Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

День народження шампанського в ОТДОХНИ!

  1. Ченці-першовідкривачі
  2. Троянди - винахідливою вдові!
  3. Виробництво шампанських вин
  4. Розкіш французького шампанського ГАРДЕ
  5. ІНШІ НАПОЇ
  6. ІНШІ НАПОЇ

4 серпня вінофіли усього світу відзначають День народження самого святкового, вишуканого і легендарного французького ігристого вина - шампанського! Уявити це свято без витонченого келиха-флейти, наповненого іскристим вином, в супроводі вишуканих делікатесів практично неможливо. Грайливі бульбашки веселяться в келиху, нагадують блиск дорогоцінного каміння на золоті і створюють особливу ні з чим незрівняне настрій! Саме тому пляшка шампанського стала символом свята - шампанське на день народження, шампанське на весілля, шампанське на романтичне побачення, шампанське назавжди! На честь свята ми розповідаємо історію цього легендарного напою і оголошуємо акції - з 2 по 15 серпня шампанське і ігристе вино з Колекцій СОМЕЛЬЕ по Кращою ціною і в акції «2 + 1».

Ченці-першовідкривачі

Ченці-першовідкривачі

Згідно загальновизнаної легендою, появі шампанського ми зобов'язані ченцю-бенедиктинців Дому П'єру Періньон. Саме він, імовірно 4 серпня 1693, виявив у винному підвалі абатства монастиря Овалье пляшку з ігристим вином. В руках Періньона з пляшки вибило пробку, а з горлечка вирвалася густа пінна струмінь. Чернець випробував цей напій і продемонстрував його настоятелю.

Братам напій сподобався, і вони всерйоз зайнялися його виробництвом, і незабаром він знайшов велику популярність, незважаючи на ряд явних недоліків: в ті часи замість пробок використовували шматки туго скрученої пеньки, змоченою в олії, що, безумовно, позначалося на недовговічності напою. До того ж, володіючи відмінним смаком, вино у ченців завжди виходило досить каламутним і з осадом. Марно намагалися святі отці боротися з цим недоліком, звільнитися від нього вдалося лише через кілька століть.

Саме ця версія зародження шампанського дала привід для міжнародного свята, який ми з вами зараз і відзначаємо. Але, справедливості заради, потрібно уточнити, що ігристі вина були відомі задовго до вищеописаних подій.

Ченці використовували вино з церковних виноградників для ритуалу причастя, а також саме ігристе вино наливалося на церемонії коронації французьких монархів. Так, в регіоні Ліму французької провінції Лангедок історія виноробства сходить до 1531 році.

Більш ніж за століття до офіційного народження шампанського бенедиктинський чернець абатства Сент Ілер, який був майстром виноробства монастиря, зауважив, що вино з місцевих пагорбів виділяє бульбашки. Згідно з першими згадками Сеньйор Д'Арк, власник земель в Ліму, ще в кінці 16 століття святкував чергову перемогу з кубком ігристого Бланкета.

Бланкет (ігристе вино з сорту винограду Мозак) і Креман (ігристе вино з Мозак і Шенен Блана) варті окремої уваги, так як шампанські вина - не єдині вина, вироблені за класичним методом. В інших регіонах також ви можете знайти ігристі вина, які дотримуються всіх правил і традицій, але які не можна називати шампанскими через географічне положення. Такими винами є Креман де Луар, Креман д'Ельзас (Cremant-D'Alsace) і Креман де Бургонь (Cremant-de-Bourgogne), відповідно з Долини Луари, Ельзасу і Бургундії, і Бланкет де Ліму з Лангедоку. Вартість їх нижче, але за якістю вони анітрохи не поступаються їх шампанським товаришам. Спробуйте Емері Бланкет де Ліму і Креман де Ліму - ігристі вина з легендарного регіону, згадується в великих романах Дюма.

Троянди - винахідливою вдові!

