Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Корида і битва помідорами: всі свята і фестивалі Іспанії (2019)

  1. Свята та фестивалі Іспанії в 2019 році
  2. Що таке фієста і сієста
  3. Головні іспанські свята в січні
  4. Парад напередодні Дня Волхвів і Свято Трьох Королів
  5. Тамборрада в Сан-Себастьяні
  6. Події в Іспанії в лютому
  7. Іспанські фестивалі в березні
  8. Страсний тиждень в Іспанії
  9. Коли корида в Іспанії
  10. Розклад кориди в Іспанії
  11. Травневі фестивалі в Іспанії
  12. Свята в Іспанії в червні
  13. Фестиваль стрибків через немовлят Ель-Колачо
  14. Сан-Хуан
  15. Винна битва в Ріосі
  16. Цікаві події в Іспанії в липні
  17. Фестиваль електронної музики Sónar
  18. Важливі заходи і свята в Іспанії в серпні
  19. Помідорова битва Томатина
  20. Яскраві фестивалі в Іспанії у вересні
  21. Свята та цікаві події в Іспанії в жовтні
  22. Фестивалі Іспанії в жовтні
  23. Іспанія в грудні: що подивитися
  24. Борошняна битва в Ібі
  25. Читайте також:

Причин провести відпустку в Іспанії повно. Ласкаве море, яскраве сонце, соковита паелья, прохолодна сангрія і божевільні шедеври Гауді - так тут кожен день свято! Але ще цікавіше дізнатися, як розважаються і що відзначають самі іспанці, для яких стиглі фрукти і ритми фламенко - звична справа.

Перейдіть наш календар найцікавіших подій в Іспанії в 2019-м і приїжджайте веселитися на народних гуляннях разом з місцевими жителями!

Свята та фестивалі Іспанії в 2019 році

Коли проходитьЩо за подія і як називається по-іспанськиДе відзначають

1 січня Іспанська Новий рік - Año Nuevo Вся Іспанія, але головне свято - на площі Пуерта-дель-Соль в Мадриді 5 січня Кавалькада Королів-Магів, або Парад на честь передодня Дня волхвів - Cabalgata de Reyes Magos Вся Іспанія, але самі пишні ходи - в Мадриді і Барселоні 6 січня Свято Трьох Королів, або День Королів-Магів, або День волхвів - Día de los Reyes Magos Вся Іспанія 19-20 січня Барабанний фестиваль Тамборрада - Tamborrada of San Sebastián Сан-Себастьян, Країна Басків 28 лютого - 6 березня Барсело нський карнавал - Carnestoltes Барселона 3 березня Матч Чемпіонату Іспанії з футболу «Барселона» - «Реал Мадрид»: - La Liga Real Madrid vs. Barcelona Мадрид, стадіон «Сантьяго Бернабеу» 15-19 березня Фальяс, Свято Весни - ісп. Las Fallas; кат. Falles Валенсія 14 - 21 квітень Семана Санта, костюмовані ходи на честь Страсного тижня - Semana Santa en España Самі барвисті процесії традиційно в Севільї та Мадриді 2 травня День Мадрида - Día de la Comunidad de Madrid Dos de Mayo Мадрид 11-15 травня Корида в честь дня святого Ісідро - Feria de San Isidro de Madrid Мадрид, арена «Лас-Вентас» 30 травня - 1 червня Музичний фестиваль на березі моря «Прімавера Саунд» - Primavera Sound Барселона, Парк-дель-Форум 23 червня (перша неділя після Свята Тіла і Крові Христових) Ель-Колачо, фестиваль стрибків диявола через немовлят - El Colacho Прово ції Бургос і Мурсія Ніч з 23 на 24 червня Сан-Хуан, або Ніч багать, літнє свято вигнання злих духів - Hogueras de San Juan Вся Іспанія, особливо здорово в Валенсії, Аліканте і на Коста-Браві 27-30 червня Винна битва в Аро - Batalla del vino de Haro Городок Аро, провінція Ріоха 6-14 липня Сан-Фермін з енсьєрро - бігом від биків - Fiestas de San Fermín Памплона, столиця автономної області Наварра 18-20 липня Фестиваль електронної музики «Сонар» - Sónar festival Барселона 17 -25 серпня Великий тиждень в Більбао - Semana Grande de Bilbao Більбао, Країна Басків 28 серпня Битва помідорами Томатина - La Tomatina Буньоль, провінція Валенсія 11 вересня Національний день Каталонії - Diada Nacional de Catalunya, або Diada de l'Onze de Setembre Столиця Каталонії - Барселона, а також провінції Жирона, льєйда і Таррагона 4 вересня - 4 жовтня 2020 року Фестиваль фламенко - Bienal de Flamenco de Sevilla Севілья, Андалусія 12 жовтня Іспанідад - Día de la Hispanidad. А також Свято Святої Діви Пілар Історично - Арагон, зараз вся Іспанія листопада Фестиваль оливок - Las Jornadas del Olivar y del Aceite Баена, провінція Кордова, Андалусія 25 грудня Різдво - Navidad Вся Іспанія 28 грудня День святих Невинних немовлят Вифлеємський, Мучна битва - Día de los Santos Inocentes, Els Enfarinats Ібі, провінція Аліканте, Валенсія

