Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

З чим і як п'ють бренді? Потроху і з задоволенням!

  1. Трохи про жорсткість і лібералізмі
  2. правильний келих
  3. правильна температура
  4. правильне кількість
  5. Правильний «вік»
  6. Що з чим поєднується-1
  7. Що з чим поєднується-2

Ніхто до ладу не знає, хто придумав бренді. Очевидно, ідея концентрувати спиртне, щоб можна було його економічно перевозити в великих кількостях, витала в повітрі і була реалізована в Стародавній Греції, Римі та Китаї. У середньовіччі перегінне винокуріння стало популярно в Європі. Можливо, руку до винаходу бренді доклали іспанські монахи. Однак саме слово англійське і сходить до голландського brandewijn, що означає «паленої вино».

Про те, як п'ють бренді і з чим - трохи пізніше. А зараз розберемося, що це, власне, таке.

Трохи про жорсткість і лібералізмі

Навіть якщо на пляшці написано «коньяк» і на етикетці красуються п'ять зірок, зовсім не обов'язково це дійсно коньяк. Напій неодмінно повинен бути проведений у французькому окрузі Коньяк, по дуже суворим технологічним правилам подвійний перегонки заграв виноградного соку і подальшої багаторічної витримки в дубових бочках. З тих пір як Євросоюз ввів драконівські правила на захист коньяку виключно з Коньяку, навіть вірмени - з 2010 року - були змушені змінити звичний бренд на «арбун».

Будь міцний спиртний напій, який женуть з винограду, будь то французький арманьяк (до речі, він старше коньяку і за часом винахід, і по терміну витримки - до двадцяти-тридцяти років), іспанська шеррі-бренді, грецька метакса, молдавський дивин або болгарська плиска , можна сміливо віднести до бренді.

Більш того, лібералізм бренді настільки широкий і всеосяжний, що ця група напоїв включає в себе продукт ферментирование не тільки соку винограду, але і його м'якоті, стебел і кісточок (італійська граппа, грузинська години, балканська ракія). А фруктові бренді виробляють з яблук (кальвадос), слив (сливовиця), малини (фрамбуаз), вишні (кіршвассер), груш, персиків, абрикосів, смородини, чорниці, полуниці, ялівцю. В деякі види бренді додають також зерна кави або пелюстки квітів. Про мінімум трьох-п'ятирічної витримки в дерев'яній бочці до придбання золотисто-коричневого відтінку часто і мови не йде. Бренді фруктові або з віджимання, як правило, взагалі не витримують і воно прозоро, як банальна горілка. Деякі виробники халтурять і підфарбовують бренді карамеллю.

Вся ця еклектика не дуже-то заважає репутації напою як благородного, справжнього чоловічого і вимагає певного етикету при вживанні. Як же правильно пити бренді?

правильний келих

правильний келих

Традиція передбачає наливати бренді до рівня широкої частини келихів форми тюльпана (пузатих і звужених догори), так званих сніфтер. Знавці стверджують, що тільки так можна цілком розкрити його букет.

правильна температура

Тут цінителі діаметрально розходяться в думках. Одна їх частина вимагає бренді підігрівати - на вогні або просто в руці. Мовляв, лише тоді напій віддасть всі свої багаті аромати. Інші вважають, що його слід, навпаки, охолоджувати, і навіть додають в нього лід, оскільки концентровані пари нагрітого спиртного неприємно-їдкі.

Треті умудряються знайти компроміс. Радять пити бренді холодним перед їжею (як аперитив) і теплим - після вечері (в якості дижестива).

правильне кількість

Це, напевно, найважче для наших співвітчизників правило: 40 грамів - і не більше! І маленькими ковтками. Інакше це вже не гурманство і веселість духу, а банальна пиятика, яка не дозволить оцінити три хвилі букета бренді, які йдуть одна за одною:

  • ванільний,
  • фруктово-квітковий,
  • абрикосово-фіалковий.

Якщо вдалося відчути всі три - вам попалося надзвичайно якісне бренді.

Правильний «вік»

Якщо почати обертати сніфтер навколо осі, можна визначити витримку бренді. Для цього потрібно подивитися, як він стікає по стінках келиха. Якщо краплі видно п'ять секунд - витримка складає від трьох до п'яти років. Якщо тримаються п'ятнадцять секунд і більше - «вік» напою теж близько п'ятнадцяти років.

Що з чим поєднується-1

З інших правил, як пити бренді:

  • НЕ закушуючи,
  • з кавою,
  • під сигару.

Вимога не закушувати зовсім не означає, що ви повинні залишатися голодними. Бренді відмінно поєднується з будь-яким гарячим м'ясним блюдом.

А кава, звичайно, повинен бути не розчинною, а свіжомеленою і звареним в турці.

Як пити абсент

? Всі секрети цього таємничого напітка.Как п'ють джин? Дізнайтеся про це з нашій статті .

Що з чим поєднується-2

Якщо подавати бренді як аперитив, можна пити його з содовою, тоніком, газованою водою або апельсиновим соком. Або зробити складний коктейль.

Наприклад, «Чарльстон»: вишневе бренді, апельсиновий лікер, охолоджений лимонад, лід. Налити бренді і лікер в келих, гарненько збовтати, додати лід і лимонад.

Англійський «ЕГ-ніг», навпаки, теплий. У шейкері змішуються бренді, темний ром, цукровий сироп і яйце. Отриману густу масу виливають в барний стакан, додають холодне молоко, зверху посипають мускатним орехом.Летом відмінно освіжає «Бренді-Савур». У шейкер засипте лід (приблизно до середини). Долийте бренді, лимонний сік, посипте цукровою пудрою. Як слід перемішайте, прикрасьте фруктами. Якщо здасться занадто кислим, додайте апельсиновий сок.Ещё один популярний коктейль з бренді - «Коляска мотоцикла». Теж знизу колотий лід, потім - бренді, лікер «Трилл Сек», сік лимона. Ретельно перемішати, зцідити в заздалегідь охолоджений келих. Зверху прикрасити часточками апельсина, лимона, ягодами вишні.

Як же правильно пити бренді?
Как п'ють джин?

Новости