Троянди - винахідливою вдові

Як вже говорилося раніше, середньовічне шампанське дещо відрізнялося від нашого сучасника. Мутний ігристий напій проводився ченцями, потім виноробами, однак домогтися бурштинової прозорості йому допомогла жінка - молода баронеса Ніколь Кліко. Залишившись в 27 років вдовою з маленькою донькою, щоб забезпечити собі незалежне життя, вона вирішила продовжити справу покійного чоловіка - компанію з виробництва шампанського. Саме завдяки їй з'явився «ремюаж» - спосіб позбавлення від осаду в пляшках шампанського. Цим методом донині користуються винороби, домагаючись кришталевої прозорості за лічені місяці.

Та ж жінка принесла популярність даного напою в нашій країні. Тільки відшумів 1812, як Ніколь Кліко спорядила в Росію корабель з назвою «Добрі наміри», навантажений декількома тисячами пляшок чудового шампанського. Всі забули образи, і шампанське отримало славу в Росії і масштабний ринок збуту, а на етикетці шампанського Вдови Кліко красується маленький синій якірець в пам'ять про перших вдалих комерційних зв'язках з Росією.

Виробництво шампанських вин

Виробництво шампанських вин

Винороби Шампані досі зберігають вірність традиціям і виробляють ігристі вина класичним методом. Цей метод не без підстав вважається найскладнішим ... і найсмачнішим. Що він собою являє: бродіння починається так само, як для будь-якого іншого вина. Потім готується тиражна суміш, яку розливають по пляшках для подальшого бродіння. Пляшки строго горизонтально поміщаються в винний льох для вторинного бродіння (ферментації). Під час вторинної ферментації двоокис вуглецю не покидає пляшку, а розчиняється у вині. Потім настає період витримки, найважливіший період, коли вино набуває свій знаменитий смак і аромат. По завершенні витримки пляшки поміщають в спеціальні стійки-пюпітри, в яких вони розташовуються під невеликим кутом денцем вгору, щоб дріжджовий осад від бродіння накопичувався у пробки. В цьому якраз і полягає «ремюаж». Потім цей осад прибирають, розкриваючи пляшки спеціальним способом, додають цукор і розливають по пляшках. Кількість цукру визначає солодкість і тип напою: брют , сухе , напівсухе , напівсолодке і солодке .

Для виробництва шампанського дозволені і використовуються три сорти винограду: білий Шардоне, чорні Піно Нуар і Піно Меньє. З них виходять різні типи шампанських вин: ассамблірованние (переважна більшість шампанських вин, являють собою суміш вин різних років урожаю і сортів винограду), міллезімние вина (вина певного року - випускаються в кращі роки), Блан де Блан (вина, зроблені тільки з Шардоне ) і Блан де Нуар (вина, зроблені тільки з темних сортів - з одного Піно Нуар, або з суміші Піно Нуар і Піно Меньє).

Розкіш французького шампанського ГАРДЕ

Справжнє шампанське представлено в колекції СОМЕЛЬЕ продукцією винного дому ГАРДЕ, що створює шампанське тієї ж старої школи, того ж стилю, що і Вдова Кліко, Мумм або Боланже. Вина цієї сімейної виноробні часто порівнюються з полонить ароматом і бархатистістю троянди - символу будинку ГАРДЕ. Насолоджуйтеся справжнім французьким шампанським по Кращою ціною з 2 по 15 серпня.

ІНШІ НАПОЇ

Ігристе з усього світу

Хоча іменуватися шампанським має право тільки напій з однойменної провінції, у Франції і за межами цього славного регіону також виробляють ігристе вино за класичною «шампанською» технології - це креман і Бланкет Ліму, ігристі Cap Classique з ПАР і іспанська кава. А більш доступний і швидкий спосіб виробництва - метод Шарма, коли вино зброджують не в пляшках, а в великому резервуарі, - народжує легкі і прості ігристі вина з вираженою фруктові. До 15 серпня найпопулярніші ігристі з усього світу по Кращою ціною і в акції «2 + 1»!

ІНШІ НАПОЇ

Чекаємо вас в ОТДОХНИ за ігристими винами з усього світу!

Новости