Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Ручна поклажа

  1. Розмір ручної поклажі
  2. Що можна взяти на борт крім ручної поклажі
  3. Вага ручної поклажі
  4. Що беруть в ручну поклажу
  5. Рідини в ручній поклажі
  6. Що не можна провозити в ручній поклажі
  7. На борту літака
  8. Хитрощі і лайфакі для ручної поклажі

Ручна поклажа - це сумка, рюкзак або валіза, який пасажир бере з собою на борт літака або в салон автобуса. У цій статті ми поговоримо саме про ручну поклажу в авіації (матчастину), оскільки в літаках жорсткіші вимоги і обмеження до ручної поклажі і за розміром і за вагою і за вмістом. про провезення авіаційного багажу і про ручну поклажу в загальному ми говорили раніше, але на останній не гріх зупинитися ще раз. Тим більше, що будь-який мандрівник може розповісти кілька веселих, повчальних, а іноді і неприємних історій, пов'язаних з ручною поклажею.

Стаття особливо буде цікава тим, хто жодного разу не літав і планує перша самостійна подорож будь-якої складності і цілі. Ми розглянемо основні помилки, пов'язані з ручною поклажею. Але ще більш цікаво - хитрості і лайхакі, які допоможуть трохи згладити жорсткі правила.

Розмір ручної поклажі

Розмір ручної поклажі у кожної авіакомпанії свій! Обов'язково перевірте максимально допустимі габарити на сайті авіакомпанії, з якою летите.

Якщо ви плануєте купити валізу для ручної поклажі, розраховуйте на встановлений мінімум - 20х40х55.

Сумки, рюкзаки та валізи на коліщатках більше цих розмірів намагайтеся не купувати. Або вони повинні бути з не жорсткою матеріалів, адже немає нічого гіршого, коли ручну поклажу доводиться здавати в багаж. Мало того, що це для гаманця дуже істотно - оплата реєстрації багажу в аеропорту для лоукостів коштує істотно дорожче, ніж якщо замовляти її онлайн, так є ще й ризик втрати своїх речей або часу на видачу багажу після посадки. Загалом з якого боку не глянь - ситуація неприємна.

Авіакомпанія-лоукост Wizz Air надійшла хитро і розділила ручну поклажу пасажирів на "маленьку" і "велику" (зараз не актуально). Причому для великої встановила плату, що дуже неприємно. Це поки що єдиний лоукост, що вимагає плату за провезення ручної поклажі. Зате габарити для платних валіз одні з найбільших на авіаринку: 56х45х25. Маленька ручна поклажа за версією Wizz Air - 42x32x25 см і провозитися безкоштовно. Це габарити рюкзака або зовсім невеликий сумки.

Багато хто запитує скільки можна взяти ручної поклажі з собою на борт. Для лоукостів відповідь проста - одна одиниця ручної поклажі. Тобто дамська сумочка або чоловіча барсетка повинні бути всередині єдиного валізи або рюкзака. Виняток - пакет з покупками з магазинів duty-free.

Відразу хочеться сказати, що на заході на ці правила дивляться крізь пальці і європейці спокійно проносять на борт дві або навіть три сумки. Також ніхто не дивиться на те, пакет з дьюті-фрі чи ні. Але тут є кілька але: по-перше, ніхто не може дати гарантію, що в цей раз все буде саме так. Правила є правила. По-друге, такі жорсткі лоукост як ryanair зазвичай пильні в цих питаннях в будь-якій країні (в іншому, в Україні на момент написання статті, поки не літають).

Звичайні авіакомпанії крім основної сумки допускають пронос дамської сумочки, парасольки-тростини, чохла для фотоапарата, кейса для ноутбука, дипломата ... Детальніше список можна подивитися на сайті авіакомпанії, послугами якої хочете скористатися.

Що можна взяти на борт крім ручної поклажі

Повний перелік того, що можна взяти на борт крім ручної поклажі потрібно дивитися на сайті авіакомпанії.

Авіакомпанія wizzair крім ручної поклажі дозволяє провозити:

  • пальто або плед;
  • мобільний телефон;
  • книги, журнали для читання під час польоту;
  • складну коляску або люльку для пасажирів з дітьми;
  • милиці для пасажирів з обмеженою рухливістю.

Для тих, хто хоче провести додаткову ручну поклажу, слід придбати послугу пріоритетної посадки і тоді можна буде взяти на борт жіночу сумку, барсетку, ноубюук в чехде або фотоапарат в Корфу якщо габарити сумки не перевищують розмірів 40х30х18.