Що таке фієста і сієста

Фієста - традиційне народне свято в Іспанії, Латинській Америці і багатьох середземноморських країнах. Родом ще з Римської Імперії, де латинським словом festa називали будь-яке народне гуляння. Зараз будь-яка фієста в Іспанії перетворюється в музичний карнавал з парадними ходами і феєрверками.

Сієста - іспанська традиція післяобіднього відпочинку. Іспанське слово siesta походить від латинського sexta hora - «шоста година дня за сходитиме сонце», іншими словами - 12:00. Після полудня іспанці дотримуються принципу «поїли - можна і поспати», і під жарким сонцем Іспанії цю традицію так і тягне підтримати.

Причин провести відпустку в Іспанії повно

фото: Juhana Leinonen , CC BY 2.0

Головні іспанські свята в січні

Новий рік Аньо-Нуево в Іспанії

На відміну від сімейного Різдва, Новий рік іспанці зустрічають масовими вуличними гуляннями - перед північчю все збираються на головній площі міста. З кожним боєм курантів прийнято з'їдати по виноградині і загадувати бажання - в магазинах навіть продаються спеціальні упаковки винограду по 12 штук в кожній.

Парад напередодні Дня Волхвів і Свято Трьох Королів

Щороку під кінець різдвяно-новорічних канікул, у другій половині дня 5 січня, в Іспанії проходить яскраве і гучне костюмована вистава, для якого перекривають проїзд через центральні вулиці. Незвичайний парад з музикою та феєрверками інсценує прибуття в місто трьох біблійних волхвів Мельхіора, Гаспара і Валтасара для поклоніння немовляті Ісусу. Королі-волхви повільно рухаються по місту і обсипають дітей і дорослих солодощами і м'якими іграшками. Саме волхвам, а не Дідові Морозу або Санта-Клаусу, іспанські малюки пишуть листи перед святами.

Після кавалькади сім'ї повертаються додому і накривають для волхвів стіл, а діти до блиску начищають свої черевички, набивають їх соломою і виставляють у порога. Ще готують відерце з водою для верблюдів - в загальному, роблять все, щоб волхви оцінили їх старанне поведінка і залишили у взутті подарунки. Тим, хто погано себе вів, замість подарунків покладаються вуглинки - щоб ніхто сильно не засмучувався, найчастіше вони зроблені з карамелі. Вранці 6 січня іспанські сім'ї снідають «бубликом королів»: Роскон - це традиційний круглий пиріг з горіхами, цукатами і кремом, в якому запікається маленька фігурка на щастя.

Тамборрада в Сан-Себастьяні

Іспанська свято «Барабаніада» присвячений покровителеві міста Святому Себастьяну. За однією з версій, Тамборрада в Країні Басків зародилася, коли війська Наполеона взяли в облогу місто. Французи тріумфально били в барабани - у відповідь іспанці-водовози почали стукати по своїм бочок. Зараз учасники барабанного фестивалю діляться на дві частини: одна група одягається в форму наполеонівської армії, інша - в костюми кухарів і водовозів. Свято починається опівночі на Площі Конституції в Сан-Себастьяні - там стартує хода за участю духового оркестру.

