Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Coffee Cocktail

Поява на моєму імбайберском шляху цього коктейлю носить випадковий характер, в якому однак відчувається щось типу вказати на предмет долі. Ні, про існування цього коктейлю я обізнаний вже давно (тим більше безглузде невідповідність складу і назви робить цей коктейль запам'ятовується з першого погляду), але привернув він мене випадково - швидше за все зіграла роль кинута дружиною поруч з моїм ноутбуком книга The Essential Bartender's Guide Роберта Хесса чудесним чином відкрита на розвороті з фотографією цього коктейлю. Але коли на одному розвороті Савойської книги коктейлів Гаррі Креддока разом з коктейлем Clover Club (Яким я займався весь минулий тиждень і який, як ви може бути пам'ятаєте, містить яєчний білок) я побачив рецепт коктейлю Coffee, який містив тільки яєчний жовток, я зрозумів, що не спробувати цей коктейль я не зможу.

Це досить древній коктейль. Його автор і точний час створення невідомі, проте рецепт цього коктейлю ми можемо знайти в таких старих і шанованих джерелах коктейльної премудрості як Bartender's Guide or How to Mix All Kinds of Plain and Fancy Drinks (1887) Джеррі Томаса і Bartender's Manual or How to Mix Drinks of the Present Style (1882, я користуюся перевиданням цієї книги 1934 роки) Гаррі Джонсона. Девід Вондріч в своєму трактаті Imbibe! вказує, що цей коктейль є Новоорлеанський винаходом. Цей коктейль представляє собою самий що ні на є правильний джентельменський десертний коктейль, а може бути і найткап.

Спеціально для цього коктейлю в моєму улюбленому МЕТРО була куплена пляшка недорогого, але істинно португальського портвейну Don Pablo Porto Ruby. Як бренді я використовував коньяк Хенесси VS.

Як бренді я використовував коньяк Хенесси VS

Coffee Cocktail (Savoy Cocktail Book)

жовток одного яйца1
2 ч.л. цукрового сиропу
50 мл портвейну
25 мл бренді
1 деш помаранчевого кюрасао
Збити всі інгредієнти якомога тщательнее2. Сервіруйте в невеликому винному келиху. Прісипте тертим мускатним горіхом (за бажанням).

Насправді, я попереджаю відразу, нічого кавового в смаку коктейлю Кава немає і бути не може. Назва цього коктейлю - це явна помилка з точки зору смаку, однак, все насправді трохи простіше, правильно приготований коктейль Кава по виду нагадує кофе3.

До речі, багато авторів вказують, що в цей коктейль слід додавати ціле яйцо4. Однак я, слідуючи приказці: "Від добра добра не шукають", прийму версію Креддока відразу за ультімейт :)

Coffee Cocktail (Коктейль Кава) - це просто щось фантастичне. Я серйозно, це чергове одкровення :) О, скільки ж відкриттів дивних готує мені імбайбера дорога :) Можливо я п'яний, але мені чомусь в смаку цього коктейлю здається щось кавове.

Цей коктейль також знайшов велике визнання серед моїх гостей, що з подібною винтажной класикою, скажу чесно, буває дуже рідко. Більшості моїх гостей, навіть тим, кому я не говорив назва, також здається щось кавове. Так може бути справа не тільки в зовнішньому схожості? Може бути це щось молекулярне?


Примітки:

1 - все ще боїтеся яєць? Не бійтеся! Що вас зупиняє? Сальмонела? А чи знаєте ви, що сальмонела може вижити тільки при рН від 4 до 9, в той час як рН шлункового соку у людини близько 2? А чи не забули ви про бактеріостатичну дію алкоголю навіть у невеликих концентраціях? А про імунні бар'єри слизових оболонок шлунково-кишкового тракту? Або може бути вам нагадати про бактеріостатичну і навіть бактерицидну дію дубильних речовин, якими так багатий портвейн? Ну що, вже не так страшно? Головне: яйце візьміть свіже, ретельно його з милом вимийте, зберігайте його в холодильнику, відокремте жовток безпосередньо перед приготуванням коктейлю і в чистий посуд. Нічого з вами не станеться, не ссит :)
2 - звичним рухом я використовував техніку dry shake і для цього коктейлю. Треба зауважити, що жовток на відміну від яєчного білка збивається набагато легше і простіше, але для чудового результату лінуватися все ж не слід. Якщо ж ви зважитеся додати в Coffee Cocktail ціле яйце - я раджу спершу походити в тренажерний зал і накачати біцепс, в іншому випадку у вас нічого не вийде;
3 - попередження явно спровокована книгою Bartender's Guide or How to Mix All Kinds of Plain and Fancy Drinks (1887) Джеррі Томаса, в якій анонімний компілятором саме так і відгукується про це коктейлі;
4 - в згадуваних вище найстаріших і шанованих книгах Джеррі Томаса і Гаррі Джонсона думки різняться. Томас наказує використовувати ціле яйце, Джонсон обмежується тільки жовтком. Особисто я вважаю, що в цьому коктейлі білок все тільки ускладнить, при сумнівною вигоду в смаку. Це не означає правда, що ціле яйце в цьому коктейлі під забороною :)

Related

Так може бути справа не тільки в зовнішньому схожості?
Що вас зупиняє?
Сальмонела?
А чи знаєте ви, що сальмонела може вижити тільки при рН від 4 до 9, в той час як рН шлункового соку у людини близько 2?
А чи не забули ви про бактеріостатичну дію алкоголю навіть у невеликих концентраціях?
А про імунні бар'єри слизових оболонок шлунково-кишкового тракту?
Або може бути вам нагадати про бактеріостатичну і навіть бактерицидну дію дубильних речовин, якими так багатий портвейн?
Ну що, вже не так страшно?

Новости