Актуальність інформації в будь-якому випадку перевіряйте на сайті авіаперевізника!

В авіакомпанії Міжнародні авіалінії України крім ручної поклажі можна взяти на борт:

  • дамська сумочка (1шт);
  • зонт або тростину (1шт);
  • плаща
  • невеликий фотоапарат або бінокль;
  • ноутбук;
  • милиці.

Вага ручної поклажі

Вага ручної поклажі залежить від тарифу авіаквитка. Для лоукостів стандартний вага - 10 кг. Зауважте, норма в 10 кг для авіакомпанії Wizz Air і для маленької і для великої ручної поклажі.

Для звичайних авіакомпаній - потрібно окремо дивитися тарифи.

Норми провезення ручної поклажі за вагою для МАУ:

  • економ клас звичайний до 7 кг і габарити 20х40х55 см.
  • бізнес-клас - до 12 кг і граничний розмір такої ж 20х40х55 см.

Для порівняння:

  • Люфтганза (lufthansa): Економ - 1 місце до 8 кг (55x40x23); бізнес-клас - 2 місця до 8 кг (55x40x23).
  • Турецькі авіалінії (turkishairlines): до 8 кг (55x40x23).
  • airBaltic 55x40x20 cm, 8 kg максимально.
  • El al (Ель Аль - elal.com) - до 8 кг з розмірами: 56х45х25 см.
  • flyDubai до 7 кг і розмірами 56 cm x 45 cm x 25 cm.
  • Аерофлот - 10 кг для екогома, 15 для бізнесу. Сума розмірів не повинна перевищувати 115 см.
  • Сибір (s7) - економ (до 10 кг) і бізнесу (до 15 кг). Габарити - 55х40х20.

Що беруть в ручну поклажу

У ручну поклажу обов'язково беруть документи, квитки на літак і / або посадочні талони. Майже завжди беруть в ручну поклажу мобільний телефон. Якщо ви все-таки вирішуєте здати його (та іншу електроніку) в багажне відділення, повністю вимкніть їх.

Зверніть увагу, що на нектоторих рейсах в США і Великобританію (в основному, з арабських країн) заборонені до провезення пристрої, що перевищують габарити 16х9,3х1,5 см. Дронь, незалежно від разіера, також заборонені до провезення в салоні літака.

Багато хто прагне взяти в ручну поклажу всі цінні речі, оскільки на відміну від багажу, ручну поклажу не можна втратити, як це рідко буває з багажем. Особливо слід звернути на це увагу, якщо вам належить рейс з тривалою пересадкою і ви оформляєте перевезення багажу до кінцевого пункту. Також в ручну поклажу варто взяти дрібниці, які вам знадобитися шляху.

Особисто не знаю жодної людини, у якого щось вкрали з багажу при перельотах різної складності, але такі чутки активно ходять і підкріплюватися лукавими пакувальниками в аеропорту. У будь-якому випадку, щоб бути спокійним за свої цінні речі, беріть їх в ручну поклажу.

Для тих, хто довгу пересадку планує провести в дослідженні міста, де відбувається стиковка, слід заздалегідь подумати, що йому знадобитися в ці кілька днів.

Пасажири лоукостів, які економлять по-максимуму, взагалі не здають багаж, а користуються тільки ручною поклажею, чого цілком вистачає для 7 - 10 денного перебування закордоном.

Рідини в ручній поклажі

Рідини в ручній поклажі суворо лімітовані. На борт літака пасажир може взяти з собою рідину об'ємом тари не більше 100 мл і граничний обсяг на одну людину - 1л. Тобто ви можете взяти до 10 флаконів до 100 мл кожен. Мило, зубна паста, сироватки, флюїди, духи, вода і креми також ставитися до рідин.

Дуже часта помилка: Купити духи в duty-free 200 мл на вильоті з України. Мало того, що їх цілком можуть вкрасти в дорозі, і вони непогано так обтяжать ваш рюкзак / чемоданчик, так ще й доведеться оформляти багаж на зворотному шляху. Тому якщо ви плануєте купувати духи, по робіть це або на зворотному шляху, або беріть флакон 100 мл і менше.

Вода в літаку підпорядковується тим же правилам, що і інші рідини - не більше 100 мл в на одну одиницю тари. Що важливо, перед заходом на літак, службовець безпеки попросить у вас зробити ковток або викинути воду в урну. Тобто, якщо ви захочете попити в літаку - доведеться водичку купити. 2 євро 500мл. це лоукост , Крихітко! Ось такі справи. А ось бутерброди, шоколадки та / або інша їжа в ручній поклажі бути можуть.