Події в Іспанії в лютому

Барселонський карнавал Карнестолтес

Важко уявити видовище більш яскраве, ніж Барселона під час карнавалу. Кутеж в каталонській столиці починається в Жирний четвер з масового поїдання свинячої ковбаси-бутіфарри і закінчується в Попільну середу, коли місцеві ховають сардину в знак початку посту і відмови від важкої їжі, алкоголю і інших надмірностей.

У програму барселонського карнавалу входять танці, маскаради, конкурс омлетів тортилья з дегустацією і нестримні веселощі. Все, що потрібно для участі, - смішний карнавальний костюм і гарний настрій.

Офіційний сайт карнавалу в Барселоні

Знайти дешеві квитки в Барселону

Іспанські фестивалі в березні

Фальяс

Свято Валенсийского співтовариства Іспанії відзначають щороку з 15 по 19 березня.
Фестиваль вогню Фальяс приурочений до дня пам'яті Святого Йосипа: за старих часів гільдія платників, яким він протегує, спалювала по весні старі підставки для світильників, тому що світловий день ставав довшим. Спеціальні фігури для спалення почали споруджувати в 18 столітті, і до цих пір головний атрибут свята - це величезні композиції з пап'є-маше, які спалюються на манер масляного опудала Зими. На Фальяс також прийнято запускати феєрверки і підривати петарди-масклети.

Ще по темі: 15 місць в околицях Валенсії, які прикро пропустити

Знайти дешеві квитки в Валенсію

Страсний тиждень в Іспанії

Іспанська Семана Санта - це Страсний тиждень перед Великоднем. В цей час по всій країні проходять релігійні процесії, учасники яких несуть пасо - прикрашену платформу з фігурами Ісуса або Діви Марії або з цілої скульптурною групою з біблійного сюжету. У різних братств - ермандади - свої традиції, символіка, музика і одяг.

Традиційні закуски для свята Семана Санта - облиті яйцями або медом Торріхас, грінки з хліба, просоченого молоком або вином. Ще місцеві готують фламенкіни - шинка з сиром, загорнуті в смажені у фритюрі скибочки телятини.

Зазвичай відразу після Святої тижні починається сезон кориди в Іспанії.

Коли корида в Іспанії

Сезон кориди в Іспанії триває з березня по жовтень. Зазвичай бої з биками проводять по неділях, але під час травневої серії корид в Мадриді - на честь Дня святого Ісідро - тореадори борються з биками майже кожен день.

Бій з биками можна подивитися в Мадриді, Аранхуес, Валенсії, Памплоні, Кордові та інших містах Іспанії. У Каталонії в 2010 році заборонили кориду, але в жовтні 2016- го заборону зняли, вирішивши, що зберегти культурну спадщину важливіше. Життя і здоров'я биків і матадорів намагаються берегти: уряд стежить за тим, щоб тореро не завдавали бикам зайві каліцтва і серйозно не ранілісь самі.

Арени для кориди - plaza de toros - діляться на три категорії. До вищої категорії належать великі арени Мадрида, Барселони, Памплони, Севільї, Валенсії, Кордови і Малаги. До другої категорії входять столичні арени іспанських провінцій - наприклад, арена для бою биків в Аліканте. До третьої категорії відносяться невеликі арени прибережних містечок на кшталт Бенідорм. Коли на таких аренах не проходять бої биків, тут влаштовують концерти.

Розклад кориди в Іспанії

Свята Іспанії в квітні

23 квітня в Іспанії відзначаються День Святого Георгія і День Арагона. На цю ж дату припадає святкування Дня Кастилії і Леона.

Травневі фестивалі в Іспанії

• 2 травня - День Мадрида. Святкують яскравими вуличними шоу і феєрверком.

• травень - червень - сезон кориди в Мадриді. Купити квитки на бій з биками на арені «Лас-Вентас» .

Знайти дешеві квитки в Мадрид

Свята в Іспанії в червні

Музичний фестиваль «Прімавера Саунд»

У 2019 чи не найбільш душевний і сонячний фестиваль музики Primavera Sound пройде з 30 травня по 1 червня. У різний час на його сцені виступали Arcade Fire, Franz Ferdinand, Radiohead, The National і The Cure. Цього разу у моря в Барселоні можна буде з головою зануритися в світ нової музики і знайти виконавців, з якими ви на одній хвилі.

