.

Сходинки кар'єри і перспективи

Кар'єра тореадора вважається успішною в разі великої кількості боїв. Тореадори - це справжні герої Іспанії, символ країни.

Ніхто ніколи не живе повним життям, крім матадорів.

Ернест Хемінгуей

знамениті тореадори

  1. Ель Хулі (1982 року народження). Перший показовий виступ був з молодою коровою в 1991 р на торговій площі.
  2. Рівера Ордоньес (1977 р.н.) - з династії двох знаменитих матадорів Кайетано Ордоньеса «Ніньє де ла Пальма» і Домінгін. Він сам став легендарним тореадорів. Кайетано Ордоньес став прототипом Педро Ромеро в романі Ернеста Хемінгуея «І сходить сонце», а його суперництво з Домінгін стало темою роману «Небезпечне літо».
  3. Енріке Понсе (1971 р.н.), який крім кориди бере участь і в інших видах спорту - футболі, гольфі.
  4. Мануель Бенітез Перез (Ель Кордобес), який провів 20 років на арені в якості тореадора (1959-1979 рр.). Його відрізняє від інших акробатичний бойовий стиль.
  5. Хосе Ігнасіо Уседа, з династії трударів, пікадорів і бандерильеро. Він з дитинства ходив на всі виступи рідних і в 11 років вирішив стати тореадорів.
  6. Луїс-Мігель Домінгін, улюбленець Успіху і жінок, красень і неперевершена зірка кориди по частині знання психології биків.
  7. Роман Карпухін - російський тореадор, який бере участь в кориді з 1995 р (Альбасете, провінція Ла-Манча).
  8. Хесулін де Убріке, до 20 років виступив в кориді 153 рази.
  9. Хайро Мігель, який убив свого першого бика в 8 років.
  10. Мічеліто Лагравере, дебют якого в кориді відбувся в 12 років на Пласа Мехіко в Мексиці. Бик важив 400 кг і підліток легко впорався з ним.

Цікаві факти про професії тореадора і кориді

Найжорстокіша корида

Корида буває різних видів. Найжорстокішою вважається корида на Майорці. Тут бика вбивають беззастережно в будь-якому випадку на очах глядачів. Найгуманніша корида в Португалії; бика не вбивають відразу на арені, а роблять це в окремому приміщенні. І часто залишають биків в живих, якщо вони билися відважно і гідно. Їх відправляють назад на ферму і залишають в якості виробників.

Мелодія останнього раунду

У момент, коли бик знаходиться на останньому подиху, глядачі скандують «la musica", вимагаючи, щоб оркестр почав грати мелодію для останнього раунду, в якому бика вбивають для припинення страждань.

завидні женихи

Тореадори вважаються завидними женихами в Іспанії. Під час змагань дівчата кидають їм квіти або хустки, щоб звернути на себе увагу.

Висока оцінка публіки

Якщо матадор сподобався глядачам, в кінці поєдинку публіка розмахує білими хустками для того, щоб дати сигнал журі виставити високу оцінку.

Про биках

Для кориди розводять і вирощують бичків спеціальних порід. На вигляд вони не дуже великі, але відважні й зухвалі. У поєдинках беруть участь бики від 4 до 6 років. Колір-темно-коричневий або чорний. Найкращих биків вирощують в Андалусії.

жорстокість кориди

Корида - дуже жорстоке видовище. В Іспанії регулярно йдуть суперечки про скасування поєдинків. У 2004 році корида була скасована в Барселоні.

костюми тореадорів

Костюми тореадорів представляють собою справжній витвір мистецтва. Вони не тільки красиві, але і практичні, захищають тореадора від травм. Костюм облягає фігуру тореадора, як рукавичка. Ціна одного костюма може доходити до 3 тисяч євро. Пабло Пікассо свого часу захоплювався створенням ескізів для костюмів тореадорів.

крик справедливості

крик справедливості

Жорстокість кориди в кінці кінців стає зрозумілою і самим тореадорам. Так, нещодавно завершилася кар'єра відомого матадора Альваро Мунера, який впав під час поєдинку, розкаявшись. Він став лютим ворогом кориди. В інтерв'ю після змагань матадор вимовив такі проникливі слова: «Раптом я глянув в очі стоїть переді мною бика. Він теж дивився на мене. Бик не робив ніяких спроб, щоб напасти на мене. Він просто стояв на одному місці і дивився. В його очах я побачив цнотливість, настільки безневинний погляд можна помітити у всіх тварин, які запитують про допомогу. Це був наче крик справедливості, і на підсвідомості я зрозумів, що бик звертається до мене так, як ми молимося Богу. Він немов говорив мені, що не хоче боротися зі мною, благав про помилування, пояснюючи тим, що він не зробив мені нічого поганого. В його очах відбивалося те, що в моїх руках була його доля, і тільки я вирішував - залишитися йому в живих чи ні. Але він зовсім не хотів зі мною битися. Усвідомивши все це, я відчув себе справжнім варваром на грішній землі і вирішив перервати бій. Тепер я став вегетаріанцем і лютим противником проведення корид ».

Новости