Що не можна провозити в ручній поклажі

Деякі предмети і речовини категорично не можна провозити в ручній поклажі. В першу чергу це те, що загрожує безпеці на борту літака для людей, техніки і власності, то що може бути пошкоджений під час польоту по повітрю на висоті. Відмовлять у перевезенні, якщо якісь предмети неправильно упаковані. Природно не дозволять перевозити те, що неможна ввозити / вивозити згідно із законами будь-якої держави, між якими відбувається повітряне сполучення. Цілком можуть не допустити на борт предмети з нестандартними характеристиками. Ну і природно, якщо перевезення викликає невдоволення інших пасажирів, її також можуть заборонити.

Не можна брати на борт літака (в ручну поклажу):

  • рідина більше 100 мл. Виняток - якщо вона куплена в дьюті-фрі. Тобто чудодійний бальзам, колекційне пиво або флакон духів більше 10 мл або залишаєте вдома, або здаєте в багаж.
  • горючі, вибухові речовини. Іншими словами газовий балон, невелика тара з чистим спиртом (куплена не в аптеці), а також пляшечка з бензином повинні залишитися вдома. Запальнички та сірники також краще купувати на місці. Ракети, пітарди, бенгальські вогні, пістони та інше теж не беріть з собою на борт!
  • колючі і ріжучі предмети (ножі, ножиці, металево пилочки для нігтів, шила, викрутки) взяти з собою в літак не дозволять. Тобто манікюрні ножиці або улюблений швейцарський розкладний ніж залиште вдома, або здавайте в багаж, інакше доведеться його викинути. Всякі там мачете, сокири, стріли для лука, Ескалібур, зірки для нідьзя, трекінгові палки слід здавати в багаж.
  • хімічні речовини (не беріть на борт Доместос, змивку для лаку),
  • магніти.

Пам'ятайте, що річ, які викличуть у співробітників аеропорту не двозначну реакцію, залишаться в пункті огляду назавжди. З ними вас в літак не пустять - змусять викинути.

Заборонено до провезення як в ручній поклажі, так і в регистрируемом багажі:

  • вогнепальну зброю, боєприпаси, вибухові речовини або схожі на них предмети;
  • горючі речовини крім духів, парфумів, лаку для волосся і алкоголю;
  • скраплений газ (виняток CO2 для протезів і газу для рятувальних жилетів);
  • роз'їдають речовини, за винятком ртуті в термометрах, барометрах, акумуляторів інвалідних крісел);
  • великогабаритні вантажі;
  • всі види клею і фарби;
  • інші предмети, качка в технічних інструкціях.

Давайте змоделюємо кілька ситуацій з приводу ручної поклажі.

жінки

Що з того, що зазвичай носить дівчина / жінка в сумці не дозволять їй взяти на борт літака (в ручну поклажу):

  • будь-яку рідину, крем, субстанцію більше 100 мл.
  • сірники, запальничку, газ для запальнички;
  • лак для нігтів, змивку для лаку;
  • гострі шпильки для волосся;
  • газовий балончик, електрошокер, пістолет навіть пневматичний або іграшку у вигляді пістолета;
  • манікюрні ножиці, просто ножиці, металеву пилочку для нігтів (скляна теж викличе питання);
  • бритви;
  • ножі, виделки;
  • швейний набір з голками, шило і схожі на нього інструменти, а також спиці.

чоловіки

Що зі звичайного чоловічого арсеналу мандрівника можна брати в літак в якості ручної поклажі:

  • ножі, ножиці, кусачки різних модифікацій;
  • сокири, мачете, пилки різних модифікацій;
  • льодоруби, бейсбольні біти, лижні або трекінгові палиці;
  • будь-яка зброя або предмети, схожі на нього;
  • викрутки, які гіпотетично можна вважати колючими;
  • бритви;
  • клей-момент, клей для лагодження намети, скотч і взагалі будь-який клей;
  • бензин, газ, сірники, запальнички, петарди, бенгальські вогні, гас для фаершоу - все що горить і вибухає.

КВЕСТ. Повернемося до заголовному фото. Оцініть, що з речей не дозволять взяти на борт літака.

Відповідь: сокира, ніж, пила, газ, хімічна речовина в флаконі, пляшка з водою, консерви. Причому, якщо воду і інструменти ще можна здати в багаж, то про газ до пальника і про речовину у флаконі доведеться подбати по прильоту - їх навіть в багажне відділення не пропустять.

У будь-якому випадку, не беріть на борт літака неоднозначних предметів з тих груп, що описані вище.