Офіційний сайт фестивалю Primavera Sound в Барселоні

Фестиваль стрибків через немовлят Ель-Колачо

У першу неділю після Свята Тіла і Крові Христових жителі містечка Кастільо-де-Мурсія кладуть новонароджених на подушечки на головній площі міста і чекають ... диявола. Проте завдання у ряджених в червоне з жовтим Колачо світла: іспанці вірять, що, розбігаючись і перестрибуючи через малюків, він забирає з собою хвороби і псування.

У 2019 фестиваль Ель-Колачо пройде 23 червня, у 2020 році - 14 червня, у 2021 році - 6 червня, а в 2022 році - 19 червня.

Ще по темі: Закон не писаний. Самі незвичайні забобони різних народів

Сан-Хуан

Багаття святого Іоанна Хрестителя в Аліканте і на Коста-Браві джгут в ніч з 23 на 24 червня. Цей народне свято дуже популярний в Каталонії: деякі місцеві жителі навіть вважають 24 червня національним днем ​​каталонців.

За традицією, 19 червня місцеві ставлять на вулицях фігури нінотс і склепінні бараки, печуть пироги з тунцем і їдять інжир. Ближче до дати влаштовують оркестрові паради, фестивалі і конкурси паельї, підносять квіти Діві Марії, запускають петарди і веселяться в «бараках». Кульмінація свята Сан-Хуан настає опівночі з 23 на 24 червня: народ розводить багаття, запускає феєрверки, бере участь в спортивних змаганнях і гуляє на середньовічній ярмарку.

Знайти дешеві квитки в Аліканте

Винна битва в Ріосі

Кожен божий рік з 27 по 30 червня армії містечок Міранда-де-Ебро в провінції Бургос і Аро в провінції Ріоха борються до останньої краплі. Але так як єдина зброя - вино, битва виходить невинної. Ніхто вже й не пам'ятає, що в стародавні часи жителі цих країв боролися за скелі Білібіо: зараз винні бої в Ріосі - це веселий і мокрий свято життя, на якому раді гостям.

Офіційний сайт винної битви в Ріосі

Ще по темі: Жбурляти їжею! Обливайся вином! Самі відв'язні фестивалі світу

Цікаві події в Іспанії в липні

Біг від биків Сан-Фермін у Памплоні

Те саме видовище, яке ви представляєте при слові «енсьєрро», відбувається в столиці Наварри в середині літа. У 2019 поспостерігати з балкончика за тим, як натовп сміливців мчить від розлючених биків, можна з 6 по 14 липня.

Офіційний сайт енсьєрро Сан-Фермін у Памплоні

Ще по темі: Кращі способи полоскотати собі нерви на відпочинку

Знайти дешеві квитки в Памплони

Фестиваль електронної музики Sónar

Триденний фестиваль електронної музики і мультимедійних мистецтв «Сонар» в 2019 році збирає креативний клас в Барселоні з 18 до 20 червня. З 1994 року на сцені фестивалю встигли виступити Gorillaz і Skrillex, Björk і Duran Duran. На глядачів чекають яскраві діджейські сети і шоу - заряду енергії вистачить на рік.

Важливі заходи і свята в Іспанії в серпні

Великий тиждень Aste Nagusia в Більбао

Щорічно в другій половині серпня баски відзначають Велику тиждень «Асті нагусія» (Aste Nagusia). Великий тиждень Більбао - це дев'ять днів, починаючи з першої суботи після Успіння Богородиці 15 серпня. Дати для 2019 року - 17-25 серпня. Ферія починається з того, що чупінера - жінка, яку вибирають з маскарадною групи, запускає ракету на площі Театру Аррьяго. Офіційним символом Великої тижні вважається танцююча товстуха - лялька Маріхайя. Під час свята в Більбао проводять безліч спортивних, танцювальних, кулінарних і жартівливих змагань - незадоволеним з Країни Басків не виїде ніхто.