І ясна річ, що жоден аеропорт не допустить на борт людини із забороненими законом речовинами, наприклад, наркотиками, полонієм, атомною боєголовкою і іншим.

На борту літака

На борту літака для ручної поклажі передбачено два місця: у ящику над сидінням або підлогу переднім сидінням. Як правило під переднє сидіння поміщаються сумки або рюкзаки до 30 літрів. Граничний розмір десь дорівнює максимальним габаритам маленької ручної поклажі у ВіззЕйр - 42x32x25. Все що більше слід покласти в ящик над головою. Той закривається, так що можна не боятися, що сумка впаде на голову. Туди ж можна покласти капелюх і пальто. Або ж верхній одяг можна накинути на плечі.

Тримати сумку в руках під час зльоту і посадки заборонено правилами авіаперевезення.

Без сумніву, зручніше, коли своя сумка завжди під рукою, тобто під переднім сидінням.

Хитрощі і лайфакі для ручної поклажі

Для тих хто не повертається без покупок:

Хитрість або лайфхак №1, який я використовую в своїх поїздках: туди їду тільки з ручною поклажею, а назад везу і ручну поклажу і багаж. Справа в тому, що з рідкісною країни я повертаюся без покупок, причому не сувенірів, а шмоток, дрібничок і місцевої їжі. Ясна річ, що новий чемодан я не купую. Просто беру з собою маленький чемоданчик на коліщатках, в нього кладу рюкзак. Коли лечу назад, чемоданчик здаю в багаж, а рюкзак беру з собою на борт літака.

Хитрощі і Лайфхак для ручної поклажі іноді дуже сильно допомагають, коли вам потрібно зробити переліт, а нікуди дівати покупки (наприклад, шльопанці, полотешко, куплене на місці, а викидати шкода).

  • Подбайте про те, щоб у вашій куртці були великі кишені. Це дозволить провезти дрібниць кілограма на 2 :))) Плюс ще шмотки можна засунути в рукави. Всі ці маніпуляції можна зробити до посадки в літак.
  • Використовуйте пакет з дьюті-фрі для провозкі особистих речей. Схема не проста, але після першого польоту в ній легко розібратися. Контроль ручної поклажі на кількість, вагу та об'єм проходить в двох місцях - на стійці реєстрації (до якої ви не підходите, оскільки зареєструвалися онлайн і при вході в літак, які пропускають пакети з Д'юті-фрі і як правило не перевіряють, що там лежить. при перевірці вмісту (безпеку аеропорту) службовцям абсолютно все одно, скільки у вас ручної поклажі з собою. Іншими словами ви робите наступне: реєструєтеся на рейс онлайн і йдете відразу на безпеку. Проходьте безпека, потрапляєте в зону дьюті-фірі. Купуєте там пакет (вони часто продаються окремо), кладете туди свої речі. В принципі, пакет можна і не купувати, головне не нахабніти - пакет повинен бути невеликим і непомітним. Як правило, пропускають не дивлячись. Але знову таки, оскільки це проти правил, потрібно бути готовим до того, що з пакетом доведеться рости, так що пакуйте туди саме непотрібне.

Пам'ятайте, що сьогодні ніколи не знаєш, які вимоги по ручній поклажі у авіакомпанії, навіть якщо ви здійснили пошук авіаквитків по всім авіакомпаніям . Сьогодні кожен перевізник диктує свої умови і як таких, стандартів тарифів і загальних вимог вже немає. Тому читайте інформацію на сайті авіакомпанії, особливо ту, що написана нижче дрібним шрифтом. Навіть не дешевий квиток не є гарантією, що всі послуги послуги включені. У той же час, якщо квиток коштує 1 євро , не дивуйтесь! Таке теж буває! Так ось, умови фантастичних тарифів потрібно уточнювати ще більш уважно.

Для прикладу авіакомпанія Ель Аль, літаюча з Києва до Ізраїлю за найпривабливішими цінами, про те, що провезення багажу на цьому рейсі платний написала саме так - непомітною посиланням під основними тарифами. Тобто, якщо людина не прочитав ці умови, то в аеропорту довелося б викласти подвійну ціну за багаж.

Якщо ви запитаєте мене - як подорожувати самостійно і бюджетно, я відповім: будьте обізнані. Насправді це головне в економних подорожах. Мистецтво прослизання між крапель. Заплатить менше всіх той, хто дочитав цю статтю-рушник до кінця, з чим Вас і вітаю.

Корисно? Розкажи друзям, тому що їм теж стане в нагоді!

Розкажи друзям, тому що їм теж стане в нагоді

Корисно?

Новости