Знайти дешеві квитки в Більбао

Помідорова битва Томатина

Знаменита на весь світ Ла Томатина в Буньолі народилася з курйозної випадковості: на одному з міських парадів в середині двадцятого століття хлопчаки підставили підніжку іспанцеві, який ніс над головою величезну ляльку. Що впав чоловік не став шукати винуватого і роздав ляпасів усім, до кого дотягнувся. У відповідь хтось метнув в нього помідор з овочевої крамниці - і понеслась! З тих пір томатна битва проходить щороку, а для розкачки влаштовують змагання «Пало хамон»: на вершину змащеного милом стовпа кріплять важкий шматок хамона, а спритники намагаються його дістати хамон. Як тільки це кому-небудь вдається, звучить сигнал до початку помідорового битви, яке дуже швидко перетворює все місто у величезну каструлю з гаспачо.

Дата Томатіни в 2019 році - 28 серпня.

Офіційний сайт помідорною битви в Буньолі

Яскраві фестивалі в Іспанії у вересні

• 11 вересня - Національний День Каталонії. Влаштовують паради і концерти в Барселоні, Жироні, льєйда і Таррагоні.

• 4 вересня - 4 жовтня 2020 року - Фестиваль фламенко в Севільї. Подивитися програму . У 2019 фестиваль не проводиться.

Знайти дешеві квитки в Севілью

Свята та цікаві події в Іспанії в жовтні

Іспанідад і День Святої Діви Пілар

12 жовтня іспанці відзначають відразу два важливих свята - День Святої Діви Пілар, покровительки Арагона, і День іспанської нації. Урочистості на честь Святої Діви Пілар тривають шість днів - з 9 по 15 жовтня. У цей час місцеві танцюють арагонский танець хота, влаштовують кориду, музичні і театральні вистави, проводять паради триметрових ляльок і запускають в небо іскристі феєрверки.

День спільноти Іспанідад відзначають більш офіційно - військовим парадом, на який приїжджають король з королевою, прем'єр-міністр та інші високопоставлені персони. На параді ви побачите барвисте авіашоу і сфотографуєте сухопутну бойову техніку Іспанії.

Фестивалі Іспанії в жовтні

Фестиваль оливок і оливкової олії в Андалузії

Кордова славиться продуктами з оливок найвищої якості. Що дізнатися, як роблять краще оливкова олія, побувати на дегустаціях і майстер-класах і повеселитися на фольклорному фестивалі, приїжджайте в Баена в листопаді.

Офіційний сайт фестивалю оливок та оливкової олії в Баена

Знайти дешеві квитки в Андалусію

Іспанія в грудні: що подивитися

Різдвяні свята в Іспанії

25 грудня для іспанців - самий сімейне свято. Але одну традицію ви зможете розділити з місцевими, навіть якщо родичів в Мадриді і Барселоні у вас немає, - це участь в старовинній різдвяної лотереї. Щасливі квитки в зимовій Іспанії продають в магазинах, кафе і на ярмарках. Навіть якщо раптом не пощастить, передноворічні частування і привітність місцевих жителів варті того, щоб купити квитки до Іспанії на грудень, - поїздка окупиться.

Офіційний сайт Національної різдвяної лотереї в Іспанії

Борошняна битва в Ібі

Яєчно-борошняна битва проходить в містечку Ібі в провінції Аліканте щороку 28 грудня. Б'ються в борошняному бою одружені чоловіки, одягнені у військову форму: інакше серйозний «військовий переворот» хіба влаштуєш? У День Простаков солдати Els Enfarinats ( «обсипані борошном») захоплюють місто і вибирають нового мера, а ще - суддів і поліцейських. Потім з'являється «опозиція», яка намагається повалити «влада» за допомогою борошна і яєць. Чиновники і поліція відбиваються тим же.

Історично цею Незвичайна фестиваль - нагадування верхам про ті, что їх обирає народ, Який может в будь-який момент Изменить правітелів. Альо до вечора все розуміють, что зліплені з одного тіста, и в обнімку бредуть пити и танцювати. «Податки», зібрані з «порушників» під час борошняної битви, йдуть на потреби міста та соціальні проекти.

Знайти дешеві квитки в Іспанію

Читайте також:

Топ-10 кращих пляжів Іспанії

11 іспанських островів для райського відпочинку

Маршрути подорожі по красивих дорогах Іспанії

10 страв іспанської кухні, які треба спробувати хоча б раз в житті

Закон не писаний: незвичайні традиції і забобони народів світу

Б'ються в борошняному бою одружені чоловіки, одягнені у військову форму: інакше серйозний «військовий переворот» хіба влаштуєш?